Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Κατατέθηκαν 452 αιτήσεις για τις 13 θέσεις Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ στο esos: “ Δεν έχουμε κανένα λόγο να διορίσουμε ανθρώπους που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ”
Δημοσίευση: 02/03/2015
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συνολικά η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας δέχθηκε 452 αιτήσεις εκπαιδευτικών για τις 13 θέσεις Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του υπουργού Παιδείας Α. Μπαλτά, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε την περασμένη Παρασκευή.

Εάν ο υπουργός Παιδείας εφαρμόσει πραγματικά αυτό που δήλωσε ότι θα μπουν αξιοκρατικά κριτήρια, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς θα αναγκαστεί να τοποθετήσει στις θέσεις αυτές και πρόσωπα γνωστά που θήτευσαν σε πολιτικές θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις 452 αιτήσεις υπάρχουν και αιτήσεις νυν Περιφερειακών Διευθυντών με πολύ υψηλά προσόντα και μάλιστα με άριστες αξιολογήσεις από διεθνείς Οργανισμούς.

Θυμίζουμε τη δήλωση που έκανε ο υπουργός Παιδείας σε ερώτηση του esos: «Είναι καθαρή κρυστάλλινη από την πρώτη στιγμή θέσεις . Δεν υπάρχουν κομματικά κριτήρια σε τέτοιου τύπου διαδικασίες. Υπάρχουν σύμφωνα με τους νόμους και στο πλαίσιο αυτών των νόμων, αξιολογήσεις όσο το δυνατόν αντικειμενικές στα περιθώρια που αφήσει ο νόμος πάντα. Αυτό είναι θέση αρχής. Δεν υποχωρούμε . Δεν έχουμε κανένα λόγο να διορίσουμε ανθρώπους που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ».

Σχόλια (12)

 
Jason
02 Μαρ 2015 16:57

Αυτές οι "άριστες αξιολογήσεις από διεθνείς Οργανισμούς" πότε και από ποιους έγιναν σε εκπαιδευτικούς (γιατί όλοι εκπαιδευτικοί είμαστε!) Α ναι: και με βάση ποιον νόμο ή με ποια εγκύκλιο; Γιατί δε θυμάμαι στα σχολεία να ήρθε ποτέ κάτι για διεθνή αξιολόγηση του έργου μας.

 
cactuscritique
02 Μαρ 2015 20:08

Έχει ενδιαφέρον ότι το 3% όσων έχουν σχετικό προφίλ στελέχους εκπαίδευσης (δεν είναι περισσότεροι από 15000) έκανε αίτηση για μια αμιγώς πολιτική θέση. Τι σημαίνει αυτό; Πιστεύουν όλοι αυτοί ότι η κρίση θα είναι αντικειμενική; Η συγκεκριμένη θέση απαιτεί υψηλό βαθμό κατανόησης για το τι είναι η εκαπιδευτική πολιτική, πέρα από την ικανοποίηση των "αιτημάτων" διαφόρων ομάδων πίεσης. Μήπως, αντίθετα πιστεύουν ότι αν συχνάζει κανείς τους τελευταίους μήνες ή κάνα δυο χρόνια στα κομματικά γραφεία λαμβάνει δώρον Περιφέρεια; Μάλλον, το δεύτερο. Με τη διαφορά ότι κάθε φορά οι Περιφέρειες καταλαμβάνονται ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα πολυπαραγοντικού παιχνιδιού. Αν αυτή τη φορά δεν θα είναι καθαρά εσωκομματικό ( με τη αναμενόμενη κατανομή 2 ή 3/13) θα δείξει. Προσωπικά εκτιμώ ότι θα τηρηθούν μέχρι και ισορροπίες Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ με ελαφρά υπεροχή των Προεδρικών. Εκτός και αν ο αρχηγός δεν αστειεύεται με τις 7500 θέσεις που ανήκουν παραδοσιακά στο κόμμα που καταλαμβάνει το κράτος ( γι αυτό δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα αλλάξει) με την έννοια ότι είναι της άποψης ότι αυτές ανήκουν στην αυλή του, τους καθ' έξιν Προεδρικούς (αναφέρομαι σε πολύ παλιές, Ν. Κωνσταντόπουλου).

 
Εκπαιδευτικός
02 Μαρ 2015 21:52

Γνωρίζετε τόσο καλά τα προσόντα όλων των υποψηφίων και είστε τόσο σίγουροι ότι η επιλογή προσώπων "που θήτευσαν σε πολιτικές θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ" είναι μονόδρομος; Μόνο το γεγονός ότι οι θέσεις που θήτευσαν είναι πολιτικές υποδηλώνει ότι δεν πρέπει να επανεπιλεγούν αφού τα κριτήρια ήταν πολιτικά και όχι επιστημονικά και επαγγελματικά. Για τις "διεθνείς αξιολογήσεις" απάντησε ο συνάδελφος στο άλλο σχόλιο. Στην επιστημονική κοινότητα διεθνής αξιολόγηση σημαίνει δημοσιεύσεις σε διεθνή αξιόπιστα επιστημονικά περιοδικά κορυφαίων εκδοτικών οίκων με κριτές. Όλα τα άλλα επιστημονικά κριτήρια είναι ελληνικές πατέντες (όπως και τα περιοδικά που εκδίδονται στην Ελλάδα και παριστάνουν τα έγκυρα και διεθνή επειδή δημοσιεύουν στα αγγλικά). Αν έχουν τόσο "υψηλά προσόντα" οι συνάδελφοι που λέτε, μακάρι να επιλεγούν. Ας μην έχουμε τη βεβαιότητα όμως της κ. Διαμαντοπούλου που βλεποντας στον περίγυρό της είχε πει κάποτε ότι έχει δίπλα της την αφρόκρεμα της Παιδαγωγικής. Έτσι κι εκείνη νόμιζε ότι τους ξέρει όλους με τα προσόντα τους.

 
Αναστ. Διονυσίου
02 Μαρ 2015 22:06

Βεβαιωνοντας τον Jason οτι ουτε και γω θυμαμαι ξενοφερτους οργανισμους να αξιολογουν τους ιθυνοντες της εκπαιδευσης μας,
θα ρωτησω και γω με τη σειρα μου αν γνωριζει κανεις να μας πει γιατι απιφασιστηκε σ αυτη τη σελιδα να παρουσιαστουν, διαφημιστικα, τα ...προσοντα των 13 πρωην μετακλητων αναμεσα στους 450 νεους υποψηφιους?

Μηπως θα πρεπει να εξεταστει αν υπαρχει και το "συμφωνα με αλλες πληροφοριες"?

 
Kostas Kampouris
02 Μαρ 2015 23:21

Ποια ηταν τα προσόντα του Περιφερειάρχη ...;
Απ. Ηταν συνδικαλιστής στέλεχος της ΔΑΚΕ . Ούτε γλώσσες, μεταπτυχιακά , πιστωποήσεις, εργασίες σε συνέδρια κ.α. Τον ήθελε ο υπουργός... και αυτό έφθανε
Του προηγούμενη Περιφερειάρχη κ...;
Απ. Ηταν συνδικαλιστής , Στέλεχος της ΠΑΣΚ . Ούτε γλώσσες, μεταπτυχιακά , πιστωποήσεις, εργασίες σε συνέδρια κ.α. Τον ήθελε ο υπουργός...και αυτό έφθανε
Πιστεύω να δούμε κατι καλλίτερο. Αν για μενα το καλλιτερο θα ήταν να μην υπήρχε αυτή η θέση . Δεν καταλαβαίνω γιατι χρειαζόμαστε αυτό τον επιπλέον γραφιοκτατικό μηχανισμό. Τον έχω ζήσει και εχω διαπυστώσει οτι δεν κανει τίποτα το ουσιαστικό. Τέλος αν είναι υπάρχει ας διορίζει ο Υπουργός τον Περιφερειάρχει και ας εχει την ευθύνη για το προσωπο που διαλέγει.

 
dia
02 Μαρ 2015 23:23

Γιατί δεν καταργούνται οι Περιφερειακές Δ/νσεις εκπαίδευσης? Τι προσφέρουν? Όσοι εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι εκεί να γυρίσουν στα σχολεία και οι διοικητικοί να στελεχώσουν τις δ/νσεις εκπαίδευσης οι οποίες θα αναλάβουν και την όποια διοικητική δουλειά της περιφέρειας. Θα εξοικονομηθούν μεγάλα ποσά που δίνονται σε ενοίκια και δεν θα λείψει σε κανέναν...

 
Pam
02 Μαρ 2015 23:33

Καλό θα ήταν να μην δοθεί μόνο βαρύτητα στους ΄΄φουσκωμένους φακέλους΄΄πτυχίων αλλά και στην προσωπικότητα και την ικανότητα να διοικεί και να διαχειρίζεται προβλήματα γιατί η θέση αυτή ουκ ολίγα έχει να αντιμετωπίσει.Και όλα αυτά σε συνδιασμό με την εργατικότητα και δημοκρατικότητα

 
Άκης
03 Μαρ 2015 10:21

@ dia
έχεις απόλυτο δίκιο! Όχι μόνο τις περιφερειακές αλλά και τις νομαρχιακές. Την "λειτουργία" που διεκπεραιώνουν τηλεφωνικά από την πρωτεύουσα του νομού μπορεί να την εκτελέσει οποιοσδήποτε από ένα γραφείο στο υπουργείο. Το μόνο που χρειάζεται νομαρχιακά είναι γραφείο συμβούλων, οι οποίοι μπορούν να έχουν ένα γραφείο σε κάποιο από τα σχολεία της περιφέρειάς τους. Όσοι καθηγητές και δάσκαλοι χρειάζονται για την διοικητική διεκπεραίωση, να πάρουν μετάταξη για τον κλάδο διοικητικού! Εκεί να ενταχθούν υποχρεωτικά και όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να διδάξουν. Οι υπόλοιποι στις τάξεις!!

 
Τούλα Παπαδοπούλου
03 Μαρ 2015 10:27

Ο θεσμός Περιφερειακή Δ/νση υπολειτουργεί από το 2004. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι λειτουργίες του: χρηματοδότηση για προσλήψεις εκπαιδευτικών, έργων στα σχολεία, δημιουργία, εφαρμογή και αξιολόγηση περιφερειακά προσαρμοσμένων αναλυτικών προγραμμάτων κλπ. Αν η πράξη έδειξε ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί για μια σειρά από λόγους, όπως για παράδειγμα επειδή είμαστε μια μικρή χώρα και η αποκέντρωση δεν έχει νόημα δεδομένου ότι αντιστοιχούμε στο 1/6 της Ισπανίας ή σε μια αμερικανική πολιτεία, ή επειδή η τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα και την ανάγκη της αποκέντρωσης όπως εμφανιζόταν πριν δέκα χρόνια, τότε, ναι, θα πρέπει να καταργηθεί. Ή εναλλακτικά να καταργηθούν οι Δ/νσεις εκπαίδευσης α/θμιας και β/θμιας. Όπως λειτουργεί πάντως σε αυτή τη φάση, πολύς κόσμος στα γραφεία για να διακινεί έγγραφα από πάνω προς τα κάτω και αντιστρόφως.
Ας το ζητήσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου από τους νέους περιφερειακούς. Ή ας εφαρμόσει και αξιολογήσει ένα από τα σχέδια για τη διοικητική δομή της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου και των υπολοίπων υπηρεσιών που έχουν ήδη εκπονηθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια και πληρωθεί και βρίσκονται κάπου ξεχασμένα.

 
Γιώργος
03 Μαρ 2015 13:53

Τα πράγματα είναι απλά. Εάν θεωρούνται πολιτικές οι θέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών να τους τοποθετούν απλά από τα κόμματα και να μη βγάζουν προκηρύξεις με προσόντα που απαιτούνται κτλ. Διότι, τι νόημα έχει να μαζεύονται 450 αιτήσεις και η επιλογή να γίνεται κομματικά. Εάν υπήρχε μια εθνική πολιτική για την Παιδεία και δεν άλλαζε κάθε τόσο κατά το πώς το βλέπει ο κάθε (μη σχετικός) Υπουργός, δε θα χρειαζόταν πολιτική κάλυψη για να δουλέψουν τα πρόσωπα. Τα καθήκονται και οι στόχοι θα ήταν ξεκαθαρισμένοι σε βάθος χρόνου και όποιος είναι σε αυτή τη θέση δουλεύει, άσχετα με το ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος.

 
Αγνωστος
03 Μαρ 2015 15:55

Η δουλειά της Περιφερειακής Διεύθυνσης δεν διεκπεραιώνεται τηλεφωνικά και όσοι δεν ξέρουν τι ακριβώς κάνει ας μην μιλάνε.
Εννοείται ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να γυρίσουν στις τάξεις τους, πήγαμε εμείς να το παίξουμε δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία; αυτοί γιατί είναι στα γραφεία; ο καθένας πρέπει να πάει στη θέση του και να μας αφήσουν και εμάς να κάνουμε την δουλειά μας, εξάλλου με ένα καλό Περιφερειακό Διευθυντή για το δικός όφελος προσπαθούμε και των Σχολείων.

 
Ελεύθερος
03 Μαρ 2015 18:28

Θα συμφωνήσω με αρκετούς από τους προλαλήσαντες. Οι περιφερειακές διευθύνσεις και τα ΑΠΥΣΔΕ πρέπει να καταργηθούν αμέσως. θα εξοικονομηθούν και χρήματα κατ' αυτόν τον τρόπο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.