Ουδέποτε έγινε καταγγελία για λοιμώξεις και μεταδιδόμενες μολυσματικές ασθένειες στο ΕΚΠΑ, ενώ ειδικοί καθηγητές γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν συντρέχει κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.
Αυτό δήλωσε εγγράφως ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης στο υπουργείο Παιδείας, είπε σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Α. Λοβέρδος, απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτού Λ. Κανέλη, , σχετικά με τη λήψη μέτρων για την έλλειψη καθαριότητας στις πανεπιστημιακές σχολές της Χώρας και υπογράμμισε τα εξής:
Α. Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου, κατά το άρθρο 16 του Συντάγματος, η πολιτεία έχει συγκεκριμένα όρια για παρέμβαση.
Β. Ενδιαφερθήκαμε μόλις είχαμε αναλάβει. Δυο, τρεις, τέσσερις μέρες μετά την ορκωμοσία είδα τον κ. Πελεγρίνη. Του λέω «τι κάνεις;», διότι για το έτος 2014 το Υπουργείο Οικονομικών είχε εγκρίνει 14 εκατομμύρια ευρώ για λειτουργικά θέματα, ένα εκ των οποίων είναι η καθαριότητα, στο ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Γ. Μου είπε ότι η όλη καθυστέρηση οφείλεται στα νομικά προβλήματα που αναφέρατε και ότι είναι σε δρόμο επίλυσης. Τον ρώτησα για τον εργολάβο, μου είπε ότι δεν τον πληρώνει, ότι οδηγείται σε χρεοκοπία αυτός, εξ ου και τα θέματα που αναφέρατε. Μου είπε, όμως, ότι θα τα λύσει τα προβλήματα αυτά, συντομεύοντας τις διαδικασίες.
Δ.Πέρασε ο Ιούλιος, πέρασε και ο Αύγουστος. Ο πρύτανης άλλαξε. Επειδή επαναλαμβάνονται τα δημοσιεύματα, είχα εκδηλώσει μέριμνα ως όφειλα και είπα: «Θέλετε κάποια ρύθμιση νομοθετική, για να διευκολυνθείτε;».
ΣΤΟ ΑΠΘ
Ε. Στο ΑΠΘ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για αντίστοιχο πρόβλημα για άλλο θέμα –λειτουργικό όμως και αυτό-, για τη σίτιση, όπου αυτή η ιστορία των διαγωνισμών -λόγω και Ελεγκτικού Συνεδρίου- φρακάρισε και θα άνοιγε το Πανεπιστήμιο και δεν θα άνοιγε η Λέσχη -για όποιον ξέρει τη Θεσσαλονίκη, μια και εγώ εκεί έχω σπουδάσει, η Λέσχη για τους φοιτητές παίζει ρόλο- κάναμε μία νομοθετική ρύθμιση. Μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τη θεώρησε υπερβολική. Θεώρησε ότι μπορεί να γίνουν διευθετήσεις.
Ζ. Ο Πρύτανης όμως φοβόταν για τη δική του τιμή και παρακάλεσε για μία ρύθμιση. Την κάναμε. Ρώτησα: Έχετε ανάγκη κάποιας διευκόλυνσης από τη Βουλή, για να μην υπάρχει αυτή η κατάντια και για το προσωπικό που εργάζεται χωρίς να πληρώνεται και για τα ιδρύματα που διασύρονται και για ζητήματα λοιμώξεων που θέτετε εσείς;
Ο κ. Φορτσάκης
Η. Με το που κάνετε την ερώτηση απευθύνομαι αμέσως στον κ. Φορτσάκη επισήμως. Του είπα: Έχει κατατεθεί αυτό το ερώτημα, το οποίο κάνει νομίζω αναφορά και σε λοιμώξεις και σε διάφορα σοβαρά θέματα. Απάντησε το Πανεπιστήμιο, ο Πρυτάνης. Την απάντηση θα την καταθέσω για τα Πρακτικά.
Θ. Κλείνω την προηγούμενη σκέψη λέγοντας ότι δεν μου ζητήθηκε συνδρομή νομοθετική να διευκολύνω. Άρα τι άλλο να κάνω, κυρία Κανέλλη; Να πάω να καθαρίσω εγώ. Δεν έχω κάποια άλλη δυνατότητα.
Ι. Είπα στον Πρύτανη: Τι λέει η Βουλευτής εδώ; Λέει για προβλήματα που αγγίζουν και θέματα μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται. Μου απαντάει: «Ουδέποτε έγινε καταγγελία για κρούσματα ψύλλων και μυκητιάσεων σε φοιτητές ή εργαζομένους. Με εντολή μου επισκέφτηκε τη Φιλοσοφική Σχολή καθηγητής Λοιμωξιολογίας και καθηγήτρια Επιδημιολογίας, η οποία παρουσία της Κοσμήτορος της Σχολής –προφανώς αναφέρεται στη Φιλοσοφική- διαπίστωσαν ότι δεν συντρέχει κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών λοιμώξεων».
Κ. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, τα οποία είναι και τα πιο επείγοντα για να μην επαναλαμβάνονται αυτές οι εικόνες της ντροπής, μας ενημερώνει: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν προβλέπεται να προσλαμβάνει καθαρίστριες. Επί σειρά δεκαετιών, τριών δεκαετιών λειτουργεί -όπως είπατε και εσείς, κυρία Κανέλλη- με αυτές τις εταιρείες. «Η καθυστέρηση στην ανακήρυξη αναδόχου -ο κ. Φορτσάκης το υπογράφει αυτό- οφείλεται αποκλειστικά στην ιδιαίτερα χρονοβόρα και δύσκαμπτη διαδικασία που προβλέπεται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τέτοιους διαγωνισμούς».
Λ. Επειδή το ένα, επειδή το άλλο, επειδή το παράλλο η διελκυστίνδα είναι η εξής: Από τη μια να γίνει η δουλειά, να μην υπάρχουν αυτές οι εικόνες της ντροπής και από την άλλη είναι η παραπομπή του Πρύτανη στον πειθαρχικό και στον ποινικό δικαστή για ζητήματα παραβίασης της νομοθεσίας. Από τη μια πλευρά να γίνει η δουλειά, από την άλλη πρέπει όμως να υπάρχουν οι εγγυήσεις ότι αυτή γίνεται έντιμα, για να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα.
Μ. Άντε βγάλε άκρη! Έλα όμως που πρέπει να τη βγάλεις. Γι’ αυτό σας επαναλαμβάνω ότι δική μου διάθεση είναι η εξής: Εδώ και τώρα έχουμε σχέδιο νόμου που πάει για δεύτερη ανάγνωση την Πέμπτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Αν ο Πρύτανης θέλει κάτι από εμάς, εγώ θα εκθέσω το πρόβλημα στην Εθνική Αντιπροσωπεία και θα της ζητήσω να βάλει ένα χέρι, διότι επιβεβαιώνω αυτά που λέει η κυρία Κανέλλη, ότι δεν είναι εικόνα αυτή.
Ν. Αν όμως δεν θέλει και όλες οι διαδικασίες θα τρέξουν, ε, ας τρέξουν κάποια στιγμή, γιατί για το ίδιο πρόβλημα –και με αυτό κλείνω- μιλώντας με δύο πρυτάνεις δεν έβγαλα κάποια άκρη περί την άμεση λύση του προβλήματος, δηλαδή μία λύση που θα προκύψει αμέσως τις επόμενες ημέρες χωρίς άλλες μεσολαβήσεις.
Η κ. Κανέλη
Η κ. Κανέλη τόνισε:
1. Αν κάποιο παιδί ή κάποιος καθηγητής ή κάποιος υπάλληλος από την κατάσταση της βρώμας εκεί μέσα κάτι πάθει, νομίζετε ότι είναι εύκολο να το αποδείξει ή θα πάει σε τίποτα δικαστήρια να αποδείξει ότι κόλλησε κάτι εκεί; Είναι ζήτημα αν θα κολλήσει κάποιος κάτι ή όχι; Πρέπει δηλαδή το πράγμα να φτάσει σε αυτό το επίπεδο;
2. Υπάρχει αδυναμία του κράτους αλλά από την άλλη μεριά, το κράτος μπορεί να δίνει συγχαρητήρια στον κ. Φορτσάκη για άλλες αποφάσεις; Γιατί σε τελευταία ανάλυση, αν θελήσω να είμαι απολύτως σκληρή με το κράτος, εγώ άκουσα τον Πρωθυπουργό να δίνει συγχαρητήρια στον κ. Φορτσάκη για τον τρόπο με τον οποίο κλείνει και ανοίγει την Πρυτανεία.
3. Μήπως είναι καιρός να του δώσει και μία μομφή γιατί δεν αποφασίζει να βρει έναν τρόπο να καθαρίζει το πανεπιστήμιο ή αν τον βρίσκει με έναν τρόπο Χ, Ψ ή Ω, καλό είναι να μας το πει κι εμάς, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τον εκλεκτισμό να καθαρίζεται η Φιλοσοφική μία φορά την εβδομάδα, να μην μας λένε γιατί και όλο το υπόλοιπο να μένει στην εκκρεμότητα ενόψει ενός διαγωνισμού;
4. Διότι αυτή η διαφάνεια έχει καταλήξει διαφάνεια των κανόνων της αγοράς κι ενώ επιτρέπεται σε κάποιον να απολύει και να επαναπροσλαμβάνει καθαρίστριες, φτιάχνοντας την εταιρεία Α, μετά την εταιρεία ΑΒ και μετά την εταιρεία ΒΓ, υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο αυτού του είδους της ελεύθερης αγοράς, έχω την εντύπωση ότι πριονίζετε ακόμη και τη στοιχειώδη έννοια της κρατικής εξουσίας και υπόστασης.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.