ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οδηγίες προς του υπαλλήλους των ΑΕΙ για την υποβολή ερωτημάτων προς το υπουργείο Παιδείας

Δημοσίευση: 29/12/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επειδή παρατηρείται το φαινόμενο να υποβάλλονται σε υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. μεμονωμένα ερωτήματα προερχόμενα από μέλη του προσωπικού των Α.Ε.Ι., τα οποία αφορούν κυρίως σε θέματα υπηρεσιακής κατάστασης προσωπικού, λειτουργίας Υπηρεσιακών Συμβουλίων κτλ., με αποτέλεσμα τη μετάθεση της ευθύνης, της ερμηνείας και της εφαρμογής των κανόνων δικαίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα των Α.Ε.Ι. προς τις Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ο Γενικός Γραμματέας Θανάσης Κυριαζής απέστειλε προς τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ τις ακόλουθες οδηγίες:

Α. Βάσει του άρ. 16, παρ. 5 του Συντάγματος και του άρθρου 1 του Ν. 4009/2011 (Α ́ 195), τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, τα οποία τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους.

Β. Από την αρχή της αυτοδιοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η οποία κατοχυρώνεται από τις ως άνω διατάξεις, απορρέει και η ευθύνη των ιδίων των Α.Ε.Ι. για την επίλυση των θεμάτων που εμπίπτουν στον κύκλο των αρμοδιοτήτων τους.

Γ. Κατά συνέπεια, η υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στο εκάστοτε ισχύον και συνεπώς εφαρμοστέο νομικό καθεστώς αποτελεί καθήκον των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπηρεσιών και οργάνων των Α.Ε.Ι., ενώ οι Υπηρεσίες του Υπουργείου ασκούν ρόλο εποπτικό και δεν δύνανται να υποκαθιστούν πρωτογενώς τις Υπηρεσίες και τα όργανα των Α.Ε.Ι. στα καθήκοντά τους.

Δ. Συνεπώς, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα όλα τα μέλη του προσωπικού του Ιδρύματός σας ότι για τη διευθέτηση των ζητημάτων που τους αφορούν θα πρέπει πρωτίστως να απευθύνονται στη Διοίκηση του Ιδρύματός σας.

Ε. Οι Υπηρεσίες και τα όργανα των Α.Ε.Ι. οφείλουν να επιλύουν τα ζητήματα που ανακύπτουν, μετά από προσεκτική έρευνα και μελέτη των ισχυουσών διατάξεων της σχετικής νομολογίας, των γενικών εγκυκλίων και της διοικητικής πρακτικής. Σε περίπτωση ερμηνευτικών δυσχερειών και αδυναμίας επίλυσης των θεμάτων, οφείλουν να απευθύνονται κατ’ αρχήν στη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος.

Ζ. Εάν, παρ’ όλα αυτά, για τη διευθέτηση ενός θέματος κρίνεται απαραίτητη η γνώμη των Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ., το σχετικό ερώτημα πρέπει να υποβάλλεται στην καθ’ ύλην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου -αποκλειστικά μέσω του Γραφείου Πρύτανη/Προέδρου- και να συνοδεύεται από την κατ’ αρχάς γνώμη της ερωτώσας Υπηρεσίας ή οργάνου, καθώς και από τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Α.Ε.Ι.

Η. Μεμονωμένα ερωτήματα που θα απευθύνονται σε Υπηρεσίες του Υπουργείου δεν θα απαντώνται.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.