Ερώτηση στη Βουλή για την απαγόρευση αξιολόγηση στα ιδιωτικά σχολεία

14/01/2016

Άκουσε το άρθρο

1.    Απαγορεύεται σε ένα ιδιωτικό σχολείο να κάνει αποτίμηση των δομών και του προσωπικού του, παράλληλα με τη θεσμική αξιολόγηση του Π.Δ. 152/2013 που επικαλείται ο Υπουργός; Αναγνωρίζει το δικαίωμα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να λαμβάνουν μέτρα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχομένων εκ μέρους τους υπηρεσιών;

2.    Η επίκληση από μέρους του Υπουργείου του Π.Δ. 152/2013, σηματοδοτεί αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης και την πρόθεσή της να υλοποιήσει, επιτέλους, την προβλεπόμενη  διαδικασία αξιολόγησης σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία;

3.    Μπορούν, σήμερα, το συγκεκριμένο σχολείο και κάθε σχολείο να προσχωρήσει στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τους, με βάση το Π.Δ. 152/2013 που επικαλείται ο Υπουργός;

Στα παραπάνω ερωτήματα καλείται ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης να απαντήσει στη Βουλή , ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης παιδείας του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς

Στην ερώτηση ο κ. Μαυρωτάς τονίζει τα εξής:

Α. Με το  υπ’ αριθ. πρωτ. Φ.8/254/205120/Δ2/15-12-2015 έγγραφό σας, ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής η διερεύνηση καταγγελίας της Ο.Ι.Ε.ΛΕ. περί διενέργειας εσωτερικής αξιολόγησης εκπαιδευτικών σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.

Β. Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής με το υπ’ αριθ. πρωτ. 29198/21-12-2015 έγγραφό της επεσήμανε προς το εν λόγω ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ότι θα  πρέπει να ακυρωθεί άμεσα οποιαδήποτε διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών  του που τυχόν εφαρμόζεται ενώ, παράλληλα, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 29720/21-12-2015 έγγραφό της, επισημαίνει, προς τα ιδιωτικά σχολεία αρμοδιότητάς της, τις ισχύουσες διατάξεις περί αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Γ. Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί πως και στα τρία ανωτέρω έγγραφα περιλαμβάνεται αφ’ ενός μεν διάταξη του Συντάγματος περί της διάθεσης εγκαταλειμμένων εκτάσεων για την αξιoπoίησή τoυς υπέρ της εθνικής oικoνoμίας και απoκατάσταση ακτημόνων, η οποία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μας δεν κατέστη από μέρους μας δυνατόν να συσχετιστεί με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αφ’ ετέρου δε διάταξη του Π.Δ. 152/2013, το οποίο η Κυβέρνηση εξεδήλωσε την επιθυμία να καταργήσει με το άρθρο 45 του Σχεδίου Νόμου “Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις” το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση κατά το διάστημα 18-29/06/2015.

Δ. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής επανήλθε με το υπ’ αριθ. πρωτ. 165/05-01-2016 έγγραφό της με το οποίο ζητά από το ως άνω εκπαιδευτήριο ενημέρωση περί της εφαρμογής από μέρους του οποιασδήποτε διαδικασίας εσωτερικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών του και περί της απαρέγκλιτης ευθυγράμμισής του με το υπ’ αριθ. πρωτ. Φ.8/254/205120/Δ2/15-12-2015 έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Ε. Προκαλεί απορία το γιατί το Υπουργείο επιλέγει να εγκαλεί εκπαιδευτήριο για την ανάπτυξη συστήματος εσωτερικής αποτίμησης, το οποίο κατά την άποψή μας θα λειτουργήσει παράλληλα και όχι αντίθετα με τη σύμφωνη με το Π.Δ. 152/2013 αξιολόγηση, και έχει ως στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων από πλευράς εκπαιδευτηρίου υπηρεσιών αντί να σπεύσει να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα στο –ας μην το ξεχνάμε– ισχύον Π.Δ. 152/2013 ώστε να συνδράμει το έργο των σχολείων, δημοσίων και ιδιωτικών ως οφείλει.
 

 

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ