Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ταύτιση απόψεων υπουργού με ΟΛΜΕ-ΔΟΕ για το Πειθαρχικό των εκπαιδευτικών

Τι ανακοίνωσε η ΔΟΕ
Δημοσίευση: 23/10/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ στο ζήτημα της τροποποίησης του πειθαρχικού δικαίου για τα πειθαρχικώς διωκόμενα παραπτώματα εκπαιδευτικών.

Για την μεθεπόμενη Παρασκευή 31 Οκτωβρίου ορίστηκε νέα συνάντηση με την ΟΛΜΕ κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα των διαθεσίμων στην τεχνική εκπαίδευση.

Ειδικότερα σχετικά με το περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ ο υπουργός ανέφερε τα εξής :

Α. Τ το πιο βασικό για μένα είναι ότι -εν μέσω συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων- κρατάμε ψηλά τη σημαία του διαλόγου και με τη ΔΟΕ και με την ΟΛΜΕ. Β . Σήμερα είχαμε περίπου σε ένα 70% με 80% ταύτιση για το θέμα των αλλαγών στο πειθαρχικό τους δίκαιο.

Β. Το πιο σημαντικό θέμα είναι να ξεχωρίσεις τη συμπεριφορά τους μέσα στην υπηρεσία με εκείνη έξω από την υπηρεσία. Δεν μπορεί η δεύτερη, όταν δεν πρόκειται για μεγάλα αδικήματα, για κακουργήματα δηλαδή, να επηρεάζει την τύχη τους μέσα στο σχολείο. Όπως επίσης δεν μπορεί να είναι στην τύχη και στο έλεος κάθε αυθαίρετης καταγγελίας που τους οδηγεί εκτός υπηρεσίας και να τους βασανίζει για πάρα πολλά χρόνια.

Γ. ‘Έχω συνεννοηθεί με τον κύριο Μητσοτάκη και οι δικές του σκέψεις, όπως και το Υπουργείο αποδέχεται, θα γίνουν δεκτές σε έναν μεγάλο βαθμό. Άρα σήμερα προσδιορίσαμε τα σημεία, όλα τα σημεία και μένει να τα εξειδικεύσουμε και στη συνέχεια να συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να κάνουμε αυτές τις αλλαγές που τόσο πολύ θα ανακουφίσουν αυτόν τον κλάδο των εργαζομένων, τον μεγαλύτερο κλάδο των εργαζομένων στην Ελλάδα. Διότι έχουμε 127.000 μόνιμους δάσκαλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές.

Δ. Υπάρχουν πάρα πολλές αυθαίρετες διώξεις γιατί προκύπτουν από αυθαίρετες καταγγελίες δηλαδή έχω πρόβλημα εγώ γιατί δεν έβαλες καλό βαθμό στο παιδί μου, κάνω μία καταγγελία και σε ταλαιπωρώ για τέσσερα χρόνια. Φτάνουν μέχρι και τη διαθεσιμότητα. Οπότε, για να έχουμε μία δίκαιη απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης, χρειάζονται καλύτερες ρυθμίσεις. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποδέχτηκε το περίγραμμα των σκέψεων μας και είπε ναι και θα κάνουμε μία συζήτηση. Είναι ο μεγαλύτερος κλάδος των εργαζομένων στη χώρα αυτή στο πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ, θα κάνουμε μία αυτοτελή συζήτηση με ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και με τον κύριο Μητσοτάκη τις επόμενες μέρες. Ε. Συζητήσαμε επίσης και άλλα θέματα για τα οποία δεν είμαστε και τόσο σύμφωνοι ή και για άλλα στα οποία διαφωνούμε αλλά σημασία έχει ότι κάθε εβδομάδα είμαστε εδώ.

Ζ. Μία σειρά κινητοποιήσεων που εμείς τις θεωρούμε στα πλαίσια του Συντάγματος και της Δημοκρατίας είναι ευπρόσδεκτες και χρήσιμες και θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό ότι είναι ανοιχτές οι πόρτες του υπουργείου.

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 23/10/2014 συνάντηση των Δ.Σ.  ΔΟΕ και ΟΛΜΕ  με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα του Πειθαρχικού Δικαίου. Από τη μεριά μας κάναμε σαφές από την αρχή ότι δεν προσήλθαμε για να συζητήσουμε μόνο για τη ρύθμιση που έχει δει το φως τη δημοσιότητας σε σχέση με τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας αλλά για τη συνολική αναθεώρηση του Πειθαρχικού Δικαίου.
Ο Υπουργός Παιδείας μας απάντησε ότι η συζήτηση πραγματοποιείται για όλο το φάσμα των ζητημάτων και εμείς καταθέσαμε σε ένα πρώτο επίπεδο προτάσεις για τα εξαιρετικής σημασίας θέματα:
•    Την εξειδίκευση κατά τρόπο περιοριστικό της έννοιας του πειθαρχικού παραπτώματος της χαρακτηριστικώς ανάξιας και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας, ώστε να μην μπορεί να υπαχθεί στο αδίκημα κάθε συμπεριφορά είτε αφορά στον ιδιωτικό είτε στον υπηρεσιακό βίο του υπαλλήλου.
•    Το ότι συμπεριφορές, που άπτονται του ιδιωτικού βίου του υπαλλήλου δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να οδηγούν σε θέση του σε αυτοδίκαιη αργία.
•    Την ανάγκη αντιμετώπισης του διαλυτικού, για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, φαινομένου της, άκριτης, παραπομπής για κάθε σοβαρή ή μη καταγγελία που γίνεται εναντίον  εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
•    Την επιστροφή των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα πειθαρχικά συμβούλια.
Η πολιτική ηγεσία μας δήλωσε ότι θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων με τα Δ.Σ. και τις νομικές υπηρεσίες των Ομοσπονδιών ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Πειθαρχικού Δικαίου.

 

 

 

Φωτό: EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.