Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Η ΟΛΜΕ απάντησε αρνητικά για moratorium στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές και επισκέψεις του σε σχολεία

Δηλώσεις Α. Λοβέρδου-Θ. Κοτσιφάκη
Δημοσίευση: 31/10/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

« Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν , το πότε, το που και το πως των κινητοποιήσεών μας » απάντησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ στην πρόταση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου –στη σημερινή συνάντηση- για moratorium όσον αφορά στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές καθώς και για συνεννόηση όσον αφορά στην εκτέλεση του προγράμματός του στις επισκέψεις του σε σχολεία της χώρας.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση της πολιτικής βούλησης από τον υπουργό, για ένταξη στο πρόγραμμα των επισκέψεών του , συναντήσεων με τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων δασκάλων και των τοπικών ΕΛΜΕ.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σχετικά με την συνάντηση   με την ΟΛΜΕ ο υπουργός Παιδείας δήλωσε τα εξής:
Εμείς συζητάμε και συζητάμε κάθε βδομάδα όχι μόνο με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ αλλά με κάθε φορέα ο οποίος λειτουργεί στο χώρο του Υπουργείου Παιδείας είτε αυτός σχετίζεται με την Εκπαίδευση είτε με τα Θρησκεύματα. Είχαμε και σήμερα μία τέτοια συνάντηση. Έκανα μία πρόταση μετά τα μέτρα τα οποία υπήρξανε στις πρόσφατες παρελάσεις. Παρεκάλεσα, ζήτησα να υπάρξει ένα moratorium, ας πούμε για την 25Η Μαρτίου, μετά από λίγους μήνες, ή, αν το πούμε γενικότερα, για τις εθνικές επετείους και γιορτές, λίγες στιγμές το χρόνο είναι αυτές, να μην παρακωλύονται οι εκδηλώσεις των επετείων επειδή, και εκείνη τη στιγμή τη θεωρεί, ένας συνδικαλιστικός φορέας ότι είναι η στιγμή κατάλληλη να εκφράσει τις απόψεις του για κάποιο  θέμα που τον απασχολεί. Επίσης ζήτησα από την ΟΛΜΕ επειδή κινούμαι σε όλη τη χώρα και επειδή έχω απόλυτη διάθεση και εκεί που κινούμαι να βλέπω και τις ΕΛΜΕ και τις τοπικές ΔΟΕ, να ορίζουμε ειδική συνάντηση και να εκφράζονται εκεί με όποιον τρόπο θέλουν, το πιο μαχητικό, τις δικές τους απόψεις, να προωθούν τα θέματα τους αλλά να μην παρακωλύουν τις εκδηλώσεις στις οποίες θέλω εγώ να παραστώ ή τις οποίες το Υπουργείο Παιδείας διοργανώνει. Να μην παρακωλύεται η εκ μέρους μου άσκηση αυτοπρόσωπης εποπτείας σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η συνεννόηση είναι απαραίτητη γιατί όπως την τεκμηριώνουμε και δίνει την ευκαιρία στους συνδικαλιστές και στους διάφορους ανθρώπους έστω και μεμονωμένους να πουν τις απόψεις τους χώρος, χρόνος υπάρχει γι αυτό, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας να προσεγγίζει τους χώρους της Εκπαίδευσης, να βλέπει με πρώτο μάτι πως ακριβώς εξελίσσονται εκεί τα πράγματα. Υπήρξε άρνηση και για τα δύο. Δεν συμφωνώ με την άρνηση αυτή προφανώς.
Κάθε ένας και κάθε μια από μας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες έχουμε δυνατότητα και δικαίωμα και δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού και εκεί που το εκτιμάμε, και αυτοπεριορισμού. Όχι ένας αυτοπεριορισμός που σου μειώνει τις συνδικαλιστικές  ευκαιρίες αλλά ένας αυτοπεριορισμός που σου επιτρέπει να λειτουργήσει και ο άλλος. Σεβασμός στον άλλον είναι η βάση της πρότασης μας. άλλωστε, οι δικές τους πρακτικές δεν αποδίδουν, γιατί εμένα δεν μπορούν να με εντοπίσουν. Κάνω προγράμματα και κάνω στην πράξη άλλα. Κι έτσι αυτό που θέλω να κάνω το κάνω. Όμως, όλη αυτή η αναστάτωση είναι για το καλό; Τους δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους έτσι; Όχι. Τι κερδίζουν; Εγώ θεωρώ ότι, τουλάχιστον, αφήστε το Υπουργείο Παιδείας, για τα θέματα των εθνικών επετείων πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών ενώσεων από τις πρωτοβάθμιες μέχρι τις τριτοβάθμιες ότι όλες οι άλλες στιγμές είναι κατάλληλες για κάθε μορφής σύγκρουση ή διαμαρτυρία που είναι ζωογόνος δύναμη της δημοκρατίας όχι όμως και οι εθνικές επέτειοι.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΘΕΜΗ ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ
για τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με τον Υπ. Παιδείας

    Σε σοβαρό ατόπημα υπέπεσε ο Υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.
    Στην προσπάθειά του να υπηρετήσει τις επικοινωνιακές του σκοπιμότητες στοχοποίησε  και συκοφάντησε την ΟΛΜΕ και ευρύτερα το συνδικαλιστικό κίνημα ζητώντας «moratorium όσον αφορά τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές καθώς και για τις επισκέψεις του σε σχολεία».
    Η επικοινωνία και οι πολιτικές σκοπιμότητες έχουν τα όριά τους όταν μάλιστα δεν μπορείς να δώσεις λύσεις σε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των σχολείων, και ο Υπουργός σήμερα τα ξεπέρασε.
    Η σημερινή στάση με τις συκοφαντίες και τα ψέματα για τη δράση της ΟΛΜΕ και η απαξιωτική και απαράδεκτη στάση του απέναντι σε μέλη του ΔΣ και στο συνδικαλιστικό κίνημα συνολικά δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής που υπονομεύει καθημερινά τον Έλληνα εκπαιδευτικό και το δικαίωμα των μαθητών στη μόρφωση.
Από τα δύο διαφορετικά δελτία τύπου που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Παιδείας αποδεικνύεται ότι:
-    Δεν ενδιαφέρεται για να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά όλα τα υποτάσσει στην επικοινωνιακή στρατηγική του.
-    Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ σε όσα θέματα συζητήθηκαν στην συνάντηση, μέχρι να μας δηλώσει ότι θα φύγει και να συνεχίσουμε με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου, ήταν απόλυτα αρνητικός.
-    Αυτό που ενδιαφέρει τον κ. Υπουργό ήταν η δέσμευση της ΟΛΜΕ για «moratorium» ότι δεν θα κάνουμε κινητοποιήσεις, πέρα από όσες μας επιτρέπει ο ίδιος.  
-    Η βιασύνη του να εκδώσει δύο διαφορετικά δελτία τύπου, που να εμφανίζουν την ΟΛΜΕ σαν υπεύθυνη ότι δεν γίνονται ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και όχι τη δική του, την κυβερνητική πλευρά που έχει καταβαραθρώσει το δημόσιο σχολείο με τις συνεχείς περικοπές σε υποδομές και προσωπικό, κλείσιμο σχολείων, συγχωνεύσεις τμημάτων, κ.λπ. είναι αποκαλυπτική. Μάλιστα το πρώτο δελτίο τύπου που εκδόθηκε πριν καν τελειώσει η συνάντηση έχει μια ακόμη διαστρέβλωση εμφανίζοντας την ΟΛΜΕ να απορρίπτει συναντήσεις του Υπουργού με τις ΕΛΜΕ στις περιοχές που επισκέπτεται, ή να τον εμποδίζουμε να επισκεφθεί τα σχολεία!!
-    Προφανώς έχει επικοινωνιακό πρόβλημα ο κ. Λοβέρδος όταν προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ο «καλός» Υπουργός μιας άθλιας και βάρβαρης πολιτικής που την υπηρετεί πιστά. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις συναντήσεις με την ΟΛΜΕ μόνο για λόγους επικοινωνίας.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δεν δέχτηκε να συνεχιστεί η συνάντηση μετά την αποχώρηση του Υπουργού, με τον Γενικό Γραμματέα και υπηρεσιακούς παράγοντες και να μετεξελιχθεί σε μια «φιλολογική» συζήτηση χωρίς δεσμεύσεις.

    Για την ουσία της συνάντησης υπενθυμίζουμε πως το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ είχε ζητήσει, εδώ και καιρό, να γίνει συνάντηση για το σύνολο των σοβαρών προβλημάτων των σχολείων και των εκπαιδευτικών.
    Είχε οριστεί συνάντηση για σήμερα Παρασκευή, 31/10/14 και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ είχε στείλει την παρακάτω «ατζέντα θεμάτων»:
-    Διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ.
-    Κενά εκπαιδευτικών, διορισμοί, αναπληρωτές και προϋπηρεσία τους,
    αριθμός μαθητών στην τάξη, 2η ειδικότητα κ.λπ., συνταξιοδοτήσεις, αποσπάσεις.
-    Ρυθμίσεις για τα ΕΠΑΛ (τμήματα, απόφοιτοι λυκείου κ.λπ.)
-    Υποστήριξη μαθητών (γεύματα, μεταφορές).
-    Μέτρα για τα σχολεία που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
-    Αξιολόγηση, πειθαρχικό δίκαιο.
-    Νέο μισθολόγιο.
-    Υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού ν.4186/13.
Συζητήθηκαν μόνο τα δύο πρώτα θέματα:
-    Για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις όπου η κατάσταση εδώ και 16 μήνες παραμένει η ίδια, μας είπε πως θα γίνει συνάντηση με τον Υπουργό Διοικ. Μεταρρ. την επόμενη Δευτέρα, για το αν θα πραγματοποιηθεί νέα ανακοίνωση, χωρίς όμως να δεσμεύεται αν σε αυτή θα καλυφθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ώστε να μην υπάρχει καμία απόλυση.
-    Για τα κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία, όπου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) είναι σήμερα πάνω από 1200, καθώς επίσης μεγάλος αριθμός κενών υπάρχει στα μουσικά σχολεία και στην ειδική αγωγή, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ούτε μία πίστωση για πρόσληψη αναπληρωτών, τα σχολεία θα λειτουργούν με "επάρκεια και όχι με πληρότητα", ενώ παραδέχτηκε πως τα κενά κατά το Υπουργείο είναι 1500 αθροιστικά και στις δύο βαθμίδες. Τον ενδιαφέρει  "να έχει ανοικτό το σχολείο και ας μην καλύπτει όλα τα κενά", δεν θα υπογράψει καμία παραίτηση συνταξιοδότηση "όλοι θα επιστρέψουν στις τάξεις για διδακτικό έργο μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους, καθώς επίσης και ότι προγραμματίζει την ανάκληση 200 αποσπάσεων σε φορείς και υπηρεσίες, οι οποίοι θα επιστρέψουν στις τάξεις. Κάλεσε μάλιστα την Ομοσπονδία να συναινέσει στη μη εφαρμογή του νόμου για τον αριθμό των μαθητών (όπου υπάρχουν περιπτώσεις ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και αναπηρίας), στις συγχωνεύσεις τμημάτων, τη μεταφορά μαθητών σε γειτονικά σχολεία.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει την επόμενη Δευτέρα για να εκτιμήσει συνολικά την κατάσταση.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
    Θέλουμε να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα για τα παρακάτω:
    Στις 31/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας.
    Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η συζήτηση, ο Υπουργός αιφνιδιαστικά και εκτός ατζέντας απαίτησε λίγο-πολύ από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να δεσμευτεί ότι «δεν θα ξαναδώσει κατεύθυνση για την οργάνωση κινητοποιήσεων από τις ΕΛΜΕ όταν επισκέπτεται ο ίδιος τα σχολεία της περιφέρειας και το ίδιο να κάνει η ΟΛΜΕ με τις παρελάσεις». Την πρόταση αυτή την ονόμασε moratorium (πάγωμα) κινητοποιήσεων, ενώ με προβοκατόρικο τρόπο ισχυρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ δεν του δίνουν τη δυνατότητα να επισκεφτεί τάχα τα σχολεία. «Θέλω να επικοινωνώ απ’ ευθείας με εκπαιδευτικούς και μαθητές και όχι μέσα από διαμεσολαβητές-παράγοντες κι εσείς είστε παράγοντες», είπε επί λέξη! Με προβοκατόρικο επίσης τρόπο, ανέφερε ότι «το ΠΑΜΕ το 2009 είχε διαλύσει την παρέλαση στον Πειραιά», γεγονός πέρα για πέρα αναληθές!
    Στην απόπειρα παρέμβασης του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ άρχισε να βαράει το χέρι στο τραπέζι, να φωνάζει, να μιλάει απαξιωτικά με εκφράσεις του στυλ: «ποιος είσαι εσύ ρε, θα μιλάς με εμένα μόνο άμα σου δίνω το λόγο, θα σηκώνεις το χέρι σου για να μιλήσεις» και άλλα τέτοια!
    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ απάντησε στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Τόνισε επίσης ότι το αντικείμενο της συνάντησης είναι συγκεκριμένο, δηλαδή να δοθούν απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών-γονιών και μαθητών κι όχι να μας πει ο Υπουργός πως και πότε θα κάνουμε κινητοποίηση!
    Στην πορεία και ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη, ο Υπουργός έδωσε εντολή να βγει δελτίο τύπου για την αρνητική απάντηση που εισέπραξε από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στην πρόταση για πάγωμα των κινητοποιήσεων! Δήλωσε επίσης ειρωνικά-απαξιωτικά σε μια αποστροφή του λόγου του ότι «άμα δεν κάνω καμιά επίσκεψη στα σχολεία .. τρεις κι ο κούκος είστε»!
    Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα λίγα λεπτά που μπόρεσε να γίνει στοιχειωδώς κάποια μορφή συζήτησης, ο Υπουργός απάντησε πως δεν μπορεί να καλύψει τα κενά στα σχολεία, πως θέλει τουλάχιστον άλλα 1500 άτομα (Α/θμια και Β/θμια μαζί) για να καλύψει με επάρκεια κι όχι με πληρότητα τα σχολεία, πως δεν έχει πιστώσεις ούτε για έναν ακόμα αναπληρωτή, πως δεν θα υπογράψει καμία συνταξιοδότηση εκπαιδευτικού, πως θα γυρίσει τους αποσπασμένους σε υπηρεσίες πίσω στο σχολείο (σε σχολείο της περιοχής όπου έχουν αποσπαστεί και μόνο για τις ειδικότητες που έχει κενά). Για μια ακόμα φορά δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται για τους 85 συναδέλφους σε διαθεσιμότητα-όσοι δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν αίτηση, ενώ για τους υπόλοιπους επανέλαβε για μια ακόμα φορά την πρόθεσή του να βγει νέα ανακοίνωση-προκήρυξη, αν και εφόσον συμφωνήσει και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Άλλοι παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας έκαναν κριτική στους εκπαιδευτικούς που υπέβαλλαν αιτήσεις για συνταξιοδότηση εκπρόθεσμα (λες και τα οικογενειακά προβλήματα προκύπτουν με βάση το πρόγραμμα του κάθε Υπουργού), ή γιατί δεν συναινούν οι ΕΛΜΕ να γίνονται συμπτύξεις τμημάτων!
    Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στη συνέχεια: Ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση και ο Υπουργός δεν είχε δώσει καμία ουσιαστική απάντηση δήλωσε ότι θα αποχωρήσει γιατί έχει … άλλη συνάντηση. «Πείτε μου μόνο για τις πλημμύρες στα σχολεία γιατί πρέπει να φύγω».
    Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ κατήγγειλε τη στάση του Υπουργείου, το γεγονός ότι η συνάντηση μετατράπηκε κυριολεκτικά σε παρωδία και αποχώρησε. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να νομιμοποιήσει άλλο με την παρουσία του μία τέτοια συνάντηση. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. παρέμειναν.

    Από τη στάση του Υπουργού είναι φανερό ότι δεν είχε καμία διάθεση να δώσει ουσιαστική απάντηση. Επιδίωξε συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, με μοναδικό σκοπό να βγάλει δελτίο τύπου για να κάνει γνωστή την πρόθεσή του να μη γίνονται κινητοποιήσεις. Σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης συμπεριφερόταν απαξιωτικά, αυταρχικά, ειρωνικά. Και πάνω απ’ όλα δεν ήθελε να ικανοποιήσει κανένα αίτημα.

Ετικέτες: 
ΟΛΜΕΛοβέρδος

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.