Επιστολή των Ελλήνων Ερευνητών στην Κυβέρνηση για το "κύμα" οριζόντιων περικοπών χρηματοδότησης προγραμμάτων

Πρωτοφανές κύμα οριζοντίων περικοπών που αφορούν στη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων, ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων «Θαλής», «Αριστεία Ι & ΙΙ» και «ERC», που βρίσκονται στο μέσον ή προς το τέλος της

03/10/2014

Ενημερώθηκε: 03/10/2014, 18:17

Άκουσε το άρθρο

Την άμεση ανάκληση όλων των αποφάσεων που αφορούν στην αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών των ενταγμένων ερευνητικών έργων «Θαλής», «Αριστεία Ι & ΙΙ» και «ERC», ζητά η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, με επιστολή που απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς Γκίκα Χαρδούβελη, Οικονομικών,Νικόλαο Δένδια, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Καθηγητή Ανδρέα Λοβέρδο, Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα: Αίτημα απόσυρσης Αποφάσεων σχετικών με την περικοπή των προϋπολογισμών ενταγμένων ερευνητικών έργων «Θαλής», «Αριστεία Ι & ΙΙ» και «ERC»

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Η ερευνητική κοινότητα της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα οριζοντίων περικοπών που αφορούν στη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων, ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων «Θαλής», «Αριστεία Ι & ΙΙ» και «ERC», που βρίσκονται στο μέσον ή προς το τέλος της υλοποίησής τους.

Πρόκειται για ερευνητικά έργα που επελέγησαν προς χρηματοδότηση -μέσω των ανωτέρω προγραμμάτων- έπειτα από μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία αξιολόγησης, από διεθνείς επιτροπές, σημαντικό τμήμα της οποίας αποτέλεσε και η αξιολόγηση του προϋπολογισμού τους σε σχέση με το προτεινόμενο φυσικό αντικείμενο. Ειδικότερα, στα έργα «Αριστεία ΙΙ», πριν την τελική υπογραφή των αποφάσεων ένταξης έγινε μονομερής περικοπή των προϋπολογισμών κατά 50%, δίχως να δοθεί δικαίωμα στους κύριους Ερευνητές να αναπροσαρμόσουν το φυσικό αντικείμενο των έργων!

Με τις νέες περικοπές που επιχειρούνται σήμερα, και πάλι δίχως αναπροσαρμογή του φυσικού αντικειμένου, θα οδηγηθούμε τελικά σε έργα που θα πρέπει να υλοποιήσουν τους αρχικούς ερευνητικούς τους στόχους με προϋπολογισμούς που κυμαίνονται στο 36-45% των αρχικών, απαξιώνοντας ταπεινωτικά το έργο των Ελλήνων Ερευνητών και παγιώνοντας «νέα ήθη» σε σχέση με τη διαχείριση των ερευνητικών έργων διεθνώς...

Θα πρέπει για άλλη μια φορά να τονιστεί ότι ο χώρος της Έρευνας (και ιδιαίτερα οι ανταγωνιστικού χαρακτήρα δραστηριότητές του) έχει ρητώς εξαιρεθεί από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας και μάλιστα από την πλευρά των Πιστωτών, λόγω των πρόδηλων θετικών τους επιπτώσεων στο σώμα της Εθνικής Οικονομίας, τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και στον απολύτως κρίσιμο δείκτη της απασχόλησης, για την αντιμετώπιση της υψηλότατης ανεργίας σε θέσεις υψηλών προσόντων και του πολυθρύλητου “brain drain”.

Η πολιτική ηγεσία με πρόσχημα "την εξυγίανση του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»", όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας (Αρ. Πρωτ. 10557/29-9-2014), προβαίνει σε αυθαίρετες πρακτικές που δυναμιτίζουν την ομαλή ολοκλήρωση των ερευνητικών έργων, αδιαφορώντας για το εύρος των επιπτώσεων και τη ζημία που προκαλεί σε ένα ευρύτατο σύνολο εμπλεκομένων ατόμων και φορέων, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε οικονομικό, νομικό, αλλά και ευρύτερα επιστημονικό επίπεδο.

Οι πρακτικές αυτές υποδηλώνουν απροκάλυπτα αδυναμία, ή εμπρόθετη αποφυγή, συγκρότησης μιας εθνικής στρατηγικής Έρευνας, η οποία θα αποτελέσει τον πυλώνα για ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας.

Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών ζητά από τους αρμοδίους Υπουργούς την άμεση ανάκληση όλων των Αποφάσεων που αφορούν στην αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών των ενταγμένων ερευνητικών έργων «Θαλής», «Αριστεία Ι & ΙΙ» και «ERC».

Επίσης καλεί:

- Τις Συνόδους των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων, των Πρυτάνεων και των Προέδρων ΤΕΙ να τοποθετηθούν στο θέμα και να διερευνήσουν το κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι όροι και οι υποχρεώσεις των αποφάσεων ένταξης των έργων.

-Τους Προέδρους των Κέντρων και του κύριους Ερευνητές των έργων, εφόσον εξαναγκαστούν να αποστείλουν νέο, αναπροσαρμοσμένο τεχνικό δελτίο έργου, να το υπογράφουν με την υπόμνηση ότι επιφυλάσσονται των νόμιμων δικαιωμάτων τους για τη μονομερή περικοπή που επιβλήθηκε στον προϋπολογισμό του έργου.

- Τα μέλη του νυν και πρώην Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), το οποίο είχε την εποπτεία του σχεδιασμού και υλοποίησης των δύο προγραμμάτων «Αριστεία», να λάβουν εκ νέου θέση αναφορικά με την τελευταία αυτή μεθόδευση που διασύρει την εικόνα της Έρευνας στη χώρα μας, απομακρύνοντας την από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και θεσμούς, καθώς και να τοποθετηθούν δημόσια ως προς το κατά πόσο, δίχως διακριτό, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αφιερωμένο στην Έρευνα και Καινοτομία, θεωρούν ότι έχουν νόημα οι πρόσφατες νομοθετικές απόπειρες για την «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία», καθώς και για το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία».

Με τιμή,

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών

Η Πρόεδρος                                         Η Γ. Γραμματέας

Μαρία Θ. Στουμπούδη               Μαρία Α. Κωνσταντοπούλου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ