ΥΠΟΥΡΓΟΣ στη ΒΟΥΛΗ: Να βρούμε μια λύση για τις μετεγγραφές στο ΕΜΠ και ΑΠΘ

Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Θα μπορούσε να υπάρχει μια τροποποίηση, που θα λέει ότι οι μεταγραφές που έχουν γίνει με έναν νόμιμο τρόπο, υλοποιούνται αυτομάτως

22/12/2014

Ενημερώθηκε: 23/12/2014, 07:53

Άκουσε το άρθρο

Πρέπει να βρούμε μια λύση. Ενώ, καλή ή κακή, η διάταξη της 4ης Μαΐου εφαρμοζόταν, δύο σχολές με πολύ μεγάλο αριθμό μελών ΔΕΠ, Αρχιτεκτονική Μετσοβίου και ΑΠΘ, έκαναν αίτηση ακυρώσεως. Δεν υπάρχει απόφαση. Προσωρινή διαταγή υπάρχει ενόψει της εκδίκασης της αίτησης αναστολής. Δεν πάει μακριά. Νομίζω ότι κάτι άκουσα για 1η Φεβρουαρίου.

Τα παραπάνω είπε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος , όταν τη συζήτηση άνοιξε ο Συντονιστής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και υπογράμμισε:

- Λέω ότι για όσους ζητούν μεταγραφή με βάση τα οικονομικά κριτήρια, η διαδικασία προχωράει κανονικά για όλα τα πανεπιστήμια και όλα τα τμήματα της χώρας πλην αυτών των δύο.

-Για όσες μετεγγραφές έχουν γίνει, συντελέστηκαν. Τελείωσε.

- Για τα υπόλοιπα τμήματα, αν δεν προσφύγουν αυτά, η διαδικασία προχωράει. Ακούω ότι κάποιοι θα προσφύγουν. Δεν το είδα.

-Άρα, μένουν δύο τμήματα, αν θέλουμε να μιλάμε πολύ συγκεκριμένα. Τι νομοθετική ρύθμιση να κάνουμε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Θα έλεγα ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια τροποποίηση, που θα λέει ότι οι μεταγραφές που έχουν γίνει με έναν νόμιμο τρόπο, υλοποιούνται αυτομάτως.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Μα, κύριε Κουράκη, αυτοί προσβάλλουν αυτό, το νόμιμο. Σου λένε ότι αντίκειται στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων. Έχουν μια επιχειρηματολογία. Να παρέμβουμε πάνω σ’ αυτό, πώς; Θέλω να το κάνω. Θα παραμείνω μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, κύριε Πρόεδρε. Ποια λύση να βρω;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Δεν νομίζω ότι μπορεί βρεθεί λύση σ’ αυτή τη φάση μ’ αυτόν τον τρόπο. Να τελειώσει ο συνάδελφος, να συζητήσετε και να βρείτε λύση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, έκανα τρεις διευκρινίσεις με ευκαιρία την παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Κρατάω το θέμα μέχρι το πέρας της συνεδρίασης για να βρούμε μια λύση πρόσφορη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι μ’ αυτή τη μορφή διαλόγου. Συνεχίστε, κύριε Κουράκη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι ο διάλογος είναι γόνιμος, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ που επιτρέψατε να γίνει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Είναι γόνιμος, αλλά δεν βρίσκεται λύση έτσι.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση ώστε αυτά τα παιδιά να εγγραφούν αμέσως και να αρχίσουν τις σπουδές τους.

Στην αρχή της παρέμβασής του ο Τάσος Κουράκης είπε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ Παιδείας, χαίρομαι που είστε εδώ, γιατί υπάρχουν αρκετά ζητήματα που έχουν σχέση με την τροπολογία που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και άλλα. Θα έλεγα ότι υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται εδώ, παρόλο που αναφέρεστε σε ζητήματα που έχουν σχέση με τις μετεγγραφές. Είναι το πελώριο θέμα που έχει προκύψει –και το ξέρετε καλά- για τις μετεγγραφές των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Μετσόβιο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Γνωρίζουμε ότι οι σύγκλητοι των πανεπιστημίων αυτών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αποτέλεσμα οι φοιτητές που είναι προς μετεγγραφή να αντιμετωπίζονται ως φοιτητές δεύτερης κατηγορίας και να μην εγγράφονται.

Πρέπει να σας πω ότι ευθύς εξαρχής αναγνωρίζουμε ότι πραγματικά υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα όσον αφορά την ποιότητα της εκπαίδευσης, καθώς ο αριθμός των φοιτητών που έχουν μετεγγραφεί αλλά και των υπολοίπων που έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι υπερβολικά μεγάλος για τις αντοχές των ιδρυμάτων αυτών, καθώς δεν έχουν ενισχυθεί ούτε σε προσωπικό ούτε σε υποδομές.

Θα λέγαμε ότι στο σημείο αυτό ευθύνεται το Υπουργείο γιατί δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο να ασκεί κοινωνική πολιτική σε βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης. Παρ’ όλα αυτά, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου οι οικογένειες και οι ήδη μετεγγραφόμενοι διαμαρτύρονται δικαίως.

Οι τελευταίοι που ευθύνονται είναι οι φοιτητές. Περνάει ο χρόνος και τα μαθήματα δεν αρχίζουν, καθώς δεν γίνονται μετεγγραφές.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι στο βαθμό που δεν ευθύνονται οι φοιτητές και στο βαθμό που η πολιτεία δι’ υμών έκανε τις μετεγγραφές –καθώς τα μηχανογραφικά δελτία έγιναν σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Υπουργείου-, παρ’ όλη τη διαδικασία προσφυγής που έχουν κάνει τα ιδρύματα αυτά –αναφέρομαι στις Αρχιτεκτονικές Σχολές- θα πρέπει το Υπουργείο –και ξέρω τη θέση σας- να πάρει μια θέση και να λυθεί αυτό το ζήτημα νομοθετικά.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως με μια νομοθετική παρέμβαση, το πνεύμα της οποίας θα λέει να εγγραφούν αμέσως οι φοιτητές που έχουν το δικαίωμα της μετεγγραφής και να αρχίσουν αμέσως τα μαθήματα. Δεν είναι δυνατόν να μπλέξουν σε μια διαδικασία νέοι άνθρωποι που έχουν καταβάλλει τόσο κόπο. Ξέρω τη θέση σας. Είναι αυτή που εκφράζω κι εγώ. Αλλά θα πρέπει να το λύσουμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ