ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το υπουργείο φοβάται για νέες προσφυγές ΑΕΙ στο ΣτΕ κατά των μετεγγραφών των φοιτητών

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσα τμήματα και σχολές έχουν ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο των μετεγγραφών, αυτό έχει τελειώσει και δεν γυρίζει πίσω
Δημοσίευση: 19/12/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Όσες μετεγγραφές έχουν γίνει, έχουν γίνει. Όσα τμήματα και σχολές έχουν ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο των μετεγγραφών, αυτό έχει τελειώσει και δεν γυρίζει πίσω. Φόβοι για νέες προσφυγές ΑΕΙ στο ΣτΕ κατά των μετεγγραφών των φοιτητών.

Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, αναφερόμενος σε νέες προσφυγές Πανεπιστημίων στο ΣτΕ μετά την προσωρινή απόφαση να μην εγγράψουν τους υπό μετεγγραφή φοιτητές οι Αρχιτεκτονικές Σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, μέχρι την έκδοση απόφασης από την αρμόδια Επιτροπή Αναστολών.

«Όσα τμήματα θα προσφύγουν τώρα μετά από αυτό το αποτέλεσμα, θα δημιουργηθεί μπέρδεμα και οπωσδήποτε μια καθυστέρηση στη διαδικασία των μετεγγραφών και αυτό δεν είναι καλό», είπε ο υπουργός Παιδείας και σημείωσε τα εξής:

Α. Γιατί η απόφαση θα ληφθεί τον Φεβρουάριο, όταν θα γίνει δηλαδή η εκδίκαση της υπόθεσης και αυτό θα αφήσει πάρα πολύ κόσμο σε εκκρεμότητα.

Β. Η απόφαση αυτή αναφέρεται στον Νόμο της 4ης Μαΐου 2014. Αφορά στις Αρχιτεκτονικές Σχολές του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του ΑΠΘ και μόνον αυτές.

Γ. Η δική μου παρέμβαση για τις μετεγγραφές με βάση τη φτώχεια, δεν έχει κανένα πρόβλημα και οι 1900 μετεγγραφές θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες και είναι εκτός απόφασης Συμβουλίου της Επικρατείας και εκτός του μπερδέματος αυτού. Το ίδιο ισχύει και για όσα τμήματα δεν έχουν κάνει ακυρώσεις όπου οι μετεγγραφές συνεχίζονται κανονικά.

Το ΣτΕ “μπλόκαρε” τις μετεγγραφές των φοιτητών-Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Να μην εγγράψουν προσωρινά τους υπό μετεγγραφή φοιτητές οι Αρχιτεκτονικές Σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγές που έκαναν οι Κοσμήτορες των δύο Σχολών.

Η απόφαση αυτή είναι προσωρινή και ισχύει μέχρι την έκδοση απόφασης από την αρμόδια Επιτροπή Αναστολών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

«Χορήγηση προσωρινής διαταγής για αναστολή εκτελέσεως των : α) υπ’ αριθμ. Φ1/161753/Β3 αποφάσεως του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 2665/8.10.2014) με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής Πολυτέκνων, Τριτέκνων και Ειδικών Κατηγοριών» β) της υπ’ αριθμ. Φ1/161748/Β3 αποφάσεως του ίδιου Υπουργού (ΦΕΚ Β’ 2665/8.10.2014) με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014 (Α’ 147)».

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Έχοντες υπ’ όψιν 1. Τις διατάξεις του άρθρου 52 του Π.Δ. 18/1989, όπως ισχύει 2. Την από 5.12.2014 (Ολομ. 394/8.12.2014) αίτηση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ.λπ. περί αναστολής εκτελέσεως α) της υπ’ αριθμ. Φ1/161753/Β3 αποφάσεως του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 2665/8.10.2014) με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής Πολυτέκνων, Τριτέκνων και Ειδικών Κατηγοριών» β) της υπ’ αριθμ. Φ1/161748/Β3 αποφάσεως του ίδιου Υπουργού (ΦΕΚ Β’ 2665/8.10.2014) με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014 (Α’ 147)».

Δ ι α τ ά σ σ ο υ μ ε

Την αναστολή εκτελέσεως των ως άνω υπουργικών αποφάσεων, καθ’ όσον αυτές αφορούν την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία τους, την οποία συνεπάγεται η καθ’ υπέρβαση των εκπαιδευτικών τους δυνατοτήτων «μεταφορά θέσεων» μεγάλου αριθμού φοιτητών εισαχθέντων σε άλλα Α.Ε.Ι. της Χώρας (πρβλ. υπ’ αριθμ. 987/2014 απόφαση Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας και τα υπ’ αριθμ. 1814/16.12.2014 και 513/16.12.2014 έγγραφα του Ε.Μ.Π. και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντιστοίχως, προς το Συμβούλιο της Επικρατείας). Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρις εκδόσεως αποφάσεως από την αρμόδια Επιτροπή Αναστολών. Αθήνα, 18.12.2014 Σωτήριος Αλ. Ρίζος»

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου είπε τα εξής:

Α. Η απόφαση αφορά δύο μόνο τμήματα, τις Αρχιτεκτονικές, που αφορά το νόμο της 4ης Μαΐου κι όχι τον δικό μου, ο δικός μου ήταν το καλοκαίρι με τα οικονομικά κριτήρια που αυτό πάει μια χαρά.

Β. Αυτές οι μετεγγραφές με τα οικονομικά κριτήρια θα πάνε κανονικότατα. Αφορά στις μετεγγραφές που έγιναν 4 Μαΐου και που έδιναν δικαίωμα μετεγγραφής ανεξαρτήτως κριτηρίων και δημιουργεί μία εμπλοκή μέχρι την 1η Φεβρουαρίου που θα κριθούν τα ασφαλιστικά μέτρα όπως τα λέμε, δηλαδή η αναστολή εκτελέσεως της διοικητικής πράξης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Γ. Είναι μία ακαταστασία, επιβράδυνση των διαδικασιών μετεγγραφής και κοντολογίς, το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε ότι ‘η ακαδημαϊκή ευρυθμία υπερισχύει των κοινωνικών κριτηρίων που τίθενται χωρίς κριτήρια».

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.