ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κοινή ανακοίνωση Πρύτανη και προέδρου Συμβουλίου του Παν. Κρήτης για την εξαγγελία των υπουργών Τουρισμού και Παιδείας

Δημοσίευση: 28/11/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στις 27/11/2015, μετά τη συνάντηση των Υπουργών Παιδείας και Τουρισμού, κκ. Όλγας Κεφαλογιάννη και Ανδρέα Λοβέρδου, εξαγγέλλει τη δημιουργία δίδυμων νέων τμημάτων τουριστικών προπτυχιακών σπουδών, τετραετούς κύκλου, με αντικείμενο τον τουρισμό και τη διοίκησή του, αφενός, για αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (με διδασκαλία στα Αγγλικά, έναντι διδάκτρων) και, αφετέρου, για ΄Ελληνες φοιτητές (χωρίς δίδακτρα), στα Πανεπιστήμια Κρήτης (Ρέθυμνο) και Αιγαίου.

Από το εν λόγω Δελτίο Τύπου πληροφορούμαστε ότι τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν από το επόμενο κιόλας ακαδημαϊκό έτος (2015-16), επειδή τάχα τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια διαθέτουν «και την τεχνογνωσία και τις υποδομές», ώστε να προσελκύσουν «ξένους φοιτητές να έλθουν στην Ελλάδα, για να γνωρίσουν, στη θεωρία αλλά και στην πράξη, την οικονομία του τουρισμού», όπως δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να εξαγγείλουμε αυτό που ονειρευόμασταν», συμπληρώνει ο Υπουργός Παιδείας, αφού «τα δύο Πανεπιστήμια έχουν και κτιριακή υποδομή και κάποια χρήματα, για να υποστηρίξουν την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού».

Δυστυχώς, τα παραπάνω βρίσκονται πολύ μακριά από την αλήθεια, γιατί ούτε η απαιτούμενη κτηριακή υποδομή υφίσταται ούτε χρήματα, αφού τα ελληνικά ΑΕΙ διανύουν μακρά περίοδο συνεχών περικοπών των προϋπολογισμών τους, αδυνατούν ― ακριβέστερα, δεν τους παρέχεται το δικαίωμα ― να αντικα-ταστήσουν τα μέλη ΔΕΠ που αφυπηρετούν τα τελευταία χρόνια, ενώ οι αριθμοί των εισαγομένων φοιτητών, που, όπως πάντα, τους επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας, όλο και μεγαλώνουν. Ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει κατορθώσει να καταρτίσει προϋπολογισμό για το ερχόμενο οικονομικό έτος, γιατί η απαιτούμενη περικοπή του τακτικού προϋπολογισμού κατά 26% σε σχέση με το τρέχον έτος δεν είναι εφικτή.

Επί της ουσίας, οι υπογραφόμενοι θεωρούμε ότι η μελέτη των οικονομικών του τουρισμού (κατ' αρχήν) δεν είναι ασύμβατη προς το ήθος ενός ιδρύματος που στοχεύει στην επιστημονική αριστεία.

Σχολές επαγγελματικών σπουδών, εξάλλου, υπάρχουν σε μεγάλα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, όπως είναι το Cornell ή το New York University, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχε εκπονήσει παλαιότερα (2006-2007) μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση ενός τμήματος τουρισμού (βλ. http://www.soc.uoc.gr/tda/). Αλλά η ίδρυση ενός καινοφανούς για τα ελληνικά πράγματα πανεπιστημιακού τμήματος απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, αναζήτηση διδακτικού προσωπικού (ιδίως αν το τμήμα φιλοδοξεί να προσελκύσει φοιτητές και από το εξωτερικό), αξιόλογη κτηριακή υποδομή (που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει) και ρεαλιστικό προϋπολογισμό. Κυρίως όμως δεν μπορεί να αρχίσει τη ζωή του χωρίς διδάσκοντες, κάτω από την ασφυκτική πίεση της “επόμενης σχολικής χρονιάς”. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ίδρυση και λειτουργία ενός νέου τμήματος πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Σύγκλητο, όσο και από το Συμβούλιο ενός ΑΕΙ. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ίδρυση είναι πολύ πιθανό να εγκριθεί, πράγματι, και από τα δύο σώματα ― υπό προϋποθέσεις. Η πρώτη από τις οποίες θα είναι η ορθή προετοιμασία της λειτουργίας του, πράγμα που αποκλείει την άμεση έναρξη του τμήματος κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

 Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου

Γρηγόρης Μ. Σηφάκης      

Ο Πρύτανης                                          
            
Ευριπίδης Γ. Στεφάνου

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.