ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οι λέκτορες μπορούν να ζητήσουν την εξέλιξή τους ανεξαρτήτως του χρόνου θητείας τους

Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Δημοσίευση: 11/01/2015
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι λέκτορες επί θητεία, οι οποίοι έχουν εκλεγεί και η διαδικασία διορισμού τους ολοκληρώθηκε μετά τη δημοσίευση του Ν.4009/2011 (16-9-2011) μπορούν να ζητήσουν την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, ανεξαρτήτως του χρόνου θητείας τους στη βαθμίδα του λέκτορα.

Τη Γνωμοδότηση αυτή εξέδωσε ομόφωνα το ΣΤ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ύστερα από το εξής ερώτημα του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών :

«Εάν λέκτορας με θητεία μπορεί να ζητήσει σε έξι (6) μήνες από το διορισμό του την εξέλιξή του στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή;».

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΙΙ. Στο άρθρο 16 παράγραφοι 1 και 2 του Ν.4009/2011 «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» (ΦΕΚ Α’ 195) ορίζονται τα εξής:

«1. Το διδακτικό και ερευνητικό έργο στα Α.Ε.Ι. ασκείται από του Καθηγητές οι οποίοι διακρίνονται σε Καθηγητές πρώτης βαθμίδας (Καθηγητές), αναπληρωτές Καθηγητές και επίκουρους Καθηγητές…………

2. Οι Καθηγητές και οι αναπληρωτές Καθηγητές εκλέγονται ως μόνιμοι. Οι επίκουροι Καθηγητές εκλέγονται για τετραετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλη μία θητεία ύστερα αυτό κρίση».

Περαιτέρω στο άρθρο 77 παράγραφοι 3 και 5 εδάφιο β’ του ίδιου νόμου, ορίζονται τα εξής:

«3. Διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης σε θέσεις καθηγητών οποιασδήποτε βαθμίδας, για τις οποίες εκδίδεται προκήρυξη μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ή υποβάλλεται αίτηση από τον ενδιαφερόμενο για εξέλιξη καθηγητή, μετά την 1-7-2011, διέπονται έως τη δημοσίευση του Οργανισμού του ιδρύματος από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, με εξαίρεση τις διατάξεις που αφορούν τα προσόντα και τα κριτήρια επιλογής και εξέλιξης, για τα οποία εφαρμόζονται οι ισχύουσες κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού διατάξεις.……..

5β) Οι λέκτορες με θητεία που υπηρετούν ή έχουν εκλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορούν να ζητήσουν την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή μέχρι δυο φορές έως τη λήξη επταετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3. Αν κατά την πρώτη κρίση εκλεγεί άλλος υποψήφιος, λήγει αυτοδικαίως η θητεία τους και αποχωρούν από το ίδρυμα».

Η παράγραφος 5 εδάφιο β’ του άρθρου 77 του Ν.4009/2011 αντικαταστάθηκε με τα άρθρα 5 παράγραφος 5 εδάφιο β’ του Ν.4076/2012 και 34 παράγραφος 3 του Ν.4115/2013 και ορίζει τα εξής:

5β) Οι λέκτορες με θητεία που υπηρετούν ή έχουν εκλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ή εκλεγούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε θέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη, έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορούν να ζητήσουν 3 την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή μέχρι δυο φορές έως τη λήξη επταετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3.

Αν κατά την πρώτη κρίση εκλεγεί άλλος υποψήφιος, λήγει αυτοδικαίως η θητεία τους και αποχωρούν από το ίδρυμα».

ΙΙΙ. Από την ερμηνεία των ως άνω διατάξεων, αυτοτελώς και σε συνδυασμό μεταξύ τους, συνάγονται τα ακόλουθα: Με το άρθρο 16 του Ν.4009/2011 καταργήθηκε στα Α.Ε.Ι. η βαθμίδα του λέκτορα.

Με τη διάταξη του άρθρου 77 παράγραφος 5 εδάφιο β’ του ίδιου νόμου ρυθμίζονται ζητήματα μετάβασης στο νέο νομοθετικό καθεστώς του νόμου αυτού, λεκτόρων με θητεία καθώς και όσων εκλεγούν μεταγενεστέρως, κατόπιν προκήρυξης που εκδόθηκε πριν από τη δημοσίευση του νόμου (6-9-2011), προβλέπεται το δικαίωμα αυτών να ζητήσουν την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, μέχρι δύο φορές έως τη λήξη της επταετία από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πράξης διορισμού τους καθώς και η αυτοδίκαιη λήξη της θητείας τους και η αποχώρησή τους από το ίδρυμα αν κατά την πρώτη κρίση εκλεγεί άλλος υποψήφιος (βλ. και Γνωμ. Ν.Σ.Κ. 94/2013).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ