Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο για την Ερευνα

Δημοσίευση: 27/11/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Βουλευτής Θεανώ Φωτίου εξήγησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την Ερευνα, λέγοντας τα εξής:

Εμείς θα καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο για τον απλούστατο λόγο ότι δεν κατοχυρώνει την έρευνα ως δημόσιο αγαθό.
Κατασπαταλά τους δημόσιους πόρους σε χιλιάδες ερευνητικά κέντρα κατ’ όνομα τα οποία κανείς δεν αξιολογεί, κανείς δεν πιστοποιεί. Θα έρθω σ’ αυτό γιατί ήδη είχαμε σήμερα πρόγευση αυτού του πράγματος.
Δεν κατοχυρώνει ούτε τα υφιστάμενα ερευνητικά κέντρα παρά μόνο με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία κατετέθη από Βουλευτές δήθεν της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επίτηδες. Θα επανέλθω επ’ αυτού.
Ό,τι έχει κατοχυρωθεί σήμερα από το υπάρχον ερευνητικό προσωπικό και τα ερευνητικά ιδρύματα, αυτό έγινε με άγριες προσπάθειες όλης της αντιπολίτευσης όλον αυτόν τον καιρό και με τους αγώνες των εργαζομένων.
Όλα τα όργανα τα οποία θα χαράσσουν την εθνική πολιτική έρευνας εξαρτώνται και διορίζονται αποκλειστικά από τον Υπουργό και από τον ΓΓΕΤ. Εδώ είναι το άλλο μεγάλο σκάνδαλο. Αποσύρει αυτά τα θέματα ο ίδιος ο Υπουργός και μετά δήθεν με νομοτεχνικές βελτιώσεις τελευταίας στιγμής, τα επαναφέρει. Πρώτη φορά βλέπω τέτοια τεχνάσματα να χρησιμοποιούνται από Υπουργούς και από Βουλευτές μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Πιστεύουμε ότι όλη αυτή η ιστορία γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να υπάρξει μια διπλή ιδιωτικοποίηση της έρευνας και των ερευνητικών κέντρων στην Ελλάδα για να λειτουργήσουν τα ερευνητικά κέντρα με όρους επιχειρηματικότητας. Όμως σ’ αυτά νομίζω ότι πολύ αναλυτικά έχω αναφερθεί.
Τα καινούρια, σημερινά δεδομένα πραγματικά νομίζω ότι δείχνουν το πολύ ευτελές, την πολύ χαμηλή ποιότητα του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Ο τρόπος με τον οποίον ο ίδιος Υπουργός αντιμετωπίζει το Κοινοβούλιο συνίσταται στο εξής σκανδαλώδες, κατά την άποψή μου. Ως γνωστόν αρνείται ο Υπουργός επί δύο μήνες να κατονομάσει τα ερευνητικά κέντρα εντός του σχεδίου του νόμου.
Εν πάση περιπτώσει, στις 25 του μηνός κατατίθεται τροπολογία όπου ανάμεσα στα υφιστάμενα ερευνητικά κέντρα αναφέρονται και άλλα. Ως γνωστόν διευρύνεται η πίτα των ερευνητικών κέντρων. Την κάνει αποδεκτή ξαφνικά ο Υπουργός σήμερα, πριν μια ώρα. Είναι τροπολογία δύο Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Την έκανε αποδεκτή ο Υπουργός για να πει ότι και αυτοί, αυτή τη στιγμή έκαναν μέγα εθνικό έργο. Είναι ολόιδια με την τροπολογία των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει κάνει αποδεκτή δύο μέρες πριν. Ολόιδια. Μάλιστα υπολείπεται κατά ένα κέντρο, το οποίο είναι της Ρόδου. Ήταν το δωράκι που έγινε στον κύριο Κόνσολα από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Επομένως, άρχισε το μεγάλο φαγοπότι.
Δηλαδή, ιδρύουμε ερευνητικά κέντρα, όπως είχαμε πει ακριβώς, σε κάθε πόλη και χωριό, για να μπορέσουν να πάρουν το ζεστό χρήμα του νέου ΣΕΣ. Μόνο αυτός είναι ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου. Το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή και το καταγγέλλουμε. Αυτό δεν πριμοδοτεί την έρευνα.
Ποιος αρνήθηκε τα λεφτά της βιομηχανίας και του ιδιωτικού κεφαλαίου να χρηματοδοτούν τα ερευνητικά προγράμματα; Ποιος τα αρνήθηκε; Υπήρξαν τέτοια πουθενά και δεν τα είδαμε; Λέτε ψέματα. Λέτε άγρια ψέματα στον ελληνικό λαό. Το νομοσχέδιο δεν αφορά αυτό. Αυτά δεν τα αρνήθηκε κανείς.
Εμείς λέμε ότι θα φέρουμε ξεχωριστό νομοσχέδιο για τις συνέργειες του ερευνητικού φορέα με τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα. Εσείς απλά λέτε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα δίνετε το ζεστό δημόσιο χρήμα, τα ελάχιστα λεφτά που υπάρχουν, στις ιδιωτικές εταιρείες που θα ονομάζονται χωρίς να πιστοποιούνται από κανέναν, όπως έγινε σήμερα.
Η Βουλή χωρίς πιστοποίηση νομιμοποίησε νέα ερευνητικά κέντρα, γιατί τόσο καιρό δεν δέχεται ο Υπουργός να βάλει μέσα στο νομοσχέδιο τα υφιστάμενα ερευνητικά κέντρα. Και το κάνει τόσο καιρό γιατί είχε στο μυαλό του ότι θα δημιουργηθεί ο ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ και το αντίστοιχο για τα ερευνητικά κέντρα, να παύσουν να λειτουργούν δηλαδή με το νέο νόμο και να απολυθούν οι εργαζόμενοι τους και να τους ξαναπροσλάβουν. Γι’ αυτό δεν αναφερόντουσαν πουθενά τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων των ερευνητών.
Δεν είναι καθόλου έντιμα αυτά τα πράγματα που γίνονται εδώ μέσα. Οι ερευνητές τα ξέρουν. Αν φαντάζεστε ότι κοροϊδεύετε κανέναν, σας πληροφορώ ότι όλοι οι ερευνητές τα ξέρουν. Συγχρόνως, χρειάζεται αυτή τη στιγμή να επιβληθεί ένα αυταρχικό πλαίσιο γιατί από τη μια λέμε ότι οι συνεδριάσεις των συμβουλίων θα είναι μυστικές, από την άλλη, μετά από τη φασαρία το αποσύρει ο Υπουργός, και μετά φέρνει τελευταία στιγμή τροπολογία όπου λέγεται ότι τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων, δεν επιτρέπεται να ανακοινώνουν τι συζητήθηκε στις συνεδριάσεις.
Τα φέρνετε ως νομοτεχνικές, δήθεν, βελτιώσεις. Αυτό είναι απάτη. Είναι εξαπάτηση. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Αυτό το επίπεδο, να με συγχωρείτε, αλλά το καταδικάζουμε και δεν θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή η Βουλή στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ