Αρχιεπίσκοπος: Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση του Λαού και όχι ενός υπουργού

“Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της,γι' αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες”

23/09/2016

Ενημερώθηκε: 23/09/2016, 14:52

Άκουσε το άρθρο

«Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός Λαού και όχι βεβαίως ενός Υπουργού» διαμηνύει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με επιστολή που έστειλε σήμερα   στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη  και του επισημαίνει: “Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι' αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της” .

Ο υπουργός Παιδείας στη επιστολή του Αρχιεπισκόπου απάντησε με χαμηλούς τόνους ενώ του υπενθυμίζει: “Γνωρίζετε ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο και βεβαίως για συνάντηση μαζί σας”.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

H απάντηση του υπουργού Παιδείας

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου,  πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου την επιστολή που του απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος και  απέστειλε επιστολή-απάντηση, η οποία αναφέρει:

Μακαριώτατε,
Πληροφορήθηκα δια του ηλεκτρονικού τύπου το περιεχόμενο της επιστολής που μού απευθύνετε σχετικά με τις σχέσεις της Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος με το δικτατορικό  καθεστώς της επταετίας.

Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας.

Ως προς τα θεσμικά ζητήματα όπως με το μάθημα των Θρησκευτικών,  είναι ωφέλιμο να συζητούνται όχι με ανταλλαγή επιστολών αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, όπως αυτή υλοποιήθηκε και υλοποιείται και με τη σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Γνωρίζετε ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο και βεβαίως για συνάντηση μαζί σας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Σκληραίνει τη στάση ο Αρχιεπίσκοπος μετά τις νέες δηλώσεις του Ν. Φίλη
Ο Αρχιεπίσκοπος εμμέσως κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας για ανιστόρητες , συμπλεγματικές και προσβλητικές εν τέλει για την ίδια την κοινωνία απόψεις “που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται¨.
“Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της,γι' αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες”

ΟΙ ΑΝΕΛ διαχωρίζουν τη θέση τους για τα Θρησκευτικά

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με δημόσια τοποθέτησή τους έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών.

Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, με την οποία επίσης έγιναν γνωστά τα εξής:

Α. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Β. Αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα των θρησκευτικών και θα έχουν συνάντηση την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, στις 12:30, προ της τοποθέτησης του Προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Παιδείας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

 

Σχόλια (1)

Κωστας2
|

Εγώ πάλι γιατί έχω την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΟΨΙΑ ότι Αρχιεπίσκοπος και ο Παιδείας «τα έχουν βρει» και δίνουν Δημόσια παράσταση για το θεαθείναι στα ιδία αυτών κοινά;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ