Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το υπουργείο φοβάται για νέες προσφυγές ΑΕΙ στο ΣτΕ κατά των μετεγγραφών των φοιτητών

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσα τμήματα και σχολές έχουν ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο των μετεγγραφών, αυτό έχει τελειώσει και δεν γυρίζει πίσω
Δημοσίευση: 19/12/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Όσες μετεγγραφές έχουν γίνει, έχουν γίνει. Όσα τμήματα και σχολές έχουν ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο των μετεγγραφών, αυτό έχει τελειώσει και δεν γυρίζει πίσω. Φόβοι για νέες προσφυγές ΑΕΙ στο ΣτΕ κατά των μετεγγραφών των φοιτητών.

Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, αναφερόμενος σε νέες προσφυγές Πανεπιστημίων στο ΣτΕ μετά την προσωρινή απόφαση να μην εγγράψουν τους υπό μετεγγραφή φοιτητές οι Αρχιτεκτονικές Σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, μέχρι την έκδοση απόφασης από την αρμόδια Επιτροπή Αναστολών.

«Όσα τμήματα θα προσφύγουν τώρα μετά από αυτό το αποτέλεσμα, θα δημιουργηθεί μπέρδεμα και οπωσδήποτε μια καθυστέρηση στη διαδικασία των μετεγγραφών και αυτό δεν είναι καλό», είπε ο υπουργός Παιδείας και σημείωσε τα εξής:

Α. Γιατί η απόφαση θα ληφθεί τον Φεβρουάριο, όταν θα γίνει δηλαδή η εκδίκαση της υπόθεσης και αυτό θα αφήσει πάρα πολύ κόσμο σε εκκρεμότητα.

Β. Η απόφαση αυτή αναφέρεται στον Νόμο της 4ης Μαΐου 2014. Αφορά στις Αρχιτεκτονικές Σχολές του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του ΑΠΘ και μόνον αυτές.

Γ. Η δική μου παρέμβαση για τις μετεγγραφές με βάση τη φτώχεια, δεν έχει κανένα πρόβλημα και οι 1900 μετεγγραφές θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες και είναι εκτός απόφασης Συμβουλίου της Επικρατείας και εκτός του μπερδέματος αυτού. Το ίδιο ισχύει και για όσα τμήματα δεν έχουν κάνει ακυρώσεις όπου οι μετεγγραφές συνεχίζονται κανονικά.

Το ΣτΕ “μπλόκαρε” τις μετεγγραφές των φοιτητών-Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Να μην εγγράψουν προσωρινά τους υπό μετεγγραφή φοιτητές οι Αρχιτεκτονικές Σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγές που έκαναν οι Κοσμήτορες των δύο Σχολών.

Η απόφαση αυτή είναι προσωρινή και ισχύει μέχρι την έκδοση απόφασης από την αρμόδια Επιτροπή Αναστολών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

«Χορήγηση προσωρινής διαταγής για αναστολή εκτελέσεως των : α) υπ’ αριθμ. Φ1/161753/Β3 αποφάσεως του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 2665/8.10.2014) με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής Πολυτέκνων, Τριτέκνων και Ειδικών Κατηγοριών» β) της υπ’ αριθμ. Φ1/161748/Β3 αποφάσεως του ίδιου Υπουργού (ΦΕΚ Β’ 2665/8.10.2014) με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014 (Α’ 147)».

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Έχοντες υπ’ όψιν 1. Τις διατάξεις του άρθρου 52 του Π.Δ. 18/1989, όπως ισχύει 2. Την από 5.12.2014 (Ολομ. 394/8.12.2014) αίτηση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ.λπ. περί αναστολής εκτελέσεως α) της υπ’ αριθμ. Φ1/161753/Β3 αποφάσεως του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 2665/8.10.2014) με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής Πολυτέκνων, Τριτέκνων και Ειδικών Κατηγοριών» β) της υπ’ αριθμ. Φ1/161748/Β3 αποφάσεως του ίδιου Υπουργού (ΦΕΚ Β’ 2665/8.10.2014) με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014 (Α’ 147)».

Δ ι α τ ά σ σ ο υ μ ε

Την αναστολή εκτελέσεως των ως άνω υπουργικών αποφάσεων, καθ’ όσον αυτές αφορούν την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία τους, την οποία συνεπάγεται η καθ’ υπέρβαση των εκπαιδευτικών τους δυνατοτήτων «μεταφορά θέσεων» μεγάλου αριθμού φοιτητών εισαχθέντων σε άλλα Α.Ε.Ι. της Χώρας (πρβλ. υπ’ αριθμ. 987/2014 απόφαση Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας και τα υπ’ αριθμ. 1814/16.12.2014 και 513/16.12.2014 έγγραφα του Ε.Μ.Π. και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντιστοίχως, προς το Συμβούλιο της Επικρατείας). Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρις εκδόσεως αποφάσεως από την αρμόδια Επιτροπή Αναστολών. Αθήνα, 18.12.2014 Σωτήριος Αλ. Ρίζος»

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου είπε τα εξής:

Α. Η απόφαση αφορά δύο μόνο τμήματα, τις Αρχιτεκτονικές, που αφορά το νόμο της 4ης Μαΐου κι όχι τον δικό μου, ο δικός μου ήταν το καλοκαίρι με τα οικονομικά κριτήρια που αυτό πάει μια χαρά.

Β. Αυτές οι μετεγγραφές με τα οικονομικά κριτήρια θα πάνε κανονικότατα. Αφορά στις μετεγγραφές που έγιναν 4 Μαΐου και που έδιναν δικαίωμα μετεγγραφής ανεξαρτήτως κριτηρίων και δημιουργεί μία εμπλοκή μέχρι την 1η Φεβρουαρίου που θα κριθούν τα ασφαλιστικά μέτρα όπως τα λέμε, δηλαδή η αναστολή εκτελέσεως της διοικητικής πράξης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Γ. Είναι μία ακαταστασία, επιβράδυνση των διαδικασιών μετεγγραφής και κοντολογίς, το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε ότι ‘η ακαδημαϊκή ευρυθμία υπερισχύει των κοινωνικών κριτηρίων που τίθενται χωρίς κριτήρια».

Σχόλια (11)

 
Αντώνης
19 Δεκ 2014 13:15

Ντροπή Υπουργέ...

Η δικιά μου λέει τροπολογία δεν έχει πρόβλημα... θαυμάστε επίπεδο!

 
x.g.
19 Δεκ 2014 15:43

Aντί να "φοβάται " το υπουργείο για νέες προσφυγές και να φτιάχνει σενάρια, ας ασχοληθεί σοβαρά με την υπάρχουσα προσφυγή επιτέλους!
Αρχίζω να πιστεύω πως υπάρχει πολύ παρασκήνιο πίσω από τη σχέση Υπουργείου και Αρχιτεκτονικών .
Ας μας απαντήσει ο Υπουργός:

1. Πώς το υπουργείο άφησε τις δύο Αρχιτεκτονικές να καθυστερήσουν τόσο τον έλεγχο δικαιολογητικών και τις εγγραφές των μεταγραφόμενων;
Σημειώνεται ότι οι άλλες σχολές του ΕΜΠ ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση ελέγχου των δικαιολογητικών και προσκάλεσαν τους μετεγγραφόμενους για εγγραφή τους στις εξής ημερομηνίες:
ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΕΜΠ 1/12/2014
ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ 9/12/2014
ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΜΠ 9/12/2014
ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 15/12/2014

Γιατί δεν κίνησε πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες όσο οι Αρχιτεκτονικές δεν ανακοίνωναν, ως όφειλαν από το νόμο, τα ονόματα των μεταγραφόμενων;
Μήπως κάτι υπάρχει πίσω που εμείς οι απλοί κι ανυπεράσπιστοι πολίτες δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε;

(Και μη μου πείτε Κύριε Λοβέρδο για τη δήλωση από την Κίνα.....)

2. Ποια ακριβώς παρέμβαση έκαναν οι νομικοί του υπουργείου και αν έκαναν, πόσα λεπτά ασχολήθηκαν, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος ;

Λυπάμαι πολύ και ντρέπομαι για τους πολιτικούς που μας διοικούν, για τους "καθηγητές" που εκπαιδεύουν τα παιδιά μας ,για τους ανάλγητους δικαστές που αποφασίζουν για το μέλλον των παιδιών μας .

Πλήρης απογοήτευση !
Πώς μπορείτε να κοιμάστε τα βράδυα όλοι εσείς;

 
ΜΑΡΙΑ
19 Δεκ 2014 22:42

Σήμερα 18-12-2014 χορηγήθηκε από το ΣτΕ προσωρινή διαταγή με την οποία ανεστάλη η εφαρμογή των δύο Υπουργικών αποφάσεων για τις μετεγγραφές σε σχέση με τις Αρχιτεκτονικές Σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στην λειτουργία τους λογω της καθ’ υπέρβασης των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων τους «μεταφορά θέσεων».
Ωστόσο, δεν ελήφθη υπόψη η ανεπανόρθωτη βλάβη που προκαλείται στους φοιτητές που είχαν συμπληρώσει καλόπιστα, με βάσει το νόμο των μετεγγραφών, τα μηχανογραφικά τους τον Ιούλιο 2014, και οι οποίοι επέλεξαν να δηλώσουν κατά προτεραιότητα περιφερειακές Αρχιτεκτονικές Σχολές, αντί να δηλώσουν άλλες Σχολές στην περιφέρεια της κατοικίας των γονιών τους με χαμηλότερα μόρια εισαγωγής όπως π.χ. Τοπογράφους ΕΜΠ και ΑΠΘ, Μαθηματικό, Φυσικό κ.α.
Αυτή την στιγμή, οι οικογένειες των φοιτητών των Αρχιτεκτονικών Σχολών ΕΜΠ και ΑΠΘ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους στις Σχολές εισαγωγής και τα παιδιά χάνουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, ενώ έχουν εισαχθεί κανονικά με πανελλαδικές εξετάσεις. Τούτο διότι : α) τα παιδιά είναι υποχρεωμένα, όσα αντέχουν, και όσα μπορούν να έχουν την οικονομική στήριξη των γονιών τους σε φροντιστήρια κ.λ.π., να ξαναδώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, μέσα στον ελάχιστο χρόνο που απομένει μέχρι το Μάιο, β) δεν έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν νέο μηχανογραφικό με την βαθμολογία τους του Ιουνίου 2014 ώστε να εισέλθουν σε Σχολές πλησίον της κατοικίας των γονέων τους, γ) ακόμα και ένα ελάχιστο ποσοστό παιδιών της τάξεως του 5% των οποίων οι γονείς έχουν την δυνατότητα να τα στηρίξουν οικονομικά για να σπουδάσουν στην επαρχία, χάνουν ουσιαστικά ολόκληρο το πρώτο έτος σπουδών, διότι έχουν χάσει ήδη το πρώτο εξάμηνο και δεν έχουν το δικαίωμα ούτε μπορούν να παρακολουθήσουν τα εργαστηριακά μαθήματα του β΄εξαμήνου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι υπόλοιπες Σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν εγγράψει 10.000 φοιτητές των μετεγγραφών, εκτός από αυτές τις δύο Σχολές, που αρνούνται, και πετάνε 150 παιδιά έξω, με αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά να υφίστανται άνιση και δυσμενή μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους φοιτητές μετεγγραφών, και να έχουν οδηγηθεί φοιτητές και γονείς στην απόγνωση.
Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας δεν υπερασπίστηκε επαρκώς το νόμο των μετεγγραφών, ενώ προσωπικά ο Υπουργός, με διάφορες δηλώσεις που έκανε κατά καιρούς, αφενός μεν τορπίλησε το νόμο περί μετεγγραφών, αφετέρου αδιαφόρησε στα αιτήματα του Πολυτεχνείου ΕΜΠ και ΑΠΘ για αύξηση της χρηματοδότησης και του προσωπικού.
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ΟΛΟΙ, και πρώτοι από όλους οι «καθηγητές» του Πολυτεχνείου, χτύπησαν τους ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ και τους μόνους που δεν φταίνε σε κάτι : ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

Πρωτοβουλία Γονέων Φοιτητών Σχολών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και ΑΠΘ

 
Ελληνας γονιος με ενα παιδι
20 Δεκ 2014 04:41

Ειναι προκλητικό συμπολιτες μας και υποψήφιοι των πανελληνιων που δεν επιασαν τη βαση καποιας σχολης να ζητουν να γραφουν σε αυτη επειδη ειναι πολυτεκνοι ή τριτεκνοι ή ορφανοι η αποροι. Σε ποια χωρα του κοσμου γινονται μετεγγραφες και μεταφορα θεσεων; Το συνταγμα οριζει οτι οι πολιτες ειναι ισοι. Που ειναι η αξιοκρατία; Ειναι προκλητικο και θρασυτατο υπουργοι και κυβερνησεις χρονια και χρονια τωρα να κανουν αυτες τις μεταγραφες. Ολοι οι γονεις που εχουμε ενα ή δυο παιδια που με την αξια τους μπηκαν σε μια σχολη να προσφυγουμε στο συμβουλιο επικρατειας για να σταματησει αυτη η αδικια απεναντι στα παιδια μας. Ολοι οι πανεπιστημιακοι να κανουν οτι μπορουν να διαφυλαξουν το επειπεδο των σχολων τους.

 
x.g.
20 Δεκ 2014 09:07

ΠΡΟΣ "ΕΛΛΗΝΑ ΓΟΝΙΟ"

Ναι να μην υπάρχουν μεταγραφές! Για κανέναν!
ΑΛΛΑ: Να υπάρχουν εστίες όπου υπάρχουν Πανεπιστήμια,
ΑΤΟΚΑ φοιτητικά δάνεια με ευνοiκούς όρους ,
Προγραμματισμός χρόνου σπουδών.
Γνωρίζετε εσείς πανεπιστήμια στο εξωτερικό που καταλαμβάνονται από όποιον νάναι για όποιον λόγο νάναι;

Aς φτιάξει όλα τα παραπάνω και μετά συζητάμε!
Έτσι όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή μόνο με μεταγραφή μπορούν να βοηθηθούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Και μη λέτε ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ! Αύριο μπορεί ΕΣΕΙΣ να γίνετε ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
και τότε τί θα λέτε;

 
Ιωάννης Σ.
20 Δεκ 2014 12:42

Θα έπρεπε όλοι αυτοί οι κύριοι του Υπουργείου που τα έκαναν μπάχαλο με τις μετεγγραφές, να μπούνε οι ίδιοι στα ιδρύματα και να προσπαθήσουν να τα βγάλουν πέρα με το εκπαιδευτικό και λοιπό έργο. Να στοιβάξουν κυριολεκτικά φοιτητές σε αίθουσες που δεν χωρούν, χωρίς προσωπικό για τις επιπλέον ώρες που χρειάζονται κλπ. Αλλά μόλις θα νιώσουν τι έχουν προκαλέσει, θα φύγουν την ίδια στιγμή αλλόφρονες. Μόνο οργή μπορεί να νιώθει κανείς για την ασχετοσύνη και την επικινδυνότητα όλων αυτών που νοιάζονται μόνο για ψήφους και τα έχουν διαλύσει όλα.

 
Αντώνης προς Έλληνα Γονιό...
20 Δεκ 2014 19:18

Αγνοεί προφανώς ο γονιός, ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι μετεγγραφές φοιτητών είναι καθημερινή πράξη.
Έζησα από πολύ κοντά το καθεστώς μετεγγραφών στη Γερμανία. Σας πληροφορώ υπεύθυνα ότι εκεί οι μετεγγραφές είναι εντελώς ελεύθερες. Κανένας σχεδόν φοιτητής δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του σε μία πόλη. Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την παρακολούθηση παραδόσεων και εργαστηρίων σε διάφορα πανεπιστήμια που διακρίνονται σε συγκεκριμένους τομείς της επιστήμης τους. Γι’ αυτό και μετεγγράφονται συχνά, προκειμένου να παρακολουθήσουν ονομαστούς πανεπιστημιακούς δασκάλους, οι οποίοι δεν διδάσκουν κατ’ ανάγκη σε σχολές μεγάλων πόλεων. Έχουν π.χ. το δικαίωμα να παρακολουθήσουν Παθολογία στη Χαϊδελβέργη, Χειρουργική στην Τυβίγγη, Παιδιατρική στο Ερλάγκεν κ.ο.κ. Αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν παρόμοια τακτική στις μετεγγραφές των φοιτητών. Δεν τους καθηλώνουν να περατώσουν τις σπουδές τους στο πρώτο Πανεπιστήμιο που τους δέχθηκε.
Αντί όμως ο Υπουργός να δώσει κίνητρα, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ευγενούς άμιλλας και διάκρισης μεταξύ των πανεπιστημιακών σχολών, ούτως ώστε να καθίστανται περιζήτητες και να προσελκύουν φοιτητές και οι σχολές μικρών πόλεων, στράφηκε προπαντός εναντίον των πολυτέκνων, που είχαν το δικαίωμα να σπουδάζουν τα παιδιά τους σε μία πόλη, για να αποφεύγεται η οικονομική τους αφαίμαξη με τη συντήρηση πολλών νοικοκυριών σε διαφορετικές πόλεις.

 
NM
20 Δεκ 2014 22:02

ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑ ΓΟΝΙΟ ΜΕ 1 ΠΑΙΔΙ

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. ΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΙΠΗΣ,ΑΔΙΚΟΣ,ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ Ή ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΑΚΥΡΩΣΗ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΩΣ ΕΧΕΙ, ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ 2 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑΠΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΙΣΟΤΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΤΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΝ, ΕΞΑΙΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΙΤΗΘΕΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ.
ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟ ΣΑΣ. ΟΠΩΣ ΙΣΩΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Η ΒΑΣΗ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΕΞΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ.ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΑΡΧΙΤ.ΑΠΘ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΣ ΦΕΤΟΣ ΕΙΧΕ 22960 ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΣ 19625 ,ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 3.500 ΜΟΡΙΑ.ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΙΣΟΙ ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ,ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΙΛΙΑΔΑ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ. ΟΥΤΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΝ.ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΝ ΟΧΙ ΜΗΔΑΜΙΝΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΩΣ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΣΟ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ Ή ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ Ή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΜΟΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ.ΟΥΤΕ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΜΟΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΛΛΑ ΠΛΗΘΟΣ ΑΛΛΩΝ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ. ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΟΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΗΤΑΝ 112 ΑΤΟΜΑ(90% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ).ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 10% ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΡΙΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 2013 ΚΑΙ 2012. ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥΣ Η ΑΡΧΙΤ.ΑΠΘ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΕ ΑΡΧΙΚΑ 100 ΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ.ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΔΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ 100 ΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ 25 ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΑΞΙΑ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ) ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΚΤΟΣ!! ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΣ ΜΕ ΤΑ 19625 ΑΠΟ ΑΞΙΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝΑΞΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤ.ΤΟΥ ΑΠΘ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΠΑΝΤΑ). ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΑΞΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΣ ΦΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤ.ΠΑΤΡΩΝ ΜΕ 22932 ΜΟΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΙΣΑΚΤΕΟΥ ΣΤΟ ΕΜΠ ΜΕ 20364 ΜΟΡΙΑ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΠΑΝΤΑ). ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΡΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ,ΠΕΡΙ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ. ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ Η ΑΡΧΙΤ.ΑΠΘ ΖΗΤΑΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ, ΕΝΩ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΠΟ ΟΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΧΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ.ΔΕ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΟΣΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΙΣΟΤΙΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ? ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΑΦΩΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ 6 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΙΜΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑΣ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ. Η ΔΕ ΑΡΧΙΤ ΕΜΠ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΗΣΕ ΜΟΝΟ 60 ΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ? ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΕΒΑΛΕ 135 ΘΕΣΕΙΣ ( 90% ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ).ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΑΥΤΙΖΟΤΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥΣ! ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ ΤΕΛΙΚΑ? ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΑΝΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Κ.Λ.Π ΜΕ ΑΝΑΛΗΘΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΩ Ή ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ Ή ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ??
ΚΑΤ’ΕΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΩ.ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΝΟΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΩΣ ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΩΣ ΓΟΝΙΟΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΩ,ΔΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΔΙΑΚΡΙΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΑΛΛΩΣΤΕ, ΕΝΑΣ ΜΕ 19000 ΜΟΡΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 19200 ΜΟΡΙΑ ΕΠΙΔΟΣΗ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΕΔΙΟ ΑΠΛΑ ΕΓΡΑΨΕ 1 ΒΑΘΜΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ.
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ,ΔΕ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΩΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΟΙ ΠΟΛΥΜΕΛΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΕΣΑΣ ΜΕ ΤΟ 1 ΠΑΙΔΙ ? ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΜΕΛΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΟΝΟ 2 ΓΟΝΕΙΣ ΕΧΟΥΝ.ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΣ ΜΕΝΑΤΕ ΣΤΟ 1 ΟΠΩΣ ΕΓΩ! ΠΟΙΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ΝΟΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ?! ΑΝ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ,ΠΟΣΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΟΡΟ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ 1 Ή 2 ΠΑΙΔΙΑ ??
ΟΙ ΥΠΕΡΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΚΥΡΙΕ ΓΟΝΕΑ ΜΕ 1 ΠΑΙΔΙ, ΜΕ ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥΣ....

 
Κώστας
21 Δεκ 2014 01:31

@x.g.
Όντως τα περισσότερα σοβαρά Πανεπιστήμια του κόσμου έχουν εστίες.ΔΕΝ είναι όμως δωρεάν..πληρώνεις.Και τις περισσότερες φορές είναι πιο ακριβές οι εςτίες από το να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα πιο μακριά από το Πανεπιστήμιο.Αυτό μας κατέστρεψε εδώ στην Ελλάδα...το "κοινωνικό" κράτος των τζαμπατζήδων..

@Αντώνης
Είναι αλήθεια ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί αυτό το βλακώδες σύστημα μετεγγραφών.Υπάρχει όμως κάποια άλλη σοβαρή χώρα που να χρησιμοποιεί τέτοιο χαζό σύστημα σαν την Γερμανία;

 
Άκης
21 Δεκ 2014 16:35

@ τους επικριτές του Έλληνα γονιού με ένα παιδί.
Γνωρίζετε πως ορισμένα παιδιά όταν συντάσσουν το μηχανογραφικό τους είναι υποχρεωμένα (απο την δυσχερή οικονομική θέση των γονιών τους) να δηλώσουν σχολές ορισμένων πόλεων μόνο αφού δεν πρόκειται να παρουν μεττεγραφή; Είναι αυτά παιδιά κατώτερου θεού; Απλά νομιμοποιήθηκε το "αφού μπορείς να φας την σειρά του άλλου, είσαι .......... αν δεν το κάνεις".

 
Δημήτρης
21 Δεκ 2014 21:34

Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και δυσχέρειας, το να σπουδάζεις παιδιά σε διαφορετικές πόλεις είναι όντως δυσβάστακτο. Το υπουργείο έχει επί πλέον λόγους να διευκολύνει τις οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων να σπουδάσουν. Πριν το 2011 οι μετεγγραφές τριτέκνων και πολυτέκνων πραγματοποιούνταν χωρίς περιορισμό. Πώς τότε δεν είχαμε αυτές τις διαμαρτυρίες και προσφυγές; Τα μεγάλα πανεπιστήμια στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη απορροφούσαν τις μετεγγραφές χωρίς προβλήματα. Τα προβλήματα άρχισαν με την μείωση των προϋπολογισμών στα Πανεπιστήμια και οι Πρυτανικές αρχές είδαν τις μετεγγραφές ως την ευκαιρία να διεκδικήσουν επί πλέον πόρους. Με συνεντεύξεις και παρουσιάσεις έδωσαν περισσότερη βαρύτητα στις μετεγγραφές παρά στις άλλες κατηγορίες εισακτέων φοιτητών εκτός πανελληνίων εξετάσεων που επιβαρύνουν σημαντικά τα πανεπιστήμια. Αν το κράτος τηρήσει τις υποσχέσεις του για οικονομική ενίσχυση και με κάποια προσπάθεια από τα πανεπιστήμια το πρόβλημα θα ξεπεραστεί. Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν φταίνε σε τίποτα να ταλαιπωρούνται και να γίνονται το “μπαλάκι” στις αίθουσες των δικαστηρίων. Θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι και το υπουργείο να παρέμβει για να αποσυρθούν οι προσφυγές. Κανείς δεν ωφελείται από αυτή την κατάσταση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.