Έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας για καθηγητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α., λέκτορες των Πανεπιστημίων, Καθηγητές εφαρμογών των Τ.Ε.Ι., Ε.Ε.Π., (Ε.ΔΙ.Π.), Ε.Τ.Ε.Π., ερευνητές και τακτικό προσωπικότων Α.Ε.Ι., Α.Ε.Α. και ερευνητικών κέντρων/φορέων

28/04/2015

Άκουσε το άρθρο

Οι διαδικασίες έκδοσης της ακαδημαϊκής ταυτότητας που αποδεικνύει την ιδιότητα του κατόχου της στο οικείο εκπαιδευτικό ίδρυμα/ερευνητικό φορέα, ορίζονται σε απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.

Δικαιούχοι ακαδημαϊκής ταυτότητας είναι:

α) Οι καθηγητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. , οι λέκτορες των Πανεπιστημίων και οι Καθηγητές Εφαρμογών των Τ.Ε.Ι.

β) Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ), το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π), το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.), οι ερευνητές καθώς και το τακτικό προσωπικό των Α.Ε.Ι., Α.Ε.Α. και ερευνητικών κέντρων/φορέων, που μισθοδοτείται από το οικείο ίδρυμα/ερευνητικό φορέα και περιλαμβάνεται στην απογραφή των υπαλλήλων του δημοσίου.

Στοιχεία της ακαδημαϊκής ταυτότητας

1. Η ακαδημαϊκή ταυτότητα είναι αυστηρά προσωπική για τον δικαιούχο.

2. Στην ακαδημαϊκή ταυτότητα ενσωματώνεται η φωτογραφία του δικαιούχου και αναγράφονται το ονοματεπώνυμό του, η ιδιότητά του, ο αριθμός μητρώου του, το οικείο Ίδρυμα/Φορέας και η Σχολή/Τμήμα/Ινστιτούτο του, η έδρα του Ιδρύματος/Φορέα, καθώς και ο μήνας και το έτος έκδοσης και λήξης της ακαδημαϊκής ταυτότητας. Τέλος, στην ακαδημαϊκή ταυτότητα ενσωματώνεται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

3. Προς διευκόλυνση της απόδειξης της ιδιότητας των δικαιούχων και των σχετικών αναγνωριζόμενων δικαιωμάτων εντός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, στην ακαδημαϊκή ταυτότητα αναγράφονται τα στοιχεία των δικαιούχων, του ιδρύματος όπου απασχολούνται και τα λοιπά αναγνωριστικά στοιχεία και με λατινικούς χαρακτήρες ή στην αγγλική γλώσσα.

Χρονική διάρκεια και διακοπή ισχύος της ακαδημαϊκής ταυτότητας

1. Στους δικαιούχους η ακαδημαϊκή ταυτότητα χορηγείται οποτεδήποτε. Η ακαδημαϊκή ταυτότητα ισχύει για πέντε (5) έτη ή λιγότερο σε κάθε περίπτωση που ο δικαιούχος θα απολέσει την ιδιότητά του για οποιοδήποτε λόγο. Σε αυτή την περίπτωση η αρμόδια υπηρεσία του αντίστοιχου Ιδρύματος/Φορέα ακυρώνει την ακαδημαϊκή ταυτότητα στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα. 

Διαδικασία έκδοσης της ακαδημαϊκής ταυτότητας

1. Η διαδικασία αίτησης και έκδοσης της ακαδημαϊκής ταυτότητας γίνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, μέσω υπηρεσίας κεντρικού πληροφοριακού συστήματος, η οποία παρέχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την τεχνική υποστήριξη της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Εθνικό Δί− κτυο Έρευνας Τεχνολογίας Α.Ε. » (ΕΔΕΤ), η οποία έχει συσταθεί με το άρθρο 1 του Π.δ. 29/1998 (Α ́ 34).

2. Οι δικαιούχοι πιστοποιούνται στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα έκδοσης ακαδημαϊκής ταυτότητας υποβάλλοντας τα στοιχεία τους, ακολουθώντας την προβλεπόμενη στην ηλεκτρονική υπηρεσία διαδικασία.

3. Οι πιστοποιούμενοι δικαιούχοι υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα αναγκαία για την έκδοση ακαδημαϊής ταυτότητας στοιχεία τους υπό τους όρους και τις προδιαγραφές που περιγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα, δηλώνοντας υπεύθυνα και καταχωρίζοντας μόνο αληθή, ισχύοντα και ορθά στοιχεία. Αν οι δικαιούχοι παρατηρήσουν οποιοδήποτε σφάλμα στα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί, οφείλουν να απευθυνθούν άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος/Φορέα, προκειμένου να γίνει η σχετική διόρθωση. Περαιτέρω, οι αιτούντες ακαδημαϊκή ταυτότητα οφείλουν να τηλεφορτώσουν αρχείο με την πρόσφατη προσωπική φωτογραφία τους, η οποία θα ενσωματωθεί σε αυτή. Οι προδιαγραφές της φωτογραφίας των δικαιούχων και ιδίως η ανάλυση, οι διαστάσεις και το περιεχόμενό της, ορίζονται στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα.

4. Με την οριστική ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ιδρυμάτων/ Φορέων ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων των αιτήσεων και εγκρίνουν, απορρίπτουν ή ζητούν τη διόρθωσή τους.

5. Σε περίπτωση απώλειας, καταστροφής, έκδοσης με εσφαλμένα στοιχεία ή κλοπής της ακαδημαϊκής ταυτότητας, οι δικαιούχοι δύνανται να αιτούνται την επανέκδοσή της από την αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος/Φορέα. Μετά την ως άνω έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Ιδρύματος/Φορέα, η διαδικασία πραγματοποιείται εξ αρχής ως ανωτέρω. Η επανέκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας γίνεται εντός είκοσι ημερών από την ημερομηνία δήλωσης της απώλειας, εσφαλμένων στοιχείων, καταστροφής ή κλοπής της.

6. Ο δικαιούχος οφείλει να υποβάλει νέα αίτηση για έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας με ακύρωση της ήδη υφισταμένης σε κάθε περίπτωση αλλαγής των στοιχείων .

7. Τα Α.Ε.Ι., οι Α.Ε.Α. και οι ερευνητικοί φορείς παρέχουν τεχνικές υπηρεσίες υποστήριξης της διαδικασίας έκδοσης των ακαδημαϊκών ταυτοτήτων για όσους δικαιούχους το επιθυμούν.

Εκτύπωση και παραλαβή της ακαδημαϊκής ταυτότητας

1. Οι δικαιούχοι της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της παρούσης, παραλαμβάνουν την ακαδημαϊκή τους ταυτότητα από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Ιδρύματος/ Φορέα.

2. Την κατά την παρ. 4 του άρθρου 4 ηλεκτρονική και σε πραγματικό χρόνο έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ιδρυμάτων/Φορέων ακολουθεί η εκτύπωση των αντίστοιχων ακαδημαϊκών ταυτοτήτων των δικαιούχων.

3. Οι δικαιούχοι ειδοποιούνται είτε ηλεκτρονικά είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο για την αποστολή της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος/Φορέα. Η ταυτότητα θα πρέπει να βρίσκεται εκεί εντός 10 εργάσιμων ημερών από την έγκριση της αίτησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ιδρυμάτων/Φορέων.

4. Ο δικαιούχος μεταβαίνει αυτοπροσώπως στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος/Φορέα και παραλαμβάνει την ακαδημαϊκή ταυτότητα επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα ή το ισχύον διαβατήριο ή την ισχύουσα άδεια οδήγησης. Σε περίπτωση παραλαβής από τρίτο πρόσωπο, απαιτείται να επιδεικνύεται σχετική εξουσιοδότηση του δικαιούχου με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του από δημόσια Αρχή.

5. Η ακαδημαϊκή ταυτότητα παραμένει στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος/Φορέα για έξι μήνες από την ημέρα της σχετικής ειδοποίησης προς τον δικαιούχο. Εφόσον ο δικαιούχος δεν προσέλθει για την παραλαβή της ακαδημαϊκής ταυτότητας εντός της ανωτέρω προθεσμίας, η ταυτότητα ακυρώνεται. Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να υποβάλει εκ νέου αίτηση για έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας. 6. Η ανώνυμη εταιρεία «Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε.» (ΕΔΕΤ) διαχειρίζεται εξολοκλήρου τη διαδικασία εκτύπωσης και διανομής της ακαδημαϊκής ταυτότητας, την οποία δύναται να αναθέτει εν όλω ή εν μέρει σε ανάδοχο ή χορηγό κατόπιν ανοιχτής δημόσιας διαδικασίας.

Καθήκοντα Αρμόδιων Υπηρεσιών Ιδρυμάτων/Φορέων

1. Κάθε αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος/Φορέα οφείλει να χορηγεί στους δικαιούχους τα στοιχεία που απαιτούνται για την πιστοποίησή τους στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα έκδοσης ακαδημαϊκής ταυτότητας.

2. Κάθε αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος/Φορέα οφείλει να ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα για ενδεχόμενη συνδρομή .

3. Κάθε αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος/Φορέα συνδέεται με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα μέσω ειδικής εφαρμογής, με την οποία αποκτά πρόσβαση στις αιτήσεις των δικαιούχων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ιδρυμάτων/Φορέων ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων που έχουν καταχωρίσει οι δικαιούχοι και εγκρίνουν, ζητούν τη διόρθωση ή απορρίπτουν τις αιτήσεις τους κατά τις διατάξεις της παρούσης.

4. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ιδρυμάτων/Φορέων δέχονται δηλώσεις απώλειας, έκδοσης με εσφαλμένα στοιχεία, κλοπής ή καταστροφής της ακαδημαϊκής ταυτότητας, με την υποβολή των οποίων υποχρεούνται να την ακυρώσουν, ώστε να δύναται ο δικαιούχος να αιτηθεί έκδοση νέας. Οι ηλεκτρονικές υποδομές της κεντρικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας απόκτησης ακαδημαϊκής ταυτότητας δύνανται να αξιοποιούνται και για την ενσωμάτωση της παροχής επιπλέον υπηρεσιών, προνομίων ή εκπτώσεων στους κατόχους αυτής. Οι ηλεκτρονικές υποδομές της κεντρικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας απόκτησης ακαδημαϊκής ταυτότητας δύνανται να αξιοποιούνται και για την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους φορείς του Δημοσίου. Οι διαχειριστές της ηλεκτρονικής εφαρμογής έκδοσης και διάθεσης ακαδημαϊκής ταυτότητας και κάθε τρίτος οφείλουν να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων των δικαιούχων. Οι αιτούντες την έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας τεκμαίρεται ότι παρέχουν τη συγκατάθεσή τους για τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που υποβάλλουν στο πληροφοριακό σύστημα έκδοσης ακαδημαϊκής ταυτότητας προς τον σκοπό της έκδοσης και διανομής των ταυτοτήτων και για λοιπούς ακαδημαϊκούς/ερευνητικούς σκοπούς.

5. Η ανώνυμη εταιρεία "Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε." (ΕΔΕΤ) και τα οικεία Ιδρύματα/Φορείς παρέχουν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οποιαδήποτε πληροφορία και οποτεδήποτε αυτή ζητηθεί, σχετικά με τις ακαδημαϊκές ταυτότητες.

6. Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να αξιοποιεί το θεσμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας για την άντληση ακαδημαϊκών πληροφοριών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ