Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΒΟΥΛΗ: Δεκτό το Σχέδιο Νόμου για την Έρευνα,

Στις 25 Νοεμβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια
Δημοσίευση: 06/11/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του, ‘εγινε κατά πλειοψηφία, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων , το Σχέδιο Νόμου για την «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις». Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το Σχέδιο Νόμου

Στις 25 Νοεμβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια

Το Σχέδιο Νόμου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συνέχεια θα ψηφιστεί στις 25 Νοεμβρίου

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να κάνω μια διαδικαστική πρόταση και παρακαλώ τον κ. Υπουργό να την δεχθεί.

Επειδή έχει φανεί και από τις προηγούμενες συνεδριάσεις και από τη διαβούλευση των φορέων, ότι υπήρξαν πολλά ζητήματα σημαντικά αλλά και λιγότερο σημαντικά, τα οποία χρειάζονται μια διαφορετική συνεννόηση και διευθέτηση πριν φθάσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής κι επειδή η β΄ ανάγνωση είναι μια σχεδόν τελική φάση της όλης επεξεργασίας.

Εκτιμούμε, μπορεί να κάνουμε και λάθος, ότι επειδή υπάρχει ακόμη πεδίο συνεννόησης και διαβούλευσης με τους ερευνητές ακόμα τις Ενώσεις για την όσο καλύτερα δυνατόν επεξεργασία του νομοσχεδίου, θα παρακαλούσαμε εφόσον συμφωνούν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί, να δοθεί μια εύλογη, θα έλεγα, παράταση της συνεδρίασης της β΄ ανάγνωσης- μας δίνει το δικαίωμα αυτό ο Κανονισμός της Βουλής- ώστε να έχουμε συγκεντρώσει, αλλά και το υπουργείο να έχει καταθέσει όλες τις τροπολογίες που εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξουν, και στη συνέχεια, να πάμε στην Ολομέλεια, όπου κι εκεί, βεβαίως, μπορούν να γίνουν αλλαγές όπως γνωρίζουμε, αλλά καλό θα είναι να μην υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτό που θα συζητήσουμε στην β΄ ανάγνωση και στην Ολομέλεια. Αυτό είναι το αίτημα, εάν συμφωνούν οι συνάδελφοι και εάν συμφωνεί και ο κ. Υπουργός, μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Ευχαριστώ.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ (Ειδική Αγορήτρια της ΔΗΜ.ΑΡ.): Πιστεύω ότι το αίτημα είναι σωστό.

Το κείμενο, το σχέδιο νόμου που είχαμε για πολύ καιρό στη διαβούλευση πάνω στο οποίο είχαν τοποθετήσει οι ερευνητές, φορείς κ.λπ., είναι, σαφώς, διαφορετικό από αυτό που έχουμε συζητήσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και πιστεύω ότι αυτός είναι κι άλλος ένας λόγος, να ξαναδεί και ο κ. Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας, το σχέδιο νόμου.

Υποστηρίζω, λοιπόν, το αίτημα που διατυπώθηκε από τον κ. Κουράκη.

 ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ(Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Θα ήταν και δική μας πρόταση, αν είναι δυνατόν αυτό να είναι εφικτό, επειδή ακριβώς, το αρχικό σχέδιο νόμου του Δεκέμβριου του 2013, δεν συμφωνεί με την Αιτιολογική Έκθεση που έχουμε μπροστά μας.

Θα προτιμούσαμε και εμείς να ξαναδούμε όλες τις τροπολογίες για τις αλλαγές που θα γίνουν, πριν έρθει στην Ολομέλεια, για να πάρουμε τελική θέση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, προτείναμε - και οι υπηρεσίες της Βουλής το έχουν κάνει δεκτό - να μην πάμε στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, ούτε την μεθεπόμενη, αλλά να πάμε στις 25 Νοεμβρίου.

Άρα, αγαπητοί συνάδελφοι, να δώσουμε χρόνο δύο εβδομάδων και πλέον, δηλαδή, είκοσι ημερών μετά την σημερινή συνεδρίαση. Αυτό σημαίνει, ότι και για όσα μέχρι στιγμής έχουμε πει και για αυτά που θα πούμε, διότι έχουμε μια σειρά τροπολογιών που θα καταθέσουμε στην Ολομέλεια, βέβαια, - γιατί εκεί γίνεται αυτό, αλλά όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε - τις καταθέτουμε σήμερα για την δική σας επεξεργασία, για να μην υπάρξει ο παραμικρός αιφνιδιασμός - αυτές είναι δικές μας του Υπουργείου Παιδείας, είναι οι Εισηγητικές Εκθέσεις και τα κείμενα και μια σειρά νομοθετικές βελτιώσεις που θα φέρω σήμερα, αλλά δεν έχω την υπογραφή του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, θα την έχω σε λίγο και θα την καταθέσω τότε, αλλά το κείμενο είναι εδώ και αυτό να διανεμηθεί για να λάβουν οι συνάδελφοι γνώση.

Άρα, λοιπόν, προειδοποιούμε για όλα, δίνουμε πάρα πολύ χρόνο, δίνουμε χρόνο ακόμα και στη διαβούλευση και αυτή η χρονική υπερβολή γίνεται, γιατί όπως είπα στη πρώτη μας συνεδρίαση, ήταν έτοιμη μια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία έπρεπε να την εξετάσω, γιατί εγώ την υπογράφω και αναλαμβάνω και την ευθύνη για το καλό και για το κακό. Είπα στην Επιτροπή, ότι υπήρξε και από την πλευρά μου μια σπουδή, γιατί η δράση αυτή είναι δράση που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα και ήταν «κόκκινη», δηλαδή, μη συντελεσθείσα, όχι κατά το περιεχόμενό της - η Βουλή είναι ελεύθερη - αλλά κατά τον τύπο της. (Συνέχεια ομιλίας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, Υπουργού Παιδείας) Δηλαδή, όπως όλοι οι βουλευτές, όλων των κομμάτων, παρατηρούν, υπήρχε ανάγκη, επιτέλους, εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για την έρευνα και την τεχνολογία.

Μία συνάδελφός του ΣΥΡΙΖΑ - δεν είναι παρούσα αυτή τη στιγμή - στην Ολομέλεια, όταν ζήτησα να ισχύσει για λίγο καιρό ακόμη ο παλιός νόμος, προκειμένου να προλάβουμε να επεξεργαστούμε αυτόν, μου είπε «μα επιτέλους, κάθε χρόνο και μια αναβολή». Σωστό. Δηλαδή, υπήρχε επείγουσα ανάγκη για τα δικά μας θέματα, αλλά πέραν αυτής, ήταν και όρος του προγράμματος και έπρεπε, κατά τον τύπο, να έρθει στη Βουλή

Ήρθε, κατά τον τύπο, στη Βουλή, έφυγε μια δράση από τις κόκκινες, δηλαδή από αυτές που η Ελλάδα καθυστερούσε. Γι' αυτό το λόγο και εγώ, αντί να κάνω προκοινοβουλευτικά αυτή την επεξεργασία, την κάνω κοινοβουλευτικά. Όπως ξέρουν οι συνάδελφοι, παλιοί και καινούργιοι, ένα σχέδιο νόμου έχει μια προκοινοβουλευτική φάση προετοιμασίας και μια κοινοβουλευτική. Τώρα, είμαστε στην κοινοβουλευτική, η οποία είναι πολύ ανοιχτή, με πολλά περιθώρια για τους λόγους που σας προανέφερα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.