Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το υπ. Παιδείας θα παρέμβει στα ΑΕΙ εάν δεν εφαρμοστεί ο νόμος για τις μετεγγραφές

Δημοσίευση: 08/12/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε περίπτωση όπου δεν εφαρμόστηκε ο νόμος για τις μετεγγραφές των φοιτητών το υπουργείο Παιδείας θα παρέμβει, είπε σήμερα στη Βουλή ο υφ. Παιδείας Γ. Γεωργαντάς, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Τσαμπίκας Ιατρίδη , σχετικά με τις μετεγγραφές  πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και πρόσθεσε τα εξής:.

Α. Σε σχέση με την άρνηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να δεχτούν αιτήσεις για μετεγγραφή από παιδιά πολύτεκνων οικογενειών άνω των 23 ετών, κάτι το οποίο είναι παράνομο και παράτυπο, κάναμε έναν σχετικό έλεγχο μετά την επίκαιρη ερώτησή .

Β. Αποστείλαμε ερωτήματα προς τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Έχω ήδη απαντήσεις στα χέρια μου από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και από το ΤΕΙ Πειραιά, τα οποία εγγράφως μας διαβεβαίωσαν ότι καμία τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει στις δικές τους αιτήσεις. Τα έγγραφα είναι εδώ και είναι στη διάθεσή σας. Αυτά είναι τα έγγραφα από το ΤΕΙ Πειραιά και από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Αναμένονται απαντήσεις και από τα υπόλοιπα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στα οποία κάναμε παρόμοιες ερωτήσεις.

Γ. Θεωρούμε ότι κατά το σκέλος αυτό, εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε περίπτωση όπου δεν εφαρμόστηκε ο νόμος, θα πρέπει να παρέμβει το Υπουργείο και αυτό θα πράξει.

Δ. Σχετικά με τον αποκλεισμό όσων πέτυχαν με το 10%, αυτό είναι ένα θέμα που απασχόλησε και την Ολομέλεια της Βουλής. Η λογική που επικράτησε εν όψει της δημιουργίας ενός μόνιμου θεσμικού πλαισίου για τις μετεγγραφές -κάτι που είναι ζητούμενο για το Υπουργείο- με μια σταθερή προοπτική και με σταθερά δεδομένα έτσι ώστε να μην αιφνιδιάζεται ο οποιοσδήποτε είναι ότι, επειδή τα τέκνα αυτών των οικογενειών έτυχαν του προνομίου της εισαγωγής τους, το προνόμιο και για τη μεταφορά της θέσης τους θα δημιουργούσε μια άνιση κατάσταση ανάμεσα στους επιτυχόντες.

Ε. Σε αυτήν τη λογική, με αυτήν τη σκέψη, η οποία βέβαια μέχρι ενός σημείου πρέπει να δεχτούμε όλοι ότι έχει τη βάση της, πλην όμως δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των πολυτέκνων και την αδυναμία πολλών οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακριά από τις εστίες τους, είναι η παρούσα τουλάχιστον θέση του Υπουργείου Παιδείας.

Ζ. Επιμένω, όμως -και αυτό θέλω να το θεωρήσετε ως δεδομένο- ότι όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός σε προηγούμενες τοποθετήσεις του, αυτήν τη χρονιά, για αυτήν την εκπαιδευτική περίοδο έτσι θα ισχύσουν τα πράγματα μέχρις ότου να υπάρξει κάποια στιγμή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το σύνολο των μετεγγραφών και για να μην υπάρχει αιφνιδιασμός στον κόσμο.

Η. Δύο πράγματα έχω να δηλώσω, εν κατακλείδι. Το πρώτο είναι ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε μη συμμόρφωσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για το υφιστάμενο καθεστώς είμαστε στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή για να παρέμβουμε. Δεύτερον, πρόθεση και εκτίμηση του Υπουργείου είναι ότι αυτές οι διάσπαρτες διατάξεις πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν αντικείμενο συζήτησης συνολικά στη Βουλή, έτσι ώστε να δούμε πού πράγματι πρέπει να υπάρχει το περιθώριο της μεταφοράς θέσεων ή των μετεγγραφών και αυτό το καθεστώς να ισχύει συνεχόμενα, για να υπάρχει και μία ασφάλεια και ένα ξεκάθαρο πεδίο για τους νέους που θέλουν να σπουδάσουν.

Θ. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι αυτά που υπάρχουν και είναι σε βελτίωση των διατάξεων του Μαΐου του 2014, αλλά στα πλαίσια των δυνατοτήτων που αυτή τη στιγμή παρέχονται, με απόλυτη βέβαια κατανόηση στο ζητούμενο σε σχέση με τους φοιτητές από πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες πράγματι είναι σ’ έναν αριθμό ελεγχόμενο μεν πλην όμως μη διαχειρίσιμο, με βάση τα δεδομένα έτσι όπως τα ξεκινήσαμε και έτσι όπως συμφωνήθηκαν με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σχόλια (4)

 
ΓΟΝΕΑΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΑ ΜΕΣΩ 10%
09 Δεκ 2014 10:51

Κύριε Υπουργέ και κύριοι Υφυπουργοί, σχετικά με τους φοιτητές που εισήχθησαν μέσω του 10% δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΟ, διαγωνίστηκαν μεταξύ τους για ένα ποσοστό 10% των θέσεων και όσοι από αυτούς επέλεξαν τη νέα τους θέση διαγράφηκαν από την παλιά τους χάνοντας ένα χρόνο από τις σπουδές τους.
Όσοι από αυτούς:
(α) επέλεξαν τη νέα τους θέση και
(β) θέλουν να πάρουν μετεγγραφή και
(γ) έχουν τις προϋποθέσεις του νόμου, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ, έρχεται το υπουργείο και τους απαγορεύει να υποβάλλουν αίτηση.
Ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός και με τη στάση του υπουργείου ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.
Κύριε Υφυπουργέ, η ουσία είναι η οικογενειακή κατάσταση αυτών των φοιτητών που προβλέπει ο νόμος και όχι ο τρόπος εισαγωγής που είναι δυο διαφορετικά θέματα. Ειδικά σε περίοδο έκτακτης ανάγκης οικονομικού πολέμου – κρίσης το υπουργείο θα περιμέναμε να δείξει κατανόηση.
Ο νόμος αναφέρεται σε υποψηφίους που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις και δεν αναφέρεται σε ποσοστά 90% και 10%. Τα παιδιά αυτά έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές μέσω της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τους και προέκυψαν τα νέα αποτελέσματα για το 2014.
Μετά από:
(α) επίμονα ερωτήματα προς το υπουργείο και
(β) ενώ τα παιδιά είχαν υποβάλλει το μηχανογραφικό τους και
(γ) ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και
(δ) διαγράφηκαν από την παλιά τους θέση και
(ε) εγγράφηκαν στη νέα τους θέση,
(στ) το υπουργείο εξέδωσε υπουργική απόφαση τον Οκτώβριο,
κατόπιν εορτής, ερμηνεύοντας το νόμο ότι οι επιτυχόντες αυτοί φοιτητές του 2014 δεν δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση μετεγγραφής.
Κύριε Υπουργέ και κύριοι Υφυπουργοί, περιμένουμε οι γονείς τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών να διορθώσετε αυτή την αδικία εις βάρος των παιδιών μας, καταθέτοντας άμεσα σχετική ρύθμιση.
Αυτό το εξάμηνο τελειώνει, να προλάβουμε να μη χαθεί και το επόμενο.
Δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να συντηρούμε δυο και τρία σπίτια πέραν της κατοικίας μας.
Ελπίζουμε ότι η φωνή της λογικής θα πρυτανεύσει, οι κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις είναι δύσκολες για όλους μας, ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ.

 
Γ.Κ
09 Δεκ 2014 20:44

Καμία πρόθεση από το υπουργείο να άρει την αδικία στις μετεγγραφές των πολύτεκνων φοιτητών παρά μόνο να κάνει δηλώσεις για στήριξη σε πολύτεκνους την οποία και δεν είδαμε ακόμα!!
Τόσο σημασία δίνει ο υπουργός για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας που ούτε καν απάντησε ο ίδιος στην ερώτηση της κα Ιατρίδη. Εδώ η ΑΣΠΕ έχει στείλει 16 επιστολές στον υπουργό και δεν νομίζω ότι έχει πάρει την παραμικρή απάντηση την ώρα που ο υπουργός δηλώνει ότι « εμείς όλα τα κύματα της κοινωνικής διαμαρτυρίας τα δεχόμαστε, υπομονετικά, συζητάμε με όλους, στηρίζουμε, το ξύλο που τρώμε είναι ανελέητο, αλλά αυτή είναι η υποχρέωση ενός Πολιτικού…. »
Στην απάντηση του ο υφυπουργός δηλώνει « Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι αυτά που υπάρχουν και είναι σε βελτίωση των διατάξεων του Μαΐου του 2014, αλλά στα πλαίσια των δυνατοτήτων που αυτή τη στιγμή παρέχονται, με απόλυτη βέβαια κατανόηση στο ζητούμενο σε σχέση με τους φοιτητές από πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες πράγματι είναι σ’ έναν αριθμό ελεγχόμενο μεν πλην όμως μη διαχειρίσιμο, με βάση τα δεδομένα έτσι όπως τα ξεκινήσαμε και έτσι όπως συμφωνήθηκαν με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.» Είναι δηλαδή μη διαχειρίσιμοι οι 723 φοιτητές; Κάποιος πρέπει να τον ενημερώσει ότι οι φοιτητές αυτοί είναι για 4 ακαδημαϊκά έτη και ότι στην πραγματικότητα θα είναι πολύ λιγότεροι. Αφού μόνο όσοι έχουν πραγματική ανάγκη θα κάνουν χρήση ενός τέτοιου δικαιώματος μιας και αυτό συνεπάγεται μια μεγάλη ταλαιπωρία για την αναγνώριση των περασμένων μαθημάτων από το τμήμα εισαγωγής τους.
Το επιχείρημα ότι είναι άδικο για τους άλλους φοιτητές να δοθεί μετεγγραφή προς τους πολύτεκνους φοιτητές των προηγούμενων ετών διότι είχαν και προνόμια για την εισαγωγή τους είναι άκυρο αφού πολύ είναι οι πολύτεκνοι φοιτητές που μπήκαν με την γενική κατάταξη. Υπάρχει επίσης και η κατηγορία των αθλητών (αθλητές που πέτυχαν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση) οι οποίοι αν έχουν εισαχθεί σε οποιαδήποτε Σχολή ή Τμήμα Α.Ε.Ι. που απέχει γεωγραφικά από τον τόπο που κυρίως προετοιμάζονται, μπορούν να μεταγραφούν, μετά από αίτησή τους, στο αντίστοιχο πλησιέστερο προς τον τόπο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ενώ παράλληλα μπαίνουν με ειδικό καθεστώς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι φοιτητές είναι λίγοι σε αριθμό (περίπου 600). Δεν μπορεί όμως το υπουργείο να θεωρεί τους 600 για ένα ακαδημαϊκό έτος διαχειρίσιμους και όχι τους 723 για 4 ακαδημαϊκά έτη.
Πρέπει η ηγεσία του υπουργείου να σταματήσει να κάνει ότι δεν ακούει και να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα σε συνεργασία με την ΑΣΠΕ για την προστασία που ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ η πολύτεκνη και υπερπολύτεκνη οικογένεια από το κράτος βάση του συντάγματος.

 
Μετεγγραφές με το 10%
09 Δεκ 2014 22:59

«…δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των πολυτέκνων και την αδυναμία πολλών οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακριά από τις εστίες τους, είναι η παρούσα τουλάχιστον θέση του Υπουργείου Παιδείας».
Κύριε Υφυπουργέ, η κατάθεση επερωτήσεων και τροπολογιών καθώς και η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά δείχνει ότι το θέμα των μετεγγραφών δεν έχει αντιμετωπιστεί από το Υπουργείο όσο θα έπρεπε, παρά το ότι έχουμε φτάσει στο Δεκέμβριο και το εξάμηνο τελειώνει.
Το θέμα των μετεγγραφών για τα παιδιά μέσω του 10%, για να απασχολήσει την ολομέλεια της βουλής, σημαίνει ότι οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις λόγω των αδικιών που προκάλεσε είναι πάρα πολλές, ήδη ο υπουργός έκανε λόγο για "θύελλα διαμαρτυριών". Η αδικία είναι κατάφωρη για τα παιδιά που έχουν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Προνόμιο δεν υπάρχει, τα παιδιά πέτυχαν κανονικά με πανελλήνιες εξετάσεις με το βαθμό τους και όχι με χωριστό ποσοστό ως τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι. Τα παιδιά αυτά μέσω του νόμιμου τρόπου εισαγωγής του ποσοστού 10% που η πολιτεία παρέχει, αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα με την υποβολή νέου μηχανογραφικού, πληρώνοντας το τίμημα με απώλεια ενός έτους για αυτούς που εγγράφηκαν στη νέα τους σχολή. Γιατί το υπουργείο συγχέει σκόπιμα τη νόμιμη δυνατότητα εισαγωγής που το ίδιο παρέχει με το δικαίωμα μετεγγραφής; Το ζητούμενο είναι αν τα παιδιά που πέτυχαν φέτος έχουν τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει για τη μετεγγραφή. Το υπουργείο προσπαθώντας να μειώσει τις μετεγγραφές έκοψε το δικαίωμα αυτό χωρίζοντας τους επιτυχόντες του ίδιου έτους σε δυο κατηγορίες, στους τυχερούς μέσω του 90% και στους άτυχους μέσω του 10%.
Πολλά παιδιά που πέτυχαν φέτος μέσω του 10% δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν. Πρόκειται για παιδιά τριτέκνων οικογενειών που ενώ οι συμφοιτητές τους παιδιά τριτέκνων πήραν μετεγγραφή, αισθάνονται λύπη και απογοήτευση γιατί το υπουργείο διέψευσε τις ελπίδες τους να σπουδάσουν.
Η λύση να κινηθούν δικαστικά οι οικογένειες παρ’ όλο που το δίκαιο είναι με το μέρος τους, έχει κόστος δυσβάστακτο και είναι χρονοβόρα. Το υπουργείο μπορεί να βοηθήσει, αφού από δική του υπαιτιότητα και ασάφεια του νόμου, τους άφησε εκτός και έφτασε στο σημείο να τους απαγορεύει ακόμη και τώρα να καταθέσουν αίτηση μετεγγραφής.
Η λύση είναι μία. Μπορεί άμεσα να καταθέσει τροπολογία, όπως είχε καταθέσει η αντιπολίτευση, και να λύσει το θέμα των μετεγγραφών του 10% για τα παιδιά που έχουν τις προϋποθέσεις του νόμου.

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
09 Δεκ 2014 23:04

Μεταγραφές φοιτητών με το 10%
Το υπουργείο κωφεύει στο πρόβλημα των οικογενειών των φοιτητών αυτής της
κατηγορίας Πρώτη φορά δεν δίνεται δυνατότητα μεταγραφής στα παιδιά που πέρασαν με το 10% γιατί αυτή η διάκριση ; Σε τέτοια οικονομική κρίση πως ένας
γονιός τρίτεκνος με δύο φοιτητές σε διαφορετικές πόλεις θα τα βγάλει πέρα;
Ο αριθμός των φοιτητών που έχουν δικαίωμα μεταγραφής είναι πολύ μικρός
Ικετεύομαι τον υπουργό έστω και τώρα να λύσει το πρόβλημα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.