Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Στα δικαστήρια προσφεύγουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών σε θέσεις ευθύνης

Ο Σύλλογος θεωρεί «εχθρική πράξη» την απόφαση του υπουργού Παιδείας
Δημοσίευση: 31/10/2014
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στα δικαστήρια θα προσφύγει ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου, να τοποθετήσει αποσπασμένους εκπαιδευτικούς σε θέσεις Προισταμένων Διευθύνσεων του υπουργείου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) , παρά το γεγονός ότι το Προεδρικό Διάταγμα του νέου οργανισμού ορίζει πως στις θέσεις αυτές τοποθετούνται διοικητικοί υπάλληλοι.

«Μια τέτοια ενέργεια που τοποθετεί στο περιθώριο τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους και ειδικούς της διοίκησης της εκπαίδευσης και που υπονομεύει την υπηρεσιακή εξέλιξη των συναδέλφων, ο Σύλλογός μας τη θεωρεί «εχθρική πράξη», την οποία θα αντιμετωπίσει άμεσα εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο» προειδοποιεί ο Σύλλογος με επιστολή προς τον Α. Λοβέρδο και σημειώνει τα εξής:

Α. Ενημερωθήκαμε σήμερα για την τοποθέτηση Διευθυντών σύμφωνα με τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι με απόφασή σας στις Διευθύνσεις Σπουδών, Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης , Ειδικής Αγωγής και Φυσικής Αγωγής προΐστανται αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και όχι διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου μας (!), αν και οι τελευταίοι επί πολλά χρόνια διακονούν τη διοίκηση της εκπαίδευσης και διαθέτουν όχι μόνο υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αλλά και πολύτιμη και εξειδικευμένη διοικητική εμπειρία.

Β.Μια τέτοια πολιτική επιλογή είναι εντελώς αντίθετη στο πνεύμα του νέου Οργανισμού του Υπουργείου, αλλά και του νόμου 4275/2014, ο οποίος ορίζει με σαφήνεια ότι για θέσεις προϊσταμένων επιλέγονται υπάλληλοι με οργανική θέση και όχι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί με προσωρινή παρουσία στην υπηρεσία.

Γ. Μια τέτοια ενέργεια μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, όχι ασφαλώς γιατί αμφισβητούμε τις ικανότητες των καθ’ όλα αξιόλογων συναδέλφων μας εκπαιδευτικών, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρωτίστως πρέπει να διασφαλίσουμε το κύρος και την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας, που διαχειριζόμενη τα ευαίσθητα θέματα της εκπαίδευσης πρέπει να επιδεικνύει στο έργο της συνέχεια και συνέπεια. Και αυτά επιτυγχάνονται μόνο όταν σε θέσεις ευθύνης βρίσκονται διοικητικοί υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας, που γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα διοίκησης της εκπαίδευσης, που εργάζονται επί πολλά χρόνια στο χώρο και που έχουν εμπειρίες από ποικίλες διοικητικές θέσεις του Υπουργείου.

Δ. Επιπροσθέτως, από την τοποθέτηση των ανωτέρω εκπαιδευτικών ως προϊσταμένων διευθύνσεων, χωρίς να προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον οργανισμό, δημιουργούνται νομικά προβλήματα, και συγκεκριμένα όλες οι πράξεις που τυχόν θα εκδώσουν πάσχουν ακυρότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία του Υπουργείου.

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Της Κ.Υ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Άρθρο 66 ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Των οργανικών μονάδων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προΐστανται υπάλληλοι, ως εξής:

α) Σε όλες τις Γενικές Δ/νσεις του Υπουργείου υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ),

β) Σε όλες τις Δ/νσεις του Υπουργείου υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ),

γ) Σε όλα τα Τμήματα του Υπουργείου υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).

Σχόλια (3)

 
ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
06 Νοε 2014 14:27

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΙΣΤΑΝΤΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΟΡΘΑ Ο ΚΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ . ΟΡΘΑ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ Π.Δ. ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑ ΚΑΘΑΡΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟ . ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΡΘΟ.

ΚΑΛΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΡΑΞΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ.

ΕΚΕΙΝΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΡΑΓΜΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΤΑΚΡΙΤΑΙΟ. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ.
ΟΜΩΣ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΤΕΕ.
ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ 1985 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΕΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΙΧΕ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 1566 ΤΟΥ 1985.
ΕΚΤΟΤΕ Η ΤΕΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΟΤΡΟΠΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΛΜΕ. ΟΠΟΤΕ ΠΗΓΕ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ ΤΗΣ ΣΚΑΒΑΝΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ.
ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ Η ΤΕΕ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΘΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ.
ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΔΩΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΕΙ.
ΤΟΠΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΑΜΕΣΑ.
ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΤΕΕ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ.
ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΘΑ ΑΝΑΝΗΨΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Η ΤΕΕ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΟΜΑΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΟ ΚΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.

ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Κ Υ ΥΠΑΙΘ
14 Νοε 2014 13:41

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Κ.Υ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
email:syllogos@minedu.gov.gr //www.sykyp.gr Γρ. 044, τηλ. 3442057-58 fax.3442513
Ανδρέα Παπανδρέου 37 Μαρούσι Τ.Κ. 15180

Αρ. πρωτ. 231
Μαρούσι, 10/11/2014
ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο
ΚΟΙΝ: Υφυπουργό Παιδείας, κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο
Γεν. Γραμματέα, κ. Αθανάσιο Κυριαζή
Υπουργό Δ.Μ.Η.Δ., κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

ΘΕΜΑ: Τοποθετήσεις Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της αριθ. 226/30-10-2014 ανακοίνωσης-καταγγελίας μας, συνεδρίασε έκτακτα το ΔΣ του Συλλόγου μας και τοποθετήθηκε-αποφάσισε τα εξής:
Ομόφωνα διαπιστώθηκε ότι οι αριθ. 174480/Φ1/27-10-2014 και 174482/Υ1/27-10-2014 αποφάσεις σας για την Τοποθέτηση Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων στις οργανικές μονάδες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων πάσχουν ως προς τη νομιμότητά τους ερχόμενες σε ευθεία αντίθεση με τα προβλεπόμενα στο ΠΔ 114/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», άρθρο 66, όπου σαφώς ορίζεται ότι στις Διευθύνσεις και τα Τμήματα του Υπουργείου «προΐστανται υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)». Πιο συγκεκριμένα, οι προαναφερθείσες αποφάσεις σας, ως προς τέσσερις Διευθύνσεις και έντεκα Τμήματα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών τοποθετεί ως προϊσταμένους αντί διοικητικών υπαλλήλων συγκεκριμένων προσόντων εκπαιδευτικούς λειτουργούς.

Κατόπιν αυτού, αναρωτιόμαστε και ζητάμε σαφείς απαντήσεις στα εξής:
1. πώς είναι δυνατόν να καταπατάται κατάφωρα και απροσχημάτιστα κάθε έννοια και τάξη δικαίου, και μάλιστα με τις πρώτες πράξεις εφαρμογής ενός νομοθετήματος, όπως ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου μας, πριν καν «στεγνώσει» το μελάνι του Φ.Ε.Κ. στο οποίο τυπώθηκε;
2. ποια η νομιμότητα των πράξεων των νέων «Διευθυντών» και «Τμηματαρχών»;
3. ποια η ηθική τους θέση απέναντι στην παράνομη τοποθέτησή τους ως Διευθυντές και Τμηματάρχες;
4. ποια η ισχύς και η ποιότητα του δεσμού (νομικού, ηθικού, συναδελφικού) μεταξύ διοίκησης και διοικουμένων (και εντός μάλιστα του ίδιου Φορέα Διοίκησης), όταν καταστρατηγούνται βάναυσα τα αυτονόητα και από ένα παιδί πρώτης δημοτικού, το οποίο δε μπορεί να κατανοήσει πώς το «ναι» γίνεται «ου» και του «ου» γίνεται «ναι»,
5. πως, εκτός των άλλων, προωθήθηκαν για τις θέσεις προϊσταμένων τμημάτων υπάλληλοι με χαμηλό βαθμό (πριν, μάλιστα, εκδοθεί η απόφαση για την τοποθέτηση υπαλλήλων ανά Διεύθυνση), με άμεσο επακόλουθο, στην ίδια οργανική μονάδα, υφιστάμενοι να είναι υψηλότερου βαθμού από τον άμεσο προϊστάμενό τους;

Κε Υπουργέ,
Αυτονόητο είναι ότι δεν στρεφόμαστε εναντίον των προσώπων των τοποθετηθέντων ως Διευθυντών και Τμηματαρχών, πράγμα για το οποίο, άλλωστε, γινόταν σαφής μνεία και στο αριθ. 226/30-10-2014 έγγραφό μας. Στρεφόμαστε εναντίον της λογικής και της πρακτικής η οποία ανατρέπει εκ προοιμίου την όλη προσπάθεια για τον περιβόητο εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, αφού επαναλαμβάνει τακτικές του πολύ πρόσφατου αλλά και του απώτερου παρελθόντος, τα οποία, άλλωστε, στιγματίζονται ως βασική πηγή της κακοδαιμονίας και της σοβούσας κρίσης του κράτους, της κοινωνίας και της πατρίδας μας.

Κε Υπουργέ,
Εν πρώτοις, σας καλούμε να ανακαλέσετε τις προαναφερθείσες αποφάσεις σας, ως προς το προδήλως παράνομο μέρος τους,
Δεύτερον, ως ΔΣ του Συλλόγου μας, αιτούμαστε συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε εκ τους σύνεγγυς τις ανησυχίες και τις απόψεις μας, αλλά και να σας εκθέσουμε τις προτάσεις μας για την καλύτερη λειτουργία της Υπηρεσίας μας,
Τρίτον, σας πληροφορούμε ότι τόσο το απερχόμενο όσο και το νέο ΔΣ του Συλλόγου (που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές του τρέχοντος μηνός) δεν θα φειστούν κόπων και αγώνων, προκειμένου η πρόδηλη παρανομία να διορθωθεί στους επαγγελματικούς χώρους ή/και στα αρμόδια Δικαστήρια.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κώστας Κοτζαμπασάκης Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Τόνια Μητσοτάκη

 
Αθανασιάδης Νώντας
15 Φεβ 2015 15:51

Όταν μιλάμε για Διοίκηση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η Διοίκηση ειδικά, στο Υπουργείο Παιδείας πάσχει, εξαιτίας της λεγόμενης ακολουθούμενης πολιτικής συμπεριφοράς.
Ενός από τους τέσσερις βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος των δημοσίων ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα. Οι άλλοι τρεις είναι ο γραφειοκρατικός τρόπος παραγωγής του Δημοσίου τομέα, η ενίσχυση του αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους και η εκτεταμένη παραοικονομία.

Στην περίπτωση που μας απασχολεί είναι η ακολουθούμενη πολιτική συμπεριφορά.
Συγκεκριμένα και για καθαρά ρουσφετολογικούς και πελατειακούς λόγους, αντί η Διοίκηση να έχει μία συνέχεια και οι θέσεις προϊσταμένων να καλύπτονται με μόνιμο Διοικητικό προσωπικό, προτιμάται να καλυφθεί με μία απόσπαση και για ένα άλφα χρονικό διάστημα. Ίσα ίσα για να καλυφθεί το ρουσφέτι! Μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί ένας μεγάλος πελάτης που είναι οι εκπαιδευτικοί ο πρώην Υπουργός επέλεξε σε θέση Διοίκησης εκπαιδευτικό υπάλληλο και όχι Διοικητικό με το πρόσχημα ότι σε Τμήμα εκπαιδευτικών θεμάτων θα πρέπει να προΐσταται εκπαιδευτικός.

Για κάποιον που δεν έχει ιδέα από Διοίκηση ακούγεται ορθό! Για όσους όμως γνωρίζουν από Διοίκηση, αμέσως δημιουργείται το ερώτημα «Γιατί , για κάτι που περιέχει θέματα Διοίκησης θα πρέπει να καλείται ως προϊστάμενος του τμήματος αυτού κάποιος μη Διοικητικός;»
Στα συγκεκριμένα τμήματα ασκούν εκπαίδευση ή Διοίκηση; Διδάσκουν μαθήματα; Η απάντηση είναι προφανής. Οι άνθρωποι ασκούν Διοίκηση. Ποιος είναι λοιπόν ο ποιο κατάλληλος; Ο εκπαιδευτικός ή ο Διοικητικός;

Έρχονται ως Διευθυντές στις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης αυστηρά και μόνο εκπαιδευτικοί! Ώσπου να πάρουν «εμπρός» να καταλάβουν που πάνε τα τέσσερα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που έρχονται από Διοίκηση στον Ιδιωτικό τομέα), μας βγάζουν την ψυχή, και πάνω που λέμε άντε επιτέλους μάθανε (όχι δυστυχώς όλοι!! Ένα μέρος εξακολουθεί να είναι ανεπίδεκτο μαθήσεως).... λήγει η θητεία τους και φτου κι απ’ την αρχή!

Αυτά τα παράλογα φαινόμενα πρέπει να πάψουν να υφίστανται. Έκαστος στο είδος του, ο κρεοπώλης στο κρεοπωλείο του, ο γιατρός στο ιατρείο του, ο Διοικητικός στη Διοίκηση και ο εκπαιδευτικός στην τάξη του, αν θέλουμε να φτιάξουμε κράτος

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ