Το υπ. Παιδείας πιέζει να κλείσουν τμήματα στα ΕΠΑΛ-Αναμένεται Υπουργική Απόφαση για υποχρεωτική διάθεση των καθηγητών στα ΙΕΚ

Εχουν σταλεί ήδη τα ονόματα των υπό διάθεση εκπαιδευτικών στο υπουργείο, χωρίς να έχουν περάσει από κανένα Υπηρεσιακό Συμβούλιο και πως από στιγμή σε στιγμή αναμένεται Υπουργική Απόφαση με την οποία θα διατεθούν υποχρεωτικά και χωρίς αίτησή τους στο ΔΙΕΚ

19/11/2015

Άκουσε το άρθρο

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Κ. Γιαννόπουλος ενημέρωσε το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαίας- σύμφωνα με ανακοίνωση της ‘Ενωσης- ότι:

Α. Δέχεται μεγάλες πιέσεις από το υπουργείο Παιδείας να κλείσουν ακόμα περισσότερα ολιγομελή τμήματα κυρίως των Νυχτερινών σχολείων και των ΕΠΑΛ και ζήτησε από την ΕΛΜΕ να του καταθέσει προτάσεις για το μέλλον των ΕΠΑΛ και των Νυχτερινών και για τα Τμήματα – Ειδικότητες που θα λειτουργούν σε αυτά.

Β. Εχουν σταλεί ήδη τα ονόματα των υπό διάθεση εκπαιδευτικών στο υπουργείο, χωρίς να έχουν περάσει από κανένα Υπηρεσιακό Συμβούλιο και πως από στιγμή σε στιγμή αναμένεται Υπουργική Απόφαση με την οποία θα διατεθούν υποχρεωτικά και χωρίς αίτησή τους  στο ΔΙΕΚ.

Η ΕΛΜΕ με ανακοίνωσή της:

-ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ως απαράδεκτη τη συγκεκριμένη απόφαση του ΠΔΕ με την οποία καταργεί, μετά από δυο μήνες λειτουργίας,   τα τμήματα ΕΠΑΛ και που θα έχει ως άμεση συνέπεια είτε την αλλαγή ειδικότητας είτε ακόμη και τη διακοπή φοίτησης των συγκεκριμένων μαθητών. Γι’ άλλη μια φορά οι μαθητές των νυκτερινών σχολείων αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου θεού.

-ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ την  αντίθεση  της σε οποιαδήποτε μορφή κινητικότητας των εκπαιδευτικών παρά τη θέλησή τους και στην κατεύθυνση αυτή επαναλαμβάνει το αίτημα  να μην κλείνουν τμήματα των ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα να διατίθενται οι εκπαιδευτικοί στα ΙΕΚ.

-ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ  “την πολιτική της νεομνημονιακής Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση,  η οποία οδηγεί στην διάλυσή της μέσα από το κλείσιμο τμημάτων και στην παράδοσή τους σε δομές μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως είναι τα ΙΕΚ, και σε αβέβαιο μέλλον τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς”.

-ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ επίσης ως εκβιαστικό τον τρόπο - υποχρεωτική κινητικότητα, με τον οποίο πρόκειται να διατεθούν στα ΔΙΕΚ οι εκπαιδευτικοί  των ειδικοτήτων της Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Η ΕΛΜΕ καλεί καλεί τα μέλη της σε επαγρύπνηση και στην πραγματοποίηση άμεσα συνεδριάσεων των συλλόγων διδασκόντων για να ενημερωθούν  ώστε “να καθορίσουν τη στάση τους  για να αποτρέψουντο κλείσιμο των τμημάτων και την υποβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Επαγγελματικής Εκπαίδευσης”.

 

Σχόλια (7)

Εκπαιδευτικός
|

@Ελεύθερος
Συμφωνώ απολύτως. Η αντιμετώπιση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπ/σης από την πολιτεία πάντα υπήρξε προβληματική και άνιση, αλλά επί Αρβανιτόπουλου ξεπέρασε κάθε όριο λογικής και δικαίου. Η επαναφορά των συναδέλφων ήταν στοιχειώδης ηθική και νομική υποχρέωση ενός κράτους δικαίου. Μια μικρή μόνο επισήμανση: Η συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου εκπαιδευτικών ΔΕ σε δημόσιο ΙΕΚ δεν είναι αυτονόητη, γιατί μιλάμε για μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, οπότε απαιτείται ειδική απόφαση για κατ' εξαίρεση διάθεση.

Πρώτη
|

Κλασική "πολιτική" κυβέρνησης συριζανελ. Βγήκε με σημαία την επιστροφή των συναδέλφων στα σχολεία και με την προχειρότητα-ασχετοσύνη που τους διέπει τελικά και συναδέλφους βγάζει σε "κινητικότητα" συναδέλφους και μαθητές και όποιος την πλήρωσε την πλήρωσε.
Αλλά που να ξέρουν τα προβλήματα των επαλ ...

Ελεύθερος
|

Τι λέτε, Mr Νίκος; Ποια ειδικότητα και ποιον τομέα κατήργησε ο Αρβανιτόπουλος πραγματικά ελλείψει εγγραφέντων μαθητών; Ξεχνάτε ότι έπαιξαν ρώσικη ρουλέττα στις πλάτες χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών για να την πληρώσουν οι «άτυχοι», άνευ του παραμικρού, προσχηματικού -έστω- αντικειμενικού κριτηρίου;

Το λάθος είναι άλλο και το είχαμε επισημάνει: Έπρεπε τα μεν Επαγγελματικά Λύκεια να γίνουν ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ήταν, οι δε Επαγγελματικές Σχολές να ανασυσταθούν, πάλι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ήταν πριν την λαίλαπα αρβανιτόπουλου. Όλα τα άλλα δημιουργούν στρεβλώσεις και αδικίες τόσο στην (ελλιπή) επαγγελματική εκπαίδευση όσο και στις πανελλαδικές εξετάσεις, τα επαγγελματικά δικαιώματα και το ωράριο λειτουργίας, ιδίως των (Σ)ΕΚ. Για τα τυχόν προβληματικά, με λίγους μαθητές τμήματα, την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το υπουργείο α) με την εγκληματική κατάργηση του επαίσχυντου 2013 και β) με την μη πλήρη αποκατάσταση της τάξεως, της ισορροπίας και της σώφρονος δομής στην επαγγελματική εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ 1ον) να γίνουν τα πράγματα ως είχον και 2ον) για 2-3 χρόνια να στηριχτούν οι αδίκως καρατομηθείσες ειδικότητες, με ελαστικότητα στο θέμα της δημιουργίας/λειτουργίας τμημάτων.

Όσο για την διάθεση στα ΙΕΚ, προς τί τόσος ντόρος; Λογικό δεν είναι να διατίθενται για συμπλήρωση ωραρίου στα δημόσια ΙΕΚ οι διορισμένοι καθηγητές;

Μαρια Κασιμάκη
|

Θα μου επιτρεψετε να μπω στην συζήτηση και να πω οτι ολα ειναι επι γονάτουυ σχεδιασμενα και πριν και τωρα που επεστρεψαν οι εκπαιδευτικοι απο την διαθεσιμοτητα .Ειναι παντως σε βαρος του λαου να εχουμε τμηματα με 5-6 μαθητες σε αστικες περιοχες.Ας προσφερουν τις υπηρεσιες τους στα ΙΕΚ να βοηθησουν το κρατος.

Aggeliki
|

Mr.Νικος πρώτα από όλα πολύ ευγενικό εκ μέρους σας να λέτε ότι καλά κάναμε και γυρίσαμε. Έχω όμως μια απορία. Επιστρέψαμε και σκέφτηκαν τις ανάγκες των καθηγητών και όχι των μαθητών λέτε. Όταν καταργηθηκαμε ποιον σκέφτηκαν;Απομάκρυναν τις ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους ΜΑΘΗΤΕΣ και εμειναν κάποιες πικραμένες ειδικότητες με 10 μαθητές και αυτούς με μαγείρεμα!Αυτό δεν βολεύει να το πούμε όμως ετσι;Τα τμήματα μας είχαν 25 μαθητές και 2 τμήματα αγαπητέ μου!!Κακώς καταργηθηκαμε!Κανείς τότε δεν σκέφτηκε τους μαθητές!

ΜΠΑΜΠΗΣ
|

ΟΤΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΕΠΑΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΜΗ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ Υ.Π. Η ΝΔ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΙΣ ΕΠΑΣ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ ΣΕ 6 ΕΤΗ ΤΙΣ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ.ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΕΟ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΛΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ.ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΙΠΟΤΑ.ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ.

Mr Νίκος
|

Ήταν δεδομένο ότι θα συνέβαινε αυτό, από την πρώτη στιγμή, όταν ο κος Κουράκης δήλωνε ότι οι σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν και για αυτό το λόγο θα ξανα-δημιουργηθούν τα τμήματα των ΕΠΑΛ που είχαν καταργηθεί. Καλώς επέστρεψαν οι συνάδελφοι, αλλά όταν δημιουργείς σχολεία για τις ανάγκες των καθηγητών και όχι των μαθητών, χωρίς να έχεις σταθμίσει τους πόρους σου, η λογική εξέλιξη είναι ότι θα πρέπει να στελεχώσεις αυτά τα τμήματα, οπότε πρέπει να προσλάβεις και άλλους καθηγητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Πως θα γίνουν αυτά όταν παράλληλα οι πόροι δεν επαρκούν για τη στελέχωση ακόμα και τμημάτων κατεύθυνσης σε γενικά λύκεια;
Οσο για την ΕΛΜΕ, αφού δεν υπάρχουν πιστώσεις, τι ακριβώς ζητάει, να λειτουργούν τμήματα ΕΠΑΛ με ένα δύο καθηγητές (σε βάρος των μαθητών) ή να προσληφθούν αναπληρωτές φυσιοθεραπευτές και όχι βιολόγοι (σε βάρος άλλων μαθητών);

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ