ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στα σχολεία στην Αργολίδα

Δημοσίευση: 04/12/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ενώ τις τελευταίες μέρες γίνεται συνεχώς λόγος για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, των διευθυντών και των εκπαιδευτικών, το υπουργείο παιδείας δεν έχει αναφερθεί καθόλου στα σημαντικά κενά που υπάρχουν ακόμα -αρχές Δεκέμβρη- σε πολλές σχολικές μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στα παρακάτω κενά, τα οποία αφορούν κυρίως το Ειδικό Γυμνάσιο (Λευκάκια) και  το Μουσικό Σχολείο, δύο σχολικές μονάδες που η αναγκαιότητα ύπαρξης τους είναι αδιαμφισβήτητη  και απαραίτητη για το Νομό μας.

α) Στα Γυμνάσια και Λύκεια:
1 καθηγητής ΠΕ16 (μουσικής) στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου
1 καθηγητής ΠΕ16 (μουσικής) στα Γυμνάσια Ασκληπιείου και Ερμιόνης
1 καθηγητής ΠΕ04.4 (Χημικός) στο ΓΕΛ Ερμιόνης και στο Γυμνάσιο Κρανιδίου
1 καθηγητής ΠΕ10 (Κοινωνιολόγος) ή ΠΕ13 (Νομικής) για 6 ώρες στο 4ο Γυμνάσιο Άργους
1 καθηγητής ΠΕ12 ή ΠΕ17 (μηχανολόγος) για 4 ώρες στο 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου
1 καθηγητής ΠΕ05 (Γαλλικής) στα Γυμνάσια Ερμιόνης και Κρανιδίου και στο ΕΠΑΛ Κρανιδίου

β) Σε ό,τι αφορά την Ειδική Αγωγή και τα τμήματα ένταξης οι ελλείψεις στα σχολεία του Νομού μας είναι τα εξής:

1) Στο 4ο Γυμνάσιο Άργους: 7 ώρες ΠΕ02, (Φιλόλογος) + 1 ΠΕ03, (Μαθηματικός)
2) Στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου: 1 ΠΕ02 + 1 ΠΕ03
3) Στο Γυμνάσιο Κρανιδίου: 8 ώρες ΠΕ02 + 1 ΠΕ03
4) Στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο:
1 ΠΕ02 + 1 ΠΕ19/20 (Πληροφορικής) + 1 ΠΕ01 (Θεολόγος) + 1 Γεωπόνος + 1 ΠΕ06 (Αγγλικής Φιλολογίας ) + 1ΠΕ08 (Καλλιτεχνικών )  + 1 ΠΕ04 (Φυσικών Επιστημών)
5) Στο Ειδικό Σχολείο (Πυργέλλα)
1 ΠΕ19/20 (Πληροφορικής)

Συμπέρασμα: οι ελλείψεις είναι τραγικές αφού στα μεν Γυμνάσια όπου υπάρχουν τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης αυτά είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου ενώ το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο λειτουργεί με τρεις αναπληρωτές καθηγητές, τον διευθυντή και έναν Γυμναστή που συμπληρώνει εκεί το ωράριό του μία μέρα την εβδομάδα. Στο ίδιο σχολείο υπάρχει έλλειψη και στο βοηθητικό προσωπικό.

γ) Σε ό,τι αφορά το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας:

1. Λείπουν 132 ώρες στο βασικό όργανο της παραδοσιακής μουσικής, τον ταμπουρά, που είναι υποχρεωτικό μάθημα. Πρακτικά δηλαδή λείπουν έξι καθηγητές ΠΕ16 ή ΕΜ (εμπειροτέχνες) για τη διδασκαλία αυτού του μουσικού οργάνου.
Είναι απαράδεκτο να μην προσφέρεται υποχρεωτικό μάθημα και μάλιστα αυτό της ελληνικής παραδοσιακής μας μουσικής. Εκτός του επιπέδου σπουδών, υποβαθμίζεται επίσης η αξία του απολυτηρίου του Μουσικού Σχολείου.

2. Στο ίδιο σχολείο οι ελλείψεις σε αίθουσες είναι τραγικές. Τα ατομικά μαθήματα γίνονται στην κυριολεξία σε όποιον χώρο υπάρχει διαθέσιμος, ακόμη και στον διάδρομο ή στο γραφείο της διεύθυνσης, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες αίθουσες. Επίσης, πολλά τμήματα λειτουργούν σε εντελώς ακατάλληλες αίθουσες, ενός εγκαταλειμμένου για χρόνια κτιρίου, με.. τρύπες στους τοίχους από τις οποίες υπάρχει επικοινωνία με τη διπλανή αίθουσα! Τέλος, εάν η Β’ Λυκείου λειτουργούσε με δύο αντί για ένα τμήμα, δεν θα υπήρχε αίθουσα διδασκαλίας για το 2ο τμήμα!

Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, καθηγητές έχουν αναλάβει έως και τέσσερις ώρες υπερωρίες την εβδομάδα ενώ πολλοί είναι αυτοί που εργάζονται σε τρία ή και περισσότερα σχολεία, που σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται σε μακρινή απόσταση.

Ζητάμε την άμεση πρόσληψη διδακτικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν τα κενά καθώς και την άμεση αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

 

Ετικέτες: 
ΕΛΜΕ Αργολίδας

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.