ΑΣΚΤ: Ο Α. Λοβέρδος καλείται από τον π. Πρύτανη να διατάξει οικονομικό, διοικητικό ή διαχειριστικό έλεγχο

Ανακοινώσεις της ΚΙΠΑΝ και Αριστερής Μεταρρύθμισης για την παραίτηση του νέου Πρύτανη

16/10/2014

Ενημερώθηκε: 16/10/2014, 10:15

Άκουσε το άρθρο

Ο π. Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών , καθηγητής Γ. Χαρβαλιάς με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για εκστρατεία εναντίον της τιμής και της υπόληψης του ιδρύματος και των στελεχών του, με ανώνυμη επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΜΜΕ και καλεί:

Α. να διατάξει την διενέργεια οποιουδήποτε οικονομικού, διοικητικού, ή διαχειριστικού ελέγχου στο πλαίσιο της διαφάνειας και προκειμένου να αποκαλυφθεί η σε βάρος του ιδρύματος αθλιότης και να αποδοθούν στους υπαίτιους τα κατά τον νόμο αναγκαία.

Β.Τις Πανεπιστημιακές Αρχές να ασκήσουν τις νόμιμες αρμοδιότητές τους και να διενεργήσουν διοικητική εξέταση προς αποκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών της αθλιότητας και να προχωρήσουν στην παραδειγματική τιμωρία τους.

Γ. Τον Εισαγγελέα που έλαβε γνώση της «ψευδεπίγραφης επιστολής και των συκοφαντικών δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην ΑΣΚΤ, να ασκήσει τις εκ του νόμου αρμοδιότητές του/ης για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από οποιονδήποτε».

Επιπρόσθετα, ο π. Πρύτανης ανακοίνωσε ότι «όσοι επωνύμως αναπαρήγαγαν με δημοσιεύματα την σε βάρος μου και κατά του ιδρύματος αθλιότητα, θα κληθούν να δώσουν λόγο άμεσα στην ελληνική δικαιοσύνη όπου καταφεύγω».

Η θέση της ΚΙΠΑΝ για την παραίτηση του νέου Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών καθηγητή Μάριου Σπηλιόπουλου.

Πληροφορηθήκαμε την απρόσμενη παραίτηση του νέου Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών καθηγητή Μάριου Σπηλιόπουλου, που υποβάλλεται μόλις ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του (βλ. [1] http://www.esos.gr/arthra/35295/paraitithike-o-neos-prytanis-tis-anotat…).

Έχουμε μείνει κατάπληκτοι από τις καταγγελίες για ενέργειες και παραλείψεις καθηγητών και οργάνων του Ιδρύματός του, στις οποίες ο κύριος Πρύτανης προβαίνει με σαφήνεια, ευθύτητα και θάρρος.

Οι καταστάσεις αυτές είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες από το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας που αγωνίζονται μέσα σε αντίξοες συνθήκες για ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θεωρούμε ως προφανείς και επείγοντος χαρακτήρα :

➢ την παρέμβαση των προβλεπομένων από τους θεσμούς της Πολιτείας αρμοδίων οργάνων, σχετικά με τα καταγγελλόμενα και

➢ τη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος, το οποίο αφενός δεν πρέπει να αποδεχθεί την παραίτηση του κ. Πρύτανη και αφετέρου οφείλει να πείσει την κοινότητα, με αποφάσεις και πράξεις, ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση ενός Ιστορικού Ιδρύματος όπως η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Θέματα όπως η σύνταξη του Οργανισμού καθώς και η ίδρυση του ΝΠΙΔ φαίνεται -από τα γραφόμενα του κυρίου Πρύτανη- να είναι εκ των ουκ άνευ για την ανάταξη της υπάρχουσας κατάστασης στο Ίδρυμα.

Από το συνάδελφο Μάριο Σπηλιόπουλο ζητάμε να επανεξετάσει την απόφασή του, προσμετρώντας το γεγονός ότι η επιστολή του δημιουργεί μια νέα δυναμική τοπικά αλλά και στο σύνολο του πανεπιστημιακού χώρου και να ηγηθεί της προσπάθειας για θετικές εξελίξεις που σίγουρα θα προκύψουν σύντομα στο χώρο ευθύνης του.

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη, να είστε σίγουρος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πανεπιστημιακών καθηγητών είναι πλέον δίπλα σας, σας παρακολουθούν και αναμένουν ότι θα συνεχίσετε τον αγώνα για το καλό του σημαντικού επιστημονικού και καλλιτεχνικού προσωπικού, αλλά και των ταλαντούχων φοιτητών που διαθέτει η Σχολή σας. Η εποχή μας απαιτεί να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άνθρωποι με τα χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται από τη σύντομη αλλά μεστή και θαρραλέα επιστολή σας.

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ι Κ Η Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Ι Α της Κ Ι Ν Η Σ Η Σ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Α Κ Η Σ Α Ν Α Β Α Θ Μ Ι Σ Η Σ

Ανακοίνωση της «Αριστερής Μεταρρύθμισης»

Για την παραίτηση του πρύτανη της Α.Σ.Κ.Τ κ. Μ. Σπηλιόπουλου

Η παραίτηση του πρύτανη της Α.Σ.Κ.Τ. κ. Μάριου Σπηλιόπουλου αναδεικνύει αφενός παθογένειες του ελληνικού πανεπιστημίου που βασίζονται σε συντεχνιακές λογικές αφετέρου ασάφειες του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την δημιουργία και λειτουργία ομάδων χωρίς έλεγχο προς ιδιωτικό όφελος στο εσωτερικό του δημόσιου πανεπιστημίου.

Το ζητούμενο παραμένει η διαφάνεια και η δημοκρατική λειτουργία στη λήψη αποφάσεων στα πανεπιστήμια και σ' αυτή την κατεύθυνση η ΑΡιστερή ΜΕταρρύθμιση θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Η παραίτηση του συναδέλφου Μάριου Σπηλιόπουλου αποτελεί μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για το ελληνικό πανεπιστήμιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ