Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σε «ασφυξία» το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ από το «κύμα» μετεγγραφών φοιτητών

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Θα κάνω ότι μπορώ για να σας βοηθήσω»
Δημοσίευση: 03/11/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«κύριε υπουργέ το ΕΜΠ το «κύμα» μετεγγραφών προς το Ιδρυμά μας, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα» είπαν ο Πρύτανης του ΕΜΠ Γ. Γκόλιας και οι Κοσμήτορες των Σχολών στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο και ανέφεραν χαρακτηριστιοκά:

Α. Φέτος εισήχθησαν στο ΕΜΠ 1325 πρωτοετείς φοιτητές κι έρχονται στο Ιδρυμα , μέσω μετεγγραφών, κατηγοριών αθλητών (κ.α) και κατατακτήριων εξετάσεων αλλοι 900 φοιτητές .

Β. Στο Α έτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων οι εισδακτέοι ήταν 225 και μαζί με τις μετεγγραφές ο αριθμός των φοιτούντων θα ανέλθει στους 550 .

Γ. Στο τμήμα Αρχιτεκτόνωνμ οι 150 εισακτέοι πρωτοτείς θα γίνουν 300

Δ. Στο τμήμα Μηχανολόγων οι 125 εισακτέοι θα γίνουν 300

Ε. Στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών οι 150 θα γίνουν περίπου 310.

Ο Πρύτανης είπε στον κ. Λοβέρδο ότι η κατάσταση αυτή θα υποβαθμίσει τις σπουδές στο ΕΜΠ και ζήτησε να καταργηθεί ο θεσμός των μετεγγραφών.

Ο κ. Γκόλιας για να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά προβλήματα ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας περισσότερους διδάσκοντες, και επιπλέον οικονομική ενίσχυση για τα αναλώσυμα υλικά, αλλά και για τη δημιουργία επιπλέον αιθουσών , καθώς θα χρειαστεί να «σπάσουν» τμήμα σε δυο και τρία.

Ο υπουργός Παιδείας απάντησε πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ενώ το υπουργεί σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «αποφασίστηκε να παρθούν ειδικά μέτρα στήριξης του Ιδρύματος».

Η ίδια κατάσταση και στο ΕΚΠΑ

Μετά την υποβολή στο Ε.Κ.Π.Α. και στις Γραμματείες των επιμέρους Τμημάτων του των ακριβών στοιχείων μετεγγραφόμενων από άλλα Α.Ε.Ι. βάσει των πρόσφατων αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, προκύπτει πλέον μια πάρα πολύ σημαντική αύξηση του τελικού αριθμού εγγραφόμενων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χαρακτηριστικά, σε Σχολές αυξημένης ζήτησης, όπως η Ιατρική και η Νομική, υπολογίζεται ήδη ότι η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ένα διπλασιασμό του αρχικού αριθμού εισακτέων. Παρόμοια στοιχεία ισχύουν και γι’ άλλες Σχολές και Τμήματα.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σήμερα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών , ενώ σημειώνονται τα εξής:

Α. Όμως αναμένεται και παραπέρα αύξηση με άλλες ευνοϊκές διατάξεις και με τις κατατακτήριες εξετάσεις, ώστε ο τελικός αριθμός των προστιθέμενων στους κανονικούς εισακτέους φοιτητών να προβλέπεται σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

Β. Το Ε.Κ.Π.Α. ως το κεντρικό Πανεπιστήμιο της Χώρας καλείται επομένως στην πράξη να απορροφήσει με διοικητική και επιστημονική επάρκεια ένα ακόμη πιο διογκωμένο κύμα νέων φοιτητών. Αυτό δε συμβαίνει, ενώ παράλληλα η υποδομή του από άποψη προσωπικού και υλικοτεχνικών δυνατοτήτων έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση την τελευταία περίπου τετραετία.

Γ. Συγκεκριμένα τόσο από την άποψη της συμπλήρωσης των κενουμένων θέσεων Δ.Ε.Π., όσο και από την άποψη της εντελώς δυσανάλογης, σχεδόν παράλογης, αποψίλωσης των θέσεων του διοικητικού προσωπικού, όσο, τέλος, και από την άποψη της ραγδαίας μείωσης των κονδυλίων για την υλικοτεχνική υποδομή και την λειτουργία του Πανεπιστημίου, η όλη κατάσταση, χωρίς καμία υπερβολή, διαγράφεται δραματική.

Δ. Η Πολιτεία. λοιπόν, καλείται να πράξει το καθήκον της απέναντι στο τόσο πλέον επιβαρημένο Ε.Κ.Π.Α., ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στο σύνολο των υποχρεώσεών του. Θα ήταν, π.χ., στοιχειώδης πράξη δικαίου να υπολογισθεί σωστά ένα ποσό ενίσχυσης κατά μετεγγραφόμενο φοιτητή, το οποίο να προστεθεί στα κονδύλια του τελικού Ιδρύματος υποδοχής. Χωρίς ενισχύσεις αυτής και άλλων μορφών είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το Ε.Κ.Π.Α. θα οδηγηθεί σε συμφόρηση υποχρεώσεων και αδιέξοδο λειτουργίας του.

Ε. Ο σεβασμός στη Δημόσια Παιδεία από την πλευρά της Πολιτείας πρέπει να γίνει τώρα περισσότερο από ποτέ εμφανής, και οι πραγματικές προθέσεις σαφείς.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ