Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Με τη συμμετοχή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του Δημόκριτου και της Google

04/12/2014

Ενημερώθηκε: 05/12/2014, 07:27

Άκουσε το άρθρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος διεξαγωγής πιλοτικών εφαρμογών του ερευνητικού έργου NOMAD  (“Policy Formulation and Validation through non moderated crowdsourcing”), με τη διεξαγωγή σχετικής ημερίδας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η ημερίδα ήταν η τρίτη κατά σειράαπό μια σειρά συναντήσεωνπου πραγματοποιήθηκαν με σκοπό να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των πιλοτικών εφαρμογών που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου, σε θέματα υγείας, ενέργειας και ανοιχτών δεδομένων, κ.α.σε εκπροσώπους επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και μελών μη κυβερνητικών οργανισμών.

Το NOMAD αποτελεί ένα ερευνητικό έργο πληροφορικής στο πεδίο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,  συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό το 7οΠρόγραμμα Πλαίσιο. Συντονιστής του έργου είναι το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου ενώ υλοποιείται από μια ομάδα συνολικά 9 ευρωπαϊκών φορέων: το Ε.Κ.E.Φ.Ε. "Δημόκριτος", το Ελληνικό και Αυστριακό Κοινοβούλιο, το Ινστιτούτο Fraunhofer IGD Γερμανίας, και οι επιχειρήσεις Google, Athens Technology Center (ATC), Kantor Qwentes και Critical Publics.

Στο πλαίσιο του έργου έχει αναπτυχθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία απευθύνεται σε φορείς λήψης αποφάσεων προκειμένου να τους επιτρέπει να κατανοήσουν τις απόψεις, τα επιχειρήματα και τις ανάγκες των πολιτών, όπως αυτά εκφράζονται στον παγκόσμιο ιστό, ώστε να τα λάβουν υπόψιν κατά τη χάραξη μιας πολιτικής, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ανοιχτή και συνεργατική διακυβέρνηση. Η πλατφόρμα βασίζεται στη χρήση τεχνικών εξόρυξης δεδομένων από πηγές του διαδικτύου (ιστοσελίδες, blogs, λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης) και άντλησης του περιεχομένου που πιθανόν να συσχετίζεται με μια υφιστάμενη ή μελλοντική πρόταση πολιτικής. Τα εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί στα τρία χρόνια υλοποίησης του έργου παρέχουν δυνατότητες προηγμένης αναζήτησης, αυτόματου εντοπισμού της επιχειρηματολογίας των πολιτών και εξαγωγή του δημόσιου αισθήματος όπως αποτυπώνεται στις άτυπες διαβουλεύσεις που διεξάγονται καθημερινά στον παγκόσμιο ιστό.  Τα αποτελέσματα παρέχονται στο χρήστη του συστήματος με έναν εύληπτο τρόπο,  μέσω τηςοπτικοποίησης συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων.

Η μεθοδολογία και τα εργαλεία του NOMAD, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης των, παρουσιάστηκαν και αξιολογήθηκαν σε τρεις διαδοχικές συναντήσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στο Ελληνικό και στο Αυστριακό Κοινοβούλιο (12, 18 και 25 Νοεμβρίου). Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν συνολικά 60 άτομα,ανάμεσα τους κοινοβουλευτικά στελέχη, επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών και κομμάτων, δημοσιογράφοι, μέλη ΜΚΟ, σύμβουλοι επιχειρήσεων.Σημαντική ήτανη εκπροσώπηση του Ελληνικού δημόσιου τομέα, αφού παρευρέθηκαν φορείς όπως η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, 5 Υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας), η Γενική Γραμματεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Δήμος Αθηναίων, η συνεισφορά των οποίων ήταν η σημαντική στη συζήτηση για την υιοθέτηση και αξιοποίηση εργαλείων πληροφορικής όπως το NOMAD, στις καθιερωμένες διαδικασίες τους.  

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ