Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Θέσεις του Συλλόγου Ερευνητών Δημοκρίτου για το κατατεθέν προς ψήφιση στη Βουλή ν/σ για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία

Επιστολή στον υπουργό Α. Λοβέρδο
Δημοσίευση: 21/10/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Την Τετάρτη 15/10/2014 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ερευνητών Δημοκρίτου, όπου συζητήθηκε διεξοδικά το κατατεθέν στη βουλή προς ψήφιση, ν/σ για την «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις» του ΥΠΑΙΘ.

Έγινε αποδεκτή από όλους η διαπίστωση ότι το περιεχόμενο του ν/σ απέχει σημαντικά από αυτό που είχε τεθεί σε διαβούλευση.

Στο ν/σ έχουν προστεθεί αρκετά νέα άρθρα ενώ έχουν παραλειφθεί και προστεθεί διατάξεις οι οποίες τροποποιούν σημαντικά και επί τα χείρω τη λειτουργία των δημόσιων Ερευνητικών Κέντρων, της Δημόσιας Έρευνας και της θέσης του Ερευνητή ως δημοσίου λειτουργού.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι οι βασικές θέσεις της ερευνητικής κοινότητας του «Δημοκρίτου» αλλά και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), καθώς και οι σχετικές τροποποιήσεις άρθρων που είχαν προταθεί κατά τη σύντομη διαβούλευση του σ/ν το Δεκέμβριο του 2013, όχι μόνο δεν έχουν συμπεριληφθεί αλλά δεν έχουν καν ληφθεί υπόψη.

Το ν/σ που κατατέθηκε στη βουλή προς ψήφιση και ευαγγελίζεται να αντικαταστήσει τον νόμο ορόσημο για το δημόσιο ερευνητικό σύστημα 1514/1985, συνοπτικά, μεταξύ άλλων: Δεν διασφαλίζει ούτε ένα ευρώ κρατικής επιχορήγησης, ούτε καν για τη μισθοδοσία των Ερευνητών και των τακτικών υπαλλήλων, στα δημόσια Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ).

- Αφαιρεί τον έλεγχο του Κοινοβουλίου επί του κρίσιμου για την ανασύνταξη της χώρας τομέα της Έρευνας, δίνοντας στον εκάστοτε ΓΓΕΤ ή Υπουργό τη δυνατότητα να συστήνει/συγχωνεύει/διασπά/καταργεί, καθώς και να ορίζει και τροποποιεί το σκοπό και τη νομική φύση των ερευνητικών οργανισμών, κατά το δοκούν, με Προεδρικό Διάταγμα (το τελευταίο επιπλέον θα ορίζει -κατά περίπτωση!- ακόμη και «τα σχετικά με την οικονομική διαχείριση και τον οικονομικό έλεγχο του ερευνητικού κέντρου»).

-Απαξιώνει τους Ερευνητές-Δημοσίους Λειτουργούς, υποβαθμίζοντάς τους σε συμβασιούχους, αίροντας τη μονιμότητά τους στις βαθμίδες Α’ και Β’ (σε πλήρη αναντιστοιχία με τους καθηγητές ΑΕΙ).

-Διατηρεί και ενισχύει θεσμικά τη δαπανηρή και ανερμάτιστη πολυδιάσπαση του εκτός ΓΓΕΤ ελληνικού ερευνητικού ιστού, ενώ δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη δημιουργία Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (καμία ουσιαστική πρόβλεψη για τη διασύνδεση των ΕΚ και ΑΕΙ, μεταπτυχιακή εκπαίδευση, κ.ά.).

-Δεν διασφαλίζει πόρους για εφαρμογή του σχεδίου δράσης που αφορά στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ).

-Υποβαθμίζει, αντί να αναβαθμίζει, το υπάρχον Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ).

-Ορίζει ως δημόσιο ερευνητικό οργανισμό ιδιωτικού δικαίου αυτόν που «είναι φορέας σκοπών που δεν άπτονται της άσκησης δημόσιας εξουσίας (fiscus) και έχει συσταθεί και λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή ως ανώνυμη εταιρία του δημοσίου τομέα, ή ως ειδικός λογαριασμός κονδυλίων έρευνας, ή ως ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ως ερευνητικό κέντρο και ανεξαρτήτως του τρόπου σύστασής του» (!).

-Καθορίζει ότι οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΝΠΔΔ Ερευνητικών Κέντρων και τα ΝΠΙΔ Ερευνητικά Κέντρα «επιτελούν δραστηριότητες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο άσκησης δημόσιας εξουσίας, λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια...», ενώ οι ΕΛΚΕ και τα ΝΠΙΔ Κέντρα διαχειρίζονται ως επί το πλείστον δημόσια χρήματα (ευρωπαϊκά και εθνικά).

-Μετατρέπει το σύστημα διοίκησης των Ερευνητικών Κέντρων σε απόλυτα κλειστό και αδιαφανές, αποκλείοντας το σώμα των Ερευνητών από την εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων (σε πλήρη αναντιστοιχία με την εκλογή των αντίστοιχων οργάνων στα ΑΕΙ από τους καθηγητές), αλλά και από την ουσιαστική συμμετοχή τους στα ΔΣ των Κέντρων. Αντιθέτως, δεν προβλέπει όριο ηλικίας για τους υποψηφίους Διευθυντές ΕΚ/Ι, ενώ προβλέπει εντέχνως την χωρίς όριο παραμονή τους και μετά τη λήξη της θητείας τους.

-Τοποθετεί την υπάρχουσα Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε ρόλο ρυθμιστή και ελεγκτή των πάντων και πολλάκις ταυτόχρονα ελεγχόμενου (η ΓΓΕΤ, ακόμη και σε ρόλο εκπαιδευτικού ιδρύματος, θα δίνει διπλώματα για δικηγόρους ευρεσιτεχνίας!), με υπεραρμοδιότητες Υπουργείου και Νομοθέτη ταυτόχρονα, η οποία επιπλέον θα «αξιολογείται» ανά τριετία από τριμελή επιτροπή διορισμένη από τον προϊστάμενο ΥΠΑΙΘ.

-Δεν προνοεί για την αξιολόγηση του εκτός ΓΓΕΤ ερευνητικού ιστού (στον οποίον όμως θα διατίθενται εθνικοί πόροι), ούτε για την αξιολόγηση των υλοποιηθέντων ερευνητικών προγραμμάτων.

-Δεν προτείνει απολύτως κανένα ορθολογικό και υλοποιήσιμο πρότυπο οργάνωσης, διακυβέρνησης και χρηματοδότησης ενός ενιαίου, εθνικού ερευνητικού ιστού (δημόσιου και ιδιωτικού), για την ανάπτυξη της Έρευνας και Καινοτομίας στη χώρα.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ερευνητών Δημοκρίτου μετά από εκτενή και ενδελεχή συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα ότι συντάσσεται καθολικά με τη θέση της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, όπως αυτή εκφράστηκε στην ανοικτή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας (Αρ. Πρωτ. 466/2014-15/10/20141) και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων, ώστε να συζητηθεί με την ερευνητική κοινότητα της χώρας και να κατατεθεί ξανά ως πραγματικά μεταρρυθμιστικός νόμος για την ενίσχυση της έρευνας και την αειφόρο ανάπτυξη.

Με τιμή

Το ΔΣ

 ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Ετικέτες: 
Ερευνα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ