ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μικρός αριθμός εκπαιδευτικών θα συνταξιοδοτηθεί

Δημοσίευση: 30/08/2016

Τελευταία Ενημέρωση: 31/08/2016, 07:55

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μικρός αριθμός εκπαιδευτικών θα συνταξιοδοτηθεί

Επειδή δημιουργούνται εντυπώσεις, να πω ότι είναι ανακριβή τα δημοσιεύματα για το συνταξιοδοτικό θέμα των εκπαιδευτικών. Δεν πρόκειται για χίλιους πεντακόσιους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης φέτος, αλλά για περίπου εκατό – εκατόν τριάντα άτομα.

Αυτό είπε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης και πρόσθεσε:

Η πρόταση του υπουργείου, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ήταν ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για να φύγουν και να πάρουν σύνταξη τον Μάϊο, όπως είναι η νομοθεσία, θα φύγουν με το παλαιό καθεστώς συνταξιοδότησης, με δεδομένο ότι 31/8 τυπικά φεύγουν οι εκπαιδευτικοί από την υπηρεσία τους. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει μέχρι 4/5/2016 τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τις συμπληρώνουν αργότερα, είναι προφανές ότι δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να φύγουν και να θεωρηθεί ότι από 5/5/16 έως 31/8/16 διανύουν ή διήνυσαν συντάξιμη υπηρεσία.
Επαναλαμβάνω, δεν αφορά τους χίλιους πεντακόσιους που αναφέρθηκαν. Αφορά εκατό – εκατόν είκοσι εκπαιδευτικούς. Και αυτό το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί, όμως για τη δική τους τάξη και ασφάλεια ως προς τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα δώσαμε τη δυνατότητα μέχρι 31/8/16 να ανακληθεί η αίτηση παραίτησης.
Επαναλαμβάνω, πρόκειται για εκατό – εκατόν είκοσι εκπαιδευτικούς και όχι για χίλους πεντακόσιους που είναι το σύνολο των συνταξιοδοτηθέντων φέτος.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τους καλούμε όλους πίσω.
Γι’ αυτούς που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης θα ήθελα να το δείτε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ : Επαναλαμβάνω ότι για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 4/5/2016 και εκείνη την ημερομηνία πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όσοι δεν πληρούσαν στις 4/5/2016 τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και υπολόγιζαν να τις πληρούν στις 31/8, όταν –ξέρετε- αποχωρούν οι εκπαιδευτικοί και τυπικά από τα σχολεία, αυτοί δεν καλύπτονται. Το ποσοστό αυτό των ανθρώπων είναι μικρό. Είναι μόλις εκατό – εκατόν τριάντα άτομα το πολύ σε σύνολο χιλίων πεντακοσίων.
Η προσπάθεια του Υπουργείου ήταν και είναι να συνταξιοδοτηθούν οι εκπαιδευτικοί με το παλαιό καθεστώς που ίσχυε. Ήταν μια αδικία, επειδή αναγκάζονταν να βγουν 31/8 οι άνθρωποι αναγκαστικά, να τους πηγαίνουμε με το νέο καθεστώς. Για τους χίλιους διακόσιους – χίλιους τριακόσιους το πετύχαμε και συνταξιοδοτούνται με το παλαιό καθεστώς. Για τους εκατό – εκατόν τριάντα δεν το πετύχαμε, διότι υπήρχε αντίδραση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που επικαλείται σχετική νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 

 


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/45821/ypoyrgos-mikros-arithmos-ekpaideytikon-tha-syntaxiodotithei