Με κατάλληλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας κλάδος στο υπουργείο Παιδείας για την κατηγορία των καθηγητών που αποφοίτησαν από τις ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, τριετούς φοίτησης, και τα πτυχία τους είχαν αναγνωριστεί από το ΙΤΕ, δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Στύλιος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, της Βουλευτού Μαρίας Ρεπούση, σχετικά με τη χορήγηση ισοτιμίας των πτυχίων των αποφοίτων των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών της ημεδαπής, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται στην εκπαίδευση.
Στο νέο κλάδο , πρόσθεσε ο κ. Στύλιος, θα τεκμηριώνεται η επάρκεια αυτών των αποφοίτων πριν τη δημιουργία του ΔΟΑΤΑΠ, πριν την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, όπου με κατάλληλα κριτήρια, όπως είναι για παράδειγμα η υπηρεσία και η παιδαγωγική τους επάρκεια, να μπορούν να απασχοληθούν στην εκπαίδευση.
Ωστόσο ο υφυπουργός Παιδείας έσπευσε να διευκρινίσει:
Α. Στη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια, γνωρίζετε ότι για να μπορέσει να καλυφθεί αυτό το κενό για τους συγκεκριμένους αποφοίτους και πτυχιούχους θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη ζήτηση εγγραφών μαθητών στα σχολεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ούτως ώστε να έρθουν να καλύψουν εκείνο το κενό και όχι να δημιουργούμε θέσεις απασχόλησης χωρίς να έχουμε παιδιά στις τάξεις.
Β. Συνεπώς, χρειάζεται μία δουλειά πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο για να διερευνήσουμε και να καταγράψουμε τη ζήτηση και τις εγγραφές από τους μαθητές που θα παρακολουθήσουν αυτά τα συγκεκριμένα μαθήματα, ούτως ώστε στη συνέχεια να προβεί το Υπουργείο στις υπόλοιπες ενέργειες.
Γ. Θέλω, λοιπόν, να πω ότι είναι συνδυασμός αυτών των δύο και συνδυασμός της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, όπου δεν μπορούμε ούτε να υποσχόμαστε στους συμπολίτες μας ότι υπάρχει επαγγελματική προοπτική ούτε τα οικονομικά επιτρέπουν να απασχοληθούν, χωρίς να υπάρχει η ζήτηση από τα σχολεία.
Σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων των Δραματικών Σχολών ο κ. Στύλιος ανέφερε τα εξής:
1. Οι σχολές δραματικής τέχνης αναγνωρίζονταν μέχρι το 2003 από το ΙΤΕ, δεδομένου ότι ήταν ο αρμόδιος φορέας για να αποφανθεί για την καταλληλότητα των πτυχιούχων από τις σχολές δραματικής τέχνης. Το 2003 δημιουργήθηκε ο ΔΟΑΤΑΠ, ο νέος Οργανισμός που έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα να αποφαίνεται για τους τίτλους σπουδών των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Από τη στιγμή, λοιπόν, που συγκροτήθηκε το ΔΟΑΤΑΠ, καταργήθηκε το ΙΤΕ, αλλά και το ΔΙΚΑΤΣΑ, με συνέπεια όλοι οι φορείς να υπάγονται στο ΔΟΑΤΑΠ.
2. Επίσης, βάσει του νόμου με τον οποίο τα ΤΕΙ έγιναν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όσον αφορά την καταλληλότητα των πτυχίων των πτυχιούχων-αποφοίτων των τμημάτων των ΤΕΙ, αποφαίνεται το ΔΟΑΤΑΠ. Συνεπώς, πριν τη δημιουργία του ΔΟΑΤΑΠ αποφαινόταν το ΙΤΕ, ενώ μετά τη δημιουργία του ΔΟΑΤΑΠ και την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, αποφαίνεται το ΔΟΑΤΑΠ. Δεν υπάρχει φορέας που να μπορεί να αποφαίνεται για τους πτυχιούχους των σχολών δραματικής τέχνης, διότι δεν πληρούν τον τετραετή κύκλο σπουδών, όπως ισχύει στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
3. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν συνάδελφοί μας, υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από τις σχολές δραματικής τέχνης και, όπως και εσείς αναφέρατε στην ερώτησή σας, απασχολούνταν στην εκπαίδευση. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας κλάδος στον οποίο θα τεκμηριώνεται η επάρκεια αυτών των αποφοίτων πριν τη δημιουργία του ΔΟΑΤΑΠ, πριν την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, όπου με κατάλληλα κριτήρια, όπως είναι για παράδειγμα η υπηρεσία και η παιδαγωγική τους επάρκεια, να μπορούν να απασχοληθούν στην εκπαίδευση.
4. Τώρα, όσον αφορά την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών στα συγκεκριμένα μαθήματα, θέλω να σας θυμίσω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ο κλάδος εκπαιδευτικών ΠΕ 18.41 Δραματικής Τέχνης, όπως επίσης και ο κλάδος εκπαιδευτικών ΠΕ 32 Θεατρικών Σπουδών που προέρχονται από ανώτατα ιδρύματα.
Η κ. Ρεπούση
Η κ. Ρεπούση τόνισε τα εξής:
-Εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα ζήτημα αφορά αυτούς τους ανθρώπους που πράγματι είχαν δουλέψει ως αναπληρωτές στο πλαίσιο του νόμου με το παλιό καθεστώς και τώρα πια δεν μπορούν να δουλέψουν, δεδομένου ότι δεν αναγνωρίζεται ούτε η προϋπηρεσία τους. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει μία ρύθμιση από την πολιτεία σε σχέση με αυτούς τους ανθρώπους. -Και το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι τι γίνεται με τους πτυχιούχους όλων αυτών των ανώτερων δραματικών σχολών που αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, με βάση φαντάζομαι το πρόγραμμά τους κλπ. Έχουμε το ν.1158/1981 «Περί οργανώσεως, διοικήσεως και λειτουργίας καλλιτεχνικών σχολών», δηλαδή, έχουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα της πολιτείας, το οποίο ορίζει ότι οι διπλωματούχοι των εν λόγω σχολών μπορούν να διδάξουν τη δραματική τέχνη του θεάτρου».
-Άρα, έχουμε μία σειρά από πτυχιούχους τριετούς φοίτησης. Σωστά επισημαίνετε ότι τώρα και τα ΤΕΙ είναι τετραετούς φοίτησης και άρα, έχουμε ισοτιμία των πανεπιστημιακών πτυχίων με των πτυχίων των τεχνολογικών σχολών. Ωστόσο υπάρχει αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και στους αποφοίτους των ΤΕΙ, που με το προηγούμενο καθεστώς ήταν τριετούς φοίτησης. Των ανθρώπων αυτών τα επαγγελματικά προσόντα αναγνωρίζονται και διδάσκουν, δηλαδή πράγματι δεν έχουν την τετραετή ισοτιμία, αλλά έχουν μία δεύτερη ισοτιμία που αναγνώριζε το ΔΟΑΤΑΠ και μπορούσαν να διδάξουν. Δεν αναγνωρίζεται όμως, ως ισότιμο το πτυχίο των αποφοίτων δραματικής τέχνης με το πτυχίο των ΤΕΙ, έτσι ώστε και εκείνοι να έχουν επαγγελματικά προσόντα.
-Δηλαδή, κύριε υπουργέ, το ένα θέμα είναι τι κάνουμε με τους παλιούς στους οποίους αναγνωριζόταν το δικαίωμα της διδασκαλίας, παρ’ ότι ήταν από ιδιωτικές ή τριετούς φοίτησης ανώτερες δραματικές σχολές. Και το δεύτερο ζήτημα που έχουμε και πρέπει να ρυθμίσει η πολιτεία, είναι τι γίνεται με τους αποφοίτους αυτών των σχολών, που με βάση το Προεδρικό Διάταγμα της ίδρυσης τους έχουν το δικαίωμα διδασκαλίας του θεάτρου και που δεν έχουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων.
-Τώρα νομίζω ότι το ζήτημα έχει περάσει στο υπουργείο, δεν είναι πια στο ΔΟΑΤΑΠ. Δεν έχει συσταθεί στο υπουργείο Υπηρεσία Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων; Τι γίνεται με αυτούς τους απόφοιτους;
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.