Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ερώτηση στη Βουλή για τον κίνδυνο να χαθεί χαθεί για τους μετεγγραφέντες φοιτητές το Α΄ εξάμηνο

Δημοσίευση: 10/10/2014
Βουλή
Alt Text: 
Βουλή
Title Text: 
Βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο, κατέθεσν στη Βουλή, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών για τις μετεγγραφές των φοιτητών προκειμένου να μη χαθεί γι αυτούς το Α εξάμηνο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα : Το Υπ. Παιδείας οφείλει να επισπεύσει τις διαδικασίες μετεγγραφών, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν άλλο οι οικογένειες και να μην κινδυνεύσει να χαθεί το εξάμηνο ή το έτος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στον Τύπο, η διαδικασία ολοκλήρωσης των μετεγγραφών των φοιτητών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2015, ενώ οι φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν φέτος και έχουν δικαίωμα μεταφοράς θέσης ή μετεγγραφής, θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του α’ εξαμήνου στη Σχολή ή το Τμήμα στο οποίο εισήχθησαν και να εξεταστούν τον Φεβρουάριο από τη Σχολή ή το Τμήμα στο οποίο θα μετεγγραφούν.

Δεδομένου ότι όλες οι νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από την Βουλή και την έκδοση των αντίστοιχων Υπουργικών Αποφάσεων, δεν γίνεται αντιληπτή η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών, όταν μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τον Ιούνιο μιλούσε για «αυτόματες μετεγγραφές».

Προβληματική επίσης φαίνεται και η διαδικασία «προσωρινής εγκατάστασης» των φοιτητών στην περιοχή της Σχολής ή του Τμήματος εισαγωγής τους. Πέρα από τα δυσεπίλυτα πρακτικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν (αδυναμία εύρεσης στέγης για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οικονομική δυστοκία), η διαδικασία αυτή, δυναμιτίζει σοβαρά και την παιδαγωγική διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν, οι φοιτητές σε άλλη Σχολή ή Τμήμα να παρακολουθούν μαθήματα και σε άλλο να εξετάζονται.

Επίσης, είναι πιθανό, οι φοιτητές οι οποίοι για εύλογους λόγους δεν θα μπορέσουν να εγκατασταθούν για το α’ εξάμηνο στη Σχολή ή το Τμήμα στο οποίο εισήχθησαν, να «χάσουν» όχι μόνο το α’ εξάμηνο αλλά όλη την ακαδημαϊκή χρονιά, εφόσον, ως γνωστόν, υπάρχει συνέχεια στη διδασκαλία πολλών γνωστικών αντικειμένων

. Επειδή δεν είναι δυνατόν οι φοιτητές- δίχως καμία δική τους υπαιτιότητα-να χάνουν ακαδημαϊκά εξάμηνα και έτη,

Επειδή η διαδικασία και ο χρονικός ορίζοντας των μετεγγραφών, όπως εξαγγέλλεται από τον Υπουργό Παιδείας, θα προκαλέσει δυσεπίλυτα και σοβαρότατα προβλήματα τόσο στις οικογένειες των φοιτητών, όσο και στην ακαδημαϊκή και παιδαγωγική λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι λόγοι, οι οποίοι δημιουργούν καθυστέρηση στις διοικητικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση των μετεγγραφών;

Πότε ακριβώς προβλέπεται να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία;

Με ποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις προτίθεται ο κ Υπουργός να διασφαλίσει την συνέχεια της ακαδημαϊκής διαδικασίας (παρακολούθηση μαθημάτων, εργαστηρίων, διεξαγωγή εξετάσεων και χρονικός περιορισμός στη διάρκεια φοίτησης) για τους φοιτητές οι οποίοι για αντικειμενικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν για μόλις δύο μήνες στην περιοχή της Σχολής ή του Τμήματος όπου αρχικά εισήχθησαν;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω παρακαλείται ο κύριος Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα : Όλα τα στοιχεία που αφορούν τη δήλωση πρόθεσης μετεγγραφής και μεταφοράς θέσης, τα οποία έχουν προκύψει από την ολοκλήρωση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών. Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις ηλεκτρονικές αιτήσεις στην σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Κουράκης Αναστάσιος

Αλεξόπουλος Απόστολος

Αμανατίδης Ιωάννης

Βαμβακά Ευγενία (Τζένη)

Γεωργοπούλου Έφη

Δριτσέλη Παναγιώτα

Κανελλοπούλου Μαρία

Κουρουμπλης Παναγιωτης

Πάντζας Γεωργιος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τα εξής:

Α.Τεράστια αναστάτωση δημιούργησαν οι δηλώσεις του Υπουργού στον Τύπο, οι οποίες τοποθετούν χρονικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών στον Ιανουάριο του 2015. Ο Υπουργός, καλεί τους φοιτητές οι οποίοι αιτήθηκαν μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης, να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του α’ εξαμήνου στη Σχολή ή το Τμήμα που εισήχθησαν αρχικά, αγνοώντας την οικονομική αιμορραγία και τις πρακτικές δυσκολίες που κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Β. Την ίδια αδιαφορία, δείχνει ο Υπουργός και για τη συνέχεια της ακαδημαϊκής και παιδαγωγικής διαδικασίας, εφόσον είναι αδύνατον οι φοιτητές σε άλλη Σχολή ή Τμήμα να παρακολουθήσουν μαθήματα, και σε άλλη Σχολή να προσέλθουν τον Φεβρουάριο για να εξεταστούν. Καμία πρόνοια δεν υπάρχει, για τους φοιτητές οι οποίοι λόγω εύλογων και αντικειμενικών δυσκολιών, αδυνατούν να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν, για μόλις δύο μήνες, στην περιοχή όπου εδρεύει η Σχολή ή το Τμήμα της αρχικής τους εισαγωγής : οι φοιτητές αυτοί, δίχως καμία δική τους υπαιτιότητα, κινδυνεύουν να χάσουν το α’ εξάμηνο των σπουδών τους και συνεπακόλουθα, εφόσον υπάρχει συνέχεια στην διδασκαλία των επιστημονικών αντικειμένων, ίσως χάσουν και ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ