«Μαραθώνιες» συναντήσεις για τους ΕΛΚΕ των Πανεπιστημίων

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

28/05/2016

Άκουσε το άρθρο

Δύο «μαραθώνιες» συναντήσεις διάρκειας 7 ωρών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχε ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Γ. Πετράκος και στελέχη των ΕΛΚΕ  σχετικά με τη πρόσφατα ψηφισμένη από τη Βουλή  διάταξη,   που αφορά στους ΕΛΚΕ,

Στην πρώτη  συνάντηση στο ΓΛΚ συμμετείχαν από τη μια πλευρά ο κ. Πετράκος και στελέχη των ΕΛΚΕ  , και από την άλλη, ο Γενικός Διευθυντής Θησαυροφυλακίου κ. Κατριβέσης και στελέχη του ΓΛΚ.

Παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται η εφαρμογή αυτής της διάταξης και αναζητήθηκαν πιθανές λύσεις σε καλό κλίμα. Συνοπτικά, το ΓΛΚ θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή των ΕΛΚΕ στην Ενιαία Αρχή (για λόγους αρχής), αλλά είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής σε αυτούς που εργάζονται ως υπάλληλοι των ΕΛΚΕ.

Το κύριο επιχείρημα των ΑΕΙ  ήταν ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθούν αυτοί που εργάζονται στα έργα και έχουν μια περιστασιακή σχέση με το Πανεπιστήμιο και συνεπώς δεν είναι σωστό να καταγραφούν ως υπάλληλοι της γενικής κυβέρνησης, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε μια τεχνητή αύξηση 60-70 χιλιάδων τους δημοσίους υπαλλήλους.
     
Η δεύτερη συνάντηση ήταν με το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης (που είναι υπεύθυνο για το πεδίο εφαρμογής, δηλαδή ποιοι απογράφονται στην ΑΕΠ) με τον Γενικό Διευθυντή κ. Σπηλιωτόπουλο και το Διευθυντή του Γραφείου του υπουργού κ. Γεωργαντά.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον κ. Πετράκο,  υπάρχει ο προσανατολισμός να βρεθεί μια λογική λύση με τη μορφή τροπολογίας σε κάποιο νομοσχέδιο που είναι στη Βουλή και εξετάζονται διάφορες διατυπώσεις που να καλύπτουν τους ΕΛΚΕ. Είμαστε σε επαφή και συνεργασία και ελπίζουμε να προχωρήσει αυτή η λύση.

Για το μεσοδιάστημα από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ μέχρι τη διόρθωση, ο κ. Κατριβέσης  διαβεβαίωσε τα ΑΕΙ  ότι δεν υπάρχει θέμα, καθώς ο αρχικό νόμος που έκανε την ένταξη των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής προέβλεπε περίοδο προσαρμογής 6 μηνών, που ισχύει κατʼ αναλογία. Ζητήσαμε αυτή την ερμηνεία να μας τη δώσει σε μια εγκύκλιο.

Στη συζήτηση μπήκαν και πολλά άλλα θέματα που αφορούν το Δημόσιο Λογιστικό και την ανασφάλεια δικαίου που διέπει τη λειτουργία των ΕΛΚΕ και εκφράστηκε η βούληση να αντιμετωπιστούν με λογικό τρόπο.

Από την πλευρά του ο προεδρεύων της Συνόδου και τα στελέχη των ΕΛΚΕ ανέλαβαν   την υποχρέωση να συντάξουν  αναλυτικό υπόμνημα με τα προβλήματα και τις προτεινόμενες λύσεις και να οριστεί  νέα συνάντηση.
Επίσης, συμφωνήθηκε να συμμετέχουν τα ΑΕΙ σε 2 επιτροπές του ΓΛΚ για την αναμόρφωση της δημοσιονομικής διαχείρισης οι οποίες μας αφορούν ως ΕΛΚΕ.   
   

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ