Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Εξήγγειλαν τη λειτουργία τμημάτων για τον τουρισμό και τη διοίκηση στη Ρόδο και Ρέθυμνο

Δημοσίευση: 27/11/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη δημιουργία δύο τμημάτων τουριστικών, προπτυχιακών σπουδών, τετραετούς κύκλου, με αντικείμενο τον τουρισμό και τη διοίκησή του, για αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με διδασκαλία στα Αγγλικά, εξήγγειλαν σήμερα μετά από συνάντησή τους στο υπουργείο Τουρισμού, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Τα δύο τμήματα θα λειτουργήσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Ρόδο και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο Ρέθυμνο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας και συντονισμού των δράσεων των δύο υπουργείων σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση στον τουρισμό.

Μετά από τη συνάντηση η υπουργός Τουρισμού κα ΄Ολγα Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει ένα πολύ δυναμικό τομέα, τον τουρισμό, ο οποίος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αξιοποιώντας τη φήμη της χώρας μας, ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού, αλλά και την τεχνογνωσία και τις υποδομές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στο Αιγαίο και στην Κρήτη, προχωράμε στην ίδρυση προπτυχιακών τμημάτων τουρισμού στη Ρόδο και στο Ρέθυμνο. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές να έλθουν στην Ελλάδα, για να γνωρίσουν στη θεωρία αλλά και στην πράξη την οικονομία του τουρισμού. Πολιτεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα προχωράμε μαζί και στηρίζουμε την εξωστρέφεια και την καινοτομία».

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος ανέφερε:

Α. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να εξαγγείλουμε αυτό που ονειρευόμασταν, τη δημιουργία δύο τμημάτων, προπτυχιακών σπουδών, τετραετούς κύκλου σπουδών, με αντικείμενο τον τουρισμό και τη διοίκησή του σε δύο πόλεις που έχουν δομές. Αναφέρομαι σε δύο Πανεπιστήμια της χώρας, σε δύο πόλεις που αποτελούν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, στη Ρόδο και στο Ρέθυμνο στην Κρήτη.

Β. Τα δύο Πανεπιστήμια έχουν και κτιριακή υποδομή και κάποια χρήματα για να υποστηρίξουν την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού.

Γ. Τα τμήματα αυτά θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης φοιτητές και η διδασκαλία θα γίνεται στην Αγγλική με την καταβολή διδάκτρων. Από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου της Κρήτης έμαθα τη ζήτηση που έχουν τα Πανεπιστήμιά μας. Σε μεταπτυχιακό για τον ορυκτό πλούτο, για 20 θέσεις υπήρχαν 90 αιτήματα με κύρια πηγή προέλευσης αυτών των φοιτητών από την Αφρική. Οι τουριστικοί προορισμοί της Ρόδου και της Κρήτης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τόσο σημαντικοί που υπόσχονται ότι η συγκεκριμένη ενέργειά μας θα ευδοκιμήσει.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δ. Απομένουν πρώτον, να ψηφίσουμε μία σχετική ρύθμιση στη Βουλή για να λύσουμε διαδικαστικές λεπτομέρειες και δεύτερον, η σχετική απόφαση των Πανεπιστημίων για την έναρξη λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων, την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ε. Παράλληλα με το ίδιο αντικείμενο θα δημιουργηθούν τμήματα για Έλληνες φοιτητές. Θα μπαίνουν στο μηχανογραφικό κανονικά, όπως ισχύει για όλους τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ, κατά τη λογική του άρθρου 16 και του νόμου για τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Τα τμήματα για τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα, αλλά μην τα συγχέετε. Είναι αίτημα των Πανεπιστημίων να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, για να βοηθούν το ένα το άλλο. Τα Πανεπιστήμια λένε ότι είναι έτοιμα να λειτουργήσουν τα εν λόγω τμήματα. Τα τμήματα για τους αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απευθύνονται σε 50-70 φοιτητές, αλλά αυτό είναι θέμα των Ιδρυμάτων.

ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ζ. Επιπλέον δύο φιλοσοφικές σχολές, δύο Πανεπιστημίων της χώρας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Δημοκρίτειου στη Θράκη, ετοιμάζουν αντίστοιχα τμήματα για αλλοδαπούς, με σπουδές στα ελληνικά γράμματα. Είμαστε πολύ κοντά στην σχετική εξαγγελία. Η Χίος, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Αιγίου, είναι έτοιμη να οργανώσει στην ίδια λογική τμήματα στις ναυτιλιακές σπουδές. Τέτοια τμήματα θα στηριχθούν νομοθετικά, θεσμικά και οικονομικά και με προσωπικό από το ΥΠΑΙΘ».

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ