Οι επτά δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Τεχνική Εκπαίδευση

Στη διάρκεια συνάντησης με το ΔΣ της ΟΛΤΕΕ

17/01/2015

Άκουσε το άρθρο

Τη δέσμευση ότι θα «δρομολογηθεί» η επίλυση σειρά ζητημάτων ζητημάτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει Κυβέρνηση , ανέλαβε ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του τομέα παιδείας του κόμματος Γιάννης Αμανατίδης στη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΤΕΕ.

Ειδικότερα ο κ.Αμανατίδης, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των μελών της ΟΛΤΕΕ, δήλωσε ότι:

1. Υπάρχει ταυτότητα απόψεων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. για την κατάργηση των Σ.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της «Μαθητείας» τους.

2. Οι καταργημένες ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. θα ξαναλειτουργήσουν στο ΕΠΑ.Λ. με προσθήκη και αντίστοιχων Ομάδων Προσανατολισμού.

3. Οι σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί θα γυρίσουν όλοι στα ΕΠΑ.Λ. εφόσον το επιθυμούν.

4. Πρωταρχικός στόχος είναι να λειτουργήσουν άμεσα τα ΕΠΑ.Λ. με πληρότητα σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, λαμβάνοντας και πρακτικά μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι μαθητές τους (δεκατιανό, κλπ).

5. Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η υλοποίησή του, θα γίνει με ανοικτή συζήτηση, διαβούλευση και με σύμφωνη γνώμη ΟΛΩΝ των εμπλεκομένων, Εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων. Φυσικά, στη διαβούλευση αυτή θα συμμετάσχει και η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

6. Το «Ενιαίο Λύκειο Θεωρίας και Πράξης» δεν έχει μορφοποιηθεί στις λεπτομέρειες του μέχρι σήμερα. Η πρόταση της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. που παρουσιάστηκε είναι ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη.

7. Στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την υλοποίηση του «Ενιαίου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης», προβλέπεται μια και μόνη δομή επαγγελματικής εκπαίδευσης μετά το γυμνάσιο (το Λύκειο της Τ.Ε.Ε.) και την παράλληλη κατάργηση όλων των δομών κατάρτισης μετά το γυμνάσιο που δημιούργησε ο Ν. 4186/13 (των Σ.Ε.Κ.).

Σύμφωνα με ανακολινωθέν της ΟΛΤΕΕ

-Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΛΤΕΕ ευχαρίστησε τον κ. Αμανατίδη για τις ξεκάθαρες θέσεις που πήρε ο ίδιος και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την κατάργηση του καθεστώτος της διαθεσιμότητας, την επαναφορά ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε Διαθεσιμότητα στις θέσεις τους πίσω στα σχολειά μας (ακόμη και αυτών που εξαιρέθηκαν και μετατάχθηκαν σε διοικητικές θέσεις) και για την επαναλειτουργία όλων των Τομέων και Ειδικοτήτων της Ανώτερης Β’ βάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.).

Τόνισε ωστόσο, τις δομικές ανακολουθίες που εντοπίζει η Ομοσπονδία στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, δημιουργείται έντονη (και εύλογη) ανησυχία των συναδέλφων που υπηρετούν στα σχολεία μας με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΕΡΙΖΑ για «αναβάθμιση» του Λυκείου σε «…ενιαία αυτόνομη και υποχρεωτική μορφωτική βαθμίδα, ως Ενιαίο Λύκειο Θεωρίας και Πράξης», «…με ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της σημερινής διασπασμένης δομής (Γενικό Λύκειο-Επαγγελματικό Λύκειο-ΣΕΚ)…» και «… καθιέρωσης δικτύου δημόσιας μεταλυκειακής τεχνικής–επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ως βασικό συστατικό στοιχείο της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στο δίκτυο αυτό θα ενταχθούν τα σημερινά ΙΕΚ.» Η πολύπαθη Τ.Ε.Ε. έχει εξαντληθεί από της ολέθριες «αναβαθμίσεις» της, με κορυφαία την …«αναβάθμισή» της από τον κ. Αρβανιτόπουλο, που την ξαπόστειλε στην Κατάρτιση.

Πόσο διαφέρουν οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από αυτήν την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική; Το αποτέλεσμα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ΙΔΙΟ, αλλά με διαφορετική («αριστερή») τεκμηρίωση !! Η Β’ βάθμια Τ.Ε.Ε. και εξοβελίζεται ΟΛΟΚΛΗΡΗ (… «αναβαθμιζόμενη» πάντα…) στη (δημόσια και δωρεάν) μεταλυκειακή «Εκπαιδευσο-Κατάρτιση» !

Στη συνέχεια, ο Γ.Γ. της ΟΛΤΕΕ  παρουσίασε και παρέδωσε στον κ. Αμανατίδη την ολοκληρωμένη και πλήρως διαρθρωμένη Πρόταση της ΟΛΤΕΕ για το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο. Στο Γενικό Λύκειο (Κατεύθυνσης «Θεωρητικών» Πεδίων) φοιτούν οι μαθητές που προσανατολίζονται σε κατευθύνσεις Ανθρωπιστικών, Νομικών, Παιδαγωγικών, Μαθηματικών, Φυσικών και Χημικών πεδίων, τα οποία διδάσκονται σε ανώτατο επίπεδο ΜΟΝΟ στα Πανεπιστήμια.

Στο ΤΕ.Λ. (Κατεύθυνσης «Εφαρμοσμένων» Πεδίων) φοιτούν οι μαθητές που προσανατολίζονται σε κατευθύνσεις εφαρμοσμένων πεδίων, τα οποία διαρθρώνονται στην παραγωγική διαδικασία σε αλληλοεξαρτώμενα επαγγέλματα που απαιτούν μόρφωση διαφορετικών επιπέδων (Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι., Β΄βάθμια).

Είναι απολύτως κρίσιμο να καθίσουν «στο ίδιο θρανίο» (μέχρι τη Β΄τάξη Λυκείου) οι μελλοντικοί συνεργάτες, οι «επιστήμονες» με τους «τεχνολόγους», «τεχνικούς» και «τεχνίτες».

Και όλοι αυτοί, μέσα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον «σχολείου» και όχι σε εξω-εκπαιδευτικές δομές στείρας «Κατάρτισης». Η πρακτική άσκηση των πτυχιούχων (στο 4ο έτος) και η σύνδεση με τη αγορά εργασίας αποτελούν πάγιο αίτημά μας.

Η «Μαθητεία» για ανήλικους μαθητές και οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) είναι απαράδεκτες στα πλαίσια του Υπουργείου Παιδείας.

Σχολές μαθητείας μπορούν να λειτουργούν (όπως λειτουργούσαν ανέκαθεν) στο Υπουργείο Εργασίας, στο μέγεθος και την έκταση που υποστηρίζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Θεωρούμε όμως απαράδεκτη και εγκληματική την μαζική «εξαγωγή» ανειδίκευτων «μαθητευομένων» παιδιών σε επιχειρήσεις της Γερμανίας.

Η «Κατάρτιση» και η «Δια Βίου Μάθηση» είναι αποδεκτές μόνο για ενήλικες. Τέλος, τόνισε ότι ΠΟΥΘΕΝΑ παγκοσμίως δεν έχει εφαρμοστεί εκπαιδευτικό σύστημα «Ενιαίας» Λυκειακής βαθμίδας.

Αντίθετα, ΟΛΑ τα εκπαιδευτικά συστήματα βασίζονται σε δύο πυλώνες, με τον πυλώνα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης να κατέχει εξέχουσα θέση!

Στη συνάντηση η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Σταμάτη Σταματιάδη, το Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Αμπόνη, και τον Οργανωτικό Γραμματέα Μιλτιάδη Θεολόγου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι Πρόεδροι των Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Σαχπεκίδης και Λάζαρος Πετρόπουλος αντίστοιχα, εκ των οποίων ο δεύτερος είναι και εκπαιδευτικός σε Διαθεσιμότητα.

Σχόλια (2)

προς Tzina
|

Γιατί τότε προσλαμβάνει αναπληρωτές;

Tzina
|

Αφου δεν υπαρχουν οργανικες θεσεις στην Β/θμια για τις ειδικοτητες που εχουν δευτερα πτυχια ας δωθει η δυνατοτητα να εργαστουν σε δημοτικες επιχειρησεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ