Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου

Η νέα Υπουργική Απόφαση ισχύει από το σχολικό έτος 2015-2016

01/10/2015

Ενημερώθηκε: 02/10/2015, 06:09

Άκουσε το άρθρο

Υπογράφηκε από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη η υπουργική απόφαση που ορίζει τις αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου

Δείτε εδώ την απόφαση  με όλες τις αναθέσεις Γυμνασίου και ΓΕΛ

Α. Με τα μαθήματα πρώτης (Α ́) ανάθεσης οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν το υποχρεωτικό τους ωράριο, ενώ με τα μαθήματα δεύτερης (Β ́) ανάθεσης συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο ή καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες. Όταν ένας εκπαιδευτικός διδάσκει μαθήματα δεύτερης ανάθεσης, είτε από τη βασική του ειδικότητα είτε από τη δεύτερη ειδικότητα που του έχει αποδοθεί, οι ώρες των μαθημάτων δεύτερης ανάθεσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των δέκα (10) διδακτικών ωρών.

Β. Στην κάλυψη των ωρών των μαθημάτων α ́ ανάθεσης, μεταξύ εκπαιδευτικών του ίδιου κλάδου ή ειδικότητας, προηγείται ο παλαιότερος οργανικά τοποθετηθείς στη σχολική μονάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών διαφορετικών κλάδων ή ειδικοτήτων με οργανική τοποθέτηση στην ίδια σχολική μονάδα, οι οποίοι έχουν ώρες μαθημάτων σε κοινή α ́ ανάθεση.

1. Σε περίπτωση που υπηρετούν στο ίδιο σχολείο εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων ΠΕ04.01 και ΠΕ12.10, προηγείται στην επιλογή του μαθήματος της Φυσικής ο εκπαιδευτικός ειδικότητας ΠΕ04.01.

2. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναλάβουν την εποπτεία και καθοδήγηση μέχρι δύο Βιωματικών Δράσεων. Το παραπάνω ανώτατο όριο των Βιωματικών Δράσεων που μπορεί να αναλάβει ο κάθε εκπαιδευτικός ισχύει είτε ο εκπαιδευτικός υπηρετεί σε μία είτε σε περισσότερες σχολικές μονάδες.

3. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναλάβουν την εποπτεία και καθοδήγηση μέχρι δύο Ερευνητικών Εργασιών ανά τετράμηνο. Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων-ειδικοτήτων ΠΕ12 (εκτός ΠΕ12.13), ΠΕ14.04 και ΠΕ17 (εκτός ΠΕ17.09) μπορούν να αναλάβουν μέχρι τέσσερις Ερευνητικές Εργασίες ανά τετράμηνο.

Το μάθημα «Ερευνητική Εργασία» διδάσκεται από έναν εκπαιδευτικό και η ανάθεσή του γίνεται, αφού ανατεθούν στους εκπαιδευτικούς τα διδασκόμενα μαθήματα της ειδικότητάς τους. Τα παραπάνω ανώτατα όρια των ερευνητικών εργασιών που μπορεί να αναλάβει ο κάθε εκπαιδευτικός ισχύουν είτε ο εκπαιδευτικός υπηρετεί σε μία είτε σε περισσότερες σχολικές μονάδες.

Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από το σχολικό έτος 2015-16.

Κάθε διάταξη που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο τα θέματα της απόφασης αυτής παύει να ισχύει.

 

Σχόλια (20)

Παρατηρητης
|

@KATERINA
Ενα τελευταιο παραθυρακι ελπιδας.
Εφοσον ο Φυσικος εχει οργανικη τοτε πρεπει οπωσδηποτε να παρει σε α αναθεση
την Φυσικη μαζι με ολους τους υπαρχοντες με οργανικη Φυσικους.Μονο αν δεν συμπληρωνει το ωραριο του μπορει να παρει Βιολογια.Αν εχει παρει Βιολογια και εμειναν ωρες Φυσικης τοτε πρεπει να αφησει την Βιολογια αλλα για αυτο πρεπει να κανεις επισημο εγγραφο (καταγγελια) στην Δ/νση και στο Λυκειο.
Μονο με επισημο εγγραφο (και αριθμο πρωτοκολλου) κερδιζεις τους εχοντες οργανικη........

KATERINA
|

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας (μαχόμενος εκπαιδευτικός, Βασίλης Γ. ,Παρατηρητής) τελικά μάλλον δεν θα καταφέρω να αλλάξω κάτι πρέπει να το αποδεχτούμε γιατί η όλη αναστάτωση επιβαρύνει την ψυχολογία των παιδιών που θα δώσουν το μάθημα για πανελλήνιες ανάμεσά τους και το δικό μου.Ευχαριστώ πολύ

Βασίλης Γ.
|

@KATERINA
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι καθηγητές Δ/θμιας δικαιούνται μεχρι 10 ώρες Β ανάθεη χωρίς κανένα νομικό περιορισμό. Από εκεί και πέρα είναι ηθικός ενδοιασμός. Δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να αναγκάσει τον Φυσικο να αφήσει την βιολογία κατεύθυνσης στον Βιολόγο και να πάρει από το Βιολόγο ας πούμε την Βιολογία Α Λυκείου. Να υπενθυμίσω όμως ότι κανένα πτυχίο Φυσικής δεν προσφέρει επιστημονική κατάρτιση σε κανένα μάθημα Βιολογίας στο σχολείο.
Νομικά όμως ο Φυσικός είναι καλυμμένος να επιλέξει ότι θέλει!! Μάλιστα αν προσέξεις την σημερινή αρθρογραφία, όχι μόνο δεν προβλέπεται να υπάρξει πρόνοια για αυτές τις καταστάσεις, αλλά ο συντεχνιακός κύκλος που προκαλεί το πρόβλημα που θέτεις, σχεδιάζει να καταργήσει τελείως την Α ανάθεση στην Βιολογία, έτσι ώστε να μην τους ενοχλείτε ούτε καν με παιδαγωγικούς προβληματισμούς (νομικά είπαμε είναι έτσι κι αλλιώς καλυμμένοι).

Παρατηρητης
|

@KATERINA
Αν εχεις οργανικη στο λυκειο την βιολογια πρεπει να την αναθεσουν σ εσενα.
Αν δεν εχεις οργανικη και ο Φυσικος εχει τοτε μπορει να παρει την βιολογια.
Αν ειστε και οι δυο χωρις οργανικη τοτε οτι αποφασισουν.

KATERINA
|

O Βιολόγος είναι πολύ καλός τον είχαν και πέρυσι ενώ ο Φυσικός δεν μπορεί να αντοποκριθεί στο επίπεδο των παιδιών που θα δώσουν το μάθημα στις πανελλήνιες ενώ για τα υπόλοιπα που το έχουν σαν γενικής παιδείας είναι οκ και τον θέλουν (δεν θέλουν να ζοριστούν και πολύ) γιατί οι τάξεις είναι μικτές δεν είναι μόνο προσανατολισμού.(αυτό πάλι γιατί να γίνεται έτσι και να έχουν 2 μικτά Βιολογίας ?)

to_katerina
|

Ο φυσικός δέχεται να κάνει βιολογία ? παράξενο μου φαίνεται να υπάρχει βιολόγος και να την διδάσκει φυσικός εκτός αν
α) ο βιολόγος έχει θεματάκια .....
β) ο φυσικός έχει εμβαθύνει στην βιολογία και την διδάσκει σε πολλά μέρη πολλά χρόνια.

Μαχόμενος εκπαιδευτικός
|

@KATERINA
Νόμιμο είναι αυτό, Κατερίνα μου, έστω κι αν μοιάζει αφύσικο. Προφανώς στην περίπτωση που έχεις υπόψη σου ο βιολόγος συμπληρώνει το ωράριό του αποκλειστικά με βιολογία ανεξαρτήτως τάξεως, οπότε για τις εναπομείνασες ώρες βιολογίας ενεργοποιείται η β΄ανάθεση. Δεν υπάρχει υποχρεωτική προτεραιότητα στην κάλυψη μαθημάτων προσανατολισμού (όχι κατεύθυνσης πια) σε σχέση με τα μαθήματα γενικής παιδείας οποιασδήποτε τάξης. Απλώς αυτή η προτεραιότητα συνήθως εφαρμόζεται στα σχολεία βάσει της απλής λογικής, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να την επιβάλει υποχρεωτικά.

KATERINA
|

Θα ήθελα να μου πείτε αν είναι σύμφωνο με τους κανόνες α΄ανάθεσης να κάνει Βιολογία κατεύθυνσης σε ένα από τα 2 τμήματα κατεύθυνσης Φυσικός ΠΕ4 ενώ στο σχολείο υπάρχει Βιολόγος και τον απασχολούν σε α΄Λυκείου, Β΄Λυκείου και σε ένα από τα 2 τμήματα βιολογίας κατεύθυνσης.Που μπορώ να αναζητήσω τη σχετική διάταξη? Αν κάποιος γνωρίζει παρακαλώ να με βοηθήσει.

Θανάσης
|

Έχει δίκιο ο @Μιχάλης.
Και εμένα ο ανιψιός του μπατζανάκη της ξαδέρφης της κοπελιάς που μένει στον ίδιο όροφο με την γιαγιά μου πήγαινε σε γυμνάσιο που έκανε Μαθηματικά με Πληροφορικό και δεν έμαθε τίποτα. Δεν υπάρχει επιστημονικότερη απόδειξη από αυτήν.

John
|

Δεν μου φαίνεται και πολύ...επιστημονική η απόδειξη του γενικού με περιπτωσιολογία της....μιας περίπτωσης. Ειδικα όταν δεν μπορείς να συγκρίνεις τι θα είχαν κάνει οι ίδιοι ακριβώς μαθητές αν είχαν μαθηματικό στη γ γυμνασίου. Η άλλο καθηγητή πληροφορικής. Δεν θα κάνω το ίδιο λάθος να περιπτωσιολογησω και να σου πω ότι τα παιδιά της γ γυννασιου ζητούν ξανά τον πληροφορικό που είχαν στη β γυμνασίου διότι ¨Τα καταλαβαίνουν καλυτερά¨. Ούτε ότι η μεγάλη πλειοψηφία και των τριών τάξεων έδωσε λευκές κόλλες το καλοκαίρι ειτε με πληροφορικό και με μαθηματικό.
Τέλος πάντων, ΜΙχαλη, ας συμφωνήσουμε, εκτός ειδικών περιπτώσεων , τα μαθηματικά οι μαθηματικοί, τη φυσική οι φυσικοί και την πληροφορική οι πληροφορική. Σε όλα τα γυμνάσια και όλα τα λύκεια. Και εκεί που κακώς πληροφορικοί και προγραμματισμό διδάσκουν μαθηματικοί, ακόμα και προετοιμάζοντας παιδιά Γ λυκείου για πανελλήνιες. Τι λες;

Τέλος πάντων

@ κύριο μιχάλη
|

Είμαι ένας από τους νέους μαθητές σας κύριε Μιχάλη. Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε ήδη το καναμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας (όλη η τάξη) όταν καταλάβαμε πως δεν θα έχουμε τον ίδιο κύριο φέτος στα μαθηματικά.

Μιχάλης
|

Απόδειξη του ότι τα μαθηματικά θα πρέπει να διδάσκονται μόνο από μαθηματικούς είναι το γεγονός ότι φέτος ανέλαβα να διδάξω Άλγεβρα σε 2 τμήματα της Α λυκείου, των οποίων οι μαθητές είχαν διδαχτεί μαθηματικά στη Γ Γυμνασίου από καθηγητή πληροφορικής. Ε, λοιπόν οι περισσότεροι δεν ξέρουν πού τους παν τα τέσσερα και στο διαγνωστικό τεστ έδωσαν λευκές κόλλες...

John
|

Οι...Πέμπτη 04 του παραπάνω σχολίου ειναι προφανώς οι Πέ 04. Άτιμη αυτόματη συμπληρωση

John
|

Ρητορική η ερώτηση σου Μάριε έτσι; Οι Πέμπτη 04 σπανίως παίρνουν μαθηματικά και σχεδόν πάντα σε σχολεία που ούτως η άλλως δεν γίνεται να πάει μαθηματικός για συμπλήρωση. Δεδομένων και των πολλών ωρών άμα βδομάδα των μαθηματικών. Εξού και η αντίδραση για τους πε19 . Λορκα χρυσό...δάκτυλε γραψτα!!!! Πληροφορική στα σχολεία μόνο από πτυχιούχους πληροφορικής . Όσοι ειναι με σεμινάρια πίσω στα πτυχια τους .

Lorka
|

Μόνο οι διορισμένοι ως ΠΕ19 που όμως έχουν βασικό πτυχίο Μαθηματικού θα μπορούν να παίρνουν Μαθηματικά ως Β' ανάθεση (αλήθεια γιατί όχι Α' ανάθεση; ) στα Γυμνάσια. Αυτό ήταν πολύ σωστό. Πάντως οι Μαθηματικοί, Φυσικοί, Γυμναστές, Θεολόγοι κλπ. συνεχίζουν να κάνουν Πληροφορική (όντας διορισμένοι ως ΠΕ19) σε Γυμνάσια-Λύκεια-ΕΠΑΛ χωρίς αντίστοιχο βασικό πτυχίο. Είπαμε τίποτα για ισονομία; Οι γονείς άραγε ξέρουν ποιος διδάσκει την επιστήμη του μέλλοντος(ή στην καλύτερη προσπαθεί ξέροντας λιγότερα από το παιδί του); Ρωτήστε απλά τους καθηγητές στο σχολείο σας τι πτυχίο έχουν .

Μαριος
|

Γιατί οι φυσικοί και οι χημικοί μπορούν κάνουν μαθηματικά , οι μαθηματικοί να κάνουν φυσική (!) αλλά δεν μπορούν οι πληροφορικοί να κάνουν μαθηματικά;;; !!

Γιώργος
|

Είναι προφανές ότι του υπουργείο αποκλείει τους ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 από τις ερευνητικές εργασίες για να εξοικονομήσει ώρες λόγω της μεγάλης έλλειψης καθηγητών σε αυτές τις ειδικότητες. Στην αρχή της χρονιάς οι ερευνητικές εργασίες ήταν πρώτη ανάθεση σε ΟΛΕΣ τις ειδικότητες. Ήδη οι κατανομές έχουν γίνει, το ωρολόγιο πρόγραμμα έχει μπει σε εφαρμογή και οι ερευνητικές εργασίες έχουν ξεκινήσει. Ας ερχόταν η εγκύκλιος αρχές Σεπτέμβρη. Τώρα δημιουργείται τρομερή αναστάτωση στα σχολεία λόγω αλλαγών στις κατανομές και στις ερευνητικές εργασίες με πενιχρή "εξοικονόμηση" σε ώρες φιλολογικών και φυσικομαθηματικών.

ΠΕ19
|

Μήπως καταλάβατε τι έγινε με την αλλαγή των αναθέσεων ???
Τα σχολεία Μπάχαλο
Για άλλη μια φορά φτιάχνονται οι ξενόγλωσσοι αφού τους δίνει την δυνατότητα να πάρουν ιστορία στην Α' Λυκείου αλλά και μία επιπλέων επιλογή στην Γ' Λυκείου ( μετά το 1 εξτρά μόριο για Διευθυντές )
Για άλλη μια φορά χτυπιούνται οι συνάδελφοι ΠΕ 19-20 μετά την κατάργηση της επιλογής στην Γ΄ Λυκείου να σου και η αφαίρεση, επί της ουσίας, της δυνατότητας Β ανάθεσης Μαθηματικών στο Γυμνάσιο, αφού αν έχουν πτυχίο μαθηματικού θα έχουν κα Β' ειδικότητα άρα θα το έχουν και μάλιστα Α' ανάθεση. (Να μην ξεχνάμε και την ρητή απαγόρευση μοριοδότησης πληροφορικού σε γνώσεις ΤΠΕ ως υποψήφιος Δ/ντης).
Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι το θυμηθήκανε 1 μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους. Όταν δηλαδή είχαν ήδη ανατεθεί σε ΠΕ19 μαθήματα μαθηματικών σε Γυμνάσια της χώρας ( αφού οι μαθηματικοί μετά τους Φιλόλογους και τους Βιολόγους είναι η ειδικότητα με τα περισσότερα κενά). Καθηγητές ΠΕ19 που θα μπορούσαν να βγουν υπεράριθμοι και να πάνε σε άλλο σχολείο, δεν πήγαν και πήγαν κάποιοι άλλοι με λιγότερα μόρια, και τις ώρες αυτές θα μπορούσε να τις πάρει κάποιος φυσικός (ΠΕ04.01) που περίσσευε και πήγε σε άλλο σχολείο, που αν το ήξερε δεν θα πήγαινε κτλ. Η ενέργεια αυτή του υπουργείου θα προκαλέσει απίστευτες καραμπόλες. Στην ουσία αντί να λύνονται προβλήματα δημιουργούνται και άλλα.
Το να αλλάζουν τις αναθέσεις, αφού έχει αρχίσει η σχολική χρονιά είναι εγκληματικό ειδικά αν αφαιρούν την ανάθεση σε κάποια ειδικότητα. Ανατρέπουν εντελώς τον σχεδιασμό ενός σχολείου. Είμαι περίεργος αυτοί εκεί στο υπουργείο με αυτήν την διαταγή που βγάλανε, καταλάβανε ότι δημιούργησαν σε μία μέρα τουλάχιστον άλλα 100 με 200 κενά μαθηματικών σε όλη την χώρα τα και ταυτόχρονα 100 με 200 πλεονάσματα πληροφορικών τα οποία προστίθενται στα 600 ήδη υπάρχοντα.
Οι πρώτη φορά αριστερά υποτίθεται ότι θα νοικοκύρευαν το δημόσιο απ' ότι φαίνεται μάλλον το ανακατεύουν περισσότερο.

Γιώργος
|

Οι φυσικοί ξέρουν πιο καλά μαθηματικά απ' ότι οι καθηγητές πληροφορικής όπου ο κορμός των μαθημάτων σε όλες τις σχολές είναι τα μαθηματικά....πάλι το υπουργείο έκανε το θαύμα του! Αλλά δε φταίτε εσείς αλλά ανυπαρξία σοβαρής ένωσης τι περιμένεις?

χμμ...
|

Μαθηματικοι εχουν Β' αναθεση το μαθημα Φυσικης και οι Φυσικοι-Γεωλογοι-Χημικοι εχουν Β' αναθεση Μαθηματικα...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ