Εξω βρέχει χαλάζι και μέσα τροπολογίες

28/06/2016

Ενημερώθηκε: 29/06/2016, 08:39

Άκουσε το άρθρο

“Από ό,τι πληροφορήθηκα έξω ρίχνει χαλάζι και βρέχει. Εδώ μέσα βρέχει τροπολογίες. Και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστα τραγικός ο τρόπος με τον οποίο νομοθετεί αυτή η Κυβέρνηση. Ο τρόπος αυτός μοιάζει με κλεφτοπόλεμο. Στη βιτρίνα δείχνουμε ευρωπαίοι και στο παρασκήνιο κρύβουμε σκελετούς”.

Αυτά ήταν τα λόγια του Βουλευτή  Μάριου Γεωργιάδη κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή επί των τροπολογιών, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου παιδείας, και πρόσθεσε:

-Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα ήθελα να πω τα εξής: Το κυρίως σώμα του νομοσχεδίου αφορά, κατά κύριο λόγο, την εναρμόνιση της χώρας μας με το κοινοτικό δίκαιο. Άρα, μας δένει περισσότερο με τους ευρωπαίους εταίρους μας και τις διεθνείς νομοθετικές προδιαγραφές. Μέχρι εδώ όλα καλά.

-Έχουμε, όμως, και αυτές τις περιβόητες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Οι τροπολογίες που καταθέσατε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, τη γιγάντωση του κρατισμού, της αδιαφάνειας και της πελατειακής σας λογικής. Λογικό και σύμφωνο προς τις ανάγκες τις επιχειρηματικότητας είναι για παράδειγμα το να απαλλάσσονται από την υποχρέωση δημοσίευσης έκθεσης διαχείρισης οι πολύ μικρές ανώνυμες εταιρείες. Και αναφέρομαι στο άρθρο 4.

-Διαβάζουμε το άρθρο που τιτλοφορείται «Ρυθμίσεις για την Έρευνα». Εκεί η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας είναι πλέον ελεύθερη να χρηματοδοτεί λειτουργικά έξοδα ερευνητικών κέντρων και των τεχνολογικών φορέων. Τρεις αράδες στο τέλος της τροπολογίας αρκούν για να κάνει η Κυβέρνηση τη δουλειά που θέλει. Φυσικά πουθενά δεν βλέπουμε το ύψος του ποσού που θέλετε να δώσετε και δεν γνωρίζουμε ποιοι ερευνητικοί φορείς είναι εκείνοι που θέλετε να χρηματοδοτήσετε. Λευκή επιταγή, δηλαδή.

-Σας ζήτησα στην Επιτροπή να μας καταθέσετε τη λίστα με τους ερευνητικούς φορείς που θέλουν να χρηματοδοτήσουμε τα έξοδά τους. Ουδέποτε τη λάβαμε. Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα, υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας που θέλει να χρηματοδοτήσει ερευνητικές προσπάθειες, υπάρχει ακόμη και ο ΕΛΚΕ που έχει δώσει κοντά στο 1 δισεκατομμύριο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια για τη χρηματοδότηση της έρευνας σύμφωνα με τους ισολογισμούς του. Μας λέτε ότι δεν σας φθάνουν αυτά και βάζετε χέρι στον Κρατικό Προϋπολογισμό απευθείας, χωρίς να μας λέτε ούτε το ύψος του ποσού που θέλετε να δώσετε ούτε τους φορείς που θέλετε να χρηματοδοτήσετε.

-Ωστόσο, για να μην είμαστε άδικοι, στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, στην πρώτη σελίδα της Ειδικής Έκθεσης, στη σελίδα 19, προβλέπεται ρητά ένα επίδομα για τον προϊστάμενο του νέου Τμήματος στην Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης, ένα επίδομα θέσεως ευθύνης 3.700 ευρώ . Και εμείς καλούμαστε να ψηφίσουμε αυτό το προκλητικό ποσό, τη στιγμή που κάποιοι συμπολίτες μας τρώνε από τα σκουπίδια.

-Μοιράζετε bonus εδώ και εκεί, διασπαθίζετε το δημόσιο χρήμα σε φυσικά πρόσωπα, σε φορείς και δημόσιους Οργανισμούς και διαδίδετε στην κοινωνία ότι μας φταίνε οι ξένοι, οι κακοί δανειστές, οι οποίοι μας πίνουν το αίμα. Βρίσκετε εξιλαστήρια θύματα, τυφλώνετε τους ελάχιστους πλέον οπαδούς που σας έχουν απομείνει, για να φτιάξετε μια κουρτίνα πίσω από την οποία θα μοιράζετε το κρατικό χρήμα σαν χαρτοπόλεμο στα αγαπημένα σας παιδιά.

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ