Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ενωση Χημικών: Δεν έπεσαν οι τίτλοι του τέλους για τη Χημεία

Δημοσίευση: 28/11/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ)με σημερινό ανακοινωθέν προσβλέπει στη δίκαιη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ και εκτιμά ότι η ψηφισθείσα τροπολογία, παρότι δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα του νόμου 4186/13 ο οποίος δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, είναι μία συμβιβαστική λύση για την εξεύρεση της οποίας επικράτησαν τα επιχειρήματα, η λογική και ο Επιστημονικός τρόπος σκέψης έναντι των πυροτεχνημάτων που επεδίωκαν την πλήρη εξαφάνιση της Χημείας από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Παρόλα αυτά,τονίζεται στο ανακοινωθέν, η ΕΕΧ είναι εξαιρετικά ανήσυχη τόσο για τη δυνατότητα εφαρμογής του νόμου, η οποία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με την εισαγωγή πρακτικά ενός 6ου πεδίου, όσο και για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του, κυρίως στις χαμηλές εισοδηματικά τάξεις.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

Την Πέμπτη 27/11/2014 ολοκληρώθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η ψήφιση της τροπολογίας 2030/286/21-11-14 με θέμα: «Ρύθμιση θεμάτων διάρθρωσης προγραμμάτων και απολυτηρίων εξετάσεων» στο πλαίσιο του νόμου για την «Έρευνα και την Καινοτομία» μετά από νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία: «Για τμήματα Πληροφορικής εξεταζόμενο μάθημα θα είναι η Πληροφορική.

Οι άλλες σχολές και τα τμήματα για τις οποίες θα είναι εξεταζόμενο μάθημα η Πληροφορική θα ορίζονται με απόφαση της ΑΔΙΠ, η οποία θα εκδίδεται μέχρι την 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Η παραπάνω απόφαση της ΑΔΙΠ δημιουργεί δέσμια υποχρέωση στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για την έκδοση της δικής του απόφασης».

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) με πίστη στους Θεσμούς και στους Δασκάλους της Ανώτατης Εκπαίδευσης προσβλέπει στη δίκαιη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ και εκτιμά ότι η ψηφισθείσα τροπολογία, παρότι δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα του νόμου 4186/13 ο οποίος δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, είναι μία συμβιβαστική λύση για την εξεύρεση της οποίας επικράτησαν τα επιχειρήματα, η λογική και ο Επιστημονικός τρόπος σκέψης έναντι των πυροτεχνημάτων που επεδίωκαν την πλήρη εξαφάνιση της Χημείας από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Παρόλα αυτά, η ΕΕΧ είναι εξαιρετικά ανήσυχη τόσο για τη δυνατότητα εφαρμογής του νόμου, η οποία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με την εισαγωγή πρακτικά ενός 6ου πεδίου, όσο και για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του, κυρίως στις χαμηλές εισοδηματικά τάξεις.

Όπως έχουμε κατ΄ επανάληψη ενημερώσει την κοινωνία και το ΥΠΑΙΘ, το μείζον πρόβλημα του νόμου είναι ο περιορισμός των επιλογών τμημάτων από την πλευρά των μαθητών.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, παράλληλα με την εισαγωγή της Πληροφορικής ως εξεταζόμενου μαθήματος για τις σχολές «Πληροφορικής», η ΕΕΧ έχει καταθέσει σχέδιο στο ΥΠΑΙΘ και παράλληλα έχει ξεκινήσει διάλογο με τις υπόλοιπες Επιστημονικές Ενώσεις για την εξεύρεση κοινά αποδεκτού σχεδίου, στη συνέχιση και ολοκλήρωση του οποίου προσδοκά. Νοιώθουμε την ανάγκη, αλλά και την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε δημοσίως, τους Έλληνες Επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού, τους Προέδρους και Πρυτάνεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, τους Διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που με γνώμονα μια σύγχρονη Εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα στήριξαν τη διδασκαλία της Χημείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διασώζοντάς την από την πλήρη περιθωριοποίηση.

Σχόλια (46)

 
PE19
28 Νοε 2014 18:52

Πλήρης εξαφάνιση με δίωρο γενικής παιδείας σε Α, Β και 2,5 ΕΠΕ;
Είναι δυνατόν να υπάρχει σύγκριση με την πληροφορική που θα έχει επιλογής στην Α, 1ώρο στη Β και 1 ΕΠΕ;
Αυτες οι φαινόλες βλάπτουν σοβαρά την υγεία μου φαίνεται.

 
Θανάσης
28 Νοε 2014 19:07

Βλέπω ότι η ΕΕΧ επιμένει στην χρήση εισαγωγικών. Καλός εξυπνακισμός που τελικά γυρνάει εις βάρος του κλάδου που εκπροσωπεί. Σαν την «ψευτογλώσσα» και τα μαθήματα «συμφερόντων Πληροφορικής».
Για να δείτε τις σχολές «Πληροφορικής» κύριοι και κυρίες της ΕΕΧ αναζητήστε το ΦΕΚ 315/τΑ´/2003 , που αναγράφει σαφέστατα ποιών σχολών τους αποφοίτους κατατάσσει το Ελληνικό κράτος στους κλάδους ΠΕ19 - ΠΕ20 Πληροφορικής (χωρίς εισαγωγικά).
Για να μην κουράζεστε μπορείτε να βρείτε μια σύνοψη εδώ
http://www.esos.gr/comment/20507#comment-20507
Επιπλέον, όψιμα ανακαλύπτετε έναν χρόνο μετά τις αστοχίες του συστήματος Αρβανιτόπουλου, το οποίο χαιρετίζατε ως εξορθολογισμό.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

 
NM
28 Νοε 2014 19:55

Αν θεωρούν ”πλήρη εξαφάνιση της Χημείας από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση” τις 2 ώρες στο Γυμνάσιο, τις 2 στην Α λυκειου, τις 2 στην Β λυκείου και τα 2 πεδία της Γ λυκείου αναρωτιέμαι τί ακριβώς ζητάνε για να είναι ευχαριστημένοι. Να διδάσκεται μόνο η χημεία στην ΔΕ; Έλεος πιά..

 
Dimitris
28 Νοε 2014 22:56

Η ανακοινωση λεει με σαφηνεια οτι η εξαφάνιση της Χημειας θα ερχότανε αν έμενε το διαζευτικό "ή".
Η "πληροφορική" ηταν 2ωρο Γ.Π σε ολη την Γ Λυκείου (ν. 4186) αλλά στον κλαδο πε19 αυτο δεν ηταν αρκετο..
Η ίδια η ενωση Πληροφορικων (ΕΠΕ) με ανακοινωση της εχει αναφερθει σε 33 σχολές Πληροφορικης. Τα υπόλοιπα ειναι για δημιουργια εντυπώσεων..
Η Πληροφορική μπαινει σε εισαγωγικά επειδη το περιεχομενο - υλη του 6ωρου μαθηματος ειναι ακόμη υπο μελέτη. Επίσης ΔΕΝ ειναι δυνατον στην ομπρελα του τιτλου "πληροφορικη" να βαζετε απο κάτω τα πάντα, δηλαδη: Χρηση Η/Υ, Εφαρμογές Η/Υ, Αλγοριθμική σκέψη (αυτό μηπως ειναι μαθηματικά;), Προγραμματισμό, Χαρντγουερ, κλπ

 
Hλίας Τ
28 Νοε 2014 23:53

"Οποιος σκαβει το λακκο του αλλου, πεφτει μεσα ο ιδιος"
Παλια σοφη παροιμια

 
Χριστίνα Γραμμένου
29 Νοε 2014 13:05

@ Dimitris
Θα διδάξουν οι Χημικοί στους Πληροφορικούς ποιο είναι το περιεχόμενο της επιστήμης που σπούδασαν;
Προφανώς όλα όσα αναφέρεις περιέχονται στην Επιστήμη των Η/Υ.
Ναι, η Αλγοριθμική υπήρχε στα Μαθηματικά πολύ πριν την Πληροφορική.
Η Πληροφορική όμως πλέον είναι ανεξάρτητη Θετική Επιστήμη από τη δεκαετία του 60.
Αν για την ανάπτυξη και εξέλιξη της χρησιμοποίησε την Αλγοριθμική, η Χημεία δε χρησιμοποίησε Μαθηματικά; Η Φυσική και η Βιολογία δε χρησιμοποίησαν Μαθηματικά;
Ξέρεις καμιά Θετική Eπιστήμη που δε χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί Μαθηματικά;
Η ύλη που θα έχει το 6ωρο μάθημα της Πληροφορικής θα αποφασιστεί από τους αρμόδιους που έχουν σπουδάσει την επιστήμη αυτή.
Ασχοληθείτε με τη δικιά σας επιστήμη και μη μπαίνετε σε χωράφια άλλων όπως κανείς δε μπαίνει στα δικά σας χωράφια.
Όσο για το πώς θα χωριστούν οι σχολές, αυτό το έχει αναλάβει η ΑΔΙΠΠ και προφανώς, όπως είναι λογικό να γίνει και ελπίζουμε, θα υπάρξει και μια συνεννόηση με τα ίδια τα τμήματα για να είναι σωστή και αμερόληπτη η γνωμοδότηση της.
Διαβάστε και το παραπάνω ΦΕΚ που σας παραθέτει ο Θανάσης για να δείτε ποια τμήματα θα είναι σίγουρα στο πεδίο της Πληροφορικής, γιατί στο κοντινό παρελθόν έχουν γραφτεί κατά καιρούς διάφορα, ειδικά για τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Η/Υ.
Πιστεύω και ελπίζω ότι και τα τμήματα των Μαθηματικών θα μπουν στο πεδίο της Πληροφορικής γιατί αλλιώς τα παιδάκια που κατευθύνονται εκεί θα έχουν μεγάλο πρόβλημα, μια και στο πρόγραμμα σπουδών των Μαθηματικών υπάρχουν πολλά μαθήματα σχετικά με την Πληροφορική και κανένα μάθημα σχετικό με τη Χημεία.

 
Κρανιάς Γιώργος
29 Νοε 2014 14:23

@NM. Ζητάμε στην δωδεκάχρονη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ισότιμη μεταχείριση με την Φυσική και την Βιολογία. Αυτό. Και ακόμα ζητάμε οι σχολές που ασχολούνται με την ύλη να απαιτούν από τον υποψήφιο να γνωρίζει Χημεία.

 
Daskalos
29 Νοε 2014 15:44

"'Οπου ακους πολλά κεράσια κρατα και μικρο καλάθι" ..

 
Dimitris
29 Νοε 2014 16:12

@Xρ. Γραμμενου
Οι Πληροφορικοι κανανε το πρωτο βημα, δηλαδη "αποφασισανε" οτι η Χημεια πρεπει να βγει απο το καδρο.. Ως απαρχαιωμενη, ως μαθημα παπαγαλιας, ως "αχρηστη" κλπ. Αφου ανοιξατε τον ασκο του Αιόλου τότε να ειστε ετοιμοι για όλα!
Το ΕΠΕ που θα φτιαχτει θα εχει οσες σχολες εχουν στο τιτλο τους το "Πληροφορική", καμμια 30αρια δηλαδη . Απο εκει και μετά είναι θεμα της ανεξαρτητης αρχης ΑΔΙΠ αν θα προσθεσει καποια ακόμη και ποια ακριβώς.. Εσεις μπορει να κάνετε όσες προβλέψεις θέλετε.. (εκτος κι αν οντως εχετε ΣΙΓΟΥΡΕΣ (;) πληροφορίες να μας ενημερωσετε κι εμας.

 
Ο χημικός
29 Νοε 2014 21:16

Χημεία ή Πληροφορική;
Πληροφορική ή Έκθεση;
Έκθεση ή Ιστορία;
Ιστορία ή Αρχαία
Αρχαία ή Αγγλικά
Αγγλικά ή Αλβανικά κτλ
Στα τμήματα Πληροφορικής υποχρεωτικά εξεταζόμενο μάθημα είναι η Πληροφορική.
Αλήθεια γιατί δεν ψηφίστηκε και στα τμήματα Χημείας να είναι υποχρεωτική η επιλογή της Χημείας;
Στα τμήματα Χημείας θα αποφασίζει η ΑΔΙΠ το Φεβρουάριο για να δει αν οι υποψήφιοι θα εισάγονται με Χημεία (προς το παρόν και τα τελευταία 14 χρόνια μπαίνουν με Μαθηματικά και Φυσική και όχι Χημεία) ή με Θρησκευτικά ή με Κινέζικα.
Προκαλέστε τις σχολές να δώσουν το πλαίσιο των γνωστικών αντικειμένων που απαιτούν σαν ελαχίστη γνώση για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμά τους. Αυτό θα είχε θετική επίπτωση μεταξύ άλλων και στον προσανατολισμό των νέων σχετικά με τις σπουδές που επιλέγουν.
Αν το κάνουν, δε θα χρειάζονται διλήμματα του τύπου Χημεία ή Πληροφορική, που σε τελευταία ανάλυση είναι σχολές που δεν αλληλοαναιρούνται ούτε επικαλύπτονται.

 
NM
29 Νοε 2014 21:27

@Κρανιάς Γιώργος
Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχω διαβάσει καμία ανακοίνωση της ΕΕΧ σχετικά με την Φυσική και την Βιολογία. Μάλιστα έχω διαβάσει ανακοίνωση στην οποία η ΕΕΧ έλεγε ότι οι πληροφορικοί δεν πρέπει να διδάσκουν μαθηματικά στο γυμνάσιο αλλά μόνο οι φυσικοί και οι χημικοί.
Έχω διαβάσει όμως πολλές ανακοινώσεις που αναφέρουν ότι το πρόβλημα της Χημείας είναι η Πληροφορική που είναι ο λόγος που η Χημεία δεν υπάρχει στην ΔΕ.
Και φυσικά οι φοιτητές των σχολών Χημείας καλό είναι να ξέρουν Χημεία.

Το θέμα είναι αν ΟΛΟΙ πρέπει να εξετάζονται πανελλαδικά στην Χημεία όπως ζητάει η ΕΕΧ.

@Dimitris
Πριν αναφερθείς στο ποιος έκανε το πρώτο βήμα εξήγησε μας γιατί η ΕΕΧ πέρυσι το καλοκαίρι που σχεδόν εξαφάνισε ο υπουργός την πληροφορική από το λύκειο δεν ζήτησε να συζητήσουν οι επιστημονικές ενώσεις για το μοίρασμα των ωρών διδασκαλίας. Αυτό που έκανε φέτος όταν έμαθε ότι ο νέος υπουργός αποφάσισε ότι είναι παράλογο το 2014 να μην εξετάζεται η πληροφορική πανελλαδικά.

 
Ηλίας
30 Νοε 2014 11:58

"...τίτλοι τέλους για τη Χημεία"? Ωραίες εκφράσεις-πυροτεχνήματα!

Μ' αρέσει που συνεχίζουμε αυτή τη μίζερη διαμάχη και λίγοι μόνο λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Τα διδακτικά αντικείμενα είναι όλα χρήσιμα και πρέπει να διδάσκονται στους σωστούς ανθρώπους. Και όταν λέω "σωστούς ανθρώπους" εννοώ σε αυτούς που θα τα χρησιμοποιήσουν. Σχολείο που δεν προσφέρει τη Χημεία, την Πληροφορική, τα Μαθηματικά, τα Αρχαία κτλ σε μαθητές που τα χρείαζονται δεν είναι σχολείο.

Κατά την άποψη μου θα έπρεπε να είχαμε ασχοληθεί περισσότερο με το πρόγραμμα σπουδών το οποίο για 15 χρόνια περιέχει άλλα τραγελαφικά (όπως 1ω Αρχαία ΓΠ στη Γ' τάξη για ανθρώπους της θετικής και τεχνολογικής ή 1ω Στατιστική στη Γ' τάξη για τη θεωρητική).

@Dimitris

Η Πληροφορική, όπως χρησιμοποιείται γενικά και αόριστα στην Ελλάδα, περιέχει από δεξιότητες (όπως ο χειρισμός Η/Υ ή/και χρήση εφαρμογών) ως και θεωρητικές ή εφαρμοσμένες επιστήμες (αλγοριθμική, προγραμματισμός, hardware κτλ). Παλίοτερα, μάλιστα, το επιτελείο του Αρβανιτόπουλου θεώρησε λογικό πως οι 2ω/εβδομάδα της Πληροφορικής στις 6 τάξεις στα Δημοτικά αναμορφωμένου προγράμματος και η 1ω/εβδομάδα της Πληροφορικής στις 3 τάξειςτου Γ/σιου ήταν υπεραρκετές ώστε ένας μαθητής να γίνει από απλός χρήστης έως μηχανικός ή θεωρητικός της Επιστήμης της Πληροφορικής ή/και των Υπολογιστών. Αυτοί τα "τσουβάλιασαν" όλα μαζί και μια χαρά συμφωνούσατε τότε... τώρα τι άλλαξε;

 
Χριστίνα Γραμμένου
30 Νοε 2014 16:04

@ Dimitris
Ξεκινάω από το τέλος προς την αρχή αυτών που απαντήσατε γιατί ανοίξατε πολλά θέματα:

1. Όχι, δεν έχω καμιά ΣΙΓΟΥΡΗ πληροφόρηση, χρησιμοποιώ την κοινή λογική και τους νόμους που βλέπω για να κρίνω τα πράγματα. Σας υπέδειξα ένα ΦΕΚ όπου με προεδρικό διάταγμα οι σχολές
Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών
Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Τεχνολογίας Υπολογιστών
Επιστήμης Υπολογιστών
Ηλεκτρονικού και Μηχανικού Υπολογιστών
Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων
Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων
Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών
Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων
Επιστημών και Πολιτισμού – Κατεύθυνση Η/Υ (Π.Σ.Ε.) κατατάσσονται στον Κλάδο Πληροφορικής μαζί με όσες έχουν συνθετικό το "Πληροφορική".
Δεν το λέω εγώ, το γράφει το ΦΕΚ.
Είναι δικαίωμα σας να αμφισβητείτε το ΦΕΚ αυτό και να λέτε ότι σχολές Πληροφορικής είναι όσες έχουν στον τίτλο τους το συνθετικό "Πληροφορική".
Με αυτή τη λογική οι μόνες σχολές που προφανώς κατατάσσονται με τη Χημεία είναι οι Χημικοί και οι Χημικοί Μηχανικοί. Οι Γεωλόγοι, οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος, οι Γεωπόνοι κ.τ.λ. παίζεται, γιατί ο τίτλος τους δε έχει συνθετικό με τη "Χημεία".
Εγώ ούτε καν τολμώ να σκεφτώ για την ΑΔΙΠΠ ότι θα κρίνει από το συνθετικό του ονόματος των τμημάτων, διότι θεωρώ ότι έτσι προσβάλλω τη νοημοσύνη και την επιστημοσύνη αυτών των ανθρώπων που έχουν αναλάβει αυτή τη στιγμή αυτό το πολύ σοβαρό έργο.
Και γνωρίζουν ότι θα τους κρίνει όλος ο εκπαιδευτικός και επιστημονικός κόσμος για το αν έκαναν το έργο τους αμερόληπτα και ανεξάρτητα, δίνοντας στη Χημεία και στην Πληροφορική αυτά που αναλογούν στην κάθε μία.
Διαφορετικά θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις ίδιες τις σχολές, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές και τους εκπαιδευτικούς ότι δεν ενέργησαν σωστά.
Λέτε να θέλουν οι επιστήμονες αυτοί να φανεί μετά ότι δεν κάνουν σωστά και αμερόληπτα το έργο τους; Και για ποιο λόγο δηλαδή να θέλουν να μεροληπτήσουν υπέρ της Χημείας ή υπέρ της Πληροφορικής.
Και επειδή μπορεί να μην είναι απόλυτα ειδικοί για να κρίνουν όλες αυτές τις σχολές, όπου είναι γι αυτούς πιο δύσκολο, υποθέτω ότι θα συνεννοηθούν με τις ίδιες τις σχολές.
Για τα τμήματα των Μαθηματικών έγραψα "πιστεύω και ελπίζω" να μπουν στο πεδίο της Πληροφορικής και εξήγησα μόνο κάποιον απ' όλους τους σοβαρούς λόγους που το υποστηρίζω.
Αυτά λέει η απλή λογική μου, με την οποία νομίζω ότι πολλοί θα συμφωνήσουν γιατί είναι απλά κοινή λογική.

2. Πρώτα απ' όλα η Χημεία αντικατέστησε την Πληροφορική με την εισαγωγή του νέου συστήματος Παιδείας. Τα παιδιά που επέλεγαν επί 15 χρόνια την Τεχνολογική ΙΙ και εξετάζονταν στο ΑΕΠΠ με το νέο σύστημα θα εξετάζονταν στη Χημεία.
Η Πληροφορική είναι η μόνη Θετική Επιστήμη που ξηλώθηκε από τις Πανελλαδικές.
Άρα αυτή βγήκε από το κάδρο όπως λέτε και η ΕΕΧ συμφώνησε απόλυτα αρχικά.
Φυσικά, αφού είδε ένα χρόνο μετά ότι αυτό πάει να αλλάξει και δε μπορεί να εμποδίσει το αυτονόητο και λογικό άρχισε να προτείνει άλλες συμφέρουσες γι αυτήν λύσεις, τις λιγότερο "επώδυνες" γι αυτήν βέβαια, και τώρα βλέπει και τα προβλήματα του νέου συστήματος.

3. Μη μου λέτε λοιπόν ότι οι Πληροφορικοί άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου διότι γράφω καιρό στο esos, παρακολουθώ από πολύ κοντά το θέμα, έχω διαβάσει όλα τα σχόλια που έχουν γραφτεί και έχω συνομιλήσει με πολλούς.
Σας θυμίζω κι εγώ για την Πληροφορική τα περί "μη βασικής επιστήμης", τα σχετικά με την "ψευτογλώσσα", τα περί "εύκολου μαθήματος για το ΑΕΠΠ", για την "κερκόπορτα της Τεχνολογικής ΙΙ" κ.α.
Αν κάποιοι έγραψαν ότι η Χημεία είναι άχρηστη επιστήμη και απαρχαιωμένη είναι για μένα το λιγότερο ανόητοι. Εγώ δεν τα υποστήριξα ποτέ αυτά και σέβομαι την επιστήμη της Χημείας και τους επιστήμονες που τη σπούδασαν.

3. Όσο για το θέμα της παπαγαλίας της Χημείας, κάποιοι Πληροφορικοί αναφέρθηκαν κάποτε στην επίσημη έκθεση αυτοαξιολόγησης για το ΕΜΠ που έγινε το 1999 και κρίνει τις γνώσεις Χημείας των νεοεισαγόμενων φοιτητών με τον εξής τρόπο:
" Οι γνώσεις της Χημείας που έχουν οι νεοεισαγόμενοι φοιτητές μπορούν να χαρακτηρισθούν αποσπασματικές, ασυντόνιστες και ασυνεχείς, και για αυτό το λόγο κρίνεται ότι βοηθάνε πολύ λίγο στην εμπέδωση των μαθημάτων Χημείας στο ΕΜΠ.
Αυτό συμβαίνει γιατί η διδασκαλία της Χημείας στο Λύκειο γίνεται χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και χωρίς υλικοτεχνικό υποδομή. Λόγω της φύσης του, το μάθημα της Χημείας προσφέρεται για αποστήθιση γι αυτό το λόγο μέσα από τα θέματα των εξετάσεων πρέπει να εξετάζεται και το κατά πόσον οι φοιτητές έχουν κατανοήσει τα χημικά φαινόμενα".
Αυτά δεν είναι λόγια των Πληροφορικών όπως βλέπετε. Ούτε όμως και υποτιμούν τη Χημεία ως επιστήμη.
Στην παραπάνω αξιολόγηση έφτασαν οι Πληροφορικοί ψάχνοντας την έκθεση εξωτερικής αξιολόγηση της ΑΔΙΠΠ για το ΕΜΠ, η οποία αναφέρθηκε από την ΕΕΧ στο Υπουργείο Παιδείας, δηλώνοντας ότι μέσα σε αυτήν επισημαίνεται το έλλειμμα γνώσεων Χημείας των νεοεισαγόμενων φοιτητών.
Αυτήν την έκθεση αξιολόγησης της ΑΔΙΠΠ για το ΕΜΠ, όσο και να έψαξαν οι Πληροφορικοί δεν τη βρήκαν, ούτε υπάρχει στο site της ΑΔΙΠΠ που είναι αναρτημένες οι αξιολογήσεις που έχει κάνει, ούτε πουθενά αλλού υπάρχει, ούτε και κάποιος Χημικός, όσο και να ζητήθηκε από τους Πληροφορικούς την παρέθεσε για να τη δούμε. Αλήθεια, μήπως την έχετε εσείς;
Θερμά σας παρακαλώ, αν την έχετε, να μας υποδείξετε πώς θα τη βρούμε για να τη διαβάσουμε και να ενημερωθούμε κι εμείς.

ΥΓ: Δε μου απαντήσατε στο ερώτημα:
Γνωρίζετε καμιά Θετική Επιστήμη που δε χρησιμοποιεί Μαθηματικά;

 
Αντώνης
30 Νοε 2014 20:48

κ. Γραμμένου,

το ποιος μπήκε και γιατί μπήκε στα "χωράφια του άλλου", αυτές ήταν οι ενώσεις σας (ΠΕΚΑΠ και ΕΠΕ), που στοχοποίησαν τη Χημεία και ζήτησαν την "καθολική" αντικατάσταση της Χημείας από την Πληροφορική με αυτό το "αθώο" διαζευτικό "ή" και τη δήθεν "ελεύθερη" επιλογή των μαθητών. Γνωρίζετε πολύ καλά κ. Γραμμένου οτι εδώ και 15 χρόνια ουδέποτε η ΕΕΧ "μπήκε στα χωράφια" άλλης επιστήμης και ουδέποτε υπέδειξε στο Υπουργείο να αντικατασταθεί με τη Χημεία. Το γεγονός ότι το εξεταστικό του κ. Αρβανιτόπουλου ήταν και εξακολουθεί να είναι προβληματικό, δεν ευθύνεται γι΄αυτό η ΕΕΧ. Απαιτείται διάλογος, σε επιστημονική βάση, για να αρθούν τα αδιέξοδα. Η ΠΕΚΑΠ όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζεται απέφυγε τον διάλογο (προσχηματικά μάλιστα ήθελε να της ζητήσει και συγνώμη η ΕΕΧ, για να προσέλθει) γιατί είχε το "δικό" της άνθρωπο δίπλα στον Υπουργό (γιατί να συζητήσει επομένως;) που θα έσπρωχνε ένα απλό διαζευκτικό "ή" και θα πετύχαινε την ολική επαναφορά της Πληροφορικής σε βάρος της Χημείας. Δεν σχεδιάζονται έτσι όμως τα εκπαιδευτικά συστήματα από τον εκάστοτε σύμβουλο, του εκάστοτε Υπουργού. Είναι μάλλον υπόθεση υπερκομματική και συνεπώς εθνική. Να είστε σίγουρη ότι εάν γινόταν ένας ειλικρινής διάλογος και η ΕΕΧ είχε την πρόθεση γιαυτό, το θέμα θα είχε κλείσει οριστικά, χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση της ΑΔΙΠΠ και συνεπώς μαθητές, γονείς και ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα θα γνώριζε από τ ώ ρ α "τί μέλλει γενέσθαι". Αλλά η ΠΕΚΑΠ είχε τη λογική "σήκω εσύ να κάτσω εγώ". Κρίμα.

 
Κρανιάς Γιώργος
01 Δεκ 2014 10:32

@NM Απλά δεν έχεις ασχοληθεί με τις ανακοινώσεις της ΕΕΧ γι αυτό δεν είδες τον αγώνα για να πάρει η Χημεία την θέση που της αρμόζει στο σχολείο ανάμεσα στις φυσικές επιστήμες. Όσον αφορά με την πληροφορική εμείς οι χημικοί ποτέ δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Με το ελαφρύ πακέτο Πληροφορικής-ΑΟΔΕ είχαμε που ήταν κράχτης απέναντι στο βαρύ Χημείας-Βιολογίας και δημιουργούσε μεγάλη αδικία για τα παιδιά της Θετικής Κατεύθυνσης. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα αν οι υποψήφιοι για τις θετικές σχολές (Πολυτεχνείο, ΣΘΕ, Γεωπονική) διδάσκονταν και εξετάζονταν Χημεία - Πληροφορική όπως θα ήταν και το λογικό.

 
stratos
02 Δεκ 2014 09:32

εγω αισθανομαι απογοητευμενοσ για τη χημεια και τουσ χημικους. περασαν 16 χρονια για να λυθει το γεγονος οτι μπορουσαν να περασουν χημικο απο τη τεχνολογικη κατευθυνση και μεσα σε ενα χρονο οι πληροφορικοι καταφεραν να λυσουν την αδικια που πηγαινε να γινει σ αυτους. τι καναν τοσα χρονια οι συνδικαλιστικοι μας φορεισ;

 
Χριστίνα Γραμμένου
03 Δεκ 2014 11:31

Κύριε Αντώνη

Πουθενά στον κόσμο η διάζευξη δύο πραγμάτων δε σημαίνει καθολική αντικατάσταση του ενός με το άλλο. Ούτε στις φυσικές ανθρώπινες γλώσσες, ούτε στη μαθηματική λογική, ούτε στις γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούν τον λογικό τελεστή ή.
Η διάζευξη Χημεία ή Πληροφορική σημαίνει μπορώ να διαλέξω ή το ένα μάθημα ή το άλλο ισοδύναμα. Άρα είναι θέμα επιλογής, είναι θέμα προτίμησης. Η διάζευξη από μόνη της δε σημαίνει ότι δίνω στην Πληροφορική περισσότερα δικαιώματα από ότι στη Χημεία ή αντίστροφα. Άρα το διαζευκτικό ‘ή’ είναι πραγματικά ‘αθώο’ στα δικαιώματα που δίνει στα δύο μέρη και υπάρχει σε πολλά σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα, για να επιλέγουν οι μαθητές μαθήματα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους.
Στο σχόλιο σας ονομάζετε το διαζευκτικό ‘ή’ μεταξύ Χημείας και Πληροφορικής ‘ολική επαναφορά της Πληροφορικής’ σε βάρος της Χημείας. Γιατί όμως;
Θα έπρεπε να εξηγήσετε λίγα περισσότερα πράγματα για να καταλάβει και ο κόσμος που διαβάζει και χρησιμοποιεί στη γλώσσα το ‘ή’ γιατί το λέτε, οπότε συμπληρώνω:

Επειδή η πρώτη προτίμηση στο μηχανογραφικό των μαθητών είναι και το όνειρο του κάθε παιδιού και επειδή οι καλοί μαθητές έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν σε σχολές της πρώτης προτίμησης τους, ας δούμε κάποιες προτιμήσεις μεταξύ των δύο επιστημών Χημείας και Πληροφορικής.

Ας συγκρίνουμε τα αποτελέσματα πρώτης προτίμησης του 2014 μεταξύ Χημικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ (ΗΜΜΥ) που θεωρούνται σχολές υψηλής προτίμησης:

ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΘΗΝΑ) Ε.Μ.Π.: 428 μαθητές Βάση: 18300 μόρια
ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) Α.Π.Θ.: 190 μαθητές Βάση: 17766 μόρια
ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ) ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ: 80 μαθητές Βάση: 17129 μόρια
Σύνολο μαθητών με πρώτη προτίμηση τους Χημικούς Μηχανικούς: 698

ΗΜΜΥ(ΑΘΗΝΑ) Ε.Μ.Π.: 1687 Βάση: 19072 μόρια
ΗΜΜΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) Α.Π.Θ.: 866 Βάση: 18670 μόρια
ΗΜΜΥ (ΠΑΤΡΑ) ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ : 223 Βάση: 18013 μόρια
Σύνολο μαθητών με πρώτη προτίμηση τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Η/Υ: 2776

2776/698 = 3,98 δηλαδή οι μαθητές που δήλωσαν πρώτη προτίμηση τους ΗΜΜΥ είναι περίπου τετραπλάσιοι από εκείνους που δήλωσαν πρώτη προτίμηση τους Χημικούς Μηχανικούς.

Πάμε να συγκρίνουμε τις πρώτες προτιμήσεις των μαθητών των αντίστοιχων τμημάτων Πανεπιστημίων Χημείας και Πληροφορικής σε πέντε μεγάλες πόλεις:

ΧΗΜΕΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) Ε.Κ.Π.Α.: 341 μαθητές Βάση: 17086 μόρια
ΧΗΜΕΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) Α.Π.Θ. : 241 μαθητές Βάση: 16501 μόρια
ΧΗΜΕΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ) ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ : 81 μαθητές Βάση: 15913 μόρια
ΧΗΜΕΙΑΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : 52 μαθητές Βάση: 15444 μόρια
ΧΗΜΕΙΑΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ: 78 μαθητές Βάση: 15410 μόρια
Σύνολο μαθητών με πρώτη προτίμηση τμήμα Χημείας σε Πανεπιστήμια 5 πόλεων: 793

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛ/ΝΙΩΝ (ΑΘΗΝΑ) Ε.Κ.Π.Α.: 650 μαθητές Βάση:17221 μόρια
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) Α.Π.Θ.: 503 μαθητές Βάση:16334 μόρια
ΜΗΧ/ΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΠΑΤΡΑ) ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ: 210 μαθητές Βάση:15504 μόρια
ΜΗΧ/ΚΩΝ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 170 μαθητές Βάση:15504 μόρια
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ: 168 μαθητές Βάση:13270 μόρια
Σύνολο μαθητών με πρώτη προτίμηση τμήμα Πληροφορικής σε Πανεπιστήμια 5 πόλεων: 1701

1701/793 = 2,145 δηλαδή οι μαθητές που δήλωσαν πρώτη προτίμηση τμήμα Πληροφορικής είναι περίπου διπλάσιοι από εκείνους που δήλωσαν πρώτη προτίμηση τμήμα Χημείας.

Αυτά λοιπόν τα συμπεράσματα είναι που σας ενοχλούν, το ότι η επιστήμη σας δεν είναι τόσο διάσημη πλέον στις προτιμήσεις των παιδιών όσο ήταν παλιότερα, τις δεκαετίες ‘70, ‘80 και ‘90 .
Και μιλάτε τόσον καιρό για το εύκολο ΑΕΠΠ, για την αντικατάσταση της Χημείας από την Πληροφορική, για τη μη βασική επιστήμη της Πληροφορικής, για την αδικία της διάζευξης κ.α.
Σας ενοχλεί το ότι οι καλοί μαθητές που επιλέγουν να σπουδάσουν σε τμήματα Πληροφορικής είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που επιλέγουν να σπουδάσουν σε τμήματα Χημείας. Και γι αυτό πρότεινε η ΕΕΧ να διδάσκεται η Πληροφορική ως 5ο ειδικό μάθημα για τις σχολές Πληροφορικής.
Για να έχουν οι Χημικοί όλα αυτά τα παιδιά μαθητές.
Κατανοώ ότι δεν είναι ευχάριστο για εσάς αλλά όλα αυτά τα παιδιά που προτιμούν να σπουδάσουν Πληροφορική θέλουν να εξετάζονται στην Πληροφορική.
Και μεταξύ Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας, η Χημεία έχει τη μικρότερη συνάφεια με αυτές τις σχολές και πολλές άλλες που δεν είναι τμήματα Πληροφορικής.
Και αφού τα μαθήματα είναι αναγκαστικά τέσσερα, οι σχολές θα χωριστούν με βάση τη συνάφεια τους ως προς την Πληροφορική ή τη Χημεία. Και λύνεται και το πρόβλημα ότι θα μπαίνουν μαθητές χωρίς γνώσεις Χημείας σε σχετικά με αυτήν τμήματα.
Εφ’ όσον είδατε πέρσι ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση για την εξαφάνιση της Πληροφορικής, όπως ήταν αναμενόμενο, και η πιθανή διάζευξη δε σας ικανοποιούσε, έπρεπε άμεσα να ζητήσετε διάλογο με ΕΠΕ και ΠΕΚΑΠ και ίσως να προτείνατε πέρσι τελικά να μπουν και τα δύο μαθήματα.
Πήγατε όμως για όλα και χάσατε. (Δε θα αναφερθώ εδώ για το πώς έδρασε η ΕΕΧ, ίσως επανέρθω σε επόμενο σχόλιο). Τώρα στο παρα-πέντε και μετά από όσα συνέβησαν είναι αργά πλέον.

Οι εποχές αλλάζουν, σήμερα υψηλή ζήτηση έχει η Πληροφορική και απ’ ότι φαίνεται από τα διεθνή δεδομένα θα έχει για αρκετό καιρό ακόμα. Στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν άλλες νέες επιστήμες.
Πρέπει να το δεχτείτε.
Θα είστε σε τρία ΕΠΕ και η Πληροφορική σε ένα μόνο.
Αν δε σας προτιμήσουν οι μαθητές να παραπονεθείτε σε αυτούς.
Το ίδιο το νέο εξεταστικό σύστημα δε σας αδικεί.

ΥΓ: Θερμά σας παρακαλώ, αν έχετε την έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης της ΑΔΙΠΠ για το ΕΜΠ, στην οποία έχει αναφερθεί η ΕΕΧ, δώστε μας οδηγίες να τη βρούμε και να τη διαβάσουμε κι εμείς για να ενημερωθούμε.
Ψάξαμε παντού! Πουθενά όμως, πολύ μυστήριο πράγμα, που στο καλό να είναι;;;;;;

 
Κρανιάς Γιώργος
03 Δεκ 2014 16:54

Κυρία Γραμμένου βγάζετε μια κακία, επιτρέψτε μου, απέναντι στην Χημεία, νομίζω άδικα. Όταν μπήκα εγώ στο Χημικό του ΕΚΠΑ, η βάση του ήταν πάνω από την βάση των πολιτικών μηχανικών του ΕΜΠ. Σωστά λέτε, ότι από τότε πολλά άλλαξαν. Η χώρα αποβιομηχανοποιήθηκε πλήρως, από την παιδεία δε η Χημεία ως μάθημα εξοβελίστηκε και γι αυτό ποτέ εμείς δεν είπαμε ότι φταίει η πληροφορική ντε και καλά. Άλλα ήταν κυρίως τα αίτια. Τι να κάνουν λοιπόν τα παιδιά, να δηλώσουν μια επιστήμη που θα τους οδηγούσε στην ανεργία; Πάλι καλά που κρατήθηκαν οι βάσεις σε αυτά τα επίπεδα. Δεν έχουμε καμιά αντιπαράθεση με την επιστήμη της πληροφορικής. Δεν μοιραζόμαστε κοινά χωράφια. Αντίθετα υπάρχει τεράστιο πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο επιστήμες, τόσο μεγάλο που καθιστά αναγκαίο το συν και όχι το ή.

 
Χριστίνα Γραμμένου
04 Δεκ 2014 17:23

@ Κρανιάς Γιώργος
Δε βγάζω καμία απολύτως κακία για τη Χημεία ούτε χαίρομαι που η Χημεία, όπως λέτε, εξοβελίστηκε από την Παιδεία. Το θέμα είναι ότι τόσους μήνες οι Χημικοί που γράφουν σχόλια θεωρούν ότι γι αυτό φταίει η Πληροφορική. Αμέτρητες φορές διάβασα ότι τα παιδιά διάλεγαν την Τεχνολογική ΙΙ και όχι την Τεχνολογική Ι ή τη Θετική για να περάσουν με το εύκολο ΑΕΠΠ, αμέτρητες φορές διάβασα για τη μη βασική επιστήμη της Πληροφορικής, αμέτρητες φορές διάβασα την ειρωνεία "ψευτογλώσσα", για επιστήμη των πλήκτρων κ.τ.λ.
Σκόπιμα πάντα παραλειπόταν από τις συγκρίσεις η Τεχνολογική Ι, την οποία προτιμούσαν ελάχιστοι. Και αυτό όμως οφείλεται στις προτιμήσεις των παιδιών.
Θέλησα να παραθέσω τον πραγματικό λόγο που τα παιδιά και κυρίως πολλοί καλοί μαθητές διάλεγαν την Τεχνολογική ΙΙ με πραγματικά στατιστικά που δε χωράνε αμφισβήτηση. Γιατί οι καλοί ξέρουν τις ικανότητές τους και δεν τους ενδιαφέρει το εύκολο ή το δύσκολο, επιλέγουν πάντα με το βασικό τους στόχο.
Χαίρομαι που συμφωνείτε και βεβαίως τα παιδιά, που δεν είναι καθόλου χαζά, θέλουν αύριο να έχουν προοπτικές στην αγορά εργασίας και όχι να είναι άνεργα.
Και με την κρίση που περνάει ο λαός μας τα παιδιά είναι πολύ περισσότερο συνειδητοποιημένα σήμερα από ότι παλιότερα. Γιατί βλέπουν το μπαμπά τους, το θείο τους, τον ξάδελφο τους να είναι άνεργοι και δε θέλουν να είναι αυτό το δικό τους μέλλον. Ακόμα και οι όχι και τόσο καλοί μαθητές είναι πλέον συνειδητοποιημένοι. Μιλάω κάθε μέρα με παιδιά και βλέπω ότι το 90% ξέρει τι θέλει.
Ρωτάω πάντα τους μαθητές μου γιατί διάλεξαν την Τεχνολογική ΙΙ. Η απάντηση είναι σχεδόν πάντα για τις σχολές που έχουν να κάνουν με την Πληροφορική ή με τα Μαθηματικά. Ποτέ κανείς δε μου είπε ότι τη διάλεξε γιατί είναι η πιο εύκολη κατεύθυνση. Τα παιδιά που θέλουν εύκολη κατεύθυνση με το υπάρχον σύστημα διάλεγαν τη Θεωρητική. Είναι σε όλους γνωστό ότι τα Θετικά μαθήματα είναι δυσκολότερα από τα Θεωρητικά, αν και αυτό έχει να κάνει και με την κλίση ενός μαθητή. Και για πολλούς μαθητές μου το μάθημα "αγκάθι" είναι το ΑΟΔΕ.
Είναι αυτοί που δε μπορούν να παπαγαλίσουν με τίποτα. Πέρσι, οι καλύτεροί μου μαθητές ήταν οι χειρότεροι στο ΑΟΔΕ. Δεν είμαι ειδικός να κρίνω την αξία αυτού του μαθήματος, αλλά πιστεύω ότι ο τρόπος που γινόταν και εξεταζόταν ήταν λάθος. Αυτή είναι η άποψη όλων των παιδιών της Τεχνολογικής ΙΙ, εκτός από ελάχιστους που είναι καλοί στην παπαγαλία. Και είναι και άποψη πολλών καθηγητών που το διδάσκουν και τους έχω ρωτήσει.

Έχετε απόλυτο δίκιο, αποβιομηχανοποιήθηκε η χώρα, κλείνουν οι βιομηχανίες, η ΑΓΕΤ έκλεισε, η Χαλυβουργική έκλεισε, η μία βιομηχανία κλείνει μετά την άλλη, δε φταίει όμως γι αυτό η Πληροφορική που δίνει πολλές προοπτικές σε έναν επιστήμονα να έχει αύριο δουλειά.
Μάλιστα έχει ήδη εκτιμηθεί διεθνώς ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας στους τομείς του Προγραμματισμού και στις νέες Τεχνολογίες θα μείνουν ακάλυπτες, άρα ένα παιδί που κατευθύνεται εκεί, γνωρίζει από σήμερα ότι όχι απλώς θα έχει δουλειά, αλλά θα είναι και περιζήτητος. Και δε μιλάω για την Ελλάδα μόνο, εδώ σε αυτόν τον τόπο εγώ διατηρώ επιφυλάξεις για τα πάντα, διότι οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα έχουν καταστρέψει όλους τους τομείς ανάπτυξης.
Ένα παιδί σήμερα τα γνωρίζει όλα αυτά στα 18 του, υπάρχει η τεράστια πληροφόρηση που προσφέρει το διαδίκτυο σε όλους μας, μία ακόμα μεγάλη κοινωνική προσφορά της επιστήμης της Πληροφορικής στην ανθρωπότητα.
Αλλά εδώ έχουμε στη βουλή βουλευτές όπως τον κύριο Κακλαμάνη να λέει ότι οι επιστήμονες με τεχνικές δεξιότητες δεν είναι κοινωνικά και συναισθηματικά ευαίσθητοι και ότι η Πληροφορική μηχανοποιεί τα παιδιά.
Εγώ πάντως του απάντησα κατάλληλα.

Όσο για το "συν" κύριε Κρανιά σας έχω απαντήσει και άλλη φορά ότι δε διαφωνώ, αλλά δυστυχώς αργήσατε. Προς το παρόν αυτό δε μπορεί να διεκδικηθεί γιατί είναι ανεφάρμοστο.
Η ένωση ΕΕΧ δεν κινήθηκε κατά τη γνώμη μου έξυπνα πέρσι.
Και δεν εννοώ να ταχθεί υπέρ της επανεισαγωγής της Πληροφορικής από την αρχή που ψηφίστηκε ο 4186 με τον οποίο όπως είπε συμφωνεί απόλυτα, ποτέ δε θα το έλπιζα αυτό στη χώρα του "καθένας για την πάρτη του".
Εννοώ να διασφαλίσει στο μέλλον τη θέση της Χημείας.
Σας ξαναλέω λοιπόν, μόλις είδε ότι υπάρχει η αναμενόμενη τεράστια αντίδραση για την Πληροφορική, παρ' όλο που ήταν δεκαπενταύγουστος, έπρεπε να σκεφτεί ότι μπορεί να υπάρξει στο μέλλον διάζευξη και να μην κινηθεί όπως κινήθηκε αλλά να ζητήσει άμεσα συνάντηση με ΕΠΕ και ΠΕΚΑΠ για να συζητήσουν.
Εκεί για μένα η ΕΕΧ έκανε το μεγάλο λάθος.
Δε ζήτησε διάλογο, γνωρίζω ακριβώς τι έκανε, και μπορώ να παραθέσω τα ιστορικά ντοκουμέντα. Και καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού είδε ότι δε σταματούν οι αντιδράσεις για την Πληροφορική συνέχισε με επίθεση.
Όταν του λες του άλλου ότι η δικιά σου επιστήμη είναι βασική και η δικιά του όχι, ότι έχει κίβδηλα δικαιώματα, τον ονομάζεις συνεχώς συντεχνία, όταν ονομάζεις τα παιδιά που διαλέγουν ΑΕΠΠ "εκπαιδευόμενους μάγους", απαξιώνοντας έτσι ένα μάθημα που αντιπροσωπεύει στο Λύκειο τον πυρήνα της πιο περιζήτητης σήμερα επιστήμης και μετά του ζητάς διάλογο περιμένεις να έρθει;
Οι Πληροφορικοί διεκδίκησαν τη θέση που είχαν και έχασαν, ποτέ μου δεν είδα να υποτιμήσουν τη Χημεία ως μη βασική επιστήμη.
Ο διάλογος ζητήθηκε από την ΕΕΧ όταν το πράγμα κατέληξε, και ενώ είχαν περάσει σχεδόν 4 μήνες από τότε που πρωτοανακοινώθηκε η πρόθεση του υπουργείου για επανεξέταση της επαναφοράς της Πληροφορικής.
Αποφάσισε να πάει για "όλα" , δεκτή η απόφαση της, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν έκανε το καλύτερο για τον κόσμο που αντιπροσωπεύει.
Υπήρχε ο χρόνος από πέρσι μέχρι φέτος να συζητήσουν, να καταλήξουν και να διεκδικήσουν οι ενώσεις το "Χημεία και Πληροφορική" ή κάποια άλλη κοινή απόφαση. Χωρίς αυτήν τη σύγκρουση που προέκυψε και που ήταν πολύ λυπηρή και κουραστική για όλους μας. Τώρα είναι αργά κύριε Κρανιά, δεν το έχετε καταλάβει;

 
Κρανιάς Γιώργος
04 Δεκ 2014 22:11

Κυρία Γραμμένου, δεν θέλω να αμφισβητήσω όσα λέτε πλην ενός. Οι μαθητές πήγαιναν στην τεχνολογική2 λοιπόν, όχι για τα μάτια της πληροφορικής, αλλά γιατί από κει μπαίναν ευκολότερα στο πανεπιστήμιο. Αν όπως έχω ξαναγράψει είχαν την επιλογή αντί για την πληροφορική και τη χημεία να επιλέξουν το ποίημα "η καλή μας αγελάδα τρώει χόρτα στη λιακάδα" θα επέλεγαν σε ποσοστό 100% την τρίτη λύση. Γράφετε για καλούς μαθητές τεχνολογικής. Υπήρξαν αλλά ελάχιστοι που σχεδόν όλοι προέρχονταν από τη θετική της Β' τάξης. Η τεχνολογική ήταν το όνειδος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για αυτό δεν φταίει βέβαια καμία επιστήμη, ούτε η πληροφορική. Φταίει το σύστημα που έσπρωχνε όλους τους αδιάφορους μαθητές εκεί δημιουργώντας ένα τελείως αντιπαιδαγωγικό γκέτο μέσα στα σχολεία. Για την επιβεβαίωση των όσων σας λέω μπορείτε αν δεν τα έχετε δει ήδη να ρίξετε μια ματιά στα στατιστικά των πανελληνίων των τελευταίων ετών. Tα τελευταία τρία χρόνια ο μέσος όρος αριστούχων στη Χημεία ήταν 25,93%. Παράλληλα από το σύνολο των παιδιών της θετικής αρίστευσε στα μαθηματικά και στη φυσική κατά μέσο και πάλι όρο το 10,72%. Αυτό σημαίνει πως από τα 100 παιδιά που αρίστευσαν στην χημεία, τα 41 αρίστευσαν και στα μαθηματικά και στη φυσική. Πάμε τώρα στην πληροφορική. Εκεί αντίστοιχα αρίστευσε το 12,75%. Τι έκαναν τα ίδια παιδιά στα μαθηματικά και την φυσική; Αρίστευσε μόνο το 2,9%. Δηλαδή από τα 100 παιδιά που αρίστευαν στην πληροφορική μόνο τα 23 μπόρεσαν να αριστεύσουν στα μαθηματικά και στην φυσική, όπου όπως γνωρίζετε τα θέματα ήταν κοινά σε θετική και τεχνολογική. Αν κοιτάξουμε το ΑΟΔΕ, εκεί να δεις. Από τους αριστούχους του εν λόγω μαθήματος μόνο το 10% μπορούσε να αριστεύσει στα μαθηματικά και την Φυσική, την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο νούμερο για τους αριστούχους της Βιολογίας είναι το 37%. Αλλά ας κατέβουμε και λίγο παρακάτω. Από τα 100 παιδιά που έγραφαν πάνω από τη βάση στη Χημεία, τα 80 έγραφαν επίσης πάνω από τη βάση στα μαθηματικά και τη φυσική. Τα αντίστοιχα νούμερα για μεν την πληροφορική ήταν μόνο 53% για δε το ΑΟΔΕ ακόμα χειρότερα 38,9% ενώ για την βιολογία 71%. Τα νούμερα λοιπόν είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Η τεχνολογική κατεύθυνση υπήρξε ο δούρειος ίππος για να μπορούν να αριστεύουν ή να γράφουν ικανοποιητικούς βαθμούς στην πληροφορική και στο ΑΟΔΕ μαθητές που στα μαθηματικά και την φυσική δεν τα κατάφερναν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους συμμαθητές τους της θετικής. Αυτός ήταν και ο μοναδικός λόγος που η συγκεκριμένη κατεύθυνση τράβηξε τα παιδιά. Αν μάλιστα υπήρχε τρόπος να αφαιρέσουμε τα παιδιά που μόνο στην Γ' ακολουθούσαν την τεχνολογική, τότε είναι ζήτημα αν θα μπορούσαμε να βρούμε έστω και έναν αριστούχο της τεχνολογικής στα μαθηματικά και την φυσική. Αυτή λοιπόν ήταν η περίφημη τεχνολογική2 όπου το 72,33% των μαθητών της έγραφε κάτω από τη βάση στα μαθηματικά και την φυσική. Κανονικά λοιπόν αν σας ενδιέφερε η ποιότητα της εκπαίδευσης μόνοι σας έπρεπε να ζητήσετε την κατάργηση της αν λόγω κατεύθυνσης και όχι να προσπαθείτε τώρα από την πίσω πόρτα να την ξαναφέρετε στο σχολείο.

 
Χριστίνα Γραμμένου
05 Δεκ 2014 14:07

@ Κρανιάς Γιώργος
1. Κύριε Κρανιά μου, σε άλλα συμφωνώ μαζί σας και σε άλλα διαφωνώ.
Φυσικά και γνωρίζω τα ποσοστά των Πανελλαδικών και δεν αμφισβητώ βέβαια τα ποσοστά που αναφέρετε.
Γνωρίζετε όμως πολύ καλά όπως και εγώ ότι τα ποσοστά της Θετικής βγαίνουν πάνω σε ένα ομοιογενές δείγμα πολύ καλών έως και άριστων μαθητών. Είναι οι μαθητές της παλιάς Δεύτερης Δέσμης που κατά ποσοστό 100% σχεδόν απευθύνονται σε ιατρικές σχολές ή σε σχετικές σχολές του Πολυτεχνείου. Όσοι καθηγητές δίδασκαν στη Θετική κατεύθυνση είχαν πάντα να κάνουν με την αφρόκρεμα των μαθητών, πράγμα που διευκολύνει πολύ το έργο του καθηγητή. Άντε να είχατε και ελάχιστους αισιόδοξους μέτριους, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Η Τεχνολογική ΙΙ συγκέντρωνε παιδιά από την παλιά Πρώτη Δέσμη και την παλιά Τέταρτη Δέσμη. Άρα έχουμε να κάνουμε με ένα εντελώς ανομοιογενές δείγμα μαθητών που κυμαίνονται βαθμολογικά από άριστους, πολύ καλούς, μέτριους έως και μεγάλο ποσοστό μαθητών που βρίσκονται κάτω από τη βάση. Οι τελευταίοι είναι οι μαθητές που θα πήγαιναν παλιά στην Τέταρτη Δέσμη.
Γι αυτό και η Τεχνολογική ΙΙ συγκέντρωνε τριπλάσιους μαθητές από τη Θετική Κατεύθυνση. Ένας καθηγητής που διδάσκει στην Τεχνολογική ΙΙ έχει να κάνει με μαθητές όλων των επιπέδων της κλίμακας [0, 20]. Το έργο αυτού του καθηγητή, αν είναι καθηγητής διορισμένος σε Λύκειο και ευσυνείδητος, είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Στην τάξη πρέπει να απευθυνθεί ταυτόχρονα στον μαθητή του 5, του 12, του15 και του 20 (παραδειγματικά). Πράγμα πολύ δύσκολο έως και αδύνατο όταν θέλεις να πετύχεις το μέγιστο των δυνατοτήτων του κάθε μαθητή. Γι αυτό και στα φροντιστήρια τα παιδιά χωρίζονται με βάση το επίπεδο τους σε τμήματα, γιατί αλλιώς σωστή δουλειά είναι αδύνατο να γίνει.
Σε μια σωστή στατιστική ανάλυση παίζει ρόλο και το μέγεθος του δείγματος στο οποίο την εφαρμόζεις αλλά μεγαλύτερο ρόλο παίζει και η ομοιογένεια του δείγματος.
Δεκτά τα στατιστικά σας ως στατιστικά νούμερα αλλά δε μπορείτε να τα συγκρίνετε μεταξύ τους διότι τα μεν της Θετικής αναφέρονται σε ομοιογενές δείγμα πολύ καλών έως άριστων μαθητών και της Τεχνολογικής ΙΙ σε ανομοιογενές δείγμα μαθητών διασπαρμένους στην κλίμακα [0, 20] με μεγάλο ποσοστό προς το κάτω όριο.
Είναι σα να μου λέτε να κάνω μια στατιστική ανάλυση για το τι κόμμα θα ψηφίσει κάποιος αν γίνουν εκλογές, και στη μία περίπτωση να ρωτήσω ένα δείγμα ευκατάστατων έως πλούσιων ανθρώπων των Βορείων Προαστίων της Αθήνας και στην άλλη, ένα τριπλάσιο δείγμα ανθρώπων που ζουν από τα βόρεια Προάστια έως και τις φτωχότερες συνοικίες του Πειραιά και του Περάματος και να συγκρίνω τα συμπεράσματα μεταξύ τους. Δε συγκρίνονται στατιστικά.

2. Τώρα γιατί οι περισσότεροι αδύνατοι μαθητές διαλέγουν την Τεχνολογική ΙΙ. Έχω διαφορετική άποψη από τη δική σας. Η Τεχνολογική ΙΙ έχει μεγαλύτερη συνάφεια με χαμηλόβαθμα τμήματα, πολλά των ΤΕΙ, στα οποία στοχεύουν πολλά από αυτά τα παιδιά.
Για παράδειγμα, είχα δύο μαθήτριες που ήθελαν να σπουδάσουν Ναυτιλιακά.
Η μία ήταν εντελώς θεωρητικός τύπος με μηδέν αντίληψη στα Μαθηματικά και το ΑΕΠΠ. Προσπαθούσε η κακομοίρα αλλά το μυαλό της δεν τη βοηθούσε καθόλου. Ακόμα και στο ΑΟΔΕ δυσκολευόταν με τις δύσκολες έννοιες, αλλά εκεί μπορούσε να παπαγαλίζει και το μάθαινε. Η άλλη ήταν άριστη στο ΑΟΔΕ, θεωρητικός τύπος εντελώς, που προσπαθούσε να μάθει το ΑΕΠΠ με παπαγαλία, πράγμα αδύνατο, αλλά αυτή είχε λίγο μεγαλύτερη αντίληψη και καταλάβαινε και λίγα πράγματα.
Η πρώτη έγραψε κάτω από τη βάση ΑΕΠΠ και η δεύτερη γύρω στο 12.
Όταν τις ρώτησα γιατί πήγαν στην Τεχνολογική ΙΙ και όχι στη Θεωρητική που θα τους ταίριαζε καλύτερα και οι δύο μου είπαν ότι τα Ναυτιλιακά έχουν μεγαλύτερη σχέση με το ΑΟΔΕ που είναι μάθημα διοίκησης και το ΑΕΠΠ, μάθημα Πληροφορικής.
Να πάνε στη Θετική Κατεύθυνση; Τι να την κάνουν τη Χημεία και τη Βιολογία;
Να πάνε στη Θεωρητική κατεύθυνση; Τι να τα κάνουν τα Αρχαία και τα Λατινικά;
Πέρσι είχα μαθητή που στόχευε σε κάποιο ΤΕΙ Ηλεκτρονικών ή Ηλεκτρολόγων.
Εντελώς θεωρητικός τύπος, θα ήταν άριστος στη Θεωρητική, του το λέγαμε όλοι οι καθηγητές. Μας έλεγε, το ξέρω αλλά από τη Θεωρητική τι να σπουδάσω; Θέλω ένα ΤΕΙ για να έχω αύριο δουλειά, να μπορέσω να ανοίξω ίσως και ένα μαγαζί δικό μου.
Με τεράστια προσπάθεια διαβάσματος κατάφερε να γράψει στο ΑΕΠΠ 10.
Στο ΑΟΔΕ αρίστευσε. Πέρασε σε ΤΕΙ Ηλεκτρονικών.
Παιδιά που ήθελαν Σχολές Διοίκησης ή Οικονομικές σχολές που θα πήγαιναν κύριε Κρανιά, στη Θετική ή στη Θεωρητική; Η πιο σχετική επιλογή που είχαν ήταν η Τεχνολογική ΙΙ. Είχαν το ΑΟΔΕ μάθημα διοίκησης και το ΑΕΠΠ μάθημα Πληροφορικής. Η Βιολογία και η Χημεία είναι άσχετα με αυτές τις σχολές μαθήματα.
Τώρα, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των παιδιών θα κατευθυνθούν στο πεδίο με τα Οικονομικά τμήματα.
Όσο για παιδιά αδύνατα στα Μαθηματικά και άριστα στο ΑΕΠΠ, πάνω από 1000 μαθητές πέρασαν από τα χέρια μου και ειλικρινέστατα σας λέω είχα μόνο δύο τέτοιους μαθητές παλιότερα, που τους θυμάμαι πάντα γι αυτόν ακριβώς το λόγο.
Ήταν και οι δύο παιδιά με μεγάλη αντίληψη αλλά με μεγάλα κενά στα Μαθηματικά και τη Φυσική από τις προηγούμενες τάξεις γιατί δε διάβαζαν. Στη Γ' Λυκείου αποφάσισαν να διαβάσουν, αλλά τα κενά δεν καλύπτονταν στο χρόνο που είχαν.
Και οι δύο πέρασαν σε ΤΕΙ σε σχολές που ποτέ δε θα απευθυνόταν ο καλός μαθητής της Θετικής.
Δεν έρχεται η Τεχνολογική ΙΙ από την πίσω πόρτα όπως λέτε.
Το ΕΠΕ με την Επιστήμη των Η/Υ θα είναι δύσκολο κύριε Κρανιά.
Δε θα υπάρχει το μάθημα της παπαγαλίας ΑΟΔΕ.
Κι αν εννοείτε ότι το μάθημα της Επιστήμης των Η/Υ θα είναι το εύκολο, βλέπω το φετινό της Β' Λυκείου πως είναι, που είναι και Γενικής Παιδείας.
Για ρωτήστε συναδέλφους σας που το διδάσκουν φέτος μονόωρο, να δούμε τι θα σας πουν.

ΥΓ: Χαίρομαι που συμφωνούμε στα υπόλοιπα και σας ευχαριστώ πολύ που το δηλώνετε. Έχετε πάντα την εκτίμηση μου.

 
Αντώνης
06 Δεκ 2014 12:28

κ. Γραμμένου,
Ειλικρινά πιστεύετε ότι 40000 υποψήφιοι μαθητές επιλέγουν την Τεχνολογική ΙΙ επειδή τους αρέσει η Πληροφορική και όχι η Χημεία; Γιατί οι δικοί μου μαθητές (και όχι μόνο) ευθέως μου δηλώνουν ότι επιλέγουν την Τεχνολογική ΙΙ επειδή πιο εύκολα θα εισαχθούν στο Πολυτεχνείο; Γιατί κ. Γραμμένου οι μαθητές της θεωρητικής επιλέγουν να εξετασθούν στη Βιολογία ή και στα Μαθηματικά ακόμα (!!!) αντί να εξετασθούν στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, όπως θα όφειλαν; Εχετε μιλήσει ποτέ με μαθητές της Θεωρητικής κατεύθυνσης γιατί επιλέγουν να εξετασθούν σε μαθήματα της Θετικής; Είναι πολύ πιο εύκολα κ. Γραμμένου γι΄ αυτό τα επιλέγουν και όχι γιατί τα αγαπούν, τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε; Μην βγάζετε λοιπόν τόσο εύκολα συμπεράσματα ότι 40000 μαθητές επιλέγουν την Τεχνολογική ΙΙ λόγο της Πληροφορικής και όχι την Ι ή τη Θετική Κατεύθυνση. Μην μου κάνετε παρακαλώ «γλωσσολογικά» μαθήματα για το τι σημαίνει το διαζευκτικό «ή», περισσότερη σοβαρότητα περίμενα. Μην μπερδεύετε την αγάπη των μαθητών στη «χρήση» των Η/Υ. Άλλο η «χρήση» άλλο η «επιστήμη» της Πληροφορικής όπως πολύ καλά γνωρίζεται. Και φυσικά υπάρχουν μαθητές που τους αρέσει η Πληροφορικοί και θέλουν να σπουδάσουν την επιστήμη της, αλλά όχι 40000! Ο ένας με δύο μαθητές του σχολείου μου που ενδιαφέρονται για τα Τμήματα ΗΜΜΥ το κάνουν γιατί συνδυάζουν «δύο» Τμήματα σε «ένα» (Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Η/Υ). Γι΄ αυτό οι βάσεις των Τμημάτων αυτών είναι υψηλές, ενώ αντίστοιχα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων όχι και τόσο (13270 στο Ηράκλειο, απ’ ότι γράφετε, έναντι 15410 στο Χημικό Ηρακλείου). Πράγματι στα «χαρτιά» η Χημεία εμφανίζεται σε 3 ΕΠΕ στην πράξη όμως, ποιός ξέρει; Οτι έχει γίνει εδώ και 15 χρόνια με την Τεχνολογική Ι και ΙΙ, το ίδιο θα γινότανε και τώρα, εάν η τροπολογία υιοθετούσε το «αθώο» διαζευκτικό «ή». Εάν ήμουν στην ΠΕΚΑΠ κ. Γραμμένου «τρέχοντας» θα πήγαινα στο διάλογο με την ΕΕΧ!!! Πριν την τροπολογία δεν είχατε τ ί π ο τ α, γιατί να μην προσέλθετε σε διάλογο; Ποιος σας διαβεβαίωνε ότι θα τα παίρνατε όλα; Μήπως επειδή παίζατε με «σημαδεμένη» τράπουλα κ. Γραμμένου και μας ειρωνεύεστε κι’ όλας ότι χάσαμε; Λίγο τακτ κ. Γραμμένου, συνάδελφοι είμαστε, τα ίδια γραφεία χρησιμοποιούμε και στους ίδιους διαδρόμους κάνουμε τις εφημερίες μας!!! Αλλοίμονο μας εάν την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας τη χαράσσει ο κάθε σύμβουλος του κάθε Υπουργού. Και αν τώρα έχετε το «δικός» σας άνθρωπος δίπλα στον Υπουργό, αύριο εάν είναι ο «δικός» μας, θα σας αρέσει; Και εάν μεθαύριο είναι του «γείτονα», θα μας αρέσει και στους δύο; Διάλογος λοιπόν και μόνο διάλογος!!! Και ένα τελευταίο, τα δικά μου διεθνή δεδομένα λένε πως η Χημεία μαζί με τη Φυσική και τα Μαθηματικά είναι η επιστήμες που «βάζουν πλάτη» σε όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα, από καταβολής κόσμου!!! Το πετρέλαιο για παράδειγμα, χωρίς την πετροχημεία θα ήταν ένα μαύρο και άχρηστο «ζουμάκι» και τίποτε άλλο. Ρωτήστε το Χημικό του σχολείου σας να σας μιλήσει σε τι προϊόντα το μετατρέπει η χημική βιομηχανία. Ρωτήστε τον και για τα νανοϋλικά ή τις έρευνες που γίνονται για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος του πλανήτη μας ή την κλιματική αλλαγή. Το «άλογο τραβάει το κάρο» κ. Γραμμένου, και όχι το αντίθετο!!!

 
Κρανιάς Γιώργος
06 Δεκ 2014 13:15

Συμπληρωματικά μόνο. Την εφετινή χρονιά εργάζομαι σε δύο λύκεια. Στο ένα το πιο μικρό, στο οποίο δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να επιλέξουν μάθημα στην Α' Λυκείου, επέλεξαν όλα τα καλλιτεχνικά, διότι όπως μου είπαν στο μάθημα αυτό δεν υπάρχει γραπτή εξέταση. Γύρισαν την πλάτη στην πληροφορική και το ίδιο θα έκαναν αν μπορούσαν και στη Χημεία, είμαι βέβαιος.
Στο άλλο λύκειο το μεγαλύτερο, υποχρεώθηκαν όλοι να πάνε στην πληροφορική, επειδή δεν μπορούσε αλλιώς να λειτουργήσει λόγω έλλειψης χώρου το σχολείο. Επίσης στην Β' τάξη τα τμήματα γενικής παιδείας χωρίστηκαν κατά κατευθύνσεις. Δηλαδή όλα τα παιδιά της θετικής μαζί κι όλα της θεωρητικής επίσης μαζί. Η διαφορά απ' ότι λένε όλοι οι συνάδελφοι είναι τεράστια σε σχέση με το παρελθόν. Τον τόνο πια δεν τον δίνουν οι αδιάφοροι μαθητές, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι στην τεχνολογική της Β'. Και όσο περνάει ο καιρός, αρχίζουν κι αυτοί να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο.

 
Κυριάκος Μπαλτζοπουλίδης
06 Δεκ 2014 13:44

@ Αντώνης
Αφού εξαπολύετε τέτοια επίθεση απέναντι στην συνάδελφο, τότε θα τα ακούσετε κι εσείς:
1. Οι μισοί τουλάχιστον από τους μαθητές που φεύγουν από την Θετική για να επιλέξουν την Τεχνολογική, το κάνουν γιατί μισούν την Χημεία. Το ακούσατε;
Δεν την θεωρούν δύσκολη ή εύκολη, την μισούν. Μας το λένε τα ίδια τα παιδιά. "Επέλεξα την Τεχνολογική γιατί δεν μου αρέσει η Χημεία". Δεν τους αρέσει ο χαρακτήρας του μαθήματος, δεν τους αρέσει το αντικείμενο, δεν γνωρίζω. Οπότε, ένας δρόμος τους μένει, η Τεχνολογική κατεύθυνση. Εκεί υπάρχει και πάλι η Βιοχημεία, που την θεωρούν συναφή με την Χημεία της Θετικής. Η αγάπη τους για την Πληροφορική είναι έμφυτη από μικρά, όπως όλα τα παιδιά εντυπωσιάζονται με την τεχνολογία. Μπορεί να απογοητευτούν από την δυσκολία τους μαθήματος της ΑΕΠΠ, αλλά θέλουν να έρθουν σε επαφή με οποιοδήποτε μάθημα Υπολογιστών. Κι έτσι επιλέγουν μοιραία την Τεχνολογική, έχοντας ακούσει και για ένα πραγματικά εύκολο (αλλά και ιδιαίτερο) μάθημα όπως το ΑΟΔΕ.
2. Αν είσασταν η ΠΕΚΑΠ θα τρέχατε για διάλογο με την ΕΕΧ; Για ποιον διάλογο μιλάτε; Αυτόν που μοιάζει με τις καθυστερήσεις των τελευταίων λεπτών που κάνουν οι ποδοσφαιριστές ώστε να σφυριχτεί η λήξη του αγώνα; Αφότου ψηφίστηκε η τροπολογία, έχουν συναντηθεί άλλη φορά οι ενώσεις; Συνέχισαν τον διάλογο; Χριστούγεννα φτάσαμε. Μόνος σας λέτε ότι η Πληροφορική δεν είχε τίποτα. Θα έπρεπε να περιμένει τον διάλογο; Κι αν ο διάλογος δεν κατέληγε πουθενά ή καθυστερούσε τραγικά; Τι θα γινόταν; Κουτοπονηριές;
3. Η Φυσική και η Χημεία βάζουν πλάτες σε όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Δεκτόν. Θέλετε να κάνουμε άλλη μια φορά αυτό τον διάλογο; Θεωρείτε ότι η Πληροφορική βάζει μικρότερη πλάτη; Ξεχνάτε με ποιο μέσο κάνουμε αυτό τον διάλογο τώρα;
4. Αν κάποιος δεν δέχεται "γλωσσολογικά"¨μαθήματα και "περίμενε περισσότερη σοβαρότητα", τότε θα έπρεπε τουλάχιστον να προσέχει την ορθογραφία και σύνταξη του: "όπως πολύ καλά γνωρίζεται", "τους αρέσει η Πληροφορικοί", "Αλλοίμονο", "αν τώρα έχετε το «δικός» σας άνθρωπος", "είναι η επιστήμες"...

 
Kρανιάς Γιώργος.
06 Δεκ 2014 15:22

@Μπαλτζοπουλίδης. Αν τα παιδιά μισήσουν το μάθημα τότε στην πραγματικότητα μισούν τον καθηγητή. Πρόσφατα φρέσκος πτυχιούχος πληροφορικής μου είπε ότι στο σχολείο η πληροφορική για εκείνον ήταν μάθημα μηδενικής αξίας.
Εμένα όλοι σχεδόν οι μαθητές μου λένε ότι το αγαπημένο τους μάθημα είναι η χημεία. Φαίνεται λοιπόν ότι έχουμε τελείως διαφορετικές εμπειρίες.
Κάποτε συμβούλεψα έναν μαθητή που κατευθυνόταν προς το πολυτεχνείο να πάει στην Β' τάξη θετική και στην Γ' τεχνολογική. Το ίδιο του είχε πει και ο πατέρας του πολιτικός μηχανικός.
Δεν μας άκουσε και πήγε στην τεχνολογική. Ήταν καταπληκτικό μυαλό, αλλά στην τεχνολογία επικοινωνιών (τότε είχε πανελλήνιες η Β') έγραψε 30 στα 100. Μόνος του χωρίς να ρωτήσει κανέναν άλλαξε κατεύθυνση στην Γ' και πήγε θετική. Σήμερα είναι διπλωματούχος του τμήματος εφαρμοσμένων μαθηματικών του ΕΜΠ.

 
Dimitris
06 Δεκ 2014 16:26

@ Χ. Γραμμενου
Οι Πληροφορικοί στην προσπαθεια τους να επαναφερουν το δικο τους μαθημα αποφασισανε οτι πρεπει να παρει την θεση της Χημειας. Νομιζατε οτι θα βρειτε εναν ευκολο αντιπαλο αλλά τελικα "την πατησατε"..
Τόσα χρόνια δεν εχω ακουσει κανενα μαθητη να μισει την Χημεια! Μερικοι δυσκολευονται με την Βιολογια της Γ Λυκειου.
Για την παπαγαλια που (ισως) ειχε το μαθημα το 1999 (!) νομιζω οτι αυτο πλεον ειναι προιστορια..
Τις 33 σχολες Πληροφορικης τις αναφερει η ΕΠΕ σε επισημη ανακοινωση της.
Το ΗΜΜΥ δεν εχει μονο κατευθυνση Η/Υ, άρα μάλλον θα είναι απίθανο να σας το δωσει η ΑΔΙΠ.
Τέλος παραμένει μυστήριο τι θα εχει το νεο 6ωρο μαθημα. Τι ύλη και ποιο βιβλίο. Θα ειναι προγραμματισμός; Ας καθορισθουν λοιπον όλα αυτα κι ας ας αποφασισει ξανα η ΑΔΙΠ τον Φεβρουαριο του 2016

 
Αντώνης
06 Δεκ 2014 18:50

κ. Μπαλτζόπουλε,

Δεν έκανα καμία «επίθεση» σε κανέναν, απλά απάντησα με το «ίδιο ύφος» που μου απάντησε η κ. Γραμμένου. Ξαναδιαβάστε τις επιστολές, προσεκτικά όμως αυτή τη φορά, και θα καταλάβετε. Συμπέρασμα, όταν σας απαντάνε με το ίδιο ύφος σας ενοχλεί, όταν εσείς γράφετε δεν σας ενοχλεί. Αρα σεβασμός, εκατέρωθεν και όχι «αφού εξαπολύετε τέτοια επίθεση απέναντι στην συνάδελφο, τότε θα τα ακούσετε κι εσείς:».
1.Μου γράψατε: «Οι μισοί τουλάχιστον από τους μαθητές που φεύγουν από την Θετική για να επιλέξουν την Τεχνολογική, το κάνουν γιατί μισούν την Χημεία. Το ακούσατε;
Δεν την θεωρούν δύσκολη ή εύκολη, την μισούν. Μας το λένε τα ίδια τα παιδιά. "Επέλεξα την Τεχνολογική γιατί δεν μου αρέσει η Χημεία".
Άλλο δεν μου «αρέσει» ένα μάθημα και άλλο το «μισώ». Τα παιδιά μίλησαν ότι δεν τους αρέσει η Χημεία, όχι ότι τη μισούν. Πολύ μεγάλη εμπάθεια έχετε κ. Μπαλτζόπουλε με την Χημεία, δικαίωμά σας. Το γεγονός ότι και πολλοί δικοί μου μαθητές δεν κατανοούν τον ψευδοκώδικα, δεν σημαίνει οτi εγώ θα το μεταφράσω ότι «μισούν» την Πληροφορική!!! Το να μην μου «αρέσει» η επιστήμη Α, ενώ μου «αρέσει» η Β είναι αποδεκτό και έτσι συμβαίνει. Αλλος γίνεται Χημικός και άλλος Πληροφορικός, δεν σημαίνει ότι ο ένας πρέπει να μισεί τον άλλο για την επιλογή του, αντιθέτως συνεργάζονται και πολύ καλά μάλιστα.
Καμία επιστήμη κ. Μπαλτζόπουλε δεν είναι «έμφυτη». Δεν γεννιέται το παιδάκι και μαζί με το «μπαμπά» και «μαμά» που λέει, αρχίζει να μετράει «1,2,3,…». Απλά η «χρήση» της τεχνολογίας έχει γίνει προσιτή από πολύ μικρές ηλικίες. Δεν σημαίνει όμως ότι το παιδάκι που πατάει το κουμπάκι και βλέπει ένα βίντεο στην τηλεόραση ή στο κινητό γνωρίζει και την «επιστήμη» της Πληροφορικής. Εγραψα προς στην κ. Γραμμένου «μην μπερδεύετε την αγάπη των μαθητών στη «χρήση» των Η/Υ. Άλλο η «χρήση» άλλο η «επιστήμη» της Πληροφορικής όπως πολύ καλά γνωρίζεται. Και φυσικά υπάρχουν μαθητές που τους αρέσει η Πληροφορικοί και θέλουν να σπουδάσουν την επιστήμη της, αλλά όχι 40000!». Τι μου απαντήσατε εσείς: «Η αγάπη τους για την Πληροφορική είναι έμφυτη από μικρά, όπως όλα τα παιδιά εντυπωσιάζονται με την τεχνολογία…».
Δεν μου απαντήσατε όμως γιατί οι μαθητές της Θεωρητικής επιλέγουν να εξετασθούν σε μάθημα της Θετικής και όχι στην Ιστορία!!! Εκεί «μισούν» την Ιστορία και «αγαπούν» τα Μαθηματικά ή τη Βιολογία; Και για να σας το θέσω με όρους φυσικής, οι μαθητές επιλέγουν την αρχή της «μικρότερης προσπάθειας», σύμφωνα με την αρχή της «ελαχίστης ενέργειας». Εχει εξαντληθεί το θέμα μην το συνεχίσουμε.
2. Σας το ξαναγράφω, λάθος της ΠΕΚΑΠ που δεν προσήλθε σε διάλογο με την ΕΕΧ, χρόνος υπήρχε και υπάρχει και το αποτέλεσμα του διαλόγου θα ήταν προς όφελος και των μαθητών και της εκπαίδευσης γενικότερα. Γκολ βάζει κανείς και στο 95 κ. Μπαλτζόπουλε, αρκεί να θέλει να παίξει μπάλα (να συζητήσει) και να μην έχει το διαιτητή με το μέρος του.
3. Ενας Πολιτικός Μηχανικός έχτιζε σπίτια και γεφύρια πολύ πριν αναπτυχθεί η επιστήμη της Πληροφορικής κ. Μπαλτζόπουλε. Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία ήταν και είναι οι βασικές επιστήμες που στηρίζεται για να το κάνει. Αλλά το 2014 δεν θα υπολογίσει τα «στατικά» μιας οικοδομής με το χέρι ή τον λογαριθμικό κανόνα που έκανε κάποτε. Και φυσικά θα χρησιμοποιήσει εξειδικευμένα προγράμματα, για να το κάνει με μεγαλύτερη ακρίβεια και να αποφύγει το ανθρώπινο λάθος. Εδώ ακριβώς φαίνεται πόσο αρμονικά συνεργάζονται οι επιστήμες χωρίς να «μισεί» η μία την άλλη. Δεν σημαίνει όμως ότι εσείς σαν Πληροφορικός επειδή γνωρίζεται το πακέτο AutoCAD μπορείτε και να χτίζετε σπίτια. Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι σημαίνει βασικές επιστήμες και αυτό που λέμε οτι «το άλογο τραβάει το κάρο».
4. κ. Μπαλτζόπουλε, συγχωρέστε μου τα όποια ορθογραφικά λάθη έχω κάνει, αλλά παρακαλώ μην τα μπερδεύετε με τα «γλωσσολογικά» μαθήματα που ήθελε να μου παραδώσει η κ. Γραμμένου. Ολοι μας «πληκτρολογώντας» κάνουμε λάθη, μην μένουμε σε αυτά, να συζητάμε επί της «ουσίας» και όχι επί του «τύπου» .
Ευχαριστώ τους διαχειριστές του esos που αντικειμενικά δημοσιεύουν τις θέσεις μου χωρίς περικοπές. Μακριά από τακτικές «κίτρινου» τύπου.

 
Ε.Π
06 Δεκ 2014 19:01

Μάλλον κύριε Μπαλτζ.... έχετε μπερδέψει τις έννοιες
Αναφερόμαστε στο μάθημα ανάπτυξη εφαρμογών σε ψευδογλώσσα.
Τι σχέση έχει με τον χειρισμό των Windows με τις εφαρμογές office και γενικότερα τον χειρισμό των εφαρμογών που απο μικρά παιδιά όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ.
Έχετε καλυφτεί πίσω απο την γενικότερη λέξη Πληροφορική.
Είναι κάτι αντίστοιχο με το να βάλουμε γενικότερο όνομα στην Χημεία:
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΟΣ (γιατί πραγματικά όσο και να κοιτάξεις γύρω σου δεν θα βρείς ούτε 1 πράγμα που να μην έχει σχέση με Χημεία)
Η Χημεία , οι χημικές διεργασίες ξεκίνησαν πολύ πιο πριν από το Μπιγκ-μπαγκ, τη μεγάλη έκρηξη. Από τότε που από την ακτινοβολία φωτονίων άρχισε να δημιουργείται η ύλη ακτινο-ηλεκτρονιο-ποζιτρονιο-βολία.
Είναι βασική επιστήμη και όχι λογισμικό Adroid που αναβαθμίζετε.
Και τα μαθηματικά τα μισούν οι μαθητές όπως πολλοί και την Χημεία αλλά τι να κάνουμε πρέπει να μάθουν τις θεμελιώδεις βασικές επιστήμες τα παραπέρα θα τα μάθουν στο πανεπιστήμιο.

 
@ Κρανιάς Γιώργος
06 Δεκ 2014 20:34

Κύριε Κρανιά εδώ και τόσο καιρό απασχολείτε τις στήλες με το γνωστό θέμα πληροφορικής-χημείας σε έκταση όσο σχεδόν όλοι οι άλλοι. Δεν νομίζετε πως αυτό είναι βάναυση εκμετάλλευση του χώρου αυτού όταν μας ζαλίζετε με τα ίδια και τα ίδια σε παραλλαγές; Έλεος πια, μας δώσατε τα φώτα σας σε κάθε υποπερίπτωση και επί παντός επιστητού. Φτάνει, φτάνει. Ξεκουραστείτε λίγο μπας και θέλει να μιλήσει και κανένας άλλος. Και η Δημοκρατική συζήτηση έχει τα όριά της!

 
Ψευδοεπιστήμη της Πληροφορικής
06 Δεκ 2014 20:36

H Χημεία θα είναι το βασικό μάθημα στο 2ο ΕΠΕ είτε σας αρέσει είτε όχι.
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ είπε ο υπουργός και ψήφισε η βουλή.
Τώρα γιατί οι πληροφορικοί βάζουν στις σχολές πληροφορικής τους Ναυπηγούς κι ένα σωρό άσχετες σχολές αυτό δε σημαίνει ότι θα κάνει το ίδιο και η ΑΔΙΠ.
Οι 33 σχολές πληροφορικής που απαιτούν πληροφορική
ίσως μείνουν τόσες και στις 15/2.
Η ΑΔΙΠ δε βλέπει συντεχνίες. Βλέπει βασικές επιστήμες που πρέπει
να διδάσκονται οι μαθητές στο Λύκειο. Κι αυτές είναι Φυσική-Μαθηματικά-Χημεία-Βιολογία.
Είναι ευθύνη των πληροφορικών που έκαναν την Πληροφορική "η ώρα του παιδιού" αφήνοντας οι περισσότεροι τα παιδιά να παίζουν στο facebook την ώρα του μαθήματος. Τώρα για να γίνετε βασική επιστήμη κι εσείς στο Λύκειο πρέπει να φτιάξετε ένα πρόγραμμα σπουδών ισάξιο των άλλων βασικών επιστημών. Μέχρι τότε τικΑΔΙΠτακΑΔΙΠτικΑΔΙΠτακΑΔΙΠ

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ