«Πολεμική» ατμόσφαιρα στο ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας εν μέσω εκλογών για νέο πρόεδρο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Σ ΚΑΠΛΑΝΗ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

20/10/2014

Άκουσε το άρθρο

«Πολεμική» είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, καθώς στις καταγγελίες του Συλλόγου Διδασκόντων  του Ιδρύματος (Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του esos), απάντησε σήμερα ο πρόεδρος του ΤΕΙ καθηγητής Σωκράτης Καπλάνης, ο οποίος:
Α. καλεί τον ΕΣΕΠ να καταθέσει άμεσα τα δεδομένα και τα στοιχεία που διαθέτει, όπως διατείνεται περί των μεθοδεύσεων του Προέδρου ΤΕΙ και του Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης για καθυστέρηση των εκλογών, ώστε να σταλούν στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα,
Β. Τονίζει «Άλλως, πρόκειται περί συκοφάντησης των δύο ανώτατων οργάνων του ΤΕΙ από κάποια οργανωμένα συμφέροντα, όπου με το άρον άρον να γίνει αλλαγή πιστεύουν ότι η αλήθεια θα αποκρυβεί»
 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 Απάντηση στο Δελτίο Τύπου του ΕΣΕΠ της 17-10-2014
 
Δυστυχώς για μια ακόμα φορά ο Σύλλογος του Ε.Π. επιδίδεται σε καταγγελίες με ανακρίβειες, εσκεμμένες ή μη, που προσβάλλουν πρόσωπα και θεσμούς και μάλιστα τον Πρόεδρο του ΤΕΙ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος.
Οι εκλογές όλων των μονομελών οργάνων, Κοσμητόρων και Προέδρου ΤΕΙ, επιβάλλεται να διεξαχθούν με αξιοκρατία και τάξη στα πλαίσια του νόμου. Όχι με προσβολές. Να σημειωθεί ότι είμαστε ακόμα στην αρχή των διαδικασιών. Ουδείς ομίλησε για τις εκλογές των Κοσμητόρων και συγκεκριμένα για τα κριτήρια, την διαδικασία που ακολουθήθηκε και εάν όλα αυτά ήταν σύννομα, αφού, μάλιστα, προτάθησαν υποψήφιοι που δεν συμπλήρωναν τα 2/3 των ψήφων των μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος.
Ως προς το θέμα των εκλογών του Προέδρου του ΤΕΙ, τούτο πρωτο-εισήχθη στο Συμβούλιο την 27η Ιουνίου του 2014. Όσοι συμμετείχαν σε αυτό, γνωρίζουν πως κατέληξε η συνεδρίαση αυτή. Ουδείς ομιλεί για τους λόγους που η συνεδρίαση του Συμβουλίου διελύθη, αφού τα μέλη διακπληκτίζοντο για το ποιος φταίει που συμπεριφέρονται απρεπώς και προσβλητικώς.
Το θέμα ήρθε και πάλι στο Συμβούλιο στις 2 Σεπτεμβρίου του 2014, όταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου  ασκώντας το αποκλειστικό δικαίωμά του να κινήσει τις διαδικασίες της Διεθνούς Πρόσκλησης για Πρόεδρο ΤΕΙ, εδέχθη απειλές γιατί θα ακολουθούσε τη διαδικασία των διεθνών διαγωνισμών, με διάρκεια Πρόσκλησης τουλάχιστον 52 ημερών. Σημειωτέον ότι, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  έχει εκδώσει Πρόσκληση διάρκειας 44 ημερών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 53 ημερών.
Η κορύφωση της αντίδρασης με απειλητικό τόνο ήρθε, όταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από το Νομικό Σύμβουλο γνωμοδότηση εάν οι Έλληνες με Κυπριακή Ιθαγένεια είναι επιλέξιμοι ως υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου. Με την κατάθεση της γνωμοδότησης και την αποδοχή της από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου δημοσίευσε τη Διεθνή Πρόσκληση και η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε.
Οι διατυπώσεις του Συλλόγου σχετικά με το ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου συνεργάζεται με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ, είναι υποβολιμαίες. Τη συνεργασία αυτή την επιβάλλει ο Νομοθέτης και είναι εκ των ων ου άνευ. Δεν μπορεί να υφίσταται εκτελεστική εξουσία διαρχίας. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ, εκπροσωπώντας την Ακαδημαϊκή Κοινότητα συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου, βεβαίως χωρίς ψήφο, αν και κάποιοι προσπάθησαν και τούτο να το αποτρέψουν. Επιπλέον, σύμφωνα και με την εγκύκλιο του Υπουργού Παιδείας οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβούλου προωθούνται μέσω του Προέδρου του ΤΕΙ προς αποδοχή. Και τούτο δεν μπορεί να αλλάξει επειδή κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να νομοθετούν αποδομώντας  το ΤΕΙ για να το ευτελίσουν, ούτε είναι δυνατόν να καλείται ο Υπουργός Παιδείας για να επέμβει στο αυτοδιοίκητο των οργάνων του ΤΕΙ.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ, καλεί τον ΕΣΕΠ να καταθέσει άμεσα τα δεδομένα και τα στοιχεία που διαθέτει, όπως διατείνεται περί των μεθοδεύσεων του Προέδρου ΤΕΙ και του Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης για καθυστέρηση των εκλογών, ώστε να σταλούν στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Άλλως, πρόκειται περί συκοφάντησης των δύο ανώτατων οργάνων του ΤΕΙ από κάποια οργανωμένα συμφέροντα, όπου με το άρον άρον να γίνει αλλαγή πιστεύουν ότι η αλήθεια θα αποκρυβεί.
     Καθ. Σωκράτης Καπλάνης
Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ