Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το υπουργείο για την ένταξη και άλλων κατηγοριών φοιτητών στις μετεγγραφές

Δημοσίευση: 17/10/2014
Βουλή
Alt Text: 
Βουλή
Title Text: 
Βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Eχει υπάρξει πολύ μεγάλος φόρτος στην κεντρική διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας και ότι οι μετεγγραφές θα πρέπει να ανακοινωθούν και να δημοσιοποιηθούν συνολικά για όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, για όλα τα τμήματα της χώρας, με συνέπεια οποιαδήποτε πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή να καθυστερήσει τη διαδικασία ανακοίνωσης των επιτυχόντων της δυνατότητας μεταφοράς θέσης τους από τμήμα σε τμήμα, από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, κάτι το οποίο δεν το θέλουμε, διότι θα αδικήσουμε τα υπόλοιπα παιδιά που περιμένουν να πάνε να εγγραφούν στα τμήματά τους και να φοιτήσουν. Σας θυμίζω ότι η εξεταστική του Φεβρουαρίου είναι εδώ».

Τα παραπάνω είπε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Στύλιος, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου, σχετικά με τις μετεγγραφές των φοιτητών με σοβαρές παθήσεις. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Προτού αποχωρήσετε, έχει μια ερώτηση το Προεδρείο. Αναφερθήκατε στο ότι θα το δείτε με θετικό μάτι αυτό για την επόμενη χρονιά. Προλαβαίνετε, νομίζω, και γι’ αυτή τη χρονιά να το δείτε. Δεν ξέρω αν ο κ. Μαρκόπουλος γνωρίζει τον αριθμό των παιδιών αυτών, αλλά επειδή είναι παιδιά που πραγματικά πρέπει να τα δούμε με ευαισθησία, θα ήθελα να μεταβιβάσετε στον κύριο Υπουργό την παράκληση του Σώματος. Δεν είναι μόνο παράκληση του κ. Μαρκόπουλου, που προς στιγμή το έφερε αυτό το θέμα.

ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ) ΒΑΜΒΑΚΑ: Κύριε Πρόεδρε, και εμείς… 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Σας είδα και κατάλαβα. Θα πρέπει να το δείτε με ευαισθησία αυτό το θέμα, πραγματικά με ευαισθησία. Αξίζει τον κόπο. Γι’ αυτό είμαστε στην πολιτική, για να λύνουμε αυτά τα προβλήματα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Η μόνη μου αναφορά είναι η τελευταία, με την οποία έκλεισα την πρωτομιλία μου. Δεκτή η προτροπή του Σώματος. Εμείς προσπαθούμε να μην καθυστερήσουμε. Αυτοί οι οποίοι δικαιούνται μετεγγραφής μπορεί να είναι πάνω από είκοσι χιλιάδες. Μέχρι χθες -σήμερα λήγει η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για μετεγγραφή- ήταν πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες. Οι προσφερόμενες θέσεις για μετεγγραφή επίσημα από τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με το νόμο, είναι πάνω από είκοσι χιλιάδες, είναι γύρω στις εικοσιπέντε χιλιάδες. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε τους εικοσιπέντε χιλιάδες ή τους είκοσι χιλιάδες, ανάλογα με το πόσοι θα δικαιούνται τη μετεγγραφή. Μόνο αυτή την παρατήρηση ήθελα να κάνω. Κατά τα λοιπά, γίνεται δεκτό.

Σχόλια (8)

 
Γ.Κ
18 Οκτ 2014 02:31

Όπως ομολογεί και ο υπουργός της παιδείας η κατηγορία στην οποία και ανήκουν συνταγματικά οι μετεγγραφές, οι πολύτεκνοι, είναι η μειοψηφία και ίσως η κοινωνική εκείνη κατηγορία που πρέπει να προστατευθεί περισσότερο .

Έφτασε πλέον η ώρα η ηγεσία του υπουργείου να σταματήσει το κρυφτό και αντιμετωπίσει το θέμα στην ρίζα του , και να άρει τις αδικίες τόσων ετών !!! Είναι το πολύ 723 φοιτητές πολύτεκνων και υπερπολύτεκνων οικογενειών από 4 ακαδημαϊκά έτη. Για τους φοιτητές αυτούς το υπουργείο παιδείας έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται από τις περσινές μετεγγραφές (τόπος κατοικίας, τόπος σπουδών, έτος σπουδών, κατά κεφαλήν εισόδημα , βούληση μετεγγραφής) .

Υπάρχει τόσο συνταγματικό όσο και νομικό υπόβαθρο για την στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας η οποία ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ειδική φροντίδα (παρ.2 άρθρο 21 του Συντάγματος) από το κράτος.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει καταντήσει ένα μεγάλο παζάρι σε βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους. Η μεταφορά της θέσης επιτυχίας σου στο πιο κοντινό αντίστοιχο τμήμα σου τι παράλογο έχει; Ειδικά αυτή την περίοδο όπου ένα άλλο σπίτι είναι το λιγότερο απαγορευτικό στην μέση Ελληνική οικογένεια. Παράλογο σε εμένα ακούγεται το γεγονός ότι το υπουργείο συνεχίζει πεισματικά να αρνείται να δώσει αναδρομική ισχύει στις μετεγγραφές των πολυτέκνων.

 
menelaos
18 Οκτ 2014 11:00

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥ 10% ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΜΕ. ΟΛΟΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ , Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΟΥΝ, ΠΙΕΣΗ ΤΩΡΑ, ΤΩΡΑ....

 
Τρίτεκνος με 10%
18 Οκτ 2014 16:10

Για αν μην καθυστερήσετε και άλλο τις μετεγγραφές, ανοίξτε τη Δευτέρα το σύστημα για να υποβάλλουμε αίτηση και εμείς που περάσαμε φέτος με το 10% και δικαιούμαστε σύμφωνα με το νόμο μετεγγραφή. Σταματήστε την άρνηση και την αδικία τώρα. Δεν υπάρχουν πια άλλες δικαιολογίες. Κύριε υπουργέ, το μήνυμα το πήρατε και είναι σαφές. Μη μας ταλαιπωρείτε άλλο, να σπουδάσουμε κοντά στην κατοικία μας θέλουμε. Είμαστε οικογένεια τριτέκνων με αδελφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Δεν έχουν οι γονείς μας να ξοδέψουν άλλα χρήματα. Μη μας καταδικάζετε.

 
Τροποποίηση για το 10%
18 Οκτ 2014 16:31

Αν τα παιδιά με σοβαρές παθήσεις δικαιούνται μετεγγραφή κανείς δεν θα φέρει αντίρρηση.
Υπάρχουν όμως και τα παιδιά που πέτυχαν φέτος μέσω του 10% και είχαν ήδη υποβάλλει μηχανογραφικό, βγήκαν τα αποτελέσματα, κάποια διαγράφηκαν και γράφηκαν στην νέα τους σχολή, πιστεύοντας ως επιτυχόντες του 2014 ότι δικαιούνται μετεγγραφή όπως ίσχυε και ξαφνικά το υπουργείο χωρίς αιτιολογία ανακοινώνει ότι δεν δικαιούνται μετεγγραφή και ας είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή με αδελφό φοιτητή σε άλλη πόλη.
Δεν είναι δυνατό ο υπουργός να οχυρώνεται πίσω από ένα νόμο όπου ξέφυγε το 10% που ίσχυε κάθε χρόνο και να επιμένει χωρίς λόγο, τώρα πια. Τα παιδιά αυτά δικαιούνται τη μετεγγραφή.
Προχωρήστε άμεσα την τροποποίηση. Τακτοποιήστε όσους δικαιούνται μετεγγραφή από το υπόλοιπο 10% των επιτυχόντων για να αφοσιωθούν επί τέλους τα παιδιά στα μαθήματά τους.

 
olga
18 Οκτ 2014 17:57

Ναί Μενέλαε είναι καιρός για τους επιτυχόντες του 10%.Δεν αντέχουμε οικονομικά να σπουδάσουμε δυο παιδιά. Εχουμε πει είναι ηθικά και νομικά δίκαιο να αρχίσουν οι αιτήσεις υποβολής αίτησης και για το 10%.Είμαστε κι εμείς επιτυχόντες του 2014. ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ!!!!!!!

 
ΜΕΝΕΛΑΟΣ
18 Οκτ 2014 23:33

ΑΠΟ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ (ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ) ,
ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟ ΜΑΪΟ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥ 10%.
ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. ΤΟΤΕ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΦΟΒΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΕΝΤΟΝΑ,ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΞΑΙΡΩΝΤΑΣ ΜΑΣ. ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΕΝΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΑΥΤΗ, ΑΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!!!, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΩΡΕΣΟΥΜΕ…

 
olga
19 Οκτ 2014 18:30

Aν ήταν άτομο ευαίσθητο και με ενοχές δεν θα έκανε αυτή την αδικία Μενέλαε.Το μόνο που μπορεί να τον ευαισθητοποιήσει είναι οι εκλογές που θέλω να πιστέψω ότι έρχονται.

 
ΑΛΕΞΗΣ
21 Οκτ 2014 23:35

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ , ΑΣ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΟ 10% ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ.ΑΣ ΜΗΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΡΟΊ΄ΔΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ,ΔΙΟΤΙ ΤΟ 90% ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΜΕΤΤΕΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ 10% ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ(2015) . ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΝ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΠΗΚΑΜΕ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΞΕΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΕΜΑΤΑ .ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ .ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙ 30.000-40.000 ΗΤΑΝ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΕΜΕΙΣ)ΜΕ ΤΟ 10% ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ. ΑΝ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΑΣ, ΑΝ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑ ΦΩΝ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΧΕΙΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΔΥΣΤΥΧΩΝ ΔΕΝ ΕΧΩ Υ.Γ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ............

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ