Υπουργός προς θεσμούς: Εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομήσει το υπ. Παιδείας από την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Η πρόταση σχετικά με τις Πανελλαδικές πρέπει να είναι υπέρ της αναβάθμισης των τελευταίων τάξεων του Λυκείου και του να σπουδάζουν οι νέου αυτό που πραγματικά θέλουν.

20/11/2016

Ενημερώθηκε: 20/11/2016, 10:18

Άκουσε το άρθρο

Η κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι ειλημμένη απόφαση, ανέφερε εγγράφως στους θεσμούς ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και υποσχέθηκε ότι η απόφαση αυτή εάν υλοποιηθεί το υπουργείο θα εξοικονομήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Γαβρόγλου στο κείμενο που παρέδωσε στα κλιμάκια των θεσμών, αναφέρει χαρακτηριστικά για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις:

Α. Το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που ισχύει στη χώρα μας έχει κερδίσει την αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας ως διαφανές αντικείμενο.

Β. Παρ όλα αυτά, το σύστημα  αυτό έχει εξαντλήσει όλες τις ευεργετικές του δυνατότητες, αφού δεν μπορεί αξιόπιστα να διαβεβαιώσει ότι οι νέοι μας μπορούν να σπουδάσουν αυτό ακριβώς που διάλεξαν

Γ. Μια από τις πολλές παρενέργειές του είναι ότι έχει υποβαθμίσει τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου λόγω της προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τα παράλληλα  μαθήματα εκτός σχολείου.

Δ. Η πρόταση  σχετικά με τις Πανελλαδικές πρέπει να είναι υπέρ της αναβάθμισης των τελευταίων  τάξεων του Λυκείου και του να σπουδάζουν  οι νέου αυτό που πραγματικά θέλουν.

Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΟ 2016

Σχόλια (16)

Μαριος PhD
|

Η χώρα μας δεν πάσχει από μυαλά, τα παιδιά μας όλα, εκτός παθολογικών εξαιρέσεων, είναι πανέξυπνα όταν ενδιαφέρονται για κάτι.

Συμφωνώ στη κατάργηση των πανελλαδικών, είναι πλέον άδικες και δίνουν δικαίωμα πρόσβασης σε Νομικές, Ιατρικές, Πολιτικών Μηχανικών μόνο σε όσους έχουν να τα σκάσουν στα καλά και ακριβά φροντιστήρια.

bill231
|

ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΥΨΟΣ.. Η ΤΟ ΒΑΡΟΣ.. Η ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΜΑΤΙΩΝ Η ΜΑΛΛΙΩΝ..
ΕΧΩ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΟΤΕ..!!!
ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ.. ΝΑ ΠΑΝΕ 5000 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΝ.. ΗΡΘΑΜΕ..!!!!!!!
Α ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΜΕΣΟΝ.. ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ..!!!!

Αρίσταρχος
|

Ο ΣΥΡΙΖΑ της αριστείας που είναι ρετσινιά ξανακτύπησε.
Ένα πράγμα ήταν ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ σε αυτή τη χώρα και θέλει να το καταργήσει .
Αν θέλεις να γίνεις γιατρός και δεν έπιασες τα μόρια ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΞΙΟΣ και όχι δεν έκανες αυτό που ήταν η αρχική σου προτίμηση. Αν αφήσεις να «μπορούν να σπουδάσουν αυτό ακριβώς που διάλεξαν» τότε όλοι θα σπουδάζουν γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές….. Αλλά και όσο και να φτειάξουν τα σχολεία με τμήματα 27 μαθητών δεν θα παίρνεις ποτέ αυτά που παίρνεις με 2-3 άτομα σε μια τάξη φροντιστηρίου.
Τελικά όλοι αυτοί οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίγνωση της πραγματικότητας ;;;

Ηλίας
|

Οι πανελλαδικές είχαν κάποιο νόημα όταν οι υποψήφιοι ήταν σαφώς λιγότεροι από τις θέσεις και τα τμήματα πιο περιορισμένα. Οι γραπτοί διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ, που ακολουθούν τη λογική των πανελλαδικών, έχουν προϋπόθεση να πιάσεις τη βάση και οι θέσεις είναι συνήθως πολύ λιγότερες από τους υποψηφίους.

Η πρόσβαση στα ΑΕΙ/ΤΕΙ πλέον είναι σχεδόν ελεύθερη (7 στους 10 κάπου μπαίνουν) και, με εξαίρεση τμήματα με υψηλή ζήτηση, μπορείς να εισαχθείς και με βαθμούς πολύ χαμηλότερους από τη βάση.

Αντί πανελλαδικών προτείνω να καθιερώσουμε ένα διαγωνισμό στο PACMAN!!!

geo@Aντώνης
|

Αυτα ειναι κακοδαιμονιες του συστηματος που πρεπει να διορθωθουν. Καμια σχεση δεν εχει παντως με τον ισχυρισμο του υπουργου οτι τα συστημα φταιει που τα παιδια δεν σπουδαζουν αυτα που θελουν. Ο καθενας περναει εκει που δηλωνει ο ιδιος, κανεναν δεν αναγκαζει το συστημα να σπουδαζει αυτο που δεν θελει.

μητρόπουλος
|

καλημέρα, εγώ είμαι πιό πρακτικός , και πολύ πιό δίκαιος, προτείνω να γίνει ενας κατάλογος με ονόματα πολιτών που ειναι υπερθεματιστές των πανελληνίων εξετάσεων και το βάρος της δαπάνης των εκατομμυρίων ευρώ να καταλογιστεί στοχευμένα σε αυτούς.
Δεν ειναι ουτοπική προσέγγιση, και μπορεί να γίνει. Αντίθετα ειναι αντιδημοκρατικό ευεργέτες που ζητάνε ενα πιο αξιοκρατικό πανεπιστήμιο να θέλουν να συνεισφέρουν εμπρακτα αναλαμβάνωντας την δαπάνη των πανελλαδικών εξετάσεωn να μην μπορούν.
Οι ελληνες ευεργέτες πάντα μεγαλουργούσαν σε περιόδους ακραίας φτώχειας και τους οφείλουμε ενα ευχαριστώ.

Αντώνης
|

@geo. Συνάδελφε έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά για ψάξτο καλύτερα, και θα εκπλαγείς με το σύστημα... με 6.108 μόρια Ιατρική Αθήνας!!! Μην σου πω και με λιγότερα... αρκεί να είσαι μουσουλμάνος.

geo
|

Τωρα, τι σχεση εχει το συστημα εισαγωγης, με το οτι τα παιδια δεν σπουδαζουν αυτο που θελουν, δεν το καταλαβαινω. Οταν αυτος που παει για γιατρος, βγαζει 12.000 μορια και μπαινει τελικα νηπιαγωγος, γιατι το δηλωσε κι αυτο, το συστημα φταιει ή ο επιδοξος γιατρος; Για σοβαρευτειτε λιγο εκει στο υπουργειο. Βελτιωσεις ναι, καταργηση οχι.

Σπάρτακος
|

Κοστίζουν οι εξετάσεις υπουργέ? Ας καταργηθούν:-)
Εσείς επίσης μας κοστίζετε! Πρέπει άραγε να σας καταργήσουμε?

PENITAS
|

Να ανοίξουν οι πόρτες των ΑΕΙ και ο καθένας να σπουδάζει αυτό που θέλει και όσοι δεν χωράνε να εκπαιδευτούν στα πανεπιστημιακά εργαστήρια αυτά να τα αναλάβουν ιδιώτες και ο φοιτητής να πληρώνει ένα αντίτιμο υλικών και δαπανών και όλα αυτά για τις πρακτικές κατευθύνσεις. Όλες οι άλλες Σχολές οι θεωρητικές να δουλέψουν στα πρότυπα του ΕΑΠ και να αποσυμφορηθούν οι πανεπιστημιακές αίθουσες που στην τελική ποτέ δεν γεμίζουν παρά μόνο στις εξετάσεις.
Με τις πανελλήνιες θησαυρίζουν αυτοί που κάνουν ιδιαίτερα και τα παιδιά υποφέρουν ψυχοβιολογικά χωρίς λόγο.
Επίσης πρέπει να υπάρξουν και ιδιωτικά Πανεπιστήμια και άρα πολλές θέσεις για σπουδές στην Ελλάδα μας που το management θα το έχει το κράτος και η διδασκαλία θα είναι σε δυο γλώσσες στα Ελληνικά και στα Αγγλικά για τους ξένους φοιτητές.
Αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε τεράστιες εισροές κεφαλαίων από δίδακτρα ξένων που θα επιλέξουν την όμορφη ηλιόλουστη Ελλάδα για σπουδές και ίσως και για καλοκαιρινή ξεκούραση στις τουριστικές υποδομές της χώρας μας.
Για όλα υπάρχουν άμεσες λύσεις αρκεί να υπάρξει αναμόχλευση της τελμάτωσης και πολιτική τόλμη άμεση.

dadioz
|

Αυτή η καραμέλα περι αδιάβλητου θα κρατήσει πολύ ακόμα.
Έχει διαλυθεί όλο το λύκειο για να φουσκωνουν καποιες τσεπες..

οο?
|

κουκουναρες αρες μαρες

αντε να φυγετε .

Τα δικαστήρια
|

Και τα δικαστήρια κοστίζουν. Μην ξεχάσετε να τα καταργήσετε και αυτά.

Κώστας Δ
|

Ένα πράγμα έχει μείνει αδιάβλητο στην Ελλάδα... καταργήστε το... γιατί κοστίζει!

Καταργήστε και όλες τις ώρες και αυξήστε τα διαλείμματα, καταργήστε τέλος πάντων όλη την εκπαίδευση, θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα έτσι.

Pe19
|

Και οι εκλογές κοστίζουν να τις καταργήσουμε????
Για την Ελλάδα οι πανελλαδικές είναι το χειρότερο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ όμως είναι το καλύτερο (Δικαιότερο) από αυτά που μπορούν να εφαρμοστούν.
ΚΑΝΕΝΑ άλλο σύστημα δεν θα είναι δικαιότερο.
Ο ΑΣΕΠ αντέγραψε τις πανελλαδικές γι' αυτό είναι αποδεκτός.
Ίσως μια τράπεζα θεμάτων σε κάθε μάθημα στις 2 τελευταίες τάξεις του Λυκείου με 2-3 εξετάσεις ανά έτος σταθμισμένης δυσκολίας ήταν μια λύση εξασφαλίζοντας τροποτινά την αντικειμενικότητα και την ισονομία. Αλλά εδώ την κατάργησαν λέτε να την ξαναδούμε !!!!

Κώστας2
|

Σοβαρά θα καταργηθούν οι Πανελλήνιες με κύριο επιχείρημα την «οικονομία από τα έξοδα διεξαγωγής των Πανελληνίων;»
Τίποτε άλλο δεν είχατε να πείτε στους Επιτρόπους α νηλίκων που σας επιτηρούν;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ