Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία

Τι ανακοίνωσε ο Τ. Κουράκης στη Βουλή
Δημοσίευση: 05/12/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Συντονιστής του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον Προυπολογισμό, ανακοίνωσε πως όταν το κόμμα του θα γίνει Κυβέρνηση:

Α. Θα επαναπροσλάβει όλους τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν, γιατί κανένας εκπαιδευτικός, διοικητικός υπάλληλος ή σχολικός φύλακας δεν περισσεύει.
 
Β. Για να αποτιμηθεί το εκπαιδευτικό έργο πρέπει πρώτα να στηριχθεί με κάθε τρόπο και να ανυψωθεί. 

Γ. Θα στηρίξει τα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών

Δ. θα καταργήσει  τις ευέλικτες μορφές εργασίας στην εκπαίδευση

Ε. Θα «παγώσει» τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ θα επαναλειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες που καταργήθηκαν -νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια- βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.

Ζ. Επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης για τις πιεστικές ανάγκες της εκπαίδευσης, η αναπροσαρμογή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και η ουσιαστική αξιοποίησή τους.

Η. Σταδιακή αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία και την έρευνα από τον κρατικό προϋπολογισμό, και κάλυψη των αναγκών    σε διοικητικό, διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες.

Εχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο

Ο κ. Κουράκης είπε   ότι «έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σε λίγους μήνες ελπίζουμε να αναλάβει αυτό το δυσθεώρητο έργο, θα ανταποκριθεί, γιατί για εμάς η μάθηση, η καινοτομία και η έρευνα είναι ουσιαστικές προϋποθέσεις για μία ουσιαστική ανάκαμψη της χώρας μας».

 Η σημερινή κατάσταση

Ο Συντονιστής του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στην παιδεία είπε τα εξής:

-Σχετικά με τον προϋπολογισμό για την παιδεία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε εξωφρενικά πράγματα. Στην εξαετία 2009-2015 έχουμε μια μείωση της τάξεως του 35,6%, το οποίο οδηγεί σε πλήρη διάλυση της παιδείας. Οι μειώσεις αυτές είναι 7% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε σχέση με το 2014, 14% σε σχέση με το 2013 και 7% σε σχέση με το 2014 στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

-Να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 2009 δίδονταν 40 εκατομμύρια ευρώ. Το 2014 τα 40 εκατομμύρια έγιναν 17,5 εκατομμύρια. Το 2015 προβλέπεται το ποσό να φτάσει τα 15 εκατομμύρια, ενώ οι ανελαστικές δαπάνες φθάνουν στα 19 εκατομμύρια ευρώ.

-Πιο δραματική είναι η κατάσταση στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο καθώς υπάρχει ένα σοβαρότατο έλλειμα και αδυνατούν –όπως λέει η Κοσμητεία και η Σύγκλητος- να ανταπεξέλθουν στις εκπαιδευτικές ανάγκες. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα ΤΕΙ. Η Σύγκλητος του ΤΕΙ της Αθήνας δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.

-Κοιτάξτε, το εξωφρενικό: Οι δαπάνες, οι οποίες δίδονται στις νομαρχίες για να δουλέψουν τα σχολεία υφίστανται μια μείωση της τάξεως του 74%. Είμαστε δηλαδή σε εκείνη την τραγική κατάσταση ώστε να μην μπορούν να εκπληρωθούν στοιχειώδεις ανάγκες όπως η θέρμανση και άλλα έξοδα των σχολικών επιτροπών.

-Αντ’ αυτού, έχουμε τις λεγόμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τις οποίες προτείνει το Υπουργείο Παιδείας. Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι προτείνει μια από τις δράσεις αυτές να είναι το λεγόμενο «κοινωνικό σχολείο», στο οποίο προτείνονται θεματικές όπως ο ρατσισμός, σχολική βία, παχυσαρκία, χρήση ουσιών και πολλά άλλα. Πρέπει να πούμε στον κύριο Υπουργό ότι αυτά εμπεριέχονται στην εγκύκλιο σχολικών προγραμμάτων, αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν καθώς ο αριθμός των εκπαιδευτικών είναι εξαιρετικά μειωμένος.

-Ρωτάμε: Σε αυτό το λεγόμενο «κοινωνικό σχολείο εξετάζονται θέματα όπως είναι ο υποσιτισμός των μαθητών, η πλημμελής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Εξετάζεται η αυξανόμενη μαθητική διαρροή καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας; Τι θα γίνει με την ειδική αγωγή και τη λειτουργική ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όταν μόνο για το αυτιστικό φάσμα χρειάζονται δεκάδες εκπαιδευτικοί για την παράλληλη στήριξη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εκπαίδευση των παιδιών αυτών;

-Θα καταργήσει την εκβιαστική αξιολόγηση, η οποία είναι πρόφαση για αθρόες απολύσεις εκπαιδευτικών; Θα προχωρήσει στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και τόσα άλλα;

-Τελικά, πολύ φοβάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το λεγόμενο «κοινωνικό σχολείο» του κ. Λοβέρδου είναι ένα αντι-κοινωνικό σχολείο.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ