ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ: Η Πολιτεία να στηρίξει τα Πανεπιστήμια με πόρους και με θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την αυτοτέλεια

Η Σύνοδος επεξεργάζεται θέσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας, συμπεριλαμβανομένων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών

21/05/2016

Ενημερώθηκε: 21/05/2016, 17:48

Άκουσε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, παρουσία της Αν. υπουργού Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου, οι τριήμερες εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων, στο Βόλο, όπου εξετάστηκε   το σύνολο των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Η Αν. υπουργός ζήτησε από τους Πρυτάνεις να καταθέσουν την πρότασή τους για τη λειτουργία των Μεταπτυχιακών, εν όψει σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα διεκδικήσει ενίσχυση των τακτικών προυπολογισμών των ΑΕΙ και επίσπευση  των διαδικασιών κάλυψης με μέλη ΔΕΠ των 500 νέων εγκεκριμένων θέσεων.

Η κ. υπουργός  ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει τις ερμηνευτικές εγκυκλίους επί των ρυθμίσεων για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσε της που εξέδωσε η Σύνοδος, μετά τη σημερινή συνεδρίαση αναφέρει ότι:

Α.  Διαπίστωσε την ανάγκη για μια συνολική εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση.

Β. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Σύνοδος ζητά από την Πολιτεία τη στήριξη των Πανεπιστημίων με πόρους και επιστημονικό δυναμικό,  αλλά και με ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων και την ενίσχυση της ευελιξίας τους στην παραγωγή και μετάδοση σύγχρονων γνώσεων.

Γ. Η Σύνοδος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση μιας σειράς διατάξεων του πρόσφατου Νόμου 4386/2016 για την έρευνα, καθώς και για τη διάθεση πεντακοσίων θέσεων καθηγητών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

Δ. Η Σύνοδος επεξεργάζεται θέσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας, συμπεριλαμβανομένων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και δηλώνει την ετοιμότητά της να συμμετέχει σε έναν οργανωμένο διάλογο με την Πολιτεία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Η κ. Αναγνωστοπούλου

Η Αν. υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τα Μεταπτυχιακά δήλωσε:

  «Τα ιδρύματα θα πρέπει να εξασφαλίζουν δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η θέση η δική μου είναι προς συζήτηση. Ωστόσο αποτελεί αρχή μου ότι δεν μπορούμε να εμπορευματοποιήσουμε τη γνώση και να κάνουμε βιομηχανία μεταπτυχιακών. Υπάρχουν μεταπτυχιακά που είναι πολύ ακριβά για την περίοδο που ζούμε. Θα έλεγα ότι σε ιδανικές συνθήκες τα μεταπτυχιακά δεν θα έπρεπε να είναι με δίδακτρα στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι όμως κάτι που θα συζητήσουμε με τους πρυτάνεις».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ