Κατάργηση της κλήρωσης επιλογής φοιτητών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε η Σία Αναγνωστοπούλου στη Βουλή

Ανανέωση του ακαδημαϊκού προσωπικού με την είσοδο νέων επιστημόνων που σήμερα υποαπασχολούνται ή είναι άνεργοι

07/10/2015

Ενημερώθηκε: 08/10/2015, 07:13

Άκουσε το άρθρο

Η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου, κατά τη σημερινή συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων , στη Βουλή, ανακοίνωσε τα εξής για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο:

1. Άνοιγμα του ΕΑΠ σε νέα επιστημονικά πεδία,

2.Ανοιχτή πρόσβαση όσων επιθυμούν να φοιτήσουν στο ΕΑΠ χωρίς σύστημα κλήρωσης,

3. Ανανέωση του ακαδημαϊκού προσωπικού με την είσοδο νέων επιστημόνων που σήμερα υποαπασχολούνται ή είναι άνεργοι,

4. Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής με αύξηση των υποτροφιών και περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

5. Θα προχωρήσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου πολύ περισσότερο που πρόκειται για ένα μαζικό πανεπιστημιακό ίδρυμα που απευθύνεται σε μεγάλες πληθυσμιακές κατηγορίες.

Σχόλια (9)

ΕΛΕΝΗ
|

Aν διώξει όλους τους πανεπιστημιακούς :

α. που κατέχουν και άλλη θέση σε άλλα πανεπιστήμια
β. που έχουν συνταξιοδοτηθεί
γ. που διδάσκουν σε άλλα ανοικτά πανεπιστήμια

τότε θα δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους επιστήμονες να ασκήσουν αυτό το έργο.
Eπίσης δεν σημαίνει οτι και όλοι οι άνεργοι με προσόντα μπορούν να γίνουν πανεπιστημιακοί. Είπαμε αξιοκρατία ..όχι ισοπέδωμα.

ΕΠΙΤΥΧΩΝ
|

@κ. ΣΑΡΑΝΤΟ ΜΙΑΟΥΛΗ
Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Οι εισαγωγικές στα ΠΜΣ, από την προσωπική μου εμπειρία, είναι αξιοκρατικότατες. Τελείωσα Τμήμα Φιλολογίας κι έδωσα σε ομοειδές Τμήμα (Ιστορικό-Αρχαιολογικό) σε άλλο μέρος (Παν/μιο άλλης περιοχής). Πέρασα από γραπτές-απαιτητικές εξετάσεις με πολύ ύλη. Τα γραπτά είχαν μαύρη ταινία όπως στις πανελλαδικές. Να σημειωθεί ότι κόπηκαν απόφοιτοι του Τμήματος.

teos
|

Είπα κι εγώ, πολύ άργησε η αν. υπουργός να προσθέσει τη δική της κατάργηση ακολουθώντας το δόγμα διακυβέρνησης του σύριζα που είναι "καταργούμε ό,τιδήποτε δημιούργησαν οι προηγούμενοι". Κάνει και αυτή ό,τι της κατέβει στο κεφάλι χωρίς ασφαλώς κάποιο προγραμματισμό, μόνο λόγια εντυπωσιασμού. Βοήθειά μας!

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ
|

ΑΣ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ!

Nikos
|

Όσο για την ανανέωση του προσωπικού, αυτό είναι επιβεβλημένο.

PE19
|

Κάθε μέρα και από μία βλακεία οκ η κλήρωση σαν τρόπος εισαγωγής είναι δίκαιος αλλά όχι αξιοκρατικός γιατί άριστος έχει ίσες πιθανότητες με τον μέτριο (για να μην πω άσχετο). Όμως αν ανοίξει για όλους το ΕΑΠ ( ελεύθερη πρόσβαση ) για μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση πόσοι θα κάνουν αίτηση ειδικά αν δεν κοστίζει και ιδιαίτερα ακριβά ( εδώ το Παν. Λευκωσίας θέλει 6000 για ένα μεταπτυχιακό) σχεδόν όλοι οι καθηγητές Β/μιας θα το παρακολουθούν. Οπότε η ποιότητα της εκπαίδευσης θα πέσει κατακόρυφα θα υπάρξει περεταίρω απαξίωση των μεταπτυχιακών τίτλων ( ήδη γίνεται αφού με τον 4327 μεταπτυχιακό + διδακτορικό = 4 χρόνια υπηρεσίας) με αποτέλεσμα ο κάθε κυβερνών να τοποθετεί όποιους θέλει όπου θέλει ή να γίνονται γραπτοί διαγωνισμοί για οποιαδήποτε θέση ευθύνης ( νόμος Μητσοτάκη).
Αν καταργούνταν η κλήρωση για την εισαγωγή στο ΕΑΠ θα έλεγα να αντικατασταθεί με εισαγωγή περιορισμένου αριθμού ατόμων με διαβαθμισμένες υποτροφίες βάση κριτηρίων και πολύ υψηλά δίδακτρα για εισαγωγή χωρίς κριτήρια (πχ έχω 120 θέσεις για μεταπτυχιακές σπουδές στην διοίκηση της εκπαίδευσης οι 40 καλύτεροι δωρεάν άλλοι 40 με 200 ευρώ το εξάμηνο άλλοι 40 με 500 και όποιος άλλος θέλει αλλά με 2000 ( τυπικά νούμερα γιατί πραγματικά δεν ξέρω το κόστος λειτουργίας ενός εξαμήνου στο ΕΑΠ). Μία πρόταση απλά για να υπάρξει και στο ΕΑΠ κάποιο είδος αξιοκρατίας ( στην εισαγωγή αφού φυσικά για το ακαδημαϊκό κομμάτι δεν τίθεται θέμα).

bob mastoras
|

Το ΕΑΠ δηλαδή το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο λειτουργεί «εδώ και δεκατίες στις πολτισμένες χώρες της Δύσης» sic. Όχι βέβαια!

Δεν ξέρω τι γίνεται σε όλες τις χώρες της Δύσης. Ξέρω μόνο την Μεγάλη Βρετανία και την ΟΔ Γερμανίας όπου το Open University και το Fern-Uni Haagen αντίστοιχα δεν λειτουργούν μόνο για χομπίστες, αλλά δίνουν και κανονικότατα πτυχία. Όχι μόνο βασικά αλλά και μάστερ και διδακτορικά και υφηγεσίες! Υπάρχουν δε προσωπικότητες της δημόσιας ζωής με πτυχία και από αυτά τα πανεπιστήμια.

Μήπως τα μπερδεύετε με το λαϊκό πανεπιστήμιο (Volkshochschule);

Τeacher
|

Πότε θα σοβαρευθούμε; To E.A.Π. όπου λειτουργεί εδώ και δεκατίες στις πολτισμένες χώρες της Δύσης, δεν παράγει αποφοίτους για την αγορά και τις υπηρεσίες, αλλά μορφώνει πολίτες για το hooby τους. Στη Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε ένα συμβατικό Πανεπιστήμιο, απονομής πτυχίων και μεταπτυχιακών σε ανθρώπους που εισάγονται σ΄ αυτό χωρίς κανέναν κριτήριο (αλλά δια κληρώσεως!!!). Επιτέλους, ας σταματήσει η φαρσοκωμωδία... Ας το κάνουν κανονικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα εισάγονται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων για να ησυχάσουμε...

Νίκος
|

Θεωρώ πως η κλήρωση ήταν στρεβλή ως διαδικασία. Το ζητούμενο όμως αν ανοίξουν οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι να εξασφαλιστει ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων και ουσιαστικά μιλάμε για επάρκεια της αγγγλικής. Είναι στα αλήθεια θλιβερό να βλέπεις μεταπτυχιακούς φοιτητές που δεν μπορούν να χειριστούν στο ελάχιστο ξενόγλωσση (και δη αγγλική) βιβλιογραφία. Διαφορετικά η ήδη υποτίμηση των μεταπτυχιακών τίτλω,ν που συμβαίνει από την υπερπροσφορά τους από ένα σωρό Προγράμματα Σπουδών, θα συνεχιστεί ακόμη πιο έντονη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ