Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ερώτηση στη Βουλή για τον κίνδυνο να χαθεί χαθεί για τους μετεγγραφέντες φοιτητές το Α΄ εξάμηνο

Δημοσίευση: 10/10/2014
Βουλή
Alt Text: 
Βουλή
Title Text: 
Βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο, κατέθεσν στη Βουλή, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών για τις μετεγγραφές των φοιτητών προκειμένου να μη χαθεί γι αυτούς το Α εξάμηνο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα : Το Υπ. Παιδείας οφείλει να επισπεύσει τις διαδικασίες μετεγγραφών, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν άλλο οι οικογένειες και να μην κινδυνεύσει να χαθεί το εξάμηνο ή το έτος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στον Τύπο, η διαδικασία ολοκλήρωσης των μετεγγραφών των φοιτητών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2015, ενώ οι φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν φέτος και έχουν δικαίωμα μεταφοράς θέσης ή μετεγγραφής, θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του α’ εξαμήνου στη Σχολή ή το Τμήμα στο οποίο εισήχθησαν και να εξεταστούν τον Φεβρουάριο από τη Σχολή ή το Τμήμα στο οποίο θα μετεγγραφούν.

Δεδομένου ότι όλες οι νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από την Βουλή και την έκδοση των αντίστοιχων Υπουργικών Αποφάσεων, δεν γίνεται αντιληπτή η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών, όταν μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τον Ιούνιο μιλούσε για «αυτόματες μετεγγραφές».

Προβληματική επίσης φαίνεται και η διαδικασία «προσωρινής εγκατάστασης» των φοιτητών στην περιοχή της Σχολής ή του Τμήματος εισαγωγής τους. Πέρα από τα δυσεπίλυτα πρακτικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν (αδυναμία εύρεσης στέγης για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οικονομική δυστοκία), η διαδικασία αυτή, δυναμιτίζει σοβαρά και την παιδαγωγική διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν, οι φοιτητές σε άλλη Σχολή ή Τμήμα να παρακολουθούν μαθήματα και σε άλλο να εξετάζονται.

Επίσης, είναι πιθανό, οι φοιτητές οι οποίοι για εύλογους λόγους δεν θα μπορέσουν να εγκατασταθούν για το α’ εξάμηνο στη Σχολή ή το Τμήμα στο οποίο εισήχθησαν, να «χάσουν» όχι μόνο το α’ εξάμηνο αλλά όλη την ακαδημαϊκή χρονιά, εφόσον, ως γνωστόν, υπάρχει συνέχεια στη διδασκαλία πολλών γνωστικών αντικειμένων

. Επειδή δεν είναι δυνατόν οι φοιτητές- δίχως καμία δική τους υπαιτιότητα-να χάνουν ακαδημαϊκά εξάμηνα και έτη,

Επειδή η διαδικασία και ο χρονικός ορίζοντας των μετεγγραφών, όπως εξαγγέλλεται από τον Υπουργό Παιδείας, θα προκαλέσει δυσεπίλυτα και σοβαρότατα προβλήματα τόσο στις οικογένειες των φοιτητών, όσο και στην ακαδημαϊκή και παιδαγωγική λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι λόγοι, οι οποίοι δημιουργούν καθυστέρηση στις διοικητικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση των μετεγγραφών;

Πότε ακριβώς προβλέπεται να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία;

Με ποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις προτίθεται ο κ Υπουργός να διασφαλίσει την συνέχεια της ακαδημαϊκής διαδικασίας (παρακολούθηση μαθημάτων, εργαστηρίων, διεξαγωγή εξετάσεων και χρονικός περιορισμός στη διάρκεια φοίτησης) για τους φοιτητές οι οποίοι για αντικειμενικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν για μόλις δύο μήνες στην περιοχή της Σχολής ή του Τμήματος όπου αρχικά εισήχθησαν;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω παρακαλείται ο κύριος Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα : Όλα τα στοιχεία που αφορούν τη δήλωση πρόθεσης μετεγγραφής και μεταφοράς θέσης, τα οποία έχουν προκύψει από την ολοκλήρωση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών. Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις ηλεκτρονικές αιτήσεις στην σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Κουράκης Αναστάσιος

Αλεξόπουλος Απόστολος

Αμανατίδης Ιωάννης

Βαμβακά Ευγενία (Τζένη)

Γεωργοπούλου Έφη

Δριτσέλη Παναγιώτα

Κανελλοπούλου Μαρία

Κουρουμπλης Παναγιωτης

Πάντζας Γεωργιος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τα εξής:

Α.Τεράστια αναστάτωση δημιούργησαν οι δηλώσεις του Υπουργού στον Τύπο, οι οποίες τοποθετούν χρονικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών στον Ιανουάριο του 2015. Ο Υπουργός, καλεί τους φοιτητές οι οποίοι αιτήθηκαν μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης, να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του α’ εξαμήνου στη Σχολή ή το Τμήμα που εισήχθησαν αρχικά, αγνοώντας την οικονομική αιμορραγία και τις πρακτικές δυσκολίες που κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Β. Την ίδια αδιαφορία, δείχνει ο Υπουργός και για τη συνέχεια της ακαδημαϊκής και παιδαγωγικής διαδικασίας, εφόσον είναι αδύνατον οι φοιτητές σε άλλη Σχολή ή Τμήμα να παρακολουθήσουν μαθήματα, και σε άλλη Σχολή να προσέλθουν τον Φεβρουάριο για να εξεταστούν. Καμία πρόνοια δεν υπάρχει, για τους φοιτητές οι οποίοι λόγω εύλογων και αντικειμενικών δυσκολιών, αδυνατούν να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν, για μόλις δύο μήνες, στην περιοχή όπου εδρεύει η Σχολή ή το Τμήμα της αρχικής τους εισαγωγής : οι φοιτητές αυτοί, δίχως καμία δική τους υπαιτιότητα, κινδυνεύουν να χάσουν το α’ εξάμηνο των σπουδών τους και συνεπακόλουθα, εφόσον υπάρχει συνέχεια στην διδασκαλία των επιστημονικών αντικειμένων, ίσως χάσουν και ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σχόλια (9)

 
ΕΦΗ
11 Οκτ 2014 20:42

Συγχαρητήρια για την κίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν νομίζω ότι θα ιδρώσει το αυτί του Λοβέρδου. Σήμερα Σάββατο στο πρωινό της ΝΕΡΙΤ είπε εν ολίγοις ότι η πολιτεία έδειξε εξαιρετική μεγαλοψυχία στο θέμα των μετεγγραφών, ως εκ τούτου να μην έχουμε και απαίτηση για γρήγορες διαδικασίες, σαν να μην ήτανε αυτός που τον Ιούλιο ευαγγελιζόταν αυτόματες και χωρίς ταλαιπωρία μετεγγραφές. Καλά τόσοι σύμβουλοι και παρασύμβουλοι του στο υπουργείο δεν μπορούν να του δώσουν λύση στο θέμα. Στην ηλεκτρονική εποχή είμαστε πλέον, όλα μπορούν να γίνουν τάχιστα, αν υπάρχει θέληση.

 
Ερώτηση για μετεγγραφές 10%
11 Οκτ 2014 22:13

Ερώτηση για τις μετεγγραφές των φοιτητών που πέρασαν φέτος με το 10% πότε θα γίνει;
Δεν είναι δυνατό το υπουργείο να διαχωρίζει στα δυο τους φετινούς επιτυχόντες σε 90% και 10% με αποτέλεσμα ανεπίτρεπτη ΔΙΑΚΡΙΣΗ μεταξύ τους, τη στιγμή που έχουν τις ίδιες ή και παραπάνω προϋποθέσεις του νόμου.
Δεν ξανάγινε αυτός ο διαχωρισμός επιτυχόντων στις μετεγγραφές.
Δεν είναι δυνατό το υπουργείο να οχυρώνεται πίσω από μία αβλεψία που έγινε στη διατύπωση του νόμου του προηγούμενου υπουργού και είχε ως αποτέλεσμα να τους ξεφύγει το 10% των φετινών επιτυχόντων φοιτητών και να τους ταλαιπωρεί, να τους καταδικάζει και τελικά να τους τιμωρεί αποκλείοντάς τους από τις μετεγγραφές;

 
ολγα
11 Οκτ 2014 23:32

To Σύριζα έκανε αίτημα για τροπολογία του νόμου ώστε να έχει δικαίωμα μεταγγραφής και το 10%. Ωστόσο ο υπουργός πέρα βρέχει.Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ.Επιτυχόντες δυο ταχυτήτων την ίδια χρονιά:το 90%και το 10%.Τί ζούμε τελικά στην Ελλάδα? Και καθόμαστε εξαθλιωμένοι πια, να τα δεχόμαστε όλα.Κάποτε πρέπει να ξυπνήσουμε όμως!!!!!!

 
@όλγα
12 Οκτ 2014 11:03

'Οχι πέρα βρέχει στον υπουργό-σύριζα. 'Ολα και όλα. 'Ο υπουργός φρόντισε ώστε η μητέρα των δύο παιδιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να μετακομίζει από σχολείο σε σχολείο και από περιοχή σε περιοχή (όπως συμβαίνει με τους περισσότερους δασκάλους), κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να μην ξεφύγει από τα σύνορα της Αθήνας η οποία ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή δασκάλα Πληροφορικής Δημοτικού Σχολείου, έχει αποσπαστεί -και μάλιστα με τις υπογραφές δύο συνεχόμενων υπουργών- στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Και φυσικά είναι η ΜΟΝΗ εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας που κατάφερε ποτέ κάτι τέτοιο. Δυο γνωστοί μου συνάδελφοι που δεν είναι οργανωμένοι σε κάποιο κόμμα και με διδακτορικό το μόνο που καταφέρνουν είναι να τους απορρίψουν τις αιτήσεις.

 
10% φοιτητής
12 Οκτ 2014 11:04

Με την ευκαιρία της ερώτησης για τις μετεγγραφές θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα των μετεγγραφών των επιτυχόντων φέτος με το 10% και να δοθεί λύση.
Το υπουργείο δεν καταλαβαίνει τη δύσκολη θέση των οικογενειών όταν σπουδάζουν ταυτόχρονα 2 ή 3 παιδιά σε άλλες πόλεις;
Γιατί τα βγάζει έξω από το νόμο;

 
rania
12 Οκτ 2014 11:59

να παρει θέση το παν πατρών
τι θα κάνει με το αγρίνιο;
η σχολή δπφπ ανήκει στο παν πατρών ή είναι μόνο στα χαρτιά;

 
Χαράλαμπος
12 Οκτ 2014 12:15

Πολύ φοβάμαι οτι η καθυστέρηση της διαδικασίας των μεταγραφών έχει άλλους λόγους που απευθύνονται στους βουλευτές με σκοπό την μετέπειτα ψήφο των 180!!!
Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ άλλον λόγω απο πλευράς υπουργείου οταν άλλα ανακοίνωναν το καλοκαίρι και άλλα γίνονται τώρα.
Μήπως χάλασε η βάση δεδομένων των μεταγραφών μας ΄πούν στην συνέχεια?

 
ευαγγελια
12 Οκτ 2014 17:42

Ειμαι κ εγω μεσα στα παιδια που περιμενουν μεταγραφη και ανησυχω για το εξαμηνο μου (Μελλον μου) !! Πολυ φοβαμαι μηπως τελικα δεν την παρω και χασω ολη την χρονια μου!! Το εξαμηνο εχει ηδη χαθει! Ας γινει επιτελους κατι γρηγορα και σωστα σε αυτη τη χωρα!! Μιλαμε για το μελλον των παιδιων μας εδω!! Ελεος!!

 
Μαρία Χίος
12 Οκτ 2014 23:13

Εγω παντως την κορη μου την εστειλα κατευθειαν στη Θεσσαλονικη να παρακολουθει τα μαθηματα μαζι με τον αδελφο της και ας περασε Πατρα.Τουλαχιστον να μη χανει τα μαθηματα. Δεν θα μπορουσα με τιποτα να πληρωνω και αλλα εξοδα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.