Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Καταλήψεις και διαδηλώσεις μαθητών κατά του Νέου Λυκείου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Θα εφαρμόσουμε το Προεδρικό Διάταγμα για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών
Δημοσίευση: 03/11/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεκάδες Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη κατά του Νέου Λυκείου και ειδικά της Τράπεζας Θεμάτων , καθώς και για την υποχρηματοδότηση στην παιδεία.

Παράλληλα οι μαθητές διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Οι μαθητές δημιούργησαν σελίδα στο facebook όπου δημοσιεύουν τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ.

Πάντως κύκλοι του υπουργείου Παιδείας υποστήριξαν σήμερα πως οι χαμένες διδακτικές ώρες, λόγω των καταλήψεων, θα αναπληρωθούν, κάνοντας χρήση του Προεδρικού Διατάγματος του πρώην υπουργού Κ. Αρβανιτόπουλου.

Το Προεδρικό Διάταγμα, για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων , προβλέπει τα εξής:

Α.Σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες, το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκεσε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών.

Β.Η διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων ή και των εξετάσεων καθώς και η χρονική της διάρκεια διαπιστώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Γ.Με την ίδια απόφαση, η οποία επικυρώνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατείνεται αναλόγως και η διάρκεια του διδακτικού έτους και ορίζεται ο χρόνος λήξης του.

Δ.Οι απώλειες διδακτικών ωρών, που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες, αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα. Ε.Η ισχύς του Προεδρικού Διατάγματος αρχίζει από το σχολικό έτος 2013−2014.

 Νέο Λύκειο, παλιά συνταγή
Σε μια κοινωνία με μισθούς πείνας, χωρίς κοινωνικές δαπάνες, με καμία δημόσια επένδυση και με την ανεργία σε απρόσμενα ποσοστά έρχεται να προστεθεί η επίθεση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.  
Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με καταλήψεις στα σχολεία λόγω του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο. Οι καταλήψεις αυτές καταστάλθηκαν από δυνάμεις της  αστυνομίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα  αποτέλεσαν οι εισβολές με δυνάμεις των ΟΠΚΕ σε σχολικές καταλήψεις, όπως στην Λαμία και στην Καστοριά, οι κρατήσεις μαθητών σε τοπικά ΑΤ και η καταδίκη 3 μαθητών στην Λαμία, όπως και η επίθεση με πυροβολισμούς εναντίων μαθητών φέτος στην Καισαριανή .
Το νέο λυκειο όμως, δεν είναι τόσο «νέο». Παρόμοιο νομοσχέδιο επιχειρήθηκε να περάσει το ’98  επί Αρσένη αλλά με συλλογικούς αγώνες, συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, καταλήψεις διαρκείας πάγωσε ως σήμερα.
Σε μια συγκυρία όπου, από την ολομέτωπη επίθεση του κράτους και την οικονομική εξαθλίωση που έχουν επιφέρει τα μνημόνια μαζί με την καταστολή κάθε μορφής αντίστασης, παρατηρείται μια καθίζηση των κοινωνικών κινημάτων το κράτος το βρίσκει γόνιμο να περάσει το αντιπαιδαγωγικό αυτό νομοσχέδιο.
Πέρυσι τρείς μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων , το υπουργείο παιδείας αποφάσισε να ανοίξει την τράπεζα θεμάτων ώστε να εκγυμναστόυν τα παιδιά με εκατοντάδες δύσκολα θέματα. Κατά την διάρκεια των εξετάσεων οι μαθητές είχαν να αντιμετωπίσουν θέματα εκτός ύλης, με πρόχειρες και ανερμάτιστες εκφωνήσεις , ασκήσεις με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Το εκπαιδευτικό σύστημα με το νέο λύκειο γίνεται πιο ταξικό από ποτέ. Όσοι μαθητές δεν έχουν οικογένειες με οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για φροντιστήρια και να αγοράζουν γνώση, αποκλείονται από τη δημόσια παιδεία.
 Παρόλο που το ποσοστό των μαθητών στα Χανιά που δεν πέρασαν την τάξη δεν ήταν μεγάλο, σε σχολεία άλλων περιοχών περίπου το 50% των μαθητών δεν καταφερε να προβιβαστεί . Η αποτύχια του νέου συστήματος  καλυφθηκε με μεταρρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής. Την ίδια στιγμή καταργούνται ειδικότητες από τα ΕΠΑ.Λ , και απολύονται καθηγητές. Το ντόμινο συνεχίζεται και στην τριτοβάθμια εκπάιδευση.
 Ετσι και φέτος λοιπόν ξεκινάμε με καταλήψεις στα σχολεία και κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα με σκοπό την ανατροπή του «νέου» συστήματος.
Τα αιτήματά μας είναι τα εξής:
1)    Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων
2)    Διορισμός περισσότερων καθηγητών αφού πολλά σχολεία έχουν τεράστιες ελλείψεις
3)    Λιγότερη ύλη καθώς οι συνθήκες λειτουργίας των σχολείων καθιστούν αδύνατο να βγει στον διαθέσιμο σχολικό χρόνο
4)    Τα βιβλία να δίνονται στην ώρα τους και να μην καθυστερούν γιατί αυτό έχει αντίκτυπο και στην πορεία των μαθημάτων
5)    Η ύλη να δίνεται εγκαίρως
Η αναγκαιότητα ενός εκπαιδευτικού μετώπου είναι πιο έντονη από ποτέ. Μέσα από μαζικές συνελεύσεις των μαθητικών συλλόγων για την διεκδίκηση της εκπαίδευσης και παιδείας που οραματιζόμαστε. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς μαζί στους δρόμους να διεκδικήσουμε αυτά που μας έκλεψαν, γιατί μόνο με τον ξεσηκωμό έρχεται η ανατροπή.
   Συντονιστικό Μαθητών Χανίων

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ