Διαρκής Εκπαίδευση για τους εκπαιδευτικούς προτείνει ο Α. Λιάκος

23/05/2016

Άκουσε το άρθρο

Την πρότασή του οι εκπαιδευτικοί   να περνούν μια διετή πιστοποιημένη εκπαίδευση που θα έχει να κάνει και με μαθήματα και με πρακτική και θα γίνεται και στο σχολείο αλλά ταυτόχρονα η εκπαίδευση των δασκάλων να είναι διαρκής, επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία Αντώνης Λιάκος.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη δημιουργίας  κοινοτήτων μάθησης, οι οποίες, όπως είπε, με πολλούς τρόπους, βιωματικούς, εξ αποστάσεως, με μαθήματα, με διαλέξεις, προσανατολίζονται τόσο προς τις ανάγκες του ίδιου του δασκάλου και του σχολείου αλλά και προς εκείνα τα σημεία που η σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη, προοδεύει και φέρνε .

Ο κ. Λιάκος παρομοίασε τον  εκπαιδευτικό με τον γιατρό, τον δικηγόρο τον τεχνικό  δηλώνοντας  ότι ο δάσκαλος και ο καθηγητής  θα πρέπει να είναι  «professional», όπως είναι ο ιατρός, που διαρκώς πρέπει να επικαιροποιεί τις γνώσεις του, ο νομικός, ο τεχνικός, να μη μένει ο δάσκαλος και ο καθηγητής στις γνώσεις που πήρε κάποτε στο πανεπιστήμιο και αλλάζουν κάθε πέντε-δέκα χρόνια .

Για την αξιολόγηση επισήμανε ότι δεν πρέπει να  αντιμετωπίζεται τιμωρητικά αλλά ουσιαστικά σημειώνοντας ότι «νεωτερισμός είναι η δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης που θα μπαίνουν οι στόχοι: Τι πρέπει να ξέρει ο μαθητής, τι πρέπει να κάνει ο δάσκαλος, ο διευθυντής, τι πρέπει να μαθαίνει κανείς στο δημοτικό, γυμνάσιο; Με βάση αυτούς τους στόχους αποτιμάται η λειτουργία του εκπαιδευτικού, η διδασκαλία του, αλλά και οι θεσμοί τα προγράμματα. Δε μπορεί η εκπαίδευση να μην αναστοχάζεται, άλλωστε η διαφορά της εκπαίδευσης από οποιαδήποτε άλλη μάθηση και κατάρτιση βρίσκεται στο σημείο του αναστοχασμού, της αναξιολόγησης».

 Για τους Διευθυντές  των σχολικών μομνάδων ο κ. Λιάκος πρότεινε  « να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο και εδώ σκεφτόμαστε, είπε οι διευθυντές να περνάνε μέσα από τα σεμινάρια της κεντρικής σχολής κρατικής διοίκησης. Να μαθαίνουν τους θεσμούς, διάφορα ζητήματα με τη διοίκηση, τη διαχείριση έμψυχου δυναμικού και της εκπαίδευσης

 

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ