ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Οι εκπαιδευτικοί να σέβονται τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Αντίθετο το υπ. Παιδείας στην πρακτική να οδηγούνται μαθητές/τριες στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις π

29/07/2016

Άκουσε το άρθρο

Την πλήρη αντίθεσή του στην πρακτική να οδηγούνται μαθητές/τριες στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις που αποφασίζει συλλογικά η μαθητική κοινότητα, δηλώνει το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μαθητών του Λυκείου και του Γυμνασίου Σάμης Κεφαλονιάς, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις στα σχολεία τους.

Αυτή η αντίθεση , τονίζει το υπουργείο Παιδείας, βασίζεται πρωτίστως σε παιδαγωγικές αρχές, τις οποίες οφείλουν να σέβονται πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και είναι ανεξάρτητη από τη συμφωνία ή τη διαφωνία με τον τρόπο που οι μαθητές/τριες διεκδικούν κάθε φορά τα αιτήματά τους.

«Εκφράζοντας δε και στην πράξη αυτή του την πολιτική», το υπουργείο Παιδείας  υπενθυμίζει ότι «προώθησε πρόσφατα την ψήφιση  διάταξης νόμου (αρ. 45 παρ. 2 του ν. 4386/16) με την οποία καταργήθηκε η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 που κυρώθηκε με το ν.2811/2000, η οποία ποινικοποιούσε τις κινητοποιήσεις των μαθητών/τριών οδηγώντας παράλληλα ανήλικα παιδιά στα περίφημα «μαθητοδικεία».

 

Σχόλια (16)

dimi
|

mporei kapios na mou pei pia h diafora poinikopoishs mathiton me ayto to arthro gia ths katalipseis

3. Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί, της οποίας τη θέληση του δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος ή ο υπάλληλός της, και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

ΠΙΡΟΓΑΣ
|

Λαϊκισμός αισχίστου είδους ! Από πότε το "ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ" αποφασίζει; Στη βάση ποιανού θεσμικού πλαισίου εκδίδεται μια τέτοια ανακοίνωση; Ποιος είναι υπεύθυνος γι' αυτήν την απαράδακτη ανακοίνωση και ποιανού την υπογραφή φέρει; Εάν νομίζουν ότι με τέτοιες ανοησίες θα "σώσουν την παρτίδα" πλανώνται πλάνην οικτράν. Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά, αλλά μήπως υπάρχει ίχνος αριστερής πολιτικής από την παραπαίουσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ; Ποιανού ΣΥΡΙΖΑ δηλ., από το Σεπτέμβρη του '15 κουμάντο κάνει μια μικρή ομάδα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (του 4,6%) και ο στενός γραφειοκρατικός μηχανισμός της ΑΥΓΗΣ...

καθηγήτρια
|

Η δήλωση στόχο έχει να βεβαιώσει τους γονείς που έγραψαν τα παιδιά τους στο ιδιωτικό οτι καλώς έπραξαν γιατί την προσεχή χρονιά όχι μόνο θα υπάρχουν κενά στο πρόγραμμα των περισσότερων δημόσιων σχολείων λόγω έλλειψης καθηγητών, αλλά ενίοτε επίσης δε θα γίνεται καθόλου μάθημα. Αν υπολογίσει κανείς και το οτι η σχολική μονάδα μετά από μια κατάληψη χρειάζεται αρκετές μέρες για να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση, καθώς και το ό,τι οι μαθητές αποδιοργανώνονται - όλοι, άσχετα αν συμμετείχαν ή όχι στην κινητοποίηση - , καλύτερη διαφήμιση για τα ιδιωτικά δεν ξανάγινε.

aigaias pelagidis
|

Υπάρχει ή δεν υπάρχει εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας στα σχολεία; Ποιο είναι το πλαίσιο και τα όρια των μελών της μαθητικής κοινότητας;
Γιατί η τιμωρία δεν εντάσσεται στις παιδαγωγικές αρχές;
Γιατί η καταστροφή δημόσιας περιουσίας και η αντίστοιχη επιβολή ποινής δεν κάνει καλύτερους (υπεύθυνους) πολίτες;
Το ελαστικό και "χύμα" πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης, μάλλον την αποδομεί και την υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο.

Αλέξης
|

Αυτό ήταν. Καθιερώνεται επίσημα και με σφραγίδα του υπουργείου η εβδομάδα καταλήψεων. Σεβαστείτε το!!

Διονύσης
|

Που φτάσαμε.......... Ο κάθε ένας να κλείνει το σχολείο και οι καθηγητές να τον "σέβονται"..... με υπόδειξη υπουργού.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ
|

Ερμής@
Μετα το τέλος των καταληψιών δεν τα πληρώνει ουτε το κράτος ουτε οι γονεις των καταληψιών αλλά εγω.

Ηλίας Σ.
|

Δεν είμαι υπέρ των καταλήψεων είτε αυτές είναι σχολείων είτε άλλων δημόσιων/ιδιωτικών υπηρεσιών ή κτιρίων. Παρόλαυτά υπάρχει και μία άλλη όψη που δε βλέπω κανένας να θίγει...

Η κατάληψη είναι μία παράνομη πράξη. Το θέμα είναι ποιός είναι αρμόδιος να τη λύσει και με ποιο τρόπο. Όταν μιλάμε για μία κατάληψη η οποία (όπως πάρα πολλές) γίνονται σχεδόν για εθιμοτυπικούς λόγους, με την ανοχή της σχολικής κοινότητας και χωρίς έκτροπα (υλικές ζημίες, βιαιοπραγίες κτλ) υπάρχει ένα θέμα όταν οι μηνύσεις προέρχονται από εκπαιδευτικούς.

Ποιο θα είναι το κλίμα στη σχολική τάξη όταν, μετά το άνοιγμα του σχολείου, σε αυτή θα βρίσκεται μαθητής στον οποίο έχει ασκηθεί δίωξη μετά από μήνυση εκπαιδευτικού? Μήπως δεν θα ήταν καλό για το σχολείο οι εκπαιδευτικοί να αναλαμβάνουν το ρόλο του καταστολέα και του διώκτη?

Αν αυτό το βρίσκεται κάποιοι σωστό, μήπως θα θεωρούσατε καλό οι εκπαιδευτικοί να "σπάνε" τις καταλήψεις και με τη βία? Αν ναι, που σταματάει η βία αυτή και πόσο καλό κάνει στο έργο (το πραγματικό έργο) που καλείται να προσφέρει ο εκπαιδευτικός και ειδικά σήμερα, με τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία?

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο εκπαιδευτικός δε μπορεί να αναλαμβάνει το ρόλο του διώκτη ούτε του ΜΑΤατζή. Ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με μαθητές και γονείς και θα πρέπει, για το καλό όλων, να ζυγίζουμε και δύο και τρεις φορές τις συνέπειες των πράξεών. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τον ρόλο της επιβολής του νόμου και των ποινικών κυρώσεων στους παραβάτες. Ο εκπαιδευτικός οφείλει να εξηγεί στα παιδιά για ποιο λόγο δεν μία κατάληψη δεν είναι ουσιαστική διαμαρτυρία. Ο ρόλος μας δεν είναι η καταστολή.

Η μόνη περίπτωση που δικαιολογώ τέτοιες ενέργειες από εκπ/κούς είναι όταν συμβαίνουν πολύ σοβαρές αξιόποινες πράξεις (υλικές ζημιές, βιαιοπραγίες κτλ).

Μαργαρίτα
|

Ποιους δηλαδή να σεβαστούμε; Αυτούς που κλείνουν αυθαίρετα και παράνομα το Δημόσιο Σχολείο, χωρίς σοβαρά αιτήματα και χωρίς καν μια τυπική συνέλευση ολομέλειας, ενώ το απόγευμα παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα στο φροντιστήριο γιατί πληρώνουν οι ταλαίπωροι γονείς ;

geo
|

Θα με ενδιέφερε απόλυτα να μάθω αν αυτή η ανακοίνωση έχει υπογραφή και αν ναι, ποιος την υπογράφει. Αν δεν έχει υπογραφή γιατί να την πάρουμε στα σοβαρά;

Ερμής
|

Μήπως μετά το τέλος της κατάληψης πληρώνει το κράτος τις ζημιές ή οι γονείς των καταλήψιών?
Απαράδεκτη η δήλωση του υπουργείου. Θα έπρεπε να παραιτηθεί αυτός που την έκανε.

Κάποιος που δεν σέβεται τις μαθητικές κινητοποιήσεις...
|

Ρε σε ποια άλλη χώρα γίνονται αυτά; Πας το πρωί στο σχολείο και βλέπεις στην αυλή πέντε μαθητές και μια αλυσίδα στην είσοδο. Κατάληψη. Ποιος; Πότε; Γιατί; Έρχονται και ‘οι καθυστερημένοι’, θα ψηφήσουμε. Τα αιτήματα; Τώρα θα τα φέρουμε. Δεν τα έχουν θα τα ψάξουν και θα τα βρουν. Αυτό είναι αγώνας των μαθητών; Αυτούς τους αγώνες να σεβαστούμε; Ρε αγώνας είναι να προσπαθεί ένας μαθητής να λύσει μια απορία που έχει στο μάθημα και οι συμμαθητές του να χλευάζουν. Αυτόν τον αγώνα του μαθητή σέβομαι και στηρίζω. Αν θέλει να αγωνιστεί ένας μαθητής ας το κάνει το απόγευμα στους δρόμους και στις πλατείες ή και τα πρωινά, έτσι και αλλιώς έχει 114 συν 50 απουσίες. Αλλά αυτές τις κρατάνε για το τέλος, για διάβασμα. Άσχετα αν γράφουν άσους και δυάρια μετά.

γνώστης
|

Η δίωξη δεν ήταν αυτεπάγγελτη ούτε αφορά το σύνολο της μαθητικής κοινότητας, ούτε καν αυτών που βρίσκονταν μέσα στην κατάληψη. Διώκονται τέσσερις μαθητές μετά από μήνυση που έγινε από έναν εκπαιδευτικό και χωρίς καν να ενημερωθούν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων.

Έχουν βγεί πολλές ανακοινώσεις για το θέμα αυτό. Αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα τις βρείτε.

Μαριάννα
|

Εγώ πάντα τους σεβόμουν και τους ευχαριστούσα που με άφηναν να ξεροσταλιάζω έξω απ' τα κάγκελα του σχολείου στις καταλήψεις και δεν έχανα ευκαιρία να τους ενθαρρύνω να παρανομούν, καθόσον "η κατάληψη Δημοσίου κτιρίου είναι αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως και οι γονείς τιμωρούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου", σύμφωνα με το άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα.

ασεπιτης
|

...σε κινητοποιήσεις που αποφασίζει συλλογικά η μαθητική κοινότητα....
αυτό είναι όλο το ρεζουμέ.....ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ και όχι μειοψηφίες....

Δημήτρης
|

Για το "οι μαθητές να σέβονται τους καθηγητές και τη σχολική (δημόσια) περιουσία", θα βγάλει ανακοίνωση το υπουργείο;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ