Επιστολή της Παγκ. Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών στον Πρωθυπουργό για τις απολύσεις

14/10/2014

Ενημερώθηκε: 14/10/2014, 22:07

Άκουσε το άρθρο

Νέα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τους υπουργούς Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδο και Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη απέστειλε το Ευρ. Τμήματος της Παγκ. Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (EducationInternational), με την οποία εκφράζεται η συμπαράσταση των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών στους αγώνες της ΟΛΜΕ για να επιλυθεί το θέμα της διαθεσιμότητας των καθηγητών χωρίς να απολυθεί κανείς και να επιστρέψουν οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν στην Επαγγελματική εκπαίδευση.

ETUCE European Trade Union Committee for Education EI European Region

Κος Αντώνιος Σαμαράς Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας

Κος Ανδρέας Λοβέρδος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ελλάδας

Κος Κυριάκος Μητσοτάκης Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ελλάδας

Βρυξέλλες, 13 Οκτώβρη 2014 Ref: MR/AKR/9733

Θέμα: Διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών και εργασιακή ανασφάλεια στην ελληνική εκπαίδευση

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Αγαπητοί Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης,

Με την επιστολή αυτή, η E.T.U.C.E. επιθυμεί να εκφράσει τη βαθύτατη υποστήριξή της στην ελληνική οργάνωση-μέλος της (Ο.Λ.Μ.Ε.) σε αυτές τις όλο και πιο τεταμένες εποχές που φέρνουν αυξανόμενη επαγγελματική ανασφάλεια και αβεβαιότητα για τόσους πολλούς εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ο.Λ.Μ.Ε., έχουν περάσει δεκαπέντε μήνες από τότε που 1.625 καθηγητές στη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση βρίσκονται ακόμη σε διαθεσιμότητα.

Τον Μάρτιο του 2014, κατά τα φαινόμενα, διακόπηκε η μισθοδοσία 85 από αυτούς και δεν έχουν πληρωθεί από τότε.

Αναφέρεται, επίσης, ότι εκατοντάδες άλλοι εκπαιδευτικοί έχουν μεταφερθεί μόνιμα σε θέσεις εργασίας στη Διοίκηση ή έχουν εξωθηθεί σε συνταξιοδότηση.

Η Ο.Λ.Μ.Ε. λέει ότι μόνο 174 από τους 2.424 καθηγητές που έχασαν τη θέση τους τον Ιούλιο του 2013 επέστρεψαν στην εκπαίδευση, αλλά σε άλλες ειδικότητες.

Σήμερα, αρκετοί εκπαιδευτικοί απειλούνται ακόμη και με οριστική απόλυση.

Αυτή η τρέχουσα πολιτική των συνεχών απολύσεων ή της κινητικότητας καλά εκπαιδευμένων και έμπειρων εκπαιδευτικών υποβαθμίζει τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα, διότι στερεί, επίσης, από χιλιάδες μαθητές τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε σημαντικούς τομείς της επιλογής τους, όπως στον τομέα της υγείας, της αισθητικής και των εφαρμοσμένων τεχνών.

Για αυτό σας καλούμε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με αυτά τα δραστικά μέτρα. Τα μέτρα εξοικονόμησης δαπανών στον κλάδο της εκπαίδευσης είναι κοντόφθαλμα και θα πρέπει να διακοπούν αμέσως.

Μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο τον ίδιο τον κλάδο της εκπαίδευσης, αλλά, κατά συνέπεια, και κάθε άλλο κλάδο της οικονομίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να διαφυλαχθεί και να διασφαλιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για χάρη των μελλοντικών γενεών Ελληνόπουλων.

Η ETUCE ζητά από σας την πλήρη αντιστροφή αυτής της σοβαρής και μη βιώσιμης κατάστασης και καλεί τους κοινωνικούς εταίρους στην εκπαίδευση στην Ελλάδα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η ETUCE απευθύνεται σε σας ώστε να βρείτε τρόπους να αποκαταστήσετε και να διασφαλίσετε όλοι μαζί τη λειτουργία των καταργημένων τομέων και ειδικοτήτων στο πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ως κοινωνικός εταίρος και να εμπλέξει την ΟΛΜΕ για να συνεργαστούνε μαζί για καλύτερες λύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης με τον μακροπρόθεσμο στόχο να διασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα της εκπαίδευσης για όλους στην Ελλάδα.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να υποστηρίζουμε την ΟΛΜΕ και τα μέλη της στις προσπάθειές τους να αγωνιστούνε για εργασιακή ασφάλεια στην εκπαίδευση και για κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα.

Μετά τιμής, Martin Rømer Διευθυντής Ευρώπης

Η ETUCE, η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, είναι ο ευρωπαϊκός τομέας της Education International, η παγκόσμια οργάνωση-ομπρέλα των εκπαιδευτικών σωματείων. Εκπροσωπεί 132 εκπαιδευτικά σωματεία στην Ευρώπη, ήτοι πάνω από 11 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης (προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και ανώτερη, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση) σε 45 χώρες. Η ETUCE είναι κοινωνικός εταίρος σε επίπεδο ΕΕ και ομοσπονδία της ETUC, Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ