Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Οι Βιολόγοι επικρίνουν τον υπουργό Παιδείας

Δημοσίευση: 23/09/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Από τη μια ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος εφαρμόζει το Κοινωνικό Σχολείο που που στόχο του έχει, μεταξύ άλλων, και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αλλά από την άλλη δίνονται  οδηγίες για τη διδασκαλία των θετικών μαθημάτων Ημερήσιου και Εσπερινού Γυμνασίου (αρ. Πρωτοκ. 147346/Γ2, 16-09-2014), όπου το κεφάλαιο για την αναπαραγωγή του ανθρώπου- κεφάλαιο το οποίο σχετίζεται άμεσα και με τις δηλώσεις του Υπουργού αλλά και με τη σύσταση της επιτροπής – αφαιρείται από τη διδακτέα ύλη της Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Βιολόγων και ζητά:

α) εάν το ΙΕΠ υιοθετεί αποφάσεις και ασκεί πολιτική αντίθετη από την ορθώς σχεδιασμένη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο Κοινωνικό Σχολείο, 
β) εάν το Υπουργείο έχει αποφασίσει οτιδήποτε εισάγεται στο «Κοινωνικό σχολείο» να αφαιρείται από το «κανονικό» σχολείο ή
γ) εάν, τελικά, δεν υπάρχει καμία σχεδιασμένη εκπαιδευτική πολιτική, αλλά ασκείται αδόμητα και αποσπασματικά. 
Η ΠΕΒ διατυπώνει την ελπίδα ότι   «η εν λόγω απόφαση οφείλεται σε κάποια «παράβλεψη», η οποία πρέπει να διορθωθεί άμεσα και το εν λόγω κεφάλαιο να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη της Α Γυμνασίου».
Ειδικότερα η ΠΕΒ στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:
Α. Ο κ. υπουργός έχει επισημάνει σε συνεντεύξεις του ή σε δελτία τύπου την αναγκαιότητά της, καθώς όπως υποστηρίζει “Πρέπει ορισμένα πράγματα να τα περάσεις στα παιδιά, έχουμε ελεύθερη σεξουαλική ζωή από τα 13 και είναι με τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες γεμάτο το σχολείο”  . Για να ενισχυθεί αυτός ο στόχος συστάθηκε και Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού Δράσεων για θέματα Σεξουαλικής  Αγωγής σε μαθητές Β/θμιας Εκπ/σης, απόφαση που ως Βιολόγοι επικροτούμε και είμαστε πρόθυμοι, αν κληθούμε, να συμβάλλουμε. 
Β.Παρά τη θετική αυτή εισήγηση και σύγκληση επιτροπής από το Υπουργείο, στα σχολεία δίνονται  οδηγίες για τη διδασκαλία των θετικών μαθημάτων Ημερήσιου και Εσπερινού Γυμνασίου (αρ. Πρωτοκ. 147346/Γ2, 16-09-2014), όπου το κεφάλαιο για την αναπαραγωγή του ανθρώπου- κεφάλαιο το οποίο σχετίζεται άμεσα και με τις δηλώσεις του Υπουργού αλλά και με τη σύσταση της επιτροπής – αφαιρείται από τη διδακτέα ύλη της Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου. Προφανώς με την απόφαση αυτή αφαιρείται και η μοναδική ευκαιρία που έχουν οι μαθητές του Γυμνασίου να γνωρίσουν το αναπαραγωγικό σύστημα. 

Σχόλια (2)

 
Βιολόγος
28 Σεπ 2014 11:48

Σχολές με βασικό μάθημα τις βιολογικές επιστήμες-βιολογία [βιολογία ανθρώπου(ανατομία-φυσιολογία), γενετική, βιολογία κυττάρου, μικροβιολογια , βιοχημεία κ.α.): βιολογικό, ΜΒΓ, βιοχημεία, ιατρική, φαρμακευτική, κτηνιατρική, γεωπονική-δασοπονια-περιβαλλοντικές επιστημες, επιστήμη τροφίμων, νοσηλευτική, διαιτολογια, αισθητική, φυσικοθεραπεια, ιατρικά εργαστήρια, μαιευτική, δημόσια υγιεινή κα. Σε προπτυχιακό επίπεδο βιολογία (νευροβιολογία-ψυχοβιολογία-βιοψυχολογία) βρίσκεται και σε προγράμματα σπουδών ψυχολογίας, παιδαγωγικών , ΤΕΦΑΑ (βιολογία της άσκησης), αλλά και χημικών, φυσικών, χημικών μηχανικών, βιο-ιατρικών μηχανικών κα.

Η βιολογία πήρε τις ώρες που εδώ και 20 χρόνια έχουν στα σχολεια των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας , του ΗΒΜΒ κ.α.Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία (όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ), ο πτυχιούχος Βιολόγος ανήκει στα Επαγγέλματα Υγείας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΠΔ υπ.αριθ.38, αρ.φύλλου 38, 25/3/2010, Παράρτημα VIII) σε αντίθεση με τους άλλους πτυχιούχους της σχολής Θετικών Επιστημών και για το λόγο αυτό είναι αναγκαίος ο ρόλος του για τη διδασκαλία της Βιολογίας του ανθρώπου, που είναι η βάση των παραπάνω σχολών (ιατροβιολογικές/βιο-ιατρικές και παρα-ιατρικές σχολές). To κεφάλαιο της βιολογιας της αναπαραγωγής γράφεται στα σχολικά βιβλία από βιολόγους και διδάσκεται από βιολόγους σε όλο τον πλανήτη (η βιολογία του αναπαραγωγικου συστηματος είναι κλάδος της βιολογίας του ανθρωπου). Άλλωστε οι πτυχιούχοι βιολόγοι εργάζονται είτε ως διευθυντές είτε ως υπεύθυνοι υπογραφής αναλύσεων σε εργαστηρια σπερματολογιας, τράπεζες κρυοσυντηρησης γαμετών, βιοαναλύσεων DNA του εμβρύου, in vitro γονιμοποίησης γαμετών κ.α. (βιολογία αναπαραγωγής).

 
αννα
28 Σεπ 2014 12:59

να δοθεί η δυνατότητα σε όσα παιδιά έχουν περάσει στην πολυτεχνική σχολή του παν πατρών με έδρα όμως το Αγρίνιο να μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στην Πάτρα κι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ