Νεφελώδες το τοπίο σχετικά με τις παρατάσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό

18/08/2015

Άκουσε το άρθρο

Η υπεύθυνη Παιδείας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου,  με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον  υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά, επισημαίνει πως αρκετά σχολεία στο εξωτερικό έχουν ήδη ξεκινήσει και υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους και προκαλούν ανησυχία σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Επιπλέον, η κ. Χριστοφιλοπούλου τονίζει πως το υπουργείο με μια σειρά από αντιφατικές εγκυκλίους και ανακοινώσεις, έχει δημιουργήσει ένα νεφελώδες και αδιαφανές τοπίο σε ό,τι αφορά τις παρατάσεις των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών που έχουν συνάψει γάμο με ομογενή, αλλοδαπό ή μόνιμο κάτοικο εξωτερικού και οι οποίοι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται την τελευταία στιγμή ο οικογενειακός προγραμματισμός τους.

 Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Υπουργέ,
Ενώ σε πολλά ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, φαίνεται να υπάρχουν ακόμη σημαντικές διοικητικές εκκρεμότητες που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων και δημιουργούν κλίμα αναστάτωσης και ανησυχίας για τους εκπαιδευτικούς, και κατ’ επέκταση τους γονείς και τους μαθητές.

Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με δημοσιοποιημένες καταγγελίες Συλλόγων Εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο εξωτερικό, το Υπουργείο με αντιφατικές εγκυκλίους, ανακοινώσεις και δελτία τύπου, δημιουργεί ένα νεφελώδες και αδιαφανές τοπίο σε ό,τι αφορά τις παρατάσεις των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών που έχουν συνάψει γάμο με ομογενή, αλλοδαπό ή μόνιμο κάτοικο εξωτερικού. Ενώ η σχετική δυνατότητα προβλέπεται ρητώς στην παρ. 17 του άρθρου 18 ν. 4027/2011, όπως ισχύει μετά τις τροποποιήσεις των ν. 4076/2012 και 4186/2013, η ηγεσία του Υπουργείου φαίνεται πλέον να παραγνωρίζει τις υπάρχουσες υπηρεσιακές ανάγκες και θετικές αξιολογήσεις των Συντονιστών Εκπαίδευσης και να προσανατολίζεται στη διακοπή (μη ανανέωση) των αποσπάσεων για σημαντική μερίδα των εν λόγω εκπαιδευτικών. Επικαλείται προς τούτο την ανεπέρειστη διάκριση αφ’ ενός μεταξύ εκπαιδευτικών που συνήψαν γάμο πριν ή μετά την απόσπασή τους και αφ’ ετέρου μεταξύ όσων συμπλήρωσαν ή όχι πενταετία. Επισημαίνεται ότι ο χρόνος τέλεσης του γάμου δεν προβλέπεται ως (θεμιτό) κριτήριο διαφοροποίησης της μεταχείρισης των εκπαιδευτικών, ενώ σε ό,τι αφορά την πενταετία η ειδική διάταξη της παρ. 17 του άρθρου 18 ν. 4027/2011 παρέχει για την επίμαχη κατηγορία εκπαιδευτικών τη δυνατότητα απόσπασης «για κάθε σχολικό έτος», κατ’ εξαίρεση της γενικής διάταξης της παρ. 3 του ίδιου άρθρου που θέτει την πενταετία ως ανώτατο όριο για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αποσπάσεων.

Οι επιλογές και ενέργειες του Υπουργείου - που προδήλως στερούνται ορθολογικού σχεδιασμού - έχουν ως αποτέλεσμα ότι:

α) Ανατρέπεται ο οικογενειακός προγραμματισμός πλήθους οικογενειών Ελλήνων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, χωρίς καμία προειδοποίηση, κυριολεκτικώς την τελευταία στιγμή.

β) Επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς οι εν λόγω εκπαιδευτικοί δεν λαμβάνουν ειδικό επιμίσθιο, ενώ αυτοί που θα τους αντικαταστήσουν στην πλειοψηφία τους λαμβάνουν πρόσθετη μισθολογική παροχή.

γ) Δημιουργούνται λειτουργικά προβλήματα στα σχολεία του εξωτερικού και υποβαθμίζεται η παρεχόμενη εκπαίδευση.   

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:

1. Με ποια κριτήρια αποφασίζει το Υπουργείο τις αποσπάσεις και παρατάσεις αποσπάσεων Ελλήνων εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού και πώς ιεραρχεί μεταξύ τους τις επιμέρους κατηγορίες αποσπάσεων;

2. Για ποιον λόγο παραλείπει το Υπουργείο να απαντήσει επί αιτημάτων παράτασης απόσπασης εκπαιδευτικών ακόμη και όταν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (1)

Θανασης
|

Ενω οι αποσπασμενοι εκπαιδευτικοι δεν μπορουν ακομη να μεταφερουν τα χρηματα τους στο εξωτερικο, ενω εκκρεμουν πληρωμες δεκαδων χιλιαδων ευρώ των επιμισθιων, ενω εκπαιδευτικοι αποσπωνται με επιμισθιο στη θεση αυτων που δεν λαμβαναν επιμισθιο, η πολιτικη ηγεσία του Υπουργειου κοιταζειπώς θα απομακρύνει το γρηγορότερο αυτους που έχουν συναψει γαμο με μονιμο κατοικο εξωτερικου και ζουν μονιμα στις χωρες αυτές. Φροντιζει ομως να προστατεψει αυτους με κανονικες αποσπασεις για τρια συν δυο χρονια αν εχουν παιδια που φοιτουν στη Γ Γυμνασίου ή Γ Λυκείου,αλλα μόνο αυτούς, οχι εκεινοτς που εχουν γαμο.
Ενώ ισχυουν ολα τα παραπάνω, στις 22-6-2015 ο αναπληρωτης Υπουργος
υπεργαψε τις παρατασεις των αποσπασεων για τα πανεπιστημια εξωτερικου, χωρις να ζητησει καν απο τα Πανεπιστημια την εκθεση καταλληλοτητας και τις αναγκες του τμηματος. Στην αποφαση δεν φαινονται καν τα έτη αποσπασης των εκπαιδευτικών. Προκειται για αποσπασεις 8 έως 14 ετών. Αυτό βέβαια δεν το σχολίασε ο κος Χασαπης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ