Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Απορρίπτονται 3.000 αιτήσεις -«Παράθυρο» για μετεγγραφές κατ εξαίρεση

Υπάρχουν και ορισμένες άλλες περιπτώσεις που είναι τραγικές, της ζωής. Αυτές δε μπορείς να τις καλύψεις με νόμο
Δημοσίευση: 23/10/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συνολικά 10.000 φοιτητές θα πάρουν μετεγγραφή, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, καθώς οι αιτήσεις περίπου 3.000 πρωτοετών, που έγιναν για οικονομικούς λόγους ,θα απορριφθούν.

Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας με σημερινές του δηλώσεις άνοιξε «παράθυρο» για μετεγγραφές ειδικών περιπτώσεων  που δεν μπορεί ο νόμος να τις προβλέψει, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ειδικότερα ο κ. Λοβέρδος μιλώντας σήμερα στον 9,84 είπε τα εξής:

Α. Στέλνουμε το απόγευμα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ τους σχετικούς καταλόγους των αιτουμένων, αυτοί είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που περιμέναμε κι εμείς και τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τρέμαμε, γιατί δε θα μπορούσαμε ν’ αντιμετωπίσουμε λόγω ποσότητας το πρόβλημα.

Β. Είναι περίπου 13.000, ούτε καν 13.000, απ’ αυτούς 3.500 είναι οι έχοντες χρησιμοποιήσει ως βάση το οικονομικό κριτήριο, ότι έχουν οικονομικές δυσκολίες, απ’ αυτούς όμως τους φοιτητές, τους 3.500 περίπου 500 θα πάρουν μετεγγραφή γιατί ο σχετικός νόμος, είναι δική μου νομοθετική πρωτοβουλία αυτή, έχει ένα όριο 10% για κάθε τμήμα. Είναι το οικονομικό κριτήριο. Επειδή ήταν πολύ γενναιόδωρη η άλλη διάταξη, εγώ που πρόσθεσα αυτή για τους φτωχούς, γιατί ακούστε τώρα, προέβλεπαν για κάθε τρίτεκνο αλλά όχι για το φτωχό. Δηλαδή ένας που έχει ένα παιδί αλλά δεν έχει λεφτά, αυτός δε μπορούσε να κάνει μετεγγραφή, έπρεπε να έχει δυο σπίτια. Ενώ ένας πλούσιος τρίτεκνος μπορούσε να κάνει μετεγγραφή. Δεν είναι αντίφαση;

Γ. Και προσέθεσα εγώ τον Ιούλιο κατ' αρχήν για τους αναπήρους το πιστοποιητικό ΚΕΠΑ, έτσι πολύ λιγότερες αιτήσεις κατατέθηκαν γιατί με γιατρό δημοσίου νοσοκομείου θα είχαμε όποιον ήθελε με πιστοποιητικό δήθεν περί μετεγγραφής και έβαλα και το κριτήριο του 10% ώστε τα τμήματα να παίρνουν τους φοιτητές που μπορούν να τους κάνουν μάθημα, έχουν δηλαδή τους τεχνικούς όρους. Άρα, από τις περίπου 13.000 αφαιρέστε 3.000, πάμε στις 10.000. Είναι αντιμετωπίσιμος ο αριθμός.

Δ. Θα το κάνω και μ’ επιστολή μου το απόγευμα, παρακαλώ τους Προέδρους των τμημάτων, τους Πρυτάνεις, τους Προέδρους των ΤΕΙ, γρήγορα να κάνουν τις σχετικές διαδικασίες. Ειδικά εκείνοι που έχουν πολύ μικρό αριθμό. Υπάρχει τμήμα που έχει 5 φοιτητές. Μην τους καθυστερεί. Θα μου πείτε, είναι 5. Ναι, είναι 5 αλλά είναι 5 φαμίλιες που έχουν πρόβλημα. Να το κάνουν γρήγορα γιατί υπάρχουν παιδιά που μένουν σε ξενοδοχεία. Θα καταλάβω τώρα ας πούμε το Πολυτεχνείο, τους μηχανολόγους ν’ αργήσουν, που έχουν το μεγαλύτερο αριθμό. Αλλά δε μπορώ να καταλάβω ένα τμήμα που έχει 30 φοιτητές γιατί να μην πάει γρήγορα.

Ε. Άρα να πούμε κι εσείς κι εγώ ότι γι’ αυτά τα παιδιά που είναι σε τμήματα που έχουν λίγους, μπορεί η διαδικασία να γίνει πάρα πολύ γρήγορα και μέσα στο Νοέμβριο τα παιδιά να πάνε στο τμήμα τους, να βρουν τους καθηγητές τους, να πάρουν τα βιβλία τους, να μπουν στις αίθουσές τους και να μην έχουμε το φαινόμενο αυτά να γίνονται το Φλεβάρη, ενώ μια οικογένεια έχει καταξοδευτεί. Κάναμε που κάναμε τη ρύθμιση αυτή τη γενναιόδωρη, ας την εφαρμόσουμε και σωστά.

Ζ. Την Παρασκευή το βράδυ τελείωσε η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων. Εμείς σήμερα, Πέμπτη, το απόγευμα στέλνουμε σε κάθε τμήμα τους φοιτητές που έχουν αιτηθεί. Δηλαδή μέσα σε 5 μέρες το κάναμε. Παρακαλούμε τώρα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να πάνε γρήγορα.

Για το ενδεχόμενο αλλαγών στο νόμο για μετεγγραφών:

Η. Δεν έχω σκεφτεί κάτι τέτοιο, στο μυαλό μου είναι μόνο το οικονομικό κριτήριο αλλά και το κριτήριο των προσωπικών δυνατοτήτων, αναπηρίας δηλαδή. Υπάρχουν και ορισμένες άλλες περιπτώσεις που είναι τραγικές, της ζωής. Αυτές δε μπορείς να τις καλύψεις με νόμο. Έχω περίπτωση παιδιού που ο πατέρας δολοφόνησε τη μητέρα και το παιδί θέλει να γυρίσει στην πόλη να μείνει με τη γιαγιά. Και δεν είναι πρωτοετής.

Θ. Αυτό πώς να το ρυθμίσει ο νόμος; «Όποιος δολοφόνησε»; Τι να πει ο νόμος; Για φανταστείτε ένα νόμο τέτοιον, δε βγαίνει πέρα. Εδώ έχει διακριτική ευχέρεια το Υπουργείο Παιδείας, ο Υπουργός δηλαδή, να κάνει τη μετεγγραφή μεμονωμένα. Μου έθεσε προχθές το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών το εξής: Ένα ζευγάρι Πατρινών σκοτώθηκε στην εθνική οδό, πατέρας μάνα στον τόπο. Το παιδί είναι φοιτητής. Να το φέρουν στην Πάτρα. Θα το κάνω. Κατ’ εξαίρεση θα το κάνω. Αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει κατηγορία με νομοθετικό κριτήριο. Θα σου πει ο άλλος, «τότε αφού το κάνεις αυτό, κάνε και το δικό μου που το πρωί που ξυπνάει βγάζει ένα σπυράκι στο μέτωπο» ή έχει αναφυλαξία ή σου φέρνω πιστοποιητικά ότι είναι ταραγμένο διανοητικά. Όχι φίλε, άστο. Δηλαδή άμα πάμε θα το ξεχειλώσουμε. Θα πάμε μόνο σε περιπτώσεις τέτοιες, κραυγαλέες που σε όποιον και να το πεις καταλαβαίνει. Αλλά αυτές τις κατηγοριοποιείς; Δε μπορώ να το κάνω. Δηλαδή τι να γράψει ο νόμος; Τι να προβλέψει; Αφού η ζωή φέρνει τ’ απροσδόκητα.

Σχόλια (6)

 
Γ.Κ
23 Οκτ 2014 16:18

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που δεν είναι σύμφωνος στο να δοθεί μετεγγραφή σε τέτοιες περιπτώσεις, αρκεί βέβαια οι διαδικασίες να γίνονται τόσο με διαφανή κριτήρια όσο και με την απαιτούμενη διακριτικότητα για την προστασία των ατόμων αυτών. Ώστε ούτε ο κάθε υπουργός να μην δίνει ανεξέλεκτα μετεγγραφές σε όποιον θέλει αλλά και να προστατεύονται και οι δικαιούχοι από την πιθανή κοινωνική απομόνωση λόγω της ξεχωριστής μεταχείρισης.
Ακόμη λιγότερες οι τελικές μετεγγραφές, συνεπώς η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για να μην άρει την αδικία στις μετεγγραφών των πολύτεκνων φοιτητών των προηγούμενων ετών.
Παρόλο όμως που οι πολύτεκνοι, η κατηγορία στην οποία άνηκαν επί 32 χρόνια οι μετεγγραφές, είναι μόλις το 14% των αιτούντων, το υπουργείο αρνείται πεισματικά να δώσει δικαίωμα μετεγγραφής στους το πολύ 723 πολύτεκνους και υπερπολύτεκνους φοιτητές. Για τους φοιτητές αυτούς το υπουργείο παιδείας έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται από τις περσινές
μετεγγραφές (τόπος κατοικίας, τόπος σπουδών, έτος σπουδών, κατά κεφαλήν
εισόδημα , βούληση μετεγγραφής) .
Πρέπει η ηγεσία του υπουργείου να σταματήσει να κάνει ότι δεν ακούει και να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα σε συνεργασία με την ΑΣΠΕ για την προστασία που ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ η πολύτεκνη και υπερπολύτεκνη οικογένεια από το κράτος βάση του συντάγματος.

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
23 Οκτ 2014 21:05

ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Η ΑΛΛΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΟΜΩΣ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΥΜΕΝΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ.............ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ 2-4 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ....ΦΥΣΙΚΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

 
ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΜΕΣΩ 10%
24 Οκτ 2014 13:30

Συμφωνούμε για μετεγγραφές που αφορούν ειδικές περιπτώσεις.
Πρώτα όμως να πάρουν μετεγγραφή όσοι από τους φετινούς επιτυχόντες του 2014 με το 10% έχουν τις προϋποθέσεις του νόμου, όπως τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και με αδέλφια σε άλλες πόλεις.
Αποκαταστήστε την αδικία και τη διάκριση προς αυτούς τους φοιτητές, ο αριθμός τους είναι μικρός και δεν θα επιβαρύνουν τις σχολές.
Δεν μπορούμε με έναν μισθό να συντηρούμε εκτός της κατοικίας μας ακόμη τρία σπίτια.
Δεν ζητούμε προνομιακή μεταχείριση, ούτε ρύθμιση σε βάρος άλλων επιτυχόντων, ούτε αναδρομική ισχύ, ούτε υπάρχει οικονομική επίπτωση για τον προϋπολογισμό, αλλά το ΑΥΤΟΝΌΗΤΟ.

 
Δ. Μανουσάκη
31 Οκτ 2014 04:29

Στις 10.000 τελικά ο αριθμός των μετεγγραφών για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Επειδή τα 2/3 των εισακτέων αφορά στα πανεπιστήμια και το 1/3 στα ΤΕΙ, θα κάνω την χονδροειδή υπόθεση, ότι τα 2/3 των 10.000, δηλαδή 6.667 μετεγγραφές αφορούν τα πανεπιστήμια και 3.333 στα ΤΕΙ. Αυτοί οι 6.667 πόσο θα υπερφορτώσουν τα κεντρικά ΑΕΙ; Μπορεί να γίνει μια εκτίμηση με βάση αυτή την υπόθεση (ότι, δηλ. οι μετεγγραφές στα πανεπιστήμια θα είναι 6.667).
Ας δούμε την κατανομή των εισακτέων φέτος:
Το 46.5%% των εισακτέων είχε οριστεί να εισαχθεί σε πανεπιστήμια στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όταν τα αντίστοιχα ιδρύματα έχουν το 61.2% των καθηγητών. Δηλαδή, εξ' αρχής ο σχεδιασμός των εισακτέων ήταν τέτοιος ώστε στα περιφερειακά πανεπιστήμια να πάνε πολύ περισσότεροι φοιτητές (σε σχέση με τον αριθμό των καθηγητών) από ότι στα κεντρικά.
Για να εξισορροπήσει η αναλογία φοιτητών - καθηγητών στα πανεπιστήμια σε περιφέρεια και κέντρο, θα έπρεπε έως (61.2%-46.5% ) = 14.7% των φοιτητών να μετεγγραφούν από την περιφέρεια προς τα κεντρικά ΑΕΙ.
Το 14.7% των εισακτέων για τα πανεπιστήμια είναι 6.835 φοιτητές. Θα έπρεπε 6.835 φοιτητές να μετεγγραφούν από τα περιφερειακά πανεπιστήμια προς τα κεντρικά, για να είναι η αναλογία φοιτητών προς καθηγητές η ίδια (κατά μέσο όρο) στα πανεπιστήμια του κέντρου και περιφέρειας.
Μετεγγράφονται λιγότεροι: περίπου 6.667 (το οποίο φυσικά είναι μια υπόθεση), ΟΜΩΣ από αυτούς, αρκετοί μετεγγράφονται από περιφερειακά ΑΕΙ σε άλλα περιφερειακά ΑΕΙ (π.χ. στο Πολυτεχνείο Κρήτης μετεγγράφονται φοιτητές από Σάμο).
Δηλαδή, παρά τις κορώνες για "καταστροφή" των κεντρικών πανεπιστημίων, αυτή τη στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα, μετά τις μετεγγραφές, τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να έχουν (κατά μέσο όρο) περισσότερους εισακτέους ανά καθηγητή από ότι τα κεντρικά!!

 
GEITONAS STO NISI
31 Οκτ 2014 15:54

DAFNH
simfono apolyta mazi soy. APLA TA KENTRIKA AEI EXOYN ARISTH PROSBASH STA MME KAI KANOYN ...ARKETO 8ORYBO.
STHN ARXITEKTONIKH TOY METSOBEIOY EXOYN 150 A-ETEIS ME 85 MELH DEP !!!
STHN ARXITEKTONIKH TOY TUC O IDIOS ARI8MOS ME 20-25 MELH DEP.

ALLA POIOS TA AKOYEI ???

 
Giorgos
07 Νοε 2014 19:01

Δηλαδη εγω που εκανα αιτηση για μετεγγραφη με αδερφο που σπουδαζει,εχω παει τα δικαιολογητικα, ειναι σιγουρο οτι θα την παρω την μετεγγραφη;;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ