Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ο διάλογος που είχε ο υπουργός με την Ένωση Χημικών (ΕΕΧ)

"Ειλημμένη η απόφαση επαναφοράς της Πληροφορικής στις Πανελλαδικές"
Δημοσίευση: 23/10/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η απόφαση επαναφοράς του μαθήματος της Πληροφορικής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ειλημμένη, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας στη σημερινή συνάντηση με την ΔΕ της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ).

ΕΕΧ: Δεν έχουμε καμία αντίρρηση , Άλλωστε δεν μας πέφτει λόγος. Απλά δεν θέλουμε να θιχθεί η επιστήμη της Χημείας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η επιστήμη της Χημείας έχει σημαντική θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα η οποία δεν αλλοιώθηκε με την εισαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Πρόκειται για τη μοναδική αλλαγή στο νόμο 4186/13

……

ΕΕΧ: κε υπουργέ να συγκαλέσετε σε κοινή συνάντηση τις έξη Επιστημονικές Ενώσεις Καθηγητών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως και προτείνω να τους καλέσω για τη Δευτέρα (σ.σ. η συνάντηση ορίσθηκε για τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα-σχετική πρόσκληση θα λάβουν τα ΔΣ των Ενώσεων)

ΕΕΧ: κε υπουργέ, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή των Ενώσεων, με εκπροσώπους, στην Τράπεζα Θεμάτων και στη σύνταξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα εξετάσω το αίτημα σας σε συνεργασία με το ΙΕΠ.

ΕΕΧ: Υπάρχει πρόβλημα με τη διδασκαλία της Χημείας μόνο μιας ώρας της βδομάδα στο Γυμνάσιο. Ζητούμε να γίνει δίωρη η διδασκαλία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα το συζητήσω και αυτό με το ΙΕΠ

ΕΕΧ: Εκφράζουμε την πικρία μας διότι ενώ δεν κληθήκαμε μέχρι σήμερα σε συνάντηση μαζί σας, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, είδαμε σε φωτογραφία στο esos να παραβρίσκεται σε συνέντευξη τύπου η ΠΕΚΑΠ

. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν το γνώριζα.

Ο πρόεδρος της ΕΕΧ κ. Παπαδόπουλος σχετικά με τη συνάντηση δήλωσε στο esos: «Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Ωστόσο επιφυλασσόμαστε για τα αποτελέσματα που θα έχουμε μετά την κοινή συνάντηση στο υπουργείο, παρουσία του υπουργού, με τις επιστημονικές Ενώσεις των καθηγητών».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΧ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Εξαμελής αντιπροσωπεία της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 23-10-2014 με τον Υπουργό Παιδείας κ. Α. Λοβέρδο με θέμα τη θέση της Χημείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με σημείο αιχμής το εξεταστικό σύστημα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και έγινε ευρεία συζήτηση τόσο για το εξεταστικό, όσο και για το σύνολο των θεμάτων του ενδιαφέροντος της ΕΕΧ, παρότι δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων σε ότι αφορά στο εξεταστικό.

Η ΕΕΧ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη στοχοποίηση της Χημείας για μια ακόμη φορά, κατέθεσε τα στοιχεία της έκθεσης Rocard (2007) για την ανάγκη αναβάθμισης της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στην Ευρώπη, τα στοιχεία της εξωτερικής αξιολόγησης της ΑΔΙΠΠ για το ΕΜΠ, η οποία επισημαίνει το έλλειμμα γνώσεων Χημείας, κατέθεσε δύο εναλλακτικές προτάσεις για το εξεταστικό σύστημα, αλλά κυρίως ζήτησε από τον Υπουργό να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να καταλήξουν σε κοινή πρόταση οι Επιστημονικές Ενώσεις των Θετικών Επιστημών, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει το διάλογο

. Ο κ. Υπουργός, παρότι επέμεινε στην απόφασή του να καταθέσει σύντομα τροπολογία για την εισαγωγή της Πληροφορικής στα εξεταζόμενα μαθήματα, αποφάσισε να οργανώσει συνάντηση εργασίας όλων των Επιστημονικών Ενώσεων των Θετικών Επιστημών τη Δευτέρα 27-10-14, με στόχο τη σύγκλιση των απόψεων και την κατάθεση κοινής πρότασης.

Η ΔΕ της ΕΕΧ κατέθεσε υπόμνημα σχετικά με τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα της μονόωρης διδασκαλίας της Χημείας στο Γυμνάσιο, την ανάγκη καθιέρωσης εργαστηριακής ώρας με δύο καθηγητές, τις αναθέσεις των μαθημάτων και κυρίως του μαθήματος «Εισαγωγή στις Φυσικές Επιστήμες». Επίσης, κατέθεσε το σχέδιο αναλυτικού προγράμματος σπουδών Χημείας που έχει εκπονήσει και υπόμνημα για την ενεργή συμμετοχή όλων των Επιστημονικών Ενώσεων στις Επιτροπές για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η ΕΕΧ είναι σταθερά προσανατολισμένη στο διάλογο με στόχο την υιοθέτηση της βέλτιστης λύσης για τους μαθητές και προσβλέπει στην δημιουργική συνεργασία των Επιστημονικών Ενώσεων με στόχο η Εκπαίδευση να αποτελέσει το μοχλό για την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.