Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Παρακολούθηση θεαμάτων από μαθητές εντός σχολικού ωραρίου

4. Οι συνοδοί καθηγητές θα παρευρίσκονται μέσα στην αίθουσα που παρουσιάζεται το θέαμα καθ’ όλη τη διάρκειά του.
Δημοσίευση: 03/10/2014
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας:

Α. Κατά το σχολικό έτος 2014-2015 και προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί στην απόφαση επιλογής θεάματος, αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. κατάλογος θεαμάτων, ο οποίος περιλαμβάνει πληροφορίες για παραστάσεις θεάτρου/ κουκλοθεάτρου/θεάτρου σκιών και ανευρίσκεται με την επιλογή του σχετικού εικονιδίου (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΘΕΑΜΑΤΩΝ 2014-2015) που υπάρχει στο αριστερό τμήμα της αρχικής σελίδας της Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης του Υ.ΠΑΙ.Θ. www.e-yliko.gr

Β. Ο κατάλογος αυτός καταρτίζεται από το Τμήμα Δ΄ Αισθητικής Αγωγής της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ ύστερα από αίτηση και προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους ενδιαφερομένους θιάσους.

Γ. Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω αναρτήσεις σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν έγκριση του θεάματος. Οι σχετικές πληροφορίες αναρτώνται για ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με θεάματα, των οποίων οι υπεύθυνοι έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά που τυπικά διασφαλίζουν την ποιότητα και την νομιμότητά τους. Καλούνται οι Σύλλογοι Διδασκόντων να ενημερώνονται για το περιεχόμενο των παραστάσεων πριν από την παρακολούθησή τους από τους μαθητές.

Δ. Στον ίδιο δικτυακό τόπο και κάτω από την ένδειξη ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ έχει αναρτηθεί κατάλογος με τίτλους κινηματογραφικών ταινιών, οι οποίες είχαν εγκριθεί κατά το διάστημα 1998-2010 από την τότε υφιστάμενη Ομάδα Εγκρίσεως Θεαμάτων για Μαθητές. Δίπλα από κάθε τίτλο αναγράφεται η βαθμίδα εκπαίδευσης για την οποία έχει κριθεί κατάλληλη η ταινία.

ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΑΛΑΙΕΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ.

Ε. Η απόφαση για την παρακολούθηση θεαμάτων από μαθητές εντός του σχολικού ωραρίου θα λαμβάνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων έκαστης σχολικής μονάδας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα εξής:

1. Οι παραστάσεις που θα επιλέγονται για παρακολούθηση από τους μαθητές θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους σκοπούς και τις αξίες της παιδαγωγικής, όπως είναι η ψυχική καλλιέργεια, η βίωση των αξιών της ζωής, η γνώση και η ορθή αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Παράλληλα, θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και την αντιληπτική ικανότητα της ηλικίας των μαθητών στους οποίους απευθύνονται και να διαθέτουν άρτιο λόγο, άψογο περιεχόμενο και ποιοτική αισθητική προσέγγιση.

2. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγείται προετοιμασία ανάλογη με την ηλικία των μαθητών, η οποία να περιλαμβάνει πληροφορίες για το έργο, τον δημιουργό του, τη χρονική στιγμή της δημιουργίας και γενικά στοιχεία που θα βοηθήσουν τους μαθητές να προσλάβουν τη μέγιστη ωφέλεια από την παρακολούθηση του θεάματος

3. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει πριν από την παρακολούθηση να έχουν ενημερωθεί για τους κανόνες συμπεριφοράς που ισχύουν κατά τη μετάβαση στον χώρο του θεάματος και κυρίως μέσα στις αίθουσες των θεαμάτων, όπου θα πρέπει να απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων.

4. Οι συνοδοί καθηγητές θα παρευρίσκονται μέσα στην αίθουσα που παρουσιάζεται το θέαμα καθ’ όλη τη διάρκειά του. 5. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την παρακολούθηση του θεάματος και σε κατάλληλη χρονική στιγμή, που θα επιλέγεται από τον εκπαιδευτικό, θα ακολουθεί συζήτηση πάνω στα θέματα που έθιγε η παράσταση, τη γνώμη των μαθητών για τους χαρακτήρες του έργου, την απόδοσή τους από τους ηθοποιούς, τις παρατηρήσεις τους για την εικαστική διάσταση, την ηχητική κάλυψη κ.ά.Με τη συζήτηση αυτή θα επιδιώκεται η γενικότερη καλλιέργεια των μαθητών σχετικά με τα θεάματα αλλά και η ανάπτυξη της κριτικής τους ματιάς.

Το υπουργείο Παιδεία καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Α) να βεβαιώνονται ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας και πυροπροστασίας με την ύπαρξη εξόδων κινδύνου στις αίθουσες των θεαμάτων που θα παρακολουθήσουν οι μαθητές, ζητώντας από τους υπεύθυνους των θιάσων τους να επιδείξουν την σχετική άδεια λειτουργίας του χώρου της παράστασης.

Β) μετά από την παρακολούθηση κάθε παράστασης θεάτρου ή κουκλοθεάτρου να αποστέλλουν στον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης φωτοτυπία του συνημμένου Πίνακα Στοιχείων Παρακολούθησης Θεάματος, συμπληρωμένου με τα ζητούμενα στοιχεία. Οι Πίνακες αυτοί θα φυλάσσονται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και, δύο φορές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους (Ιανουάριο και Ιούνιο) θα κοινοποιούνται στην Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, εφόσον υπάρχει σχετικό γραπτό αίτημά της, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Κ.Δ.Δ.) που κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45Α/ 09-03-1999) και αφορά στην πρόσβαση σε έγγραφα.

Θίασοι οι οποίοι επιθυμούν να αναρτηθούν οι παραστάσεις τους στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. δύνανται να ενημερώνονται για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από την ιστοσελίδα που αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο του παρόντος εγγράφου ή να επικοινωνούν με το Τμήμα Δ΄ Αισθητικής Αγωγής της Δ/νσης ΣΕΠΕΔ (τηλέφωνο 210 344 3023).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ

Σχόλια (1)

 
fm
03 Οκτ 2014 15:28

Πάτε καλά ?
Τι είναι ο Δ/ντης ?
Αντικαθιστά την πολεοδομία και την πυροσβεστική ?
Αυτή είναι η δουλειά του ?
Αν οι αίθουσες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας ας τις κλείσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν θα πάρει και αυτή την ευθύνη " ελέγχου " ο Δ/ντης.
Τα ίδια ζητάτε και στις σχολικές εκδρομές. Φτάνει !

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ