ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ: Οι αποφάσεις της έκτακτης συνεδρίασης

Τι είπε ο Ειδικός Γραμματέας Ευρωπαικών Πόρων Ε. Ζαχαράκης στους προέδρους
Δημοσίευση: 03/11/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έξι αποφάσεις έλαβαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ στην έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποίησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ ο Ειδικός Γραμματέας Ευρωπαικών Πόρων Ε. Ζαχαράκης έκανε εκτενλη αναφορά σε σημαντικά ζητήματα.

Ειδικότερα, όπως ανακιώθηκε σήμερα από τη Σύνοδο των Προέδρων:

Στο πλαίσιο της Συνόδου αυτής συζητήθηκαν θέματα ιδιαίτερα σημαντικά για τα Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, επί των οποίων ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν ουσιαστικά την πορεία των Ιδρυμάτων αυτών στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα:

1) Επανεπιβεβαιώθηκε παλαιότερη Απόφαση της Συνόδου ότι έχει έλθει, πλέον, το πλήρωμα του χρόνου ώστε τα ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης να ονομασθούν Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχουν και η πρωτοπορειακή, σε ορισμένες περιπτώσεις, έρευνα που επιτελούν, όπως προκύπτει και από τις Εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης της ΑΔΙΠ, καθιστούν τη μετονομασία, σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, μονόδρομο.

2) Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα υποβληθεί από τη Σύνοδο στην Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΙΘ πλήρως επεξεργασμένη και τεκμηριωμένη πρόταση σχετικά με την παραχώρηση και στα ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της δυνατ΄τοτητας διοργάνωσης 3ου κύκλου σπουδών. Η παραχώρηση της δυνατότητας διοργάνωσης 3ου κύκλου σπουδών και στα ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης αποτελεί δέσμευση και υπόσχεση και της προηγούμενης και της νυν Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, με απώτερο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Δεκέμβριο 2014, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι Ιδρυματικές Αξιολογήσεις από την ΑΔΙΠ

3) Στους Οργανισμούς των Ιδρυμάτων, που ευρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας τους από το ΥΠΑΙΘ, θα περιληφθούν διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες θέματα που σχετίζονται με Τομείς, Τμήματα, Προγράμματα Σπουδών, Κατευθύνσεις θα διευθετούνται από τον Οργανισμό, ενώ ως προς την ονοματολογία των διοικητικών και ακαδημαικών θέσεων και Οργάνων θα ακολουθείται η πανεπιστημιακή ορολογία.

4) Όλα τα ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα υποβάλουν στο ΥΠΑΙΘ τους Προυπολογισμούς τους για το έτος 2015 σύμφωνα με τους όρους και τις προυποθέσεις που ίσχυσαν το έτος 2014, χωρίς δηλαδή την αιτούμενη από το ΥΠΑΙΘ επιπλέον περικοπή, και θα επιμείνουν στους Προυπολογισμούςαυτούς. Τούτο επειδή κατά τα τελευταία 4 έτη περιεκόπησαν οι Προυπολογισμοί των ΑΕΙ Τ.Τ κατά 70% περίπου, γεγονός το οποίο καθιστά απαγορευτική, για μια στοιχειώδη λειτουργία τους, κάθε περαιτέρω μείωση.

5) Θα υποβληθεί αίτημα προς το ΥΠΑΙΘ για τροποποίηση του Ν. 4009/2011 ως προς τα θέματα εξέλιξης των Καθηγητών, προς την κατεύθυνση αύξησης του αριθμού των μελών των Επιτροπών Εκλογής Καθηγητών και επανασύστασης των Εισηγητικών Επιτροπών. Τούτο επειδή η μέχρι σήμερα εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων του Ν. 4009 έχει οδηγήσει σε σοβαρές δυσλειτουργίες.

6) Το Π.Δ.Ε έτους 2015 δεν πρέπει να περικοπεί. Η Σύνοδος θα αγωνισθεί για την αποφυγή παρόμοιων περικοπών.

7) Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο Προυπολογισμός ΣΕΑΒ 2014.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Τέλος, κατά το τελευταίο μέρος της Συνεδρίασης παρευρέθη και έλαβε το λόγο ο Ειδικός Γραμματέας Ευρωπαικών Πόρων Ε. Ζαχαράκης, ο οποίος ενημέρωσε τη Σύνοδο τόσο για τις υπάρχουσες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, όσο και για τον Προγραμματισμό του Χρηματοδοτικού Προγράμματος 2014-2020 (νέου ΕΣΠΑ).

Ως προς το πρώτο θέμα (εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ):

α) δεσμεύτηκε ότι οι χρηματοδοτήσεις θα ομαλοποιηθούν μέχρι 20-30 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους,

β) ενημέρωσε ότι αναμένεται κατάθεση τροπολογίας από το ΥΠΑΙΘ σύμφωνα με την οποία τα Τμήματα ΑΕΙ που προέκυψαν από το Σχέδιο Αθηνά θα θεωρούνται αξιολογημένα και Πιστοποιημένα μέχρις ότου εκκινήσει η ΑΔΙΠ τη διαδικασία Πιστοποίησης,

γ) ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν και νέες περικοπές στα ήδη υλοποιούμενα έργα, τοποθετούμενες εντός του Ιανουαρίου 2015, όχι όμως σε σημείο ώστε να καταστούν τα έργα μη ολοκληρώσιμα, Ως προς το δεύτερο θέμα (Προγραμματισμός νέου ΕΣΠΑ 2014-2020) ενημέρωσε ότι:

- η Διαχειριστική Αρχή μεταφέρεται από το ΥΠΑΙΘ στο Υπουργείο Ανάπτυξης

- το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμμα θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο, ήτοι ύψους 1,18 δις ευρώ, εκ των οποίων μόνο 850-900 εκατομμύρια θα απευθύνονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση,

- μεγάλη μείωση θα σημειωθεί στους πόρους που θα απευθύνονται στα ΑΕΙ με έδρα την Αττική, οπότε τα Ιδρύματα αυτά, για την εξεύρεση πόρων, θα πρέπει να απευθυνθούν στο ΠΕΠ Αττικής και στα Προγράμματα καινοτομίας,

- δεν θα είναι επιλέξιμη δραστηριότητα η βασική έρευνα,

- κατά την νέα προγραμματική περίοδο τα ΑΕΙ, λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης, πρέπει να διασυνδέονται μεταξύ τους και με επιχειρήσεις, με κύρια στόχευση την παραγωγή νέων καινοτόμων προιόντων ώστε και τα ίδια να απολαμβάνουν έσοδα και οι συμμετέχοντες ερευνητές να βελτιώνουν το εισόδημά τους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.