ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: Μεγάλη η εμπιστοσύνη των πολιτών στα σχολεία και Πανεπιστήμια

Δημοσίευση: 19/02/2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: Μεγάλη η εμπιστοσύνη των πολιτών στα σχολεία και Πανεπιστήμια

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: “Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο και σχολείο είναι δύο θεσμοί βαθιά ριζωμένοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού και αντέχουν, παρά τις δραματικές συνέπειες της κρίσης αλλά και τη χρόνια και συστηματική συκοφάντησή τους”.

Η εμπιστοσύνη στο θεσμό του Δημόσιου Σχολείου – όλων των βαθμίδων - της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών όπως καταγράφεται σε δημοσκόπησης της MRB  .

Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 68% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τα Πανεπιστήμια και τα Σχολεία.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο του 2014, που είχε γίνει η αντίστοιχη μέτρηση, δηλαδή όλο το διάστημα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το Δημόσιο Σχολείο όλων των βαθμίδων παρουσιάζει αύξηση βαθμού εμπιστοσύνης κατά 17%, ποσοστό αύξησης μεγαλύτερο από κάθε άλλο θεσμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διακύμανση των ποσοστών της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων του κάθε κόμματος ξεχωριστά.

Ερωτώμενος ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης για τα δημοσκοπικά ευρήματα δήλωσε:

«Με μεγάλη ικανοποίηση διάβασα τα στοιχεία της MRB σύμφωνα με τα οποία το δημόσιο πανεπιστήμιο και τα δημόσια σχολεία είναι οι δύο θεσμοί που εμπιστεύεται περισσότερο η ελληνική κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο και σχολείο είναι δύο θεσμοί βαθιά ριζωμένοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού και αντέχουν, παρά τις δραματικές συνέπειες της κρίσης αλλά και τη χρόνια και συστηματική συκοφάντησή τους.

Γνωρίζουμε ότι το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο έμειναν όρθια χάρη στις προσπάθειες των δασκάλων όλων των βαθμίδων που στήριξαν και στηρίζουν το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα με ανιδιοτέλεια και μεράκι όλα αυτά τα πέτρινα χρόνια της κρίσης και των δημοσιονομικών καταναγκασμών. Η εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί πρωτίστως εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Έλληνα εκπαιδευτικού.

Ως υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη να φανούμε αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης και να εργαστούμε ακόμα πιο εντατικά για ένα σχολείο που θα δικαιώνει τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας.»

 

Σχόλια (2)

geo
|

Αφου ο κοσμος εχει τοσο μεγαλη εμπιστοσυνη στο ελληνικο σχολειο, και συμφωνα με τον υπουργο "Η εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί πρωτίστως εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Έλληνα εκπαιδευτικού", καλα ειναι λοιπον να ερωταται ο Ελληνας εκπαιδευτικος για οποιαδηποτε αλλαγη στο εκπαιδευτικο συστημα και ο υπουργος να δειχνει την ιδια εμπιστοσυνη. Αιφνιδιασμοι οπως η επιλογη στελεχων, αλλαγες στην ΕΑΕ, κλπ, που υπαγορευονται απο νεολαιες τυπου REN ή απο ιδεοληψιες παγκοσμιας πατεντας, πρεπει να σταματησουν να ερχονται στην εκπαιδευση, ποσω μαλλον δε σε νομους για δασικες γαιες. Πρεπει να γινεται ουσιαστικος διαλογος με τον Ελληνα εκπαιδευτικο και να μην υπαρχουν προνομιακοι συνομιλητες του υπουργου.

Δημήτρης Κ
|

Αυτή είναι μια από τις αναγνώσεις της έρευνας. Μια άλλη ανάγνωση είναι ότι το ένα τρίτο των πολιτών, δεν εμπιστεύονται το ελληνικό σχολείο και το ελληνικό πανεπιστήμιο.
Αν το ποσοστό ήταν 10% θα το έβρισκα αποδεκτό. Όμως ένα ποσοστό πολιτών που ξεπερνά το 30% δεν εμπιστεύεται το σύστημα και αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα.
Εκεί να σκύψουν οι υπουργοί και όχι στο 68% που λένε ότι το εμπιστεύονται.
Παρα είναι μεγάλο το 30% για να εφησυχάζουμε, αντίθετα πρέπεινα ανησυχήσουμε πάρα πολύ.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/42538/apotelesmata-ereynas-megali-i-empistosyni-ton-politon-sta-sholeia-kai-panepistimia