Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: 12.848 οι αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών

Δημοσίευση: 18/10/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Κρατήσαμε ανοιχτή τη γραμμή για την υποβολή των αιτήσεων, δεν άλλαξε η εικόνα από χτες. Την κρατήσαμε ανοιχτή μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα, στις 12 το μεσημέρι έδωσα την εντολή να κλείσει. Και την κρατήσαμε ανοιχτή γιατί προς έκπληξή μας χτες δεν είχαμε την τελευταία μέρα σχεδόν καμία σοβαρή αλλαγή. Δηλαδή έχουμε 13.428 κωδικούς και πραγματικές αιτήσεις 12.848, δηλαδή έχουμε μια απόκλιση αρκετά σοβαρή, σε σχέση με αυτούς που πήραν κωδικό για να μπουν στο σύστημα και να κάνουν αίτηση και με αυτούς που τελικά έκαναν».
Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, και υπογράμμισε τα εξής:

-Ο αριθμός είναι τελικά κατώτερος του αναμενομένου, άρα είναι ευκολότερο το πρόβλημα. Υπολογίστηκε ότι από αυτούς κάποιοι έχουν κάνει αίτηση βάσει της ρύθμισης που εγώ έκανα για τις φτωχές οικογένειες.
-Η δική μου ρύθμιση δεν ήταν χωρίς περιορισμούς, είχα πει 10% περιορισμός. Άρα να υπολογίζετε ότι θα είναι λιγότερες τελικά οι περιπτώσεις των μετεγγραφών. Επίσης έχουμε εικόνα από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο.
-Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα Ίδρυμα το οποίο να δέχεται μεγάλο κύμα, ούτε κανένα Ίδρυμα από το οποίο να φεύγει κόσμος που να του απειλεί την ύπαρξη του.
-Από ορισμένα Πανεπιστήμια φεύγουν, αλλά δεν φεύγει αριθμός που να κλονίζει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και αν αυτό συγκριθεί και συσχετιστεί με το γεγονός ότι δώσαμε περισσότερες θέσεις στα Πανεπιστήμια σε φοιτητές στα περιφερειακά φέτος, τότε νομίζω ότι είμαστε στα ίδια.
-Υπήρχε η δυνατότητα να ασκηθεί το δικαίωμα της μεταγγραφής όπως υπολόγιζαν οι στατιστικές των Πανεπιστημίων από 40.000 φοιτητές, αλλά δεν το άσκησαν.
- Οι αιτήσεις είναι οι κλασικές και πέρσι τόσες ήταν, αλλά τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πήραν 1.300, αλλά οι αιτήσεις τόσες ήταν τελικώς.
    -Παρ' ότι δόθηκε δικαίωμα και μια μεγάλη χαλαρότητα στα κριτήρια, τελικά δεν υπήρξε μεγαλύτερος αριθμός και από τη μια πλευρά πρέπει κάποιοι να αναλογιστούν τι είναι αυτά που έλεγαν για μας όλο το καλοκαίρι, από την άλλη εμείς που ξέρουμε ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα πιστεύουμε στη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δουλέψαμε μαζί τους, δεν κάναμε του κεφαλιού μας τους ακούγαμε, μας άκουγαν, σκεφτήκαμε διάφορα πράγματα κατά καιρούς προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις και τελικά δώσαμε καλές λύσεις.
-Σε ότι αφορά τους υποψηφίους των παρελθόντων ετών με το 10%, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε πως δεν θα περιληφθεί στις μετεγγραφές, αφού το λέει ο νόμος που ψηφίστηκε 4 Μαΐου.
-Ο νόμος το όριζε πεντακάθαρα. Και τώρα που μιλάμε για σχεδόν 13.000 αιτήσεις, δεν είναι μικρός ο αριθμός. Πέρσι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πήραν 1.300 επαναλαμβάνω. Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός. Απλώς είναι διαχειρίσιμος.
-Αυτή είναι η διαφορά. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τώρα να ανοίξουμε τις σχετικές ρυθμίσεις κι άλλο.
    -Εμείς πιστεύουμε ότι διασώθηκαν και οι δύο στόχοι, επιτεύχθηκαν και οι δύο στόχοι και να μπορεί ένας άνθρωπος που έχει οικονομικά προβλήματα να σπουδάσει το παιδί του και ταυτόχρονα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να λειτουργούν.
-Γιατί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Φορτσάκης μας έδωσε ένα παράδειγμα, μας λέει «μας πιέζετε πάρα πολύ, αλλά για σκεφτείτε, ένας πιλότος που έχει ένα αεροπλάνο που χωράει 200 επιβάτες θα το πετάξει αν μπουν 400; Δεν θα το πετάξει».
-Άρα υπάρχει ένα όριο. Επειδή ο αριθμός είναι διαχειρίσιμος, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βάλουμε κι άλλους. Εκείνο που πρέπει να κρατήσετε εσείς είναι αυτό που υπόσχομαι, μέσα στην εβδομάδα αυτή να στείλουμε όλα τα στοιχεία στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Τώρα θα δουλέψουμε από Δευτέρα πάρα πολύ ώστε Τετάρτη με Πέμπτη να στείλουμε στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ τις αιτήσεις μετεγγραφών και να τους παρακαλέσουμε να τρέξουν τις διαδικασίες παρ' ότι δεν έχουν επαρκές διοικητικό προσωπικό, να τελειώνουμε γρήγορα. Να μην χάσουν το εξάμηνο τα παιδιά».

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ