Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επιστολή των Ελλήνων Ερευνητών στην Κυβέρνηση για το "κύμα" οριζόντιων περικοπών χρηματοδότησης προγραμμάτων

Πρωτοφανές κύμα οριζοντίων περικοπών που αφορούν στη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων, ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων «Θαλής», «Αριστεία Ι & ΙΙ» και «ERC», που βρίσκονται στο μέσον ή προς το τέλος της
Δημοσίευση: 03/10/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την άμεση ανάκληση όλων των αποφάσεων που αφορούν στην αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών των ενταγμένων ερευνητικών έργων «Θαλής», «Αριστεία Ι & ΙΙ» και «ERC», ζητά η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, με επιστολή που απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς Γκίκα Χαρδούβελη, Οικονομικών,Νικόλαο Δένδια, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Καθηγητή Ανδρέα Λοβέρδο, Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα: Αίτημα απόσυρσης Αποφάσεων σχετικών με την περικοπή των προϋπολογισμών ενταγμένων ερευνητικών έργων «Θαλής», «Αριστεία Ι & ΙΙ» και «ERC»

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Η ερευνητική κοινότητα της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα οριζοντίων περικοπών που αφορούν στη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων, ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων «Θαλής», «Αριστεία Ι & ΙΙ» και «ERC», που βρίσκονται στο μέσον ή προς το τέλος της υλοποίησής τους.

Πρόκειται για ερευνητικά έργα που επελέγησαν προς χρηματοδότηση -μέσω των ανωτέρω προγραμμάτων- έπειτα από μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία αξιολόγησης, από διεθνείς επιτροπές, σημαντικό τμήμα της οποίας αποτέλεσε και η αξιολόγηση του προϋπολογισμού τους σε σχέση με το προτεινόμενο φυσικό αντικείμενο. Ειδικότερα, στα έργα «Αριστεία ΙΙ», πριν την τελική υπογραφή των αποφάσεων ένταξης έγινε μονομερής περικοπή των προϋπολογισμών κατά 50%, δίχως να δοθεί δικαίωμα στους κύριους Ερευνητές να αναπροσαρμόσουν το φυσικό αντικείμενο των έργων!

Με τις νέες περικοπές που επιχειρούνται σήμερα, και πάλι δίχως αναπροσαρμογή του φυσικού αντικειμένου, θα οδηγηθούμε τελικά σε έργα που θα πρέπει να υλοποιήσουν τους αρχικούς ερευνητικούς τους στόχους με προϋπολογισμούς που κυμαίνονται στο 36-45% των αρχικών, απαξιώνοντας ταπεινωτικά το έργο των Ελλήνων Ερευνητών και παγιώνοντας «νέα ήθη» σε σχέση με τη διαχείριση των ερευνητικών έργων διεθνώς...

Θα πρέπει για άλλη μια φορά να τονιστεί ότι ο χώρος της Έρευνας (και ιδιαίτερα οι ανταγωνιστικού χαρακτήρα δραστηριότητές του) έχει ρητώς εξαιρεθεί από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας και μάλιστα από την πλευρά των Πιστωτών, λόγω των πρόδηλων θετικών τους επιπτώσεων στο σώμα της Εθνικής Οικονομίας, τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και στον απολύτως κρίσιμο δείκτη της απασχόλησης, για την αντιμετώπιση της υψηλότατης ανεργίας σε θέσεις υψηλών προσόντων και του πολυθρύλητου “brain drain”.

Η πολιτική ηγεσία με πρόσχημα "την εξυγίανση του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»", όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας (Αρ. Πρωτ. 10557/29-9-2014), προβαίνει σε αυθαίρετες πρακτικές που δυναμιτίζουν την ομαλή ολοκλήρωση των ερευνητικών έργων, αδιαφορώντας για το εύρος των επιπτώσεων και τη ζημία που προκαλεί σε ένα ευρύτατο σύνολο εμπλεκομένων ατόμων και φορέων, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε οικονομικό, νομικό, αλλά και ευρύτερα επιστημονικό επίπεδο.

Οι πρακτικές αυτές υποδηλώνουν απροκάλυπτα αδυναμία, ή εμπρόθετη αποφυγή, συγκρότησης μιας εθνικής στρατηγικής Έρευνας, η οποία θα αποτελέσει τον πυλώνα για ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας.

Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών ζητά από τους αρμοδίους Υπουργούς την άμεση ανάκληση όλων των Αποφάσεων που αφορούν στην αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών των ενταγμένων ερευνητικών έργων «Θαλής», «Αριστεία Ι & ΙΙ» και «ERC».

Επίσης καλεί:

- Τις Συνόδους των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων, των Πρυτάνεων και των Προέδρων ΤΕΙ να τοποθετηθούν στο θέμα και να διερευνήσουν το κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι όροι και οι υποχρεώσεις των αποφάσεων ένταξης των έργων.

-Τους Προέδρους των Κέντρων και του κύριους Ερευνητές των έργων, εφόσον εξαναγκαστούν να αποστείλουν νέο, αναπροσαρμοσμένο τεχνικό δελτίο έργου, να το υπογράφουν με την υπόμνηση ότι επιφυλάσσονται των νόμιμων δικαιωμάτων τους για τη μονομερή περικοπή που επιβλήθηκε στον προϋπολογισμό του έργου.

- Τα μέλη του νυν και πρώην Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), το οποίο είχε την εποπτεία του σχεδιασμού και υλοποίησης των δύο προγραμμάτων «Αριστεία», να λάβουν εκ νέου θέση αναφορικά με την τελευταία αυτή μεθόδευση που διασύρει την εικόνα της Έρευνας στη χώρα μας, απομακρύνοντας την από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και θεσμούς, καθώς και να τοποθετηθούν δημόσια ως προς το κατά πόσο, δίχως διακριτό, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αφιερωμένο στην Έρευνα και Καινοτομία, θεωρούν ότι έχουν νόημα οι πρόσφατες νομοθετικές απόπειρες για την «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία», καθώς και για το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία».

Με τιμή,

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών

Η Πρόεδρος                                         Η Γ. Γραμματέας

Μαρία Θ. Στουμπούδη               Μαρία Α. Κωνσταντοπούλου

Σχόλια (17)

 
post doc NCSR
03 Οκτ 2014 22:27

Oι Έλληνες μόνιμοι ερευνητές ας αναπροσαρμόσουν τους μισθούς και τις απαιτήσεις τους από τους νέους ερευνητές και ας μην μεταθέτουν τις ευθύνες στην πολιτεία. Όταν ο μεταδιδακτορικος ερευνητής με πάνω από 10 χρόνια εμπειρία παίρνει 900Ε για σχεδόν 12 ώρες δουλειά τη μέρα (και πολλές φορές και ΣΚ) ενώ στα προγράμματα της ΕΕ δηλώνεται για 2 και. 3 χιλιάρικα είναι ολοφανερο γιατί υπάρχει το brain drain.

 
Χάρης Α.
04 Οκτ 2014 16:58

Αντί να στιγματίσεις την απαράδεκτη πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης και την αθέτηση των υπογεγραμμένων εγκεκριμένων προϋπολογισμών, επιχειρείς να μεταφέρεις το πρόβλημα στο χώρο των ερευνητών, με πολύ λάσπη και ανεύθυνες εργασιακές και οικονομικές πληροφορίες.Όσο για το brain drain= διαρροή εγκεφάλων, εσύ προσωπικά πιστεύω ότι δεν ανήκεις στην κατηγορία αυτή, .

 
zoulou
04 Οκτ 2014 20:09

Σίγουρα η έρευνα χρειάζεται υποστήριξη. Από την άλλη όμως έχει υπερτιμηθεί ως προς τα αποτελέσματά της και τη δυνατότητα εφαρμογής στην καθημερινότητα. Βλέπετε διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε όλα τα πεδία. Ξοδεύονται αμύθητα ποσά για την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs για παράδειγμα, όταν την ίδια στιγμή η επιστημονική κοινότητα δεν έχει στραφεί σε έρευνα για αυτό που αποτελεί τη βάση της κατανόησης τέτοιων θεμάτων αλλά και του κόσμου, δηλ. την αναγνώριση της φύσης του νου, μέσω της διαλογιστικής "παύσης". Λιγότερα έξοδα θα είχαμε και περισσότερη κατανόηση. Έχουμε δρόμο ακόμα.

 
Κωνσταντινος Αναγνωστοπουλος
04 Οκτ 2014 21:14

Η ελληνική πολιτική *βλακεία* σε όλο της το μεγαλείο: Πρόκειται για την αριστεία της έρευνας στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή ντροπή: Το πλήξιμο της αξιοπιστίας της. Κάτι που στο ακαδημαϊκό χώρο σε οδηγεί στην περιθωριοποίηση και τον αφανισμό.

Με τη μείωση των προϋπολογισμών στο 35-45%, βασικοί άξονες ενός ερευνητικού έργου δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Αυτό συμπεριλαμβάνει κατά ένα μεγάλο μέρος την πληρωμή του ερευνητικού πρσωπικού που έρχεται να συνεργαστεί με τις ελληνικές ερευνητικές ομάδες από όλα τα μέρη του κόσμου. Δίνουμε υποσχέσεις που τελικά φαίνεται πως εμείς δεν τις κρατάμε. Γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς και κανείς δε θα θέλει να μας εμπιστευτεί στο μέλλον.

Καλώς ήλθες ανάπτυξη!

 
NCSR post doc
05 Οκτ 2014 14:19

Προς Χαρη Α.

Φυσικά και δεν ανήκω σε αυτούς αφού με 30 δημοσιεύσεις και 350 εταιροαναφορές, καθώς και με συνεργασίες με μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, παραμενω στην Ελλάδα για οικογενειακούς όμως λόγους.
Αν δεις τις προκυρήξεις των ερευνητικών κέντρων της χωρας μας μπορείς να διαπιστώσεις την αλήθεια αυτών που λέω.
Σίγουρα είναι κατάπτυστη η κυβερνητική τακτική και γι αυτό δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να τη σχολιάσω, αλλά ως τώρα ούτε οι ίδιοι οι μόνιμοι ερευνητές δε σέβονταν τους εργαζόμενους-συνεργάτες τους, τώρα πως περιμένουν να τους σεβαστεί η πολιτεία??

 
Χάρης Α.
05 Οκτ 2014 17:13

Η έκφραση "διεθνώς ρεζίλι" αποτελεί επιεική μορφή για το τεράστιο ατόπημα που εκκολάφτηκε με κάθε μυστικότητα στα γραφεία του υπουργείου παιδείας. Είναι θλιβερό η αριστεία να καταποντίζεται και να περιθωριοποιείται ως μίασμα.
Το ερευνητικό έργο θεμελιώνει την πανεπιστημιακή παιδεία και είναι το διαβατήριο για τον ανταγωνισμό και την πιστοποίηση της παραγόμενης παιδείας μας στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.
Όταν καταποντίζεται η αξιοπιστία, η αξιοκρατία, η αλήθεια, η επιδεξιότητα, η επιμέλεια, η ικανότητα και ιδιαίτερα η σωφροσύνη, τότε μιλάμε για απεμπόλιση της διεθνούς ακαδημαϊκής εμπιστοσύνης με όλες τις βλαβερές επιπτώσεις σε βάρος της παιδείας μας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος γενικότερα.
Κατά τ'άλλα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

 
ΓΠ
05 Οκτ 2014 19:45

Ερωτηση-τοποθετηση στο σχολιο που εκανε ο post doc NCSR:
"Oι Έλληνες μόνιμοι ερευνητές ας αναπροσαρμόσουν τους μισθούς και τις απαιτήσεις τους από τους νέους ερευνητές και ας μην μεταθέτουν τις ευθύνες στην πολιτεία. Όταν ο μεταδιδακτορικος ερευνητής με πάνω από 10 χρόνια εμπειρία παίρνει 900Ε για σχεδόν 12 ώρες δουλειά τη μέρα (και πολλές φορές και ΣΚ) ενώ στα προγράμματα της ΕΕ δηλώνεται για 2 και. 3 χιλιάρικα είναι ολοφανερο γιατί υπάρχει το brain drain."
Δηλαδη καταγγελεις απατη? Τι σημαινει οτι παιρνεις 900 και σε δηλωνουν για 2000? Πως μπορεις και λες τετοια πραγματα? Εισαι πραγματι νεος ερευνητης που καταλαβαινεις γιατι μιλας, η troll? Για πληροφορηση σου, ενας νεος ερευνητης, ιδιαιτερα αυτος που φευγει και τα παει εξαιρετα στο εξωτερικο, δουλευει 12δεκαωρα και ΣΚ, και παλι δε φτανει. Βιος βραχυς Τεχνη μακρα, εγραφε καποιος ξεχασμενος προγονος. Ειναι απογοητευτικο να διαβαζει κανεις τετοια σχολια απο υποτιθεται νεους ερευνητες που ριχνουν ολα τα αδικα στους δασκαλους τους οι οποιοι εχουν να αντιμετωπισους την αλλοπροσαλλη λαιλαπα που λεγεται Ελληνικο κρατος και ελληνες πολιτικοι, τρομαρα τους.

 
Καρολίνα
05 Οκτ 2014 21:58

NCSR! μάθε να γράφεις σωστά Ελληνικά (ετεροαναφορές). Όσο γι αυτό που καταγγέλλεις, γνωρίζω πως συμβαίνει δυστυχώς. Αλλά να σου πω κάτι; Ας καταγγελθεί. Πάντως το γεγονός αυτό δεν έχει σχέση με προγράμματα όπως ο Θαλής όπου δεν προβλέπεται αμοιβή των ερευνητών πλην των υποψηφίων διδακττόρων και των μεταδιδακτόρων.

 
ΚΤ
05 Οκτ 2014 22:01

Πρόκειται αναμφισβήτητα περί αλητείας! Επειδή έχω υποστεί αντίστοιχη ταλαιπωρία, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι στην μείωση του προϋπολογισμού περιλαμβάνεται και ο εξοπλισμός ή όποιες άλλες αγορές. Φυσικά δεν πρόκειται να να πουλήσει κανείς τα υλικά με εξωφρενικές εκπτώσεις, τελικά για να "βγει" το έργο η μείωση των αμοιβών θα είναι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ του 60%.

 
post doc NCSR
05 Οκτ 2014 23:15

Φίλε ΓΠ είμαι στο χώρο της έρευνας πολλά χρόνια και δεν είμαι χθεσινός. Στα ευρωπαικά προγράμματα όλοι οι συμβασιούχοι ερευνητές δηλώνονται ως part time και υπογράφουν στα χαρτια που πάνε στην ΕΕ για έλεγχο, ότι δουλεύουν 2-3 ώρες τη μέρα ώστε να δικαιολογείται ο πενιχρός μισθός που πέρνουν. Φυσικά και στο χώρο της έρευνας δουλεύεις παραπάνω από 12ωρο και δε φτάνει αλλά όσοι δουλεύουν εκτος Ελλάδας αμοίβονται για τις ώρες που δουλεύουν και όχι για "υποτιθέμενα" δίωρα!!!
Οι μειώσεις βέβαια της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε ακόμη χαμηλότερους μισθούς!!

 
@ NCSR post doc
06 Οκτ 2014 09:57

εταιροαναφορές = αναφορές σε/από εκδιδόμενες γυναίκες (εταίρες)
ετεροαναφορές = αυτό που θα ήθελες να εκφράσεις
"είναι ολοφανερο γιατί υπάρχει το brain drain" = μάλλον υπάρχει και to "intonation drain"

Kαι επειδή αγαπητέ συνάδελφε έχω δυστυχώς και εγώ μια επαφή για τα ωράρια εργασίας των μεταδιδακτορικών ερευνητών στην Γαλλία αλλά και τις συνθήκες πληρωμών θα σε διαβεβαιώσω πως και εκεί τα δωδεκάωρα είναι στο καθημερινό μενού , οι πληρωμές έρχονται σε βάθος χρόνου και αν δεν γράφεις ή μιλάς τη γλώσσα τους σωστά γίνεσαι κοινωνικά μη αποδεκτός.

 
post doc NCSR
06 Οκτ 2014 13:12

Αγαπητή Καρολίνα έχεις απόλυτο δίκιο για την ορθογραφία!
Αλήθεια σε μια εποχή σαν τη δική μας ποιός νομίζεις θα το καταγγείλει αυτό??
Δεν έχει σχέση με τους Θαλήδες βέβαια η κατάσταση που περιγράφω . Από κάπου ξεκινάνε όλα!!
Στο εξωτερικό υπάρχουν σίγουρα και παρόμοιες συνθήκες με την Ελλάδα, αλλά ας μην παραδειγματιζόμαστε και συγκρινόμαστε με αυτές. Υπάρχουν πολύ καλύτερες και αποτελούν την πλειοψηφία.

Το ωράριο του ερευνητή είναι παντού το ίδιο, οι απολαβες διαφέρουν (που βέβαια δεν είναι αντίστοιχες του ωραρίου αλλά δεν είναι και όπως στην Ελλάδα, ακόμα και προ κρίσης)

Όσον αναφορά τη Γαλλία φίλε μου, ρώτα τί επίδομα ανεργίας πέρνουν οι ερευνητές (ακόμα και οι υποψήφιοι διδάκτορες όταν τελειώσουν το PhD τους) και δες τι γίνεται και εδώ που δουλεύουμε με μπλοκάκι και δε δικαιούμαστε τίποτα, και κάνουμε το σταυρό μας μη μείνουμε άνεργοι έστω και για ένα μήνα!

Ίσως είναι καλύτερο να βρείς αντεπιχειρήματα που αφορούν τις απόψεις μου και όχι την ορθογραφία μου αγαπητέ! Αν είσαι στο χώρο δε βλέπω το λόγο να διαφωνείς σε αυτά που λέω. Προφανώς γνωρίζεις ότι δε λέω ψέματα!

 
Listerix
06 Οκτ 2014 13:13

@ NCSR post doc

Επειδή μάλλον δεν έχεις ιδέα για το τι συμβαίνει εκτός Ελλάδος: Ως υπότροφος Marie Curie (not sure if you have any idea what Marie Curie Fellowship means but anyhow) οι μικτές αποδοχές μου ήταν 4.034€ και οι καθαρές μετά από φόρους κρατήσεις κτλ 1.778€. Το 2009 που ξεκίνησα το διδακτορικό μου, ο λέκτορας στην Ελλάδα έπαιρνε 1.054€ καθαρά και εγώ ως υποψήφιος διδάκτορας (στο εξωτερικό) 1.778€! Σου φαίνεται λογικό? Επειδή μάλλον δεν έχεις υποβάλλει ποτέ ερευνητική πρόταση(εσύ, όχι ο καθηγητής σου) στην Ε.Ε. ή σε διακρατικό πρόγραμμα μπερδεύεις τα μικτά με τα καθαρά (2.000€ μικτά από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι περίπου 900€ καθαρά στον ερευνητή). Ακόμα, από τότε άρχισα να δουλέυω στην έρευνα, εργάζομαι σταθερά περίπου 60-80 ώρες την εβδομάδα, σχεδόν κάθε Σ/Κ, κάθε χρόνο χάνω περίπου 20 μέρες άδειας και ως Post Doc με 19 ώρες εργασίας την εβδομάδα εργαζόμουν 80-90 και κοιμόμουν στο γραφείο για να προλάβω! Έκανα να δω την οικογένεια μου 1000 ημέρες, μίλαγα σε κινητά με γιατρούς και νοσοκομεία όταν οι δικοί μου είχαν προβλήματα υγείας (ακόμα έχουν και δεν ξέρω πότε θα χτυπήσει το κινητό μου για να με καλέσουν για την κηδεία), χώρισα 4 φορές από 4 καταπληκτικές γυναίκες που θα ήθελα να κάνω οικογένεια, απλά επειδή δεν είχα χρόνο για τίποτα. Οπότε δικαιολογίες τύπου "για οικογενιακούς λόγους" είναι πάρα πολύ φθηνές και δεν πιάνουν. Επίσης, για τις λεγόμενες συνεργασίες σου, σε πόσες είναι ο καθηγητής σου στους συγγραφείς? Ακόμα, από τις 30 με τις 350 ετεροαναφορές, πόσες είναι self citation? Γιατί εγώ έχω μόνο 3 δημοσιεύσεις από το 2012, με 57 ετεροαναφορές (στατιστικά με κάνει καλύτερο), χωρίς self citation, χωρίς τον επιβλέποντά μου, με συνεργασίες που έκανα μόνος μου (world wide), και μία Faculty 1000 within 30 days of publication! Οπότε μην μας παριστάνεις τον σπουδαίο απλά επειδή το ονοματάκι σου είναι σε μερικές εργασίες. Έχω συνεργαστεί με ανθρώπους που έχουν 600 εργασίες και με ανθρώπους που μετά από 35 χρόνια έχουν 100; και οι δύο είναι το ίδιο, δεν αλλάζει κάτι ο αριθμός και μόνο η ποιότητα μετράει. Τώρα εάν μετά από 10 χρόνια (άρα προ κρίσης) δεν μπόρεσες να διεκδικήσεις μία μόνιμη θέση, αυτό μάλλον λέει πολλά…
Αλλά είπαμε, η έρευνα στην Ελλάδα, είναι αυτή που είναι γιατί οι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι. Το ότι το υπουργείο ακυρώνει τον εαυτό του, το πανεπιστήμιο, την έρευνα κτλ είναι ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ. Αφού το ίδιο το πανεπιστήμιο (φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί)* κάνει τα ίδια, αφού η κοινωνία απαξιώνει την έρευνα, τότε γιατί όχι να μην το κάνει το υπουργείο?

*Λαμπρές εξαιρέσεις υπάρχουν παντού, αλλά είναι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας.

 
Nobelist
06 Οκτ 2014 17:16

Ο ερευνητής είναι προτιμότερο να μην διακατέχεται από αυτολύπηση για το status διαφόρων πτυχών της ζωής του, αλλά ούτε και από έλλειψη διεκδικητικότητας απέναντι στους πολιτικούς. Διαφορετικά, ας αλλάξει επάγγελμα και ας στραφεί σε κάτι λιγότερο στρεσογόνο όπως πχ. η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ας μη διαμαρτυρηθούν αμέσως οι αγαπητοί δάσκαλοι (teachers) του Γυμνασίου και του Λυκείου: ας ξαναδιαβάσουν το σχόλιο του Listerix (900€ καθαρά στον ερευνητή, 60-80 ώρες εργασίας την εβδομάδα, σχεδόν κάθε Σ/Κ, κάθε χρόνο) και ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ας αναλογιστούν αν αισθάνονται τελικά το τί θυσίες απαιτεί η -τόσο σημαντική για την ανθρωπότητα- έρευνα.

 
NCSR post doc
06 Οκτ 2014 20:41

Αρα Listerix, καλώς πιστεύεις πέρνουμε τα 900Ε και μετά τη μείωση του 10% μπορεί να γίνουν και 800!!! Εδώ απλά βρήκα ενα βημα για να γίνουν γνωστά κάποια κακώς κείμενα αλλά τελικά φτασαμε να κάνουμε διαγωνισμό ποιός την έχει πιο μεγάλη (την ερευνητική εμπειρία). Όσο για τα υπόλοιπα πιστεύω ότι καλό είναι να μην υποτιμάς το έργο κανενός αν δε γνωρίζεις όλα τα στοιχεία. Δεν κερδίζεις τίποτα με αυτό, ούτε δείχνεις ότι έχω άδικο σε αυτά που λέω !
Το ότι ανέφερα κάποια στατιστικά μου το έκανα μόνο για να δείξω ότι είμαι στο χώρο και ότι έχω κάποια εμπειρία μικρή ίσως σε σχέση με τη δική σου (όπως θέλεις να πιστεύεις) αλλά εμπειρία! Αν κατά τα άλλα πιστεύεις ότι έχω μπερδέψει τα καθαρά με τα μεικτά ζήτα από το γραφείο προσωπικού ενός ερευνητικού κέντρου να σου δείξουν τα timesheets που υπογράφουν οι εργαζόμενοι με σύμβαση ερευνητές και πες μου αν πιστεύεις ότι όντως δουλεύουν μία και δύο ώρες ημερησίως. τέλος πάντων ας σταματήσει εδώ ο διαγωνισμός επιστημοσύνης και ας ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερα χρήματα για την έρευνα που έχει καταντήσει ένα πολύ ακριβό χόμπι για μας!!

 
Emeritus
07 Οκτ 2014 11:09

Listerix και όσοι άλλοι ελληνάρες βρήκατε χώρο να ασκήσετε το προσφιλές σας σπορ "ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε": Η τόση φιγούρα δείχνει άτομα εκτός ακαδημαϊκής νοοτροπίας. Οι μεγάλοι επιστήμονες είναι αφενός KAI συναρπαστικοί άνθρωποι, εφετέρου low profile. Get a life. ΠΑΡΑμορφωθήκατε.

 
Μαρία Φ.
07 Οκτ 2014 21:01

Tελικά είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων στην Ελλάδα το να τσακώνονται ακόμα και στο διαδίκτυο. NCSR post doc αν μπορείς παράτα τους μίζερους συναδέλφους και φύγε. Το δυσκολότερο όσον αφορά το ακαδημαϊκό σύστημα στα καλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμαι είναι το να γίνεις δεκτός. Στη Σουϊδία που είμαι δεν πληρωνα ούτε για το μάστερ ούτε για τίποτα άλλο. 'Ηρθα και εδώ θα παραμείνω γιατί δε βρίσκω λόγο να έρθω στην Ελλάδα και να περνάω ότι περνάς εσύ.
Ολοι μιλάνε αγγλικά και ακόμα και από το διδακτορικό παίρνεις κοντά στα περίπου 2.000 ευρώ στην αρχή, ένα ποσό υπεραρκετό για να ζήσεις. Οι συνθήκες είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ. Τώρα κάνω και εγώ post doc. Συγκρίνοντας και από φίλους στη Γαλλία θεωρώ πως εδώ αναλογικά οι αμοιβές σε σχέση με το κόστος ζωής είναι καλύτερες και το περιβάλλον σαφώς λιγότερο ανταγωνιστικό και με λιγότερους "κομπλεξικούς". Αν αξίζεις θα προχωρήσεις και δε θα στηρίζεσαι στην κάθε ΚΝΕ για να σε προωθήσει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ